Je to podľa vás taká veľká blbosť urobiť si po strednej rok voľna? Teda samozrejme s tým, že si nájdem brigádu, konkrétne idem do zahraničia. Všetci v mojom okolí (drvivá väčšina) s tým majú strašné problémy, keď im na otázku na akú školu idem poviem, že
Robia to ľudia. No podľa mňa to je strašná sprostosť.
Pokiaľ máš na to peniaze hneď, určite choď hneď na vysokú. Za ten rok budeš mať iné myšlienky, a možno si aj hlavu budeš trieskať niekde o múry, že už si mohla mať vysokoškolský prvý rok za sebou.
pokial sisis ista ze chces istpotom na vysku jaby som si tenrok volna na tvojommieste nedala. Vypadnes z toho a nebude lahke sa do toho vratit. Myslimsi ze ak si najdesbrigadu robotu a zariadis sinejak docasne zivot uz sa ti to nebude chciet menit. takze javravim nevymyslaj a chod na vysku. Rok volna len v pripade ze ta nezoberu
Ako tu už odznelo, ako skusenosť to je OK, ale aby si sa na to výšku aj vrátila. Ale ak to nie je tvoja životná priorita, tá VŠ, určite choď, zahraničie ti dá veľa.
Mysli aj na to, že počas výšky sa do zahraničia tiež kludne možeš dostať
Ja som bola dva roky po strednej doma, teda na abdolventskej a dobrovoľníckej praxi, ale ľutujem to, že som nešla hneď má výšku lebo teraz som si odvykla od učenia a čím ďalej tým menšiu chuť na to mám,,, ale povedala som si, že tento rok nto už skúsim. Je to na tebe ale ja by som radšej hneď šla na tú výšku
Závisí od povahy. Mne by to napr. neprospelo, lebo za ten rok by som dokonale vypadla z návyku učenia sa A zvykla by som si na ten pocit "žiadna škola" (nerátajúc doma samovzdelávacie veci, jazyky)
jezisi kriste ze to bude tazke sa "do toho tazke vratit" sak dnesna uroven vysokych skole je horsia nez stredna skola. urcite chod za hranice (ja osobne som nebol a lutujem to).
myslím si, že je to dobrý nápad iba vtedy, keď nevieš čo chceš a chceš si to ujasniť. Veď na výške je super to, že ak spravíš skoro skúšky tak máš tých 4,5 mesiaca voľno (ak nemáš mega ťažkú školu). A to je dosť na to aby si si na leto našla brigádu v zahraničí alebo cestovala. Toto mi príde len že sa ti nič nechce a tak utekáš od učenia. Veď na tu výšku vôbec nemusíš ísť.
pokial chces ist na vysku po tom roku, tak budes mat velky problem zapadnut naspat do procesu ucenia a skusania
pokial vysku neplanujes (co podla mna planujes, ked hovoris konkretne o roku), tak nemas nad cim premyslat, chod do zahranicia
No podľa mňa ak chceš ísť na VŠ tak to nie je najrozumnejšie riešenie..
Ja nemám školu týždeň a už mám problém si zobrať do ruky knihy a učiť sa na prijímačky, neviem si to predstaviť po roku
podľa mňa je najrozumnejšie ísť na vš a počas nej skúsiť erasmus prípadne po nej skúsiť niekam ísť už s titulom..
By ma zaujímalo akú skúsenosť zo zahraničia tu všetci opisujú Že budeš niekde v anglicku robiť upratovačku alebo niekde v sklade a stretávať sa len s poliakmi? Kks davačina fakt to ti do života veľmi veľa dá hlavne keď budeš mať po roku v "mámvpiči" stave prejsť zase k učeniu
Jasné že choď do toho. Ľudia ti budú tlačiť do hlavy drísty typu: že ťažko naspäť nabehneš na študijný systém po ročnej pauze a pod., ale to je totálny bullshit. Ak budeš mať potom motiváciu študovať, veľmi rýchlo sa do toho dostaneš...A samozrejme rok vonku ti dá oveľa viac životných skúseností ako celá posraná stredná dokopy. Good luck
a myslím si, že ak chceš študovať niečo ako manažment, právo, pedagogikuu tak choď radšej do zahraničia poprípade to môžeš vyštudovať externe aj popri práci...lebo z takýchto škôl budeš na úrade práce po 5 rokoch...ale ak chceš študovať niečo, čo ti naozaj zabezpečí zamestnanie ako je medina, technický smer a pod. tak by si to mohla radšej skúsiť už tento rok. V každom prípade je to tvoj život tak urob to, čo si ty myslíš, že je pre teba najlepšie
nie je to zly napad, hlavne ak nie si este rozhodnuty co chces studovat a pod., ide vsak o to, ze po tom roku trocha vypadnes z toho procesu ucenia, ale da sa to v pohode dobehnut
blbosť to nie je.. ja som išla hneď po strednej na výšku a rýchlo som sa jej aj vzdala..aspoň tej školy a denného štúdia.. ak si dáš voľno, aspoň zistíš a ujasníš si za ten čas, čo vlastne chceš od života,prípadne čo chceš dokázať, čomu sa venovať a nebude to VŠ vybraná nasilu,len zato že by si mala ísť hneď po strednej, ale naopak to bude uváženejšie.. jednoznačne ak niekto nie je aspoň zväčša stotožnený s tou školou, tak radšej si dať pauzu
@skingirl94 Moj spoluziak tak isiel do Londyna a kodi tam pre IT firmu Ma sa uplne super, zaraba ako tu lekar na vrchole kariery nie. Zarobi si na skolu, vystuduje niekde tam v Britanii a my sa s nasimi skolami mozme schovat. Preto by som bol opatrnejsi v tych tvrdeniach Teba ked nevezmu na medinu co hrozi aj mne a kazdemu co sa tam hlasi tak mas na vyber gap year alebo studovat nejaku biochemiu alebo FCHPT s ktorou nikdy nenajdes slusnejsi job. Vtedy je lepsie zdvihnut zadok a odbremenit rodicov a zarobit si nieco Samozrejme je tazke rano vstat a ucit sa (udrziavat drill) . Ale kazdopadne nepodcenuj gap year abroad lebo niekedy ti to moze dat viac ako skola.
@corwinuss ale my sme sa nepochopili očividne.. ja pauzu neodsudzujem v takom prípade, že sa niekto nedostane na VŠ alebo ak už na žiadnu ísť nechce. V tom prípade som veľký fanúšik a vravím áno choď! Úplne najhoršia vec, čo môže človek spraviť je ísť na nejakú "poistku" kde ísť nechcel..
ale pokiaľ dobrovoľne nejde nikam, aby si oddýchla alebo čo a má v pláne sa po tom roku vrátiť a študovať, tak ja neviem mne to proste príde zbytočné. To znamená, že si isto nebude hľadať mimo nejakú lepšiu prácu, ale skôr niečo také, aby niečo mala.. takže skončí pravdepodobne ako au pair, upratovačka alebo nejaký chyžná alebo chalani väčšinou vo veľkosklade s poliakmi.. a robiť rok chyžnú, aby sa potom zas vrátila sem a študovala mi príde proste zbytočná strata času. Keď už tak radšej fakt skúsiť ten erasmus alebo sa vydať do zahraničia po škole s tým, že áno idem skúsiť hľadať lepšiu prácu a možno tu aj ostanem žiť...
výška ti tiež môže dať dosť času nato aby si zistila či ťa to baví alebo nie, podľa mňa je lepšie užívať si študentský život ako niekde od rána do večera robiť za pár €..ako jasné, nie každý má možno takú šancu študovať a podobne :/ ale pokiaľ môžeš tak choď na školu
Tiež som rozmýšľal stále nad prácou a to bola viac taká vidina peňazí, ale teraz by som toho ľutoval, za tento rok mám zas o niečo iný pohľad nato čo by som chcel robiť a tích ľudí čo som spoznal by som nevymenil, pár vecí z toho všetkého
Ale pokiaľ si veríš a chceš skúsiť prácu a zahraničie tak sa nenechaj odhovárať ľuďmi okolo teba
@skingirl94 Neviem no tento konkretny clovek bol prijaty na Imperial College of London takze to nerobil ako zadne vratka. Proste niekedy je lepsie sa otukat trosku a potom si doplnit vzdelanie Samozrejme kto chce byt lekar,psycholog, farmaceut... tak je bezpredmetne dobrovolne odlozit si studium kedze medicina si vyzaduje velmi specificky pristup. Ale su odvetvia kde rok odpichu je nenahraditelna vyhoda.Cize ak dotycna dievcina uvazuje, ze bude manazerka tak jej gap year pomoze. Ak uvazuje o konvencnom zamestnani typu lekar tak jedine miesto kde objektivne nadobudne skill je fakulta. Ja som len proste chcel poukazat na to,ze one year out nemusi byt len rok s Poliakmi alebo nejake podradne roboty
@tichyrok Presne toto, absolutne netuším na aku školu by som chcela. A v zahraničí mám rodinu, čiže prácu mám a nie ako upratovačka či také dačo Vrátiť sa chcem na školu, určite. A verím v to, že sa do toho dostanem nejak..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
32 komentov
Pokiaľ máš na to peniaze hneď, určite choď hneď na vysokú. Za ten rok budeš mať iné myšlienky, a možno si aj hlavu budeš trieskať niekde o múry, že už si mohla mať vysokoškolský prvý rok za sebou.
Mysli aj na to, že počas výšky sa do zahraničia tiež kludne možeš dostať
...ja sa chceeeeeem vratit do skolyyyyyy!!!!
asi nezostatnicujem
pokial vysku neplanujes (co podla mna planujes, ked hovoris konkretne o roku), tak nemas nad cim premyslat, chod do zahranicia
podla mna by si mala ist ja som v 3.ročniku a tiež to tak planujem
Ja nemám školu týždeň a už mám problém si zobrať do ruky knihy a učiť sa na prijímačky, neviem si to predstaviť po roku
podľa mňa je najrozumnejšie ísť na vš a počas nej skúsiť erasmus prípadne po nej skúsiť niekam ísť už s titulom..
By ma zaujímalo akú skúsenosť zo zahraničia tu všetci opisujú Že budeš niekde v anglicku robiť upratovačku alebo niekde v sklade a stretávať sa len s poliakmi? Kks davačina fakt to ti do života veľmi veľa dá hlavne keď budeš mať po roku v "mámvpiči" stave prejsť zase k učeniu
tento obrázok hovorí za všetko....
a myslím si, že ak chceš študovať niečo ako manažment, právo, pedagogikuu tak choď radšej do zahraničia poprípade to môžeš vyštudovať externe aj popri práci...lebo z takýchto škôl budeš na úrade práce po 5 rokoch...ale ak chceš študovať niečo, čo ti naozaj zabezpečí zamestnanie ako je medina, technický smer a pod. tak by si to mohla radšej skúsiť už tento rok. V každom prípade je to tvoj život tak urob to, čo si ty myslíš, že je pre teba najlepšie
ale pokiaľ dobrovoľne nejde nikam, aby si oddýchla alebo čo a má v pláne sa po tom roku vrátiť a študovať, tak ja neviem mne to proste príde zbytočné. To znamená, že si isto nebude hľadať mimo nejakú lepšiu prácu, ale skôr niečo také, aby niečo mala.. takže skončí pravdepodobne ako au pair, upratovačka alebo nejaký chyžná alebo chalani väčšinou vo veľkosklade s poliakmi.. a robiť rok chyžnú, aby sa potom zas vrátila sem a študovala mi príde proste zbytočná strata času. Keď už tak radšej fakt skúsiť ten erasmus alebo sa vydať do zahraničia po škole s tým, že áno idem skúsiť hľadať lepšiu prácu a možno tu aj ostanem žiť...
Tiež som rozmýšľal stále nad prácou a to bola viac taká vidina peňazí, ale teraz by som toho ľutoval, za tento rok mám zas o niečo iný pohľad nato čo by som chcel robiť a tích ľudí čo som spoznal by som nevymenil, pár vecí z toho všetkého
Ale pokiaľ si veríš a chceš skúsiť prácu a zahraničie tak sa nenechaj odhovárať ľuďmi okolo teba