Myslíte si, že šikanovaný v práci má svoj podiel na tom, že sa niekto takto ku nemu správa ? Nemyslím v tom zmysle, že si za to môže sám ale že si napríklad nevie vymedziť hranice už na začiatku, brániť sa takým ľuďom atď..
Ma svoj "podiel" jedine v tom, ze sa moze niecim odpisovať. Presne ako v iných kolektivoch. Môže byt tichý, introvertny, moze sa inak obliekať, mat nejaké ine návyky, vieroviznanie, velmi nízku sebadoveru, trpieť psychickymi problémami (GAD, socialna fobia, OCD, depresia, porucha osobnosti...). Nie je to ale v žiadnom prípade jeho chyba, ale je to chyba tych, ktorí mu ubližujú, lebo vedia, ze si naňho môžu dovolit len preto, ze je v niečom iný alebo nedostatocne asertívny.
Alebo im môže napríklad pripadať trápny (ja neviem, napríklad ze nevie pohotovo reagovať, dobre sa vyjadrovať niekedy, možno kvoli stresu, sociálnej uzkosti a tak, môže byt občas neobratny, nema dobre vyvinute sociálne zručnosti...). Ale pritom svoju pracu si môže vykonávať lepsie a svedomitejsie nez ostatní a mat ine kvality. Ono tych dôvodov je vela. A mozno na tom pracuje a snaží sa zlepšiť, no je to dlhy proces a naviac štruktúra osobnosti sa uz v dospelom veku velmi zmeniť nedá. Hlavne by sa mali riešiť ti čo sikanuju a nemalo by to byt na pracovisku dovolene a tolerovane. Ani v skole.
Tejto problematike sa venujem uz dlho a dokonca v organizacii (spadajucej pod UNICEF), kde som pracovala par rokov, sme mali veľký dvojročný projekt boja proti sikane, tak do toho vidím aj trochu viac. Nehovoriac o tom, ze som sa z tvrdou sikanou stretla (najmä voci mojim kamaratkam na skole, ale predtymaj aj voci mne samej dlhu dobu a poznacilo ma to na cely zivot). Je to tema, o ktorej treba vela hovorit a inteznivne to riešiť. Neprehliadat.
@azizi@2 máš pravdu no je to podľa mňa veľmi primitívne zo strany tých čo šikanujú ..ak je ten človek inak fajn pridávať mu ďalšie problémy. Normálny zdravo sebaistý človek neistým ľuďom skôr pomôže začleniť sa. Mne to pripadá že ľudia čo šikanujú majú tiež nízke sebavedomie alebo nízku inteligenciu.
A ti, čo su dlhodobo denne sikanovani na školách, by mali automaticky dostat psychologickú pomoc. Tak by sa dala aj napr. sociálna fóbia povedzme riešiť uz v ranom veku. Ucitelia by mali byt pravidelne skoleni na tému sikana a neprehliadat ju, ale razne riešiť s tymi, čo sikanuju a ich rodicmi. Mali by sa konat na tuto tému pravidelne triednicke hodiny, besedy...
@azizi@8 máš pravdu, je dosť ľudí čo sa s následkov šikany nedostanú vôbec a ťahá sa to s nimi až do dospelosti..a je to zbytočne strateny čas prežitý s nastrbenou psychikou.. neviem prečo sa aj vzťahom a asertivnemu správaniu nevenujú na školach
Mnoho sikanovanych deti sa casom uzavrie do seba, prestanú ludom dôverovať, zapajat sa do kolektivov, boja sa pustiť si ludi k sebe... A to sa casto vlečie az do dospelosti a teda i do zamestnania a ak su tam nejaki zlí kolegovia, hneď to vycitia a robí im dobre takého človeka ponižovať a pod. Zvysuju si tym vlastne ego.
podľa mňa je chyba vždy na strane človeka, ktorý má pocit, že si môže dovolovať na slabších.. šikanovaný má 'podiel' ak sa nechá - teda neozve sa a nijak proti šikanostovi nezakročí.
@thunderstorm@14 toto je tiez take osemetne :/ moja kamarátka z 8 rocneho gympla bola sikanovana dost a nikdy sa nenechala, zvýšila hlas, kričala "prestaň" na čo s oblubou reagovali ze "nie som krestan" a pokracovali este tvrdšie, lebo videli, ze jej to robí zle. U mna napodobne s tym prestaň sa to opakovalo, ale ja som to hovorila aspon pokojnejsie. Ona išla do hadok, raz sa dokonca s jednou sikanatorkou pobila.
@kaiserchief1@13 skúsim ti to pohľadať, bol to projekt Linky detskej istoty, kde som pracovala, ale primarne na iných projektoch (organizovanie charitativnych podujati, projekt Amber alert Slovensko, ekonomika, administratíva a ďalšie veci). Bolo to uz dávno, tak z toho projektu o sikane si uz toľko nepamatam. Ale teda skolili sme ambasadorov po celom Slovensku, ktorí chodili potom do tried v školách robit prednášky deťom, robili sa v triedach diskusie na tu tému, ďalej sme organizovali intenzivne skolenia pre učiteľov ohľadom sikany, ako maju konat, zabezpecovali psychologickú pomoc...
@olii@7 presne mam tu istú skusenost. U nas na ZS aj gym sikanovali dokonca aj učiteľov! Na ZS jedna s plačom vybehla z triedy uprostred vyučovania a museli ju hospitalizovat, uplne sa zrútila. Už nikdy potom neučila. A na gymnáziu sikanovali tiez jednu učiteľku, ktorá raz ked vychádzala po hodine z triedy, tak sa zastavila pri nasej skupinke (ja a 2 kamarátky, ktoré sikanovali tiez) a povedala nam "ako to tu mozte vydržať" a usla. Žiadna pomoc od učiteľov vobec.
Nemá na tom žiaden podiel. Za akékoľvek násilie alebo šikanu je vždy zodpovedný ten, čo ho vykonáva. A to že sa niekto nevie brániť mu nedáva právo to robiť, ani žiadnu spoluvinu. Pravdepodobne je to len nejaká útecha pre tých sikanaterov, že “nevie sa brániť, tak asi mu to nevadí a môžeme si dovoľovať”
A aby som vsetko, čo tu odznelo, nejakým spôsobom premostila aj na Birdz... Zastavam sa a vzdy sa budem zastavať ludi tu, ak nikomu neublizuju, len sa v niekoho očiach zdajú byt asi v niečom "ini", a tak si niektori myslia, ze sa na nich môžu smiať, nadávať im, ubližovať a este sa v tom navzájom podporujú. Peace please
vyrovnaný človek sa šikanátorom nestane, ľudia, ktorí sa nevedia správať k iným majú vždy nejaký problém aj sami so sebou. Len čo ma mrzí, že napriek tomu, že sa o tom toľko hovorí, že sa o tom upovedomuje a že niekedy aj konkrétna osoba niečo nahlási, tak väčšinu času sa to snaží neriešiť (lebo by sa ešte vedelo že v danom kolektíve sa niečo také dialo..) tak sa skôr veci ututlávajú, až kým sa môžu. Že ten šikanovaný sa musí fakt obrniť niekde, aby sa to vôbec začalo riešiť a nezamlčiavalo
@azizi@15
ja som bola presne ten typ, že som sa nedala, bola som na nich vytočená a rada som im to vrátila, aj som poslala do p..., ak bolo treba, ale nepomohlo...pomohlo len, ak mentálne dospeli do toho bodu, že s tým sami prestali, nedávno mi prišla správa od bývalej spolužiačky, že sa mi ospravedlňuje...
a čo sa týka podielu, jedine v tom, ak je iný a nemusí to byť len utiahnutý introvert, ale aj človek, čo na sebe viac pracuje ako väčšina z kolektívu, ja až taká utiahnutá nie som, jedine ak mám trému, ale keď som prišla do tejto práce, mala som pocit, že sa ma niektorí kolegovia báli a dávali to najavo, že som "iná", aj keď neviem, či sa to dá nazvať šikana, lebo nikdy nič do očí nepovedali, resp.neverili mi, že niečo dokážem, lebo som moc mladá a pôsobím ako študentka, teraz už OK, ale myslím si, že v oblasti, kde pôsobím je aj otvorené šikanovanie celkom bežné, nakoľko je medzi kolegami konkurencia, máme zmluvy na dobu určitú, ktorú musíme stále predlžovať, nikdy nedostaneme na neurčito a tam sa stáva, že niekedy kolegovia stoja proti sebe a to je blbé
Podielom by som to nenazvala ale myslím si že to môže ovplyvniť ako a či to bude pokračovať. Bohužiaľ mnoho ľudí si nezvolí správnu cestu ako sa z toho dostať
@azizi@15 otázka bola smerovaná na šikanu v práci. súhlasím s tebou, že deti to majú určite ťažšie, ale tiež majú možnosti - povedať to rodičom, učitelke, hľadať oporu v spolužiakoch, obrátiť sa na linku istoty alebo školského psychológa. a určite by deckám malo byť prízvukované, že tieto možnosti existujú, že tu pre ne niekto je a že je absolútne v poriadku sa na niekomu zveriť.
to je velmi individualne, pokial je ten clovek totalny kkt, taxi sa to moze aj sam, ale takyto scenar asi nie je velmi casty, nvm, nezazil som asi nikdy sikanu na pracovisku ani som jej nebol svedkom. teda raz asi hej, ale to bolo len medzi 2 kolegynami, vsetci ostatni sme sa k tej asi sikanovanej spravali normalne, tak netusim ci sa to rata. neviem sa k tomu vyjadrit proste
Ľudia sú takisto zvieratá. Zvieratá medzi sebou budujú spoločenskú hierarchiu. Dominantní jedinci držia na uzde menej dominantných jedincov, aby si udržali svoje miesto v je tejto hierarchii. Ak by to nerobili, spravili by to im tí druhí. Preto sa ľudia šikanujú, posmievajú, hádajú, ohovárajú, intrigujú, skupinkujú, atď. Prečo aj na pracovisku? Lebo je to jeden z ďalších priestorov, kde treba súperiť o svoje kokotné miesto v hierarchii, hlavne ak sa prostredie stane toxické. Ľudia sa narozdiel od ostatných zvierat riadia aj vlastnými princípmi morálky. Hovoríme si, že v demokracii máme každý rovnaké práva a rovnaké možnosti. To v skutočnosti nikdy nebola a nikdy nebude pravda. Je to len boj o čo najvýhodnejšiu pozíciu v ďalšej hierarchii. Ostatných potrebujeme, aby sme my mali pohodlnejší život. Štát ich potrebuje, aby mal výhodnejšiu pozíciu v hierarchii krajín, zamestnávateľ, aby mu generoval zisk... Atď. Ľuďom jebe. Zvieratám jebe. Svetu jebe. Tak si tu žijeme.
Necital som komenty mozno budem niekoho opakovat. Ma to logiku ze niekto kto krici kopni si domna tak si donho niekto kopne. Ale nic to nemeni na to memas pravo. Ked sa spravas ako curak tak si proste curak.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
32 komentov
ja som bola presne ten typ, že som sa nedala, bola som na nich vytočená a rada som im to vrátila, aj som poslala do p..., ak bolo treba, ale nepomohlo...pomohlo len, ak mentálne dospeli do toho bodu, že s tým sami prestali, nedávno mi prišla správa od bývalej spolužiačky, že sa mi ospravedlňuje...
a čo sa týka podielu, jedine v tom, ak je iný a nemusí to byť len utiahnutý introvert, ale aj človek, čo na sebe viac pracuje ako väčšina z kolektívu, ja až taká utiahnutá nie som, jedine ak mám trému, ale keď som prišla do tejto práce, mala som pocit, že sa ma niektorí kolegovia báli a dávali to najavo, že som "iná", aj keď neviem, či sa to dá nazvať šikana, lebo nikdy nič do očí nepovedali, resp.neverili mi, že niečo dokážem, lebo som moc mladá a pôsobím ako študentka, teraz už OK, ale myslím si, že v oblasti, kde pôsobím je aj otvorené šikanovanie celkom bežné, nakoľko je medzi kolegami konkurencia, máme zmluvy na dobu určitú, ktorú musíme stále predlžovať, nikdy nedostaneme na neurčito a tam sa stáva, že niekedy kolegovia stoja proti sebe a to je blbé