Ja si v prvom rade myslím, že oba tieto nápady príliš prerástli, do miestami komických rozmerov ...
A zatiaľ čo na "pokročilej forme" kapitalizmu sú niektoré veci priam až nechutné, má to podľa mňa dosť ďaleko od formy, ktorou sa isté kruhy snažili zaviesť do reality nápad komunizmu, to bola proste katastrofa ...
@10 Nikto z vas /teda vacsina/ nezila v tej dobe..Je zaujimave ze ti ktori ho nerezili hresia nan. A ti ktori ho prezili maju dost casto pozitivny nazor.
Je to minimálne myšlienka, na ktorej sa dalo v časoch totálneho vykorisťovania robotníkov stavať, mohla niečo priniesť, aj keď snažiť sa ju kompletne aplikovať by bola hlúposť ...
Podla mňa zákldná myšlienka komunizmu vôbec nebola zlá, čo sa z nej stalo je druhá vec, neodcudzujem teda komunizmus, ako filozofiu, ale nedá sa realizovať, pokusy o to dopadli katastrofálne, veľkou nevýhodou komunizmu je, že nepodporuje inteligenciu a chuť rozvíjať sa ...veľmi trefné je tiež toto...za komunistou bolo dosť peňazí, ale nedostatok tovaru, dnes je veľa tovaru, ale málo peňazí...
Ale čo sa komunizmu týka, bola to myšlienka, ktorá mohla do spoločnosti niečo priniesť aj dlhodobo ... A momentálne by hádam bolo aj vítané, aby tomu tak bolo, keďže podľa mňa kapitalizmus naberá extrémnych rozmerov ...
komunizmus je supe myšlienka ale totálne nerálna, odporuje luckým vlastnostiam je to len fantázia, a kapitalizmus je svinstvo ale no proste ved to vydíte vonku
Ani nie, skôr všeobecný stav spoločnosti až priveľmi kontrastujúci to, čo tu bolo predtým ...
Narozdiel od komunizmu bežní "dnešní robotníci" - officeworkeri - sa mi zdajú byť v zlej pozícii, kedy sú tlačení do roboty, ktorá má byť nie len ich zdrojom k žitiu, ale jaksi vlastne náplňou života, rozmach prehnaného kariérizmu a podobne ...
A kopa sprievodných javov typu reklama úplne všade, .. , ...
ako že neviem či porovnáte komunistkýcu mišlienku Karola Marxa alebo to čo aplikoval stalin skorej by som povedal ako diktátor, a to že neboli vyrobky to čo tu bolo to malo daleko od komunistickej myšleinke
@46 Od VOSR bol az do konca Stalinovho teroru v ZSSR pravy nefalsovany hladomor, vdaka ktoremu umrelo 30 milionov ludi. Potom sa ciastocne zmiernil, ale do blahobytu nikdy nepresiel. Nezda sa mi ze by nieco podobne nastalo v USA, tebe hej?
@55 hlúposti..trochu sa povenovať dejepisu by ti nezaškodilo
v zssr vypukli dva veľké hladomory na ktoré zomrelo niekoľko milionov ľudí..prvý začiatkom 20. rokov v dôsledku občianskej vojny a neúrodného roku a ten druhý začiatkom 30. rokov v dôsledku kolektivizácie pôdy a násilnému vzniku kolchozov (po našom JRD)..
Nemám k dispozícii žiadny múdry link ani nič podobné, ide len o informácie od staršej generácie, napríklad známeho, ktorý bol vtedy nútený pri rekonštrukcii domu podplácať, lebo inak by sa k tovaru nedostal
@69 povídačky staré báby..niekto mal za komančérov horký chlebík tak teraz prská kade chodí
nemôžem si pomôcť, tak mi to pripadá..poznám veľa ľudí čo vtedy stavali/pristavovali a nikdy som o nedostatku tehál nepočul..tobôž nie v 80. rokoch keď už elementárne veci boli bežne k dostatiu
Je pravde, že to nie sú v diskusii overiteľné informácie, ale prípad klamania okolo toho je mimo ... A nestaval vtedy len jeden človek, ktorý sa posťažoval na zháňanie tehál ...
aho.. obe tie nápady boli vo svojej podstate dobre - tie prvotné idey kapitalizmu a komunizmu... len realizacia neprebehla tak, ako sa cakalo, a vznikol z nich slavny totalitny kapitalizmus, ktorý bránil ludom v mnohych oblastiach zivota a tento kapitalizmus, ktorý prehlbuje soc. rozdiely...
@92 s tým že mečiarov režim nemožno označiť za demokratický súhlasím ale pojítok so socializmom tam je málo..to skôr s mafiou alebo fašistickými diktatúrami..
Obávam sa, že trvať socializmus, svet by bol vplyvom jeho efektivity zničený už dávno
Podľa mňa teraz práve skôr kapitalizmus smeruje k potlačeniu jednotlivca a chápaniu jednotlivca iba ako pracovnej sily ako k nejakému zničeniu sveta, myslím, že považovať nejaké mocenské konflikty ľudí, ktorí žnú kapitalistickú úrodu za smerujúce k niečomu takémuto je paranoidné ...
Netreba hádzať zbytočne posmešky na socializmus, kapitalizmus je podľa mojich skromných výpočtov omnoho neefektívnejší.
Napr. minimálne 85% slovenskej populácie býva v barákoch postevených za socáku, drvivá väčšina ciest a chodníkov sú z červených čias, donedávna prevládali ešte aj autobusy s rokom výroby menším ako 89 a kopu iných vecí.
Samozrejme, aj ten systém má kopu negatív.
Anketou som chcel len zistiť, či si ľudia uvedomujú, že aj kapitalizmus a súčasná pseudodemokracia má minimálne tak isto veľa tienistých strán.
To bude tým, že páni politici evidentne zistili, že štátna pokladňa nie je bezodná ...
Mimochodom, to, že súkromníci sa o svoje podniky postarajú lepšie ako štát sa dlhodobo ukazuje ako fakt, v tomto momente nám netreba žiadne hlúpe 5ročné plány, aby sme o chvíľi zistili, že tovaru bude beznádejný nedostatok, či prebytok ...
Aj keď druhá stránka vraví, že vlastne tovaru je všeobecne prebytok, lenže konzumenti ho napriek tomu vykúpia ... Otázne je, či je toto skôr pozitívnym alebo negatívnym znakom ...
Každopádne, rád by som vedel o aký fakt sa opiera tvrdenie "aj kapitalizmus a súčasná pseudodemokracia má minimálne tak isto veľa tienistých strán."
Opiera sa to minimálne o fakt, že momentálne stojíme na pokraji najväčšej svetovej krízy. Tá kríza sa nezrodila náhodou. Je to nevyhnutný dôsledok kapitalizmu.
Áno, ku koncu komunizmu možno štátna pokladnica pokuľhávala (mimochodom, jestvujú akési nevyvrátiteľné dôkazy?), ale za kapitalizmu je erárny majetok permanentne v mínuse (stačí si pozrieť dlhy najkapitalistickejších krajín - napr. USA-> cez 10 biliónov USD).
Komáči možno boli na nule, ale rozhodne nie v tak závažnom mínuse.
To ešte nevravím o tom, že kapitalistické krajiny žijú dlhé roky na úkor krajín tretieho sveta (vlastne celého sveta), čo očividne nie je moc humánny prístup.
A to ešte nie sme zďaľaka na konci tohto systému.
A myslím, že súkromníci sa primárne nestarajú o svoje firmy, ale len o svoj vlastný konkrétny súkromný zisk (ako vedľajší produkt vzniká náhodou prosperita firmy).
Ten dlh je naozaj toľko ( » ekonomika.sme.sk/c/4091599/buduc... , 24.9.08) veľa a každým dňom sa to astronomicky zväčšuje, mimochodom, najväčšiu časť dlhujú komunistickej Číne. Preto sa momentálne snažia Amíci znehodnotiť, možno aj úplne zničiť dolár. Je preci rozdiel, keď vrátiš 10 biliónov dolárov, ak za jeden dolár si kúpiš iba jedno jablko a keď za jeden dolár si kúpiš 10 jabĺk, ba možno keď jeden dolár bude iba zdrap papiera (aj tak ten dlh nikdy nesplatia myslím).
Áno, zrejme súkromníkom podnikanie a blafovanie ide lepšie ako štátu, no druhá otázka je, ako je spoločnosti prospešné, že pár ľudí žije v extrémnom bohatstve a majetku na úkor zvyšku?
Ak by boli dôležité firmy riadené štátom, štátny manažéri by dostali max. 10-násobný priemerný plat, čo na luxusný život úplne stačí. Nemali by rádovo desaťtisíc násobne vyššie majetky ako zamestnanci, ktorí ako jediní konajú reálnu prácu.
Keď si to zrátaš, tak z majetku jedného bohatého súkromníka by mohli žiť roky kvantá ľudí.
Aj toto je jeden z bodov, kde kapitalizmus zlyhal. Asi nerátali s tým, že ľudia, a najmä tí bohatí, sú nenažraní sebci, ktorí ani nikdy nažraní nebudú.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
103 komentov
A zatiaľ čo na "pokročilej forme" kapitalizmu sú niektoré veci priam až nechutné, má to podľa mňa dosť ďaleko od formy, ktorou sa isté kruhy snažili zaviesť do reality nápad komunizmu, to bola proste katastrofa ...
Hej, presne tak, ani nad tým, koho voliť si si nemusel pariť hlavu, idylka proste ...
A samozrejme, že všetko bolo, takých citrónov a pomarančov mal každý žobrák plné vrecia
Ja sa obávam, že komunizmus nezažil nikto, lebo nikdy nebol plne realizovaný, ale bola snaha priblížiť sa mu prostredníctvom socializmu ...
Preco teda riesit veci o ktorich nemate ani paru?
No len či práve toto nie je to zlé preháňanie ...
Podľa mňa komunizmus bola krásna myšlienka, na ktorej sa dalo postaviť toľko alternatívnych teórií ...
Len je zvláštne, že sa tento utopický nápad niekto posnažil zaviesť do praxe ...
Krásna téma na prípadnú diskusiu ... Škoda, že momentálne už poškvrnená nepekným zážitkom z minulosti ...
Nie nezdá, preto je to do skutočného sveta nevhodný systém ...
Čo ešte neznamená, že je odsúdeniahodný už na úrovni nápadu ...
..ak si teda stál na špici, či už v čiernej tatre 613 alebo cadillac brougham to je jedno, roboši makali a hlavouni vyžierali
Tak teda takto -
Je to minimálne myšlienka, na ktorej sa dalo v časoch totálneho vykorisťovania robotníkov stavať, mohla niečo priniesť, aj keď snažiť sa ju kompletne aplikovať by bola hlúposť ...
Len či skôr roboši nechlastali miesto toho makania
Myslím, že plebs sa k žiadnym vymoženostiam nedostal, ale kvôli úbohej organizácii si plebs na mnohých miestach mohol proste dovoliť vyvaľovať prdel
ale zas tak zle sa ľudia nemali..
Prečo nie? ...
Ale čo sa komunizmu týka, bola to myšlienka, ktorá mohla do spoločnosti niečo priniesť aj dlhodobo ... A momentálne by hádam bolo aj vítané, aby tomu tak bolo, keďže podľa mňa kapitalizmus naberá extrémnych rozmerov ...
Tí, ktorí mali slobodu u prdele a radi sa prispôsobili komickej koncepcii a vytvorili si konexie lezením do prdelí sa určite zle nemali ...
Ostatní mali smolu už len z hľadiska prístupu k podpultovému tovaru
Ani nie, skôr všeobecný stav spoločnosti až priveľmi kontrastujúci to, čo tu bolo predtým ...
Narozdiel od komunizmu bežní "dnešní robotníci" - officeworkeri - sa mi zdajú byť v zlej pozícii, kedy sú tlačení do roboty, ktorá má byť nie len ich zdrojom k žitiu, ale jaksi vlastne náplňou života, rozmach prehnaného kariérizmu a podobne ...
A kopa sprievodných javov typu reklama úplne všade, .. , ...
Tehly ako nedostatkový tovar v istých etapách socializmu?
Až na to, že oficiálne nebol nikto kto by ti ten dom normálne postavil ...
Tak si človek mohol zavolať oca, strýka, bratranca a stavať ten dom 10 rokov
A ešte aj kult osobnosti bol medzinárodný zábavný program
A rovnako ľudia so "zlým kádrovým profilom" od rodičov to mali úplne na ružiach ustlané
» csaf.cz/index.php?clano...
No, nahraditeľný hliník je určite rovnako dôležitý ako tehly
A navyše samostatný hliník asi nebude pre osobnú potrebu, takže to je ozaj niečo úplne iné
Tak permanentný možno nebol, ale za Stalina teda toho jedla na rozdávanie v Rusku nebolo
Samozrejme, že tehly bežne slúžia aj na bežnú osobnú potrebu, predsa keď si chceš postaviť dom, potrebuješ naň kúpiť tehly, nie? ...
Myslím, že o tom, že žiadny systém nie je dokonalý svedčí už len povaha slova "dokonalý"
v zssr vypukli dva veľké hladomory na ktoré zomrelo niekoľko milionov ľudí..prvý začiatkom 20. rokov v dôsledku občianskej vojny a neúrodného roku a ten druhý začiatkom 30. rokov v dôsledku kolektivizácie pôdy a násilnému vzniku kolchozov (po našom JRD)..
takže tak, žiadne že od-do a furt
Alebo trebáaaars aj hocijakú inú?
Budem sa tváriť, že nejaký počet Slovákov žijúcich v dreveniciach je akože k veci, tak odpoviem:
Hej, aj v osemdesiatych rokoch určite
ukrajina bola na tom vždy horšie ako rusko pretože stalin nenávidel ukrajincov
Druhý drobný rozdiel:
V osemdesiatych rokoch
btw-smajlíky si nechaj a predlož nám radšej nejaké fakty..
Nemám k dispozícii žiadny múdry link ani nič podobné, ide len o informácie od staršej generácie, napríklad známeho, ktorý bol vtedy nútený pri rekonštrukcii domu podplácať, lebo inak by sa k tovaru nedostal
nemôžem si pomôcť, tak mi to pripadá..poznám veľa ľudí čo vtedy stavali/pristavovali a nikdy som o nedostatku tehál nepočul..tobôž nie v 80. rokoch keď už elementárne veci boli bežne k dostatiu
Zvlášť také Západné Nemecko ...
Je pravde, že to nie sú v diskusii overiteľné informácie, ale prípad klamania okolo toho je mimo ... A nestaval vtedy len jeden človek, ktorý sa posťažoval na zháňanie tehál ...
...Napríklad možno aj ...
A preto vládol v konečnom dôsledku stav "nedostatok tehál" ...
A mohlo to tak v pohode fungovať, keďže v celom režime bol neskutočný bordel a štát si na to nedokázal dávať pozor
Kapitalizmus a diktátorský režim?
Ale samozrejme, že je to problém štátu, ktorý si nedokáže ustrážiť ľudí a umožňuje im takéto excesy ...
a nakoľko je to problém štátu sa ukázalo keď nastala "demokracia"..začiatok 90. rokov, to ešte len bolo pre slovensko peklo
krásny príklad že mc donalds a coca cola môžu krásne spolunažívať s ultrapravicovými diktátormi
Hej, to bola presne tá Mečiarova demokracia s úvodzovkami, ktorá mala svojim spôsobom blízko práve k prevedeniu socializmu
Hej, máš pravdu
Ale to ešte nepopiera tie podobné praktiky pri perzekuovaní a podobne, aj keď rozmerov ako v socializme určite nedosiahli
Nie, v socializme tej privatizácie veru veľa nebolo
A pokiaľ viem tak Mečiar rád odstavoval ľudí, ktorí mu nesedeli ...
takže pôjdem priamo aby si ma pochopil: čo má mečiar spoločné so socializmom?
V holej podstate vlastne nič ...
Ale s prevedením socializmu mal nejaké veci spoločné ...
Práve režim za jeho vlády býva spomínaný ako pojítko medzi socializmom a demokraciou, lebo ho bolo ťažko označiť za plne demokratický ...
A zasa máš zrejme pravdu
Ale zasa to nepopiera, že sa s tým nedajú porovnať napríklad spôsoby ŠtB, ktoré tiež svojim spôsobom pripomínali mafiu ...
Osobne si myslím, že je ťažké riecť jednoznačne, ktorá idea je horšia.
Komunizmus zničil slobodu a individualitu jednotlivca, kapitalizmus (z)ničí celý svet.
Pekné možnosti nám politici vsunuli.
Podľa mňa teraz práve skôr kapitalizmus smeruje k potlačeniu jednotlivca a chápaniu jednotlivca iba ako pracovnej sily ako k nejakému zničeniu sveta, myslím, že považovať nejaké mocenské konflikty ľudí, ktorí žnú kapitalistickú úrodu za smerujúce k niečomu takémuto je paranoidné ...
Netreba hádzať zbytočne posmešky na socializmus, kapitalizmus je podľa mojich skromných výpočtov omnoho neefektívnejší.
Napr. minimálne 85% slovenskej populácie býva v barákoch postevených za socáku, drvivá väčšina ciest a chodníkov sú z červených čias, donedávna prevládali ešte aj autobusy s rokom výroby menším ako 89 a kopu iných vecí.
Samozrejme, aj ten systém má kopu negatív.
Anketou som chcel len zistiť, či si ľudia uvedomujú, že aj kapitalizmus a súčasná pseudodemokracia má minimálne tak isto veľa tienistých strán.
Výsledok?
Neuvedomujú.
To bude tým, že páni politici evidentne zistili, že štátna pokladňa nie je bezodná ...
Mimochodom, to, že súkromníci sa o svoje podniky postarajú lepšie ako štát sa dlhodobo ukazuje ako fakt, v tomto momente nám netreba žiadne hlúpe 5ročné plány, aby sme o chvíľi zistili, že tovaru bude beznádejný nedostatok, či prebytok ...
Aj keď druhá stránka vraví, že vlastne tovaru je všeobecne prebytok, lenže konzumenti ho napriek tomu vykúpia ... Otázne je, či je toto skôr pozitívnym alebo negatívnym znakom ...
Každopádne, rád by som vedel o aký fakt sa opiera tvrdenie "aj kapitalizmus a súčasná pseudodemokracia má minimálne tak isto veľa tienistých strán."
Zrejme budem reagovať len na Tvoju poslednú vetu.
Opiera sa to minimálne o fakt, že momentálne stojíme na pokraji najväčšej svetovej krízy. Tá kríza sa nezrodila náhodou. Je to nevyhnutný dôsledok kapitalizmu.
Áno, ku koncu komunizmu možno štátna pokladnica pokuľhávala (mimochodom, jestvujú akési nevyvrátiteľné dôkazy?), ale za kapitalizmu je erárny majetok permanentne v mínuse (stačí si pozrieť dlhy najkapitalistickejších krajín - napr. USA-> cez 10 biliónov USD).
Komáči možno boli na nule, ale rozhodne nie v tak závažnom mínuse.
To ešte nevravím o tom, že kapitalistické krajiny žijú dlhé roky na úkor krajín tretieho sveta (vlastne celého sveta), čo očividne nie je moc humánny prístup.
A to ešte nie sme zďaľaka na konci tohto systému.
A myslím, že súkromníci sa primárne nestarajú o svoje firmy, ale len o svoj vlastný konkrétny súkromný zisk (ako vedľajší produkt vzniká náhodou prosperita firmy).
Samozrejme, že sa starajú práve o svoj osobný zisk a asi aj práve preto im to ide lepšie ako štátu ...
(Ten dlh sa mi zdá nejak priveľký ... Ozaj to bude toľko?)
No a práve o tomto sa tu môže viesť dišputa ešte dlho, ale ťažko z toho vyvodiť tú konkrétnu vetu hovoriacu o tienistých stránkach ...
Ten dlh je naozaj toľko ( » ekonomika.sme.sk/c/4091599/buduc... , 24.9.08) veľa a každým dňom sa to astronomicky zväčšuje, mimochodom, najväčšiu časť dlhujú komunistickej Číne. Preto sa momentálne snažia Amíci znehodnotiť, možno aj úplne zničiť dolár. Je preci rozdiel, keď vrátiš 10 biliónov dolárov, ak za jeden dolár si kúpiš iba jedno jablko a keď za jeden dolár si kúpiš 10 jabĺk, ba možno keď jeden dolár bude iba zdrap papiera (aj tak ten dlh nikdy nesplatia myslím).
Áno, zrejme súkromníkom podnikanie a blafovanie ide lepšie ako štátu, no druhá otázka je, ako je spoločnosti prospešné, že pár ľudí žije v extrémnom bohatstve a majetku na úkor zvyšku?
Ak by boli dôležité firmy riadené štátom, štátny manažéri by dostali max. 10-násobný priemerný plat, čo na luxusný život úplne stačí. Nemali by rádovo desaťtisíc násobne vyššie majetky ako zamestnanci, ktorí ako jediní konajú reálnu prácu.
Keď si to zrátaš, tak z majetku jedného bohatého súkromníka by mohli žiť roky kvantá ľudí.
Aj toto je jeden z bodov, kde kapitalizmus zlyhal. Asi nerátali s tým, že ľudia, a najmä tí bohatí, sú nenažraní sebci, ktorí ani nikdy nažraní nebudú.