Jde o společenství lidí, kteří mají společný rasový původ, obvykle společný jazyk a sdílejí společnou kulturu. Souhrnně lze říci, že etnikum se vyznačuje svou vlastní etnicitou. Je souhrnem lidí se společnou etnicitou, která je odlišná od etnicity jiných lidí. Sdílejí představu o společném původu
bolo by lepšie, keby ťa volali "obmedzený chudák, ktorý je tak nevyvinutý, že nevie tolerovať niečo iné, než to, čo vo svojej vlastnej subjektivite vníma za normálne"?
ale vsak, ja proti ciernym, zltym, fialovym, modrym, tyrkysovym, oranzovym, bielym nic nemam, mam iba nieco proti tym, ktory kradnu jedna radost, myslia si, ze su pani, velice radi buzeruju bielych a nepracuju.
@14 Bola som v Kosiciach - prenadherne mesto, ale navstivila som iba centrum, takze Lunik atp. na vlastnu skusenost nepoznam. A ja som nepovedala nic take, ako ze TY ich diskriminujes. Iba si sa nieco pytal a ja som Ti pojem vysvetlila, ak oho vnimam ja. A myslim, ze aj @Bluepanter to myslel rovnako, nie ze by Ta chcel nejakym sposobom urazit alebo osocovat. Proste iba vyklad pojmov. Nejake dalsie nejasnosti?
dobre, ja som ti len vysvetlil, ze ked poviem, ze nemam rad romov, nemyslim to takto, ako si ty spominala vyssie. a nie, neskatulkujem, takych, ktory nepachnu, pracuju, su poctivi, blabla, proti tym naozaj nic nemam.
@kevin síce som to nemyslel priamo na teba, ale keď už si s tým začal:
si netolerantný, nesnažíš sa nič pochopiť...to je proste ich štýl, ich zvyky, ktoré sú úplne iné ako naše.
to je ako keby teraz prišiel nejaký Američan žijúci alebo pracujúci v mrakodrape a čudoval by sa, že bývaš v panelovom dome zo socíku a nevedel by pochopiť, že v niečom takom bývaš a ako to tam máš zariadené oproti jeho supermodernému bytu .
Nemôžeš od rómov chcieť, aby sa naučili niečomu, čo od detstva vôbec nevideli a čo im nebolo vštepené výchovou. Keby si vyrastal odmalička v rómskej osade, nebol by si iní ako oni, iba by si bol biely. Za výchovu proste nemôžeš.
A rómovia majú svoje zvyky už vžité, tak nechci od nich, aby sa zmenili zo dňa na deň. Koľko že to trvalo rokov, kým sa zrušilo nevoľníctvo? stovky? hm? Spoločnosť sa mení, aj tá ich, ale nie rýchlo.
Dúfam, že aspoň niekto to pochopí. To je tak ťažké byť o trochu tolerantnejší, resp. pochopiť pravú podstatu?
p.s. keďže očakávam, že môj názor nebude prijatý, keďže je môj, tak sa ďalej v diskusii pokúsim nevyjadrovať. Už týmto som stratil drahocenný čas, ktorého využitie asi neviedlo k ničomu .
ich styl a zvyky ? to bude tym, ze k tym "stylom a zvykom" sme ich my vychovali. a to tak, ze sme im dali vsetko, co sme im videli na ociach.
a teraz to nie je inak. juuj malicky, chces byt ? tu maaas.. rozkradol si ho cely ? Nebooj, nasetrime na novy .. joooj, vela deti mas, tu mas evri.. atp atp
ano, ja sa SNAZIM byt tolerantny voci nim, ale toto sa naozaj neda, ani ked zavries osem oci.. neda sa to, lebo .. ides po ulici a buzeruju ta. telefonujes sa, tak radsej skryvas mobil..
ides po ulici strknu do teba... alebo pripad z dneskajska ? Ide dievca do lidlu a za nou dve 6 rocne cigancata.. a ju biju po riti, nahanaju atp.. ako, vysvetli mi ako mam toto tolerovat ?
@kevin ono je to skôr xenofóbia - "Mimo lekárskeho prostredia sa toto slovo používa na označenie odporu k cudzincom a strachu z nich, napr. voči okolitým štátom či gastarbeiterom a podobne. Ide o formu šovinizmu. Xenofóbia môže viesť k rasizmu." [wiki]
Nie som zástancom takejto xenofóbie k rómom ani iným národnostným menšinám, ale treba uznať - koledujú si o to, tieto predsudky sú väčšinou založené na skúsenostiach s nimi. Keď sa budem chovať ako oni, tiež nado mnou budú všetci ohŕňať nosom, ale pri rómoch asi platia výnimky, im musíme tolerovať všetko. Netvrdím, že všetci sú rovnakí, sú aj slušné rodiny, a sú dôkazom toho, že sa dá správať aj slušne a zaslúžiť si rešpekt. No u nás od rómskej otázky všetci bočia, tak sa nečudujme, že ich toľko ľudí "neznáša".
@kevin ja viem ktorych si myslel (teda v tejto diskusii to tak nevyznelo, ale uz si tu nejaku dobu troska ta mam omrknuteho) , preto som zdoraznil, ze moj prispevok nebola narazka na teba.
Nie si rasista.
Ale kamen urazu je v jednej zasadnej veci a tu napisem velkymi pismenami (nech si nikto nemysli ze kricim )
ROMSKY PROBLEM NEMOZNO RIESIT TAK, ABY NEBOLO PORUSENE ZIADNE LUDSKE PRAVO
Proste to nejde...... ti ludia su schopni prezit v podmienkach, ktore by pre vacsinu z nas uz boli na slucku , spolocensky tlak na nich neplati.
Funguju absolutne mimo system a co viac , este ho aj okradaju.....
Ludia zvyknuti takto zit, rodia dalsich ludi, ktori sa naucia takto zit . Nie je tam ziaden spolocensky vyvoj, ziadna zmena. Ten isty stereotyp stale dokola.
Je to neriesitelne......
Bud ich vyhostime z krajiny (cim porusime okolo 20 ludskych prav, zarucenych ustavov)
Alebo im vezmeme deti a resocializujeme ich, (cim zase porusime ludske prava, ktore vsetci tak ctime)
Ak najdes sposob, ako tento problem vyriesit tak, aby nebolo porusene ziadne ludske pravo , nasilie a radikalne riesenia, potom si solidny kandidat na nobelovu cenu.
na východe by som vystaval mesto pre všetkých cigáňov zo slovenska a ohradil 5 metrovým a 2 metre hrubím betonovým múrom. tu nech žijú a ešte by som im dal samopale s ostrými nábojmi a granáty.
@bluepanther a niektore kmene v afrike alebo kde maju vo zvyku kanibalizmus, keby prisli ku nam zit a by jedli ludi, tak je to vpohode, lebo je to ich zvyk, presne tak....
Podla mna riesenie tak aby sa nic neporusilo ziadne nie je.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
54 komentov
ehm, proti normalnym ciernym nemam absolutne nic.
ja diskriminujem romov ?
prosim ,dojdi do kosic.
prosim.
ked dojdes na demeter, alebo lunik IX, mozes tocit nove diely ultimate survival.
Myslim si ze sklony k rasizmu nejdu ospravedlnit terminologiou. Slova v zasade sluzia na opis javov. Ale javy su totozne.
Nemas rad ciernych - pretoze su ini ako ty
Nemas rad teplych - pretoze su ini ako ty
Podstata, esencia , to gro myslienky je totozne.
Takze.....
(to boli len priklady nie je to adresovane priamo zakladatelovi)
takze, som obmedzeny chudak ? to iste, co som pisal flussici.
ano, ano pane, som obmedzeny, lebo nemam rad toto.
(viem, ze to neslo priamo mne)
ale vsak, ja proti ciernym, zltym, fialovym, modrym, tyrkysovym, oranzovym, bielym nic nemam, mam iba nieco proti tym, ktory kradnu jedna radost, myslia si, ze su pani, velice radi buzeruju bielych a nepracuju.
dobre, ja som ti len vysvetlil, ze ked poviem, ze nemam rad romov, nemyslim to takto, ako si ty spominala vyssie. a nie, neskatulkujem, takych, ktory nepachnu, pracuju, su poctivi, blabla, proti tym naozaj nic nemam.
si netolerantný, nesnažíš sa nič pochopiť...to je proste ich štýl, ich zvyky, ktoré sú úplne iné ako naše.
to je ako keby teraz prišiel nejaký Američan žijúci alebo pracujúci v mrakodrape a čudoval by sa, že bývaš v panelovom dome zo socíku a nevedel by pochopiť, že v niečom takom bývaš a ako to tam máš zariadené oproti jeho supermodernému bytu .
Nemôžeš od rómov chcieť, aby sa naučili niečomu, čo od detstva vôbec nevideli a čo im nebolo vštepené výchovou. Keby si vyrastal odmalička v rómskej osade, nebol by si iní ako oni, iba by si bol biely. Za výchovu proste nemôžeš.
A rómovia majú svoje zvyky už vžité, tak nechci od nich, aby sa zmenili zo dňa na deň. Koľko že to trvalo rokov, kým sa zrušilo nevoľníctvo? stovky? hm? Spoločnosť sa mení, aj tá ich, ale nie rýchlo.
Dúfam, že aspoň niekto to pochopí. To je tak ťažké byť o trochu tolerantnejší, resp. pochopiť pravú podstatu?
p.s. keďže očakávam, že môj názor nebude prijatý, keďže je môj, tak sa ďalej v diskusii pokúsim nevyjadrovať. Už týmto som stratil drahocenný čas, ktorého využitie asi neviedlo k ničomu .
Picuju, ale keby prisli na Slovensko tak by hned zmenili nazor...To iste EU
Keď niečo urobí róm bielemu, nerieši sa to, keď v niečo urobí biely rómovv (aj keď v sebaobrane) tak je to rasizmus...
ich styl a zvyky ? to bude tym, ze k tym "stylom a zvykom" sme ich my vychovali. a to tak, ze sme im dali vsetko, co sme im videli na ociach.
a teraz to nie je inak. juuj malicky, chces byt ? tu maaas.. rozkradol si ho cely ? Nebooj, nasetrime na novy .. joooj, vela deti mas, tu mas evri.. atp atp
ano, ja sa SNAZIM byt tolerantny voci nim, ale toto sa naozaj neda, ani ked zavries osem oci.. neda sa to, lebo .. ides po ulici a buzeruju ta. telefonujes sa, tak radsej skryvas mobil..
ides po ulici strknu do teba... alebo pripad z dneskajska ? Ide dievca do lidlu a za nou dve 6 rocne cigancata.. a ju biju po riti, nahanaju atp.. ako, vysvetli mi ako mam toto tolerovat ?
kludne aj do tsky
@alcharek Ale si,a pekne veľký a skurvený!!
mozno to vyznie svinsky, ale prajem ti, aby ta 12 rocne deti, mozno tak 10-12 dokopali. neech vies, ake to je, ked ta NEUSTALE DENNODENNE BUZERUJU :Q
ešte som nikdy nespoznala dobrého cigána a to ich mám v rodine
Jak vieš? (Rofl)
Napríklad v Košiciach je to trikrát toľko
Z celkového počtu sa mi zdá že je dačo cez 100
A to iba k nám do základky chodí cca 20 rómov
V Košiciach je to takmer 3 percentá z 250 000 ľudí
Nie som zástancom takejto xenofóbie k rómom ani iným národnostným menšinám, ale treba uznať - koledujú si o to, tieto predsudky sú väčšinou založené na skúsenostiach s nimi. Keď sa budem chovať ako oni, tiež nado mnou budú všetci ohŕňať nosom, ale pri rómoch asi platia výnimky, im musíme tolerovať všetko. Netvrdím, že všetci sú rovnakí, sú aj slušné rodiny, a sú dôkazom toho, že sa dá správať aj slušne a zaslúžiť si rešpekt. No u nás od rómskej otázky všetci bočia, tak sa nečudujme, že ich toľko ľudí "neznáša".
Na tej stránke sú totálne pičoviny
Nie si rasista.
Ale kamen urazu je v jednej zasadnej veci a tu napisem velkymi pismenami (nech si nikto nemysli ze kricim )
ROMSKY PROBLEM NEMOZNO RIESIT TAK, ABY NEBOLO PORUSENE ZIADNE LUDSKE PRAVO
Proste to nejde...... ti ludia su schopni prezit v podmienkach, ktore by pre vacsinu z nas uz boli na slucku , spolocensky tlak na nich neplati.
Funguju absolutne mimo system a co viac , este ho aj okradaju.....
Ludia zvyknuti takto zit, rodia dalsich ludi, ktori sa naucia takto zit . Nie je tam ziaden spolocensky vyvoj, ziadna zmena. Ten isty stereotyp stale dokola.
Je to neriesitelne......
Bud ich vyhostime z krajiny (cim porusime okolo 20 ludskych prav, zarucenych ustavov)
Alebo im vezmeme deti a resocializujeme ich, (cim zase porusime ludske prava, ktore vsetci tak ctime)
Ak najdes sposob, ako tento problem vyriesit tak, aby nebolo porusene ziadne ludske pravo , nasilie a radikalne riesenia, potom si solidny kandidat na nobelovu cenu.
na východe by som vystaval mesto pre všetkých cigáňov zo slovenska a ohradil 5 metrovým a 2 metre hrubím betonovým múrom. tu nech žijú a ešte by som im dal samopale s ostrými nábojmi a granáty.
filip
keby amík prišiel, čudoval by sa a zasmial by sa. toto cigáni nerobia ak o tom nevieš.
ale ten kto dáva argumenty typu - ich zvyky, tak ten asi nepochopí logické dôvody prečo je cigáň iný ako američan, indián a pod.
za tvoje názory s ktorýmy sa stotožňujem !
Ale správajú sa horšie ako zvieratá...
Ale sú aj výnimky....
Podla mna riesenie tak aby sa nic neporusilo ziadne nie je.