hmm.. suseda v nasom panelaku pred x rokmi vyskocila z okna, kamoskyn bran si zili podrezal, kamoskyn kamos skocil z balkona, ja som poznal par typkov, ale skor nevedeli asociovat (buchanie hlavy o stenu, vyhybanie sa ludom, nesamostatnost), cize to nebola asi schiza
litlemegi, diego? to ani nesranduj zľakla som sa ... diego je môj naj profesor, ale radšej ho volám proste campetellla alebo campanula (zvonček v preklade)
inak poznám jedného človeka, ktorý je už v poriadku, ale aký je to človek... hmmm, som rada, že som ho spoznala, vdýchol život inej postave z fantázie... chcel by to ale stretnúť takého človeka, vážne, bez srandy... nemusí to byť zrovna ústav, kamoškatam bola pozrieť, že na to nikdy nezabudne...
no, nie s parkinsonovou chorobu nedalo mi podpichnúť, prepáč ber to športovo ale inak aj parkinsonikov by som kľudne rada stretla, sú to prevažne staršie ročníky, s tými si rozumiem dosť, a ty si fakt v Californii, či to len tak zo špásu máš napísané?
@cesidka no som uz dost mimo kedze som sa pred chvilkou zobudila..chcela som tam napisat ze pokusil o samovrazdu a zabil no ok ok az teraz mi to bliklo
mal som kamosa chizaca nechapal som co sa snim deje myslel som ze mu uplne hrabe je vdaka hollywoodskym filmarom berieme shizofreniu ako rozdvojenie osobnosti ale nedajte sa pomylit je to ovela komplexnejsia psychicka porucha... schizofrenici pocuju hlasy vo svojej hlave vidia halucinacie.... distancuju sa od ludi stracaju zivotny elan a vyprchavaju z nich emocie... kto si mysli ze by bola haluz to zazit netusi o com hovori...
samozrejme co by sa od tejto jeb republiky dalo cakat ine ako izolacia a nepochopenie... dnes uz zije v spanielsku s vzdialenymi pribuznymi a raz za rok dostanem list ako je mu super... ja mu to prajem jedna sa o zakernu a neliecitelnu chorobu nie je na mieste aby ste si z toho robili prdel
ono je na tom najlepšie to že to postihuje práve vekovú reláciu birdzákov čiže vek od 16 do 30 rokov, prejavuje sa to hlavne hlasmi, ktoré človek počuje v svojej hlavem a keď si ten človek niečo myslí, napr že mu ufo dalo čip do hlavy je to proste tak a nik mu to nevyhovorí, najhoršie je na tej chorobe to že keď ten človek raz začne brať lieky musí iych brať aj cleý život, dokonca sa pri nej využíva elektrošoková terapia, a to len z toho dôvodu aby ten človek začal prijímať potravu, prejavuje sa to zabúdaním, človek nevie čo urobil pred chvíľou, najhorším spúšťačom sú drogy a aj alkohol, hlavne ak je to už v rodine, k tejto chorobe som sa nedostal k osobnému styku, ale tak ako bolo námatkovo spomenuté vo fóre je to aj tým že sa k tomu kopec ľudí proste nechce priznať už len pre ot aký obraz sme si o nej vytvorili, lebo schizofrenik ako taký ohrozuje seba, iba vo výnimočných prípadoch aj svoje okolie
netreba si to mýliť, schizofrénia znamená skvor roztrieštená osobnosť ako rozdvojená schizo je tuším 2 a frénia duša, tak preto si to vykladajú možno práve takto, ale väčšinou za to môžu amícke komédie, ale o tom schizofrénia vôbec nie je, al eje čudo že aj taká mánio depresia má podobné následky, lenže tam nejde o takú agresiu ako pri schizofrénií
Negatívne: znížená motivácia, sociálne utiahnutie sa, nedostatočná koncentrácia, chudobná reč, nedostatok myšlienok...
Kognitívne: problémy s pozornosťou a pamäťou...
A ešte príznaky som zabudol...
-zmeny nálad - depresia, náladovosť, neschopnosť plakať, nadmerný plač, smiech bez konkrétnej príčiny alebo neschopnosť smiať sa
-zmeny vo vnímaní - počutie hlasov, neobvyklá citlivosť na hluk, alebo svetlo
-zmeny v činnosti - extrémna aktivita laebo nečinnosť, nadmerná spavosť alebo takmer žiadny spánok
-zmeny v spoločenskom správaní - vyhýbanie sa spoločenským situáciam, upustenie od aktivít, odmietanie vychádzať von, zanedbávanie vzťahov, nerozumné alebo nevhodné výroky, používanie čudných slov alebo nezmyselné vyjadrovanie sa
-zmeny vo vzťahoch v rodine - neustále hádanie sa, žiadne telefonáty domov, telefonovanie domov v neskorých nočných hodinách
-zmeny v škole alebo v zamestnaní - problémy koncentrovať sa, pokles študijných výsledkov
-zmeny správania sa - čudné držanie tela, neobvykle dlhé pozeranie sa, extrémne náboženské presvedčenia, požívanie nelegálnych látok
-zmeny vo vzhľade - výstredné obliekanie sa, chabá osobná hygiena
No tak... Všetko bolo vlastnoručne prepísané z príručky Objavte cestu, ako ísť ďalej, spoločnosti Bristol-Myers Squibb Company and Otsuka Pharmaceuticals Europe Ltd.
Ale pozor, všetky práva vyhradené... a asi som práve porušil autorský zákon Neopýtal som sa ich, či to môžem reprodukovať (ach) Nevadí, nech všetci vedia :p
inac ale ked si to tak vsimam, vela veci to ma spolocnych aj maniodepresiou (cim netvrdim, ze to je to iste; to urcite nie, len sa najdu aj spolocne (pri)znaky)
@wampirekiss Blázniš? Ja a klamať? Keď mi teda neveríš, skús také niečo nájsť niekde na internete Ak chceš, dám ti ešte aj kto to preložil, kedy to bolo vydané, sériové čísla, susedu, ktorá je psychiatrička a dala nám ju...
@wampirekiss Musím ti to vysvetliť? No dobre. Moja suseda je psychiatrička a často dostáva od spoločností (alebo od sponzorov?) takéto príručky, zadarmo časopisy o psychológií (ale skôr o psychiatrii), brožúry o liečeniach... No a už nemajú kotol, kde by to pálili (ja s tým nesúhlasím, aby sa to pálilo, to mama to tam večne nadrbe) a dávajú veškerý papierový odpad nám. Samozrejme keď si všimnem, že prišla nová várka papiera, prehrabem to (keď stihnem, a pokiaľ to už nehorí) a minule som našiel tú brožúru, a tam bolo o schizofrénií, ako sa máme správať ku schizofrenikom a spôsoby liečby schizofrénie. Ak chceš, tak jej názov je Objavte cestu ako ísť ďalej. Ale na nete som ju trošičku hľadal a nič tam nebolo... Má modrý obal
hej poznám...je to jeden typek co tu robieva kerky..som ho videla parkrat ked tam bolo to druhe ja..kamaratke obuchal hlavu o stenu ked mu protirečila..
akoze mal som moznost sa zoznamit so schizofrenikmi a akoze ja sa bojim takych ludi. Radsej s nimi nechcem nic mat, aj napriek tomu, ze nemaju vo zvyku robit zle ostatnym ludom. Tie ich pohlady su divne, cely su divny od podlahy
Kedysi som si myslel ze aj ja mam schizu (utiahnutost od ludi, malovravnost, a pod.), ale nemam. Myslel som si jeden cas, ze mam tzv. Aspergerov syndrom. To je podobne autizmu a socialnej fobii. Ale ani to nie je ono
Pre kazdu zo spomenutych diagnoz existuju aspon 2 priznaky, ktore sa manifestuju v celej dlzke choroby, od jej vzniku, a su neprehliadnutelne. U schizofrenie su to urcite bludy a halucinacie, u SF je to myslienka "ze sa strapnim" a pocit hanby. Aspergerov syndrom ma svoje korene HLAVNE v detstve.
Treba si tiez uvedomit, ze schizofrenia je z velkej casti dedicna choroba a je sprevadzana viditelnou poruchou mozgu (PET, EEG...). Su to vazne choroby, ktore sa prejavuju od detstva, su vecsinou vrodene a bohuzial celozivotne...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
62 komentov
inak poznám jedného človeka, ktorý je už v poriadku, ale aký je to človek... hmmm, som rada, že som ho spoznala, vdýchol život inej postave z fantázie... chcel by to ale stretnúť takého človeka, vážne, bez srandy... nemusí to byť zrovna ústav, kamoškatam bola pozrieť, že na to nikdy nezabudne...
samozrejme co by sa od tejto jeb republiky dalo cakat ine ako izolacia a nepochopenie... dnes uz zije v spanielsku s vzdialenymi pribuznymi a raz za rok dostanem list ako je mu super... ja mu to prajem jedna sa o zakernu a neliecitelnu chorobu nie je na mieste aby ste si z toho robili prdel
netreba si to mýliť, schizofrénia znamená skvor roztrieštená osobnosť ako rozdvojená schizo je tuším 2 a frénia duša, tak preto si to vykladajú možno práve takto, ale väčšinou za to môžu amícke komédie, ale o tom schizofrénia vôbec nie je, al eje čudo že aj taká mánio depresia má podobné následky, lenže tam nejde o takú agresiu ako pri schizofrénií
@schizofrenik Máš zaujímavý nick, ale tipujem, že schizofréniu nemáš.
@jimmycrow
prosím si zoznam príznakov
počujú hlasy, ktoré iní nepočujú
presvedčenie, že druhí ľudia čítajú ich myšlienky, ovládajú ich a sú proti nim sprisahaní
halucinácie a bludné predstavy
nezáujem a utiahnutosť
prejavy ľahostajnosti alebo naopak horúčkovitej zamestnanosti nereálnymi vecami
nehybnosť pretrvávajúca niekoľko hodín, vydávanie nezrozumiteľných zvukov, úplná strnulosť
neutíchajúce nutkanie na pohyb alebo nejakú aktivitu a neschopnosť pokojne sedieť stavy nepretržitej bdelosti a prehnanej ostražitosti
Nedostatok životného elánu a aktivity
Spoločenský dištanc
Apatia
Emočná otupenosť
Nepokoj
Rozptýlené myslenie
Bludné predstavy
ale je ich aj viac
Tak lekári ich delia na tri veľké skupiny:
-pozitívne
-negatívne
-kognitívne
Pozitívne: halucinácie, bludy, paranoidné myšlienky...
Negatívne: znížená motivácia, sociálne utiahnutie sa, nedostatočná koncentrácia, chudobná reč, nedostatok myšlienok...
Kognitívne: problémy s pozornosťou a pamäťou...
A ešte príznaky som zabudol...
-zmeny nálad - depresia, náladovosť, neschopnosť plakať, nadmerný plač, smiech bez konkrétnej príčiny alebo neschopnosť smiať sa
-zmeny vo vnímaní - počutie hlasov, neobvyklá citlivosť na hluk, alebo svetlo
-zmeny v činnosti - extrémna aktivita laebo nečinnosť, nadmerná spavosť alebo takmer žiadny spánok
-zmeny v spoločenskom správaní - vyhýbanie sa spoločenským situáciam, upustenie od aktivít, odmietanie vychádzať von, zanedbávanie vzťahov, nerozumné alebo nevhodné výroky, používanie čudných slov alebo nezmyselné vyjadrovanie sa
-zmeny vo vzťahoch v rodine - neustále hádanie sa, žiadne telefonáty domov, telefonovanie domov v neskorých nočných hodinách
-zmeny v škole alebo v zamestnaní - problémy koncentrovať sa, pokles študijných výsledkov
-zmeny správania sa - čudné držanie tela, neobvykle dlhé pozeranie sa, extrémne náboženské presvedčenia, požívanie nelegálnych látok
-zmeny vo vzhľade - výstredné obliekanie sa, chabá osobná hygiena
No tak... Všetko bolo vlastnoručne prepísané z príručky Objavte cestu, ako ísť ďalej, spoločnosti Bristol-Myers Squibb Company and Otsuka Pharmaceuticals Europe Ltd.
Ale pozor, všetky práva vyhradené... a asi som práve porušil autorský zákon Neopýtal som sa ich, či to môžem reprodukovať (ach) Nevadí, nech všetci vedia :p
@jimmycrow
dakujem za rozpisanie sa ste poklady
inac ale ked si to tak vsimam, vela veci to ma spolocnych aj maniodepresiou (cim netvrdim, ze to je to iste; to urcite nie, len sa najdu aj spolocne (pri)znaky)
aj tak vďaka
to je tá tá suseda?
ja ti verííím
Aspoň niekto
Kedysi som si myslel ze aj ja mam schizu (utiahnutost od ludi, malovravnost, a pod.), ale nemam. Myslel som si jeden cas, ze mam tzv. Aspergerov syndrom. To je podobne autizmu a socialnej fobii. Ale ani to nie je ono
Pre kazdu zo spomenutych diagnoz existuju aspon 2 priznaky, ktore sa manifestuju v celej dlzke choroby, od jej vzniku, a su neprehliadnutelne. U schizofrenie su to urcite bludy a halucinacie, u SF je to myslienka "ze sa strapnim" a pocit hanby. Aspergerov syndrom ma svoje korene HLAVNE v detstve.
Treba si tiez uvedomit, ze schizofrenia je z velkej casti dedicna choroba a je sprevadzana viditelnou poruchou mozgu (PET, EEG...). Su to vazne choroby, ktore sa prejavuju od detstva, su vecsinou vrodene a bohuzial celozivotne...