Ak by sme po čase dosiahli technologickú úroveň, pomocou ktorej by sme boli schopní vytvoriť, alebo riadiť veľký tresk, samozrejme za predpokladu, že veľké tresky prebiehajú stále a nastavili úplne všetky počiatočné hodnoty "v novom vesmíre" ako v tom naš
ano, ak by VSETKY hodnoty boli nastavene rovnako, ALE co ak na nas vesmir vplyvaju aj paralelne vesmiry? V tom pripade by stav nasho vesmiru zavisel nielen od pociatocnych vnutornych podmienok, ale aj od vonkajsich vplyvov....a dalsia vec je kvantovka plna pravdepodobnosti, ale zial dnes este nemame kvantovu kozmologiu, takze ti nemozem dat na 100% vediet
100%ne áno a zároveň 100%ne nie, ale vyžadovalo by veľa vysvetľovania by si poriadne pochopil čo tým myslím, takže vrámci tvojho momentálneho pochopenia bude odpoveď pre teba bližšia pravde že "nie"
pri uplne rovnakych podmienkach by bol vesmir zrejme uplne rovnaky.
no to, ci by si sa pytal tu istu otazku a dokonca prave 10.3.13 o 13:48 aj potom, je dost otazne, lebo podla mna fakt, ze by vesmir ako taky bol na vlas rovnaky vdaka totoznym fyzikalnym zakonom a tym rovnakym hodnotam nezarucuje, ze by kazdy bol rovnaka osobnost a zmyslal a konal uplne rovnako, ako tuna
@midnight ja si skor myslim, ze velmi pravdepodobne nie. Uz len to, ze v istom okamihu zacala prevladat hmota nad antihmotou je cisto nahodny proces, ktory by mohol zmenit svet na nepoznanie.
@tommyhot ja si myslím že to nemohol byť "náhodný" proces, maximálne tak chaotický. "náhoda" je slovo ktoré ľudia používajú keď hovoria o systémoch ktorým nerozumejú a v ktorých vzťahy jednotlivých prvkov nie sú očividné na prvý pohľad.
Prečo zrovna človek by mal vytvoriť veľký tresk ? Naša zem je v porovnaní s vesmírom , nič . Niečo tak nevýznamné ako je ľudstvo by sa o toto nikdy nemalo pokúšať . Ja osobne verím že vo vesmíre je niekoľko miliónov inteligentnejších rás a už ich to napadlo , ale neurobili to lebo by tým ukončili život pre každého všade , a také právo podľa mňa ľudstvo nemá , ani nikto iný .
@midnight ved vedci tomu ani nerozumeju nemaju ani najmensiu sajnu, preco antihmota anihiluje pri strete s hmotou a preco to nie je prave naopak. Zamerne som pouzil slovo nahodny.
ja si myslím, že čo sa týka toho veľkého tresku, tak áno, vznikol by rovnaký vesmír s rovnakými ľuďmi.......len ptm sa naskytá otázka: je toto náš 1. veľký tresk???? Čo ak toto, že sme tu, sa už zopakovalo 10, 20, 100, 1 000 000x a stále ľudia zažívajú to isté???? Skrátka v 1938 už možno po 3000x vypukla 2. sv. vojna
@fluptak cyklicky model je uznavana teoria, popri standardnom modeli velkeho tresku. Kazdopadne nemyslim si, ze predchadzajuci vesmir (ak nejaky bol) bol rovnaky ako tento.
Jeden z cyklickych modelov hovori (velmi zjednodusene) o tom, ze vesmiry sa nachadzaju na membranach a tieto membrany vibruju vo viacerych dimenziach a ked sa "zrazia", tak vznika velky tresk. Neviem presne, ale nemyslim si, ze amplituda tychto vibracii je vzdy rovnaka...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
100%ne áno a zároveň 100%ne nie, ale vyžadovalo by veľa vysvetľovania by si poriadne pochopil čo tým myslím, takže vrámci tvojho momentálneho pochopenia bude odpoveď pre teba bližšia pravde že "nie"
no to, ci by si sa pytal tu istu otazku a dokonca prave 10.3.13 o 13:48 aj potom, je dost otazne, lebo podla mna fakt, ze by vesmir ako taky bol na vlas rovnaky vdaka totoznym fyzikalnym zakonom a tym rovnakym hodnotam nezarucuje, ze by kazdy bol rovnaka osobnost a zmyslal a konal uplne rovnako, ako tuna
Prečo zrovna človek by mal vytvoriť veľký tresk ? Naša zem je v porovnaní s vesmírom , nič . Niečo tak nevýznamné ako je ľudstvo by sa o toto nikdy nemalo pokúšať . Ja osobne verím že vo vesmíre je niekoľko miliónov inteligentnejších rás a už ich to napadlo , ale neurobili to lebo by tým ukončili život pre každého všade , a také právo podľa mňa ľudstvo nemá , ani nikto iný .
Jeden z cyklickych modelov hovori (velmi zjednodusene) o tom, ze vesmiry sa nachadzaju na membranach a tieto membrany vibruju vo viacerych dimenziach a ked sa "zrazia", tak vznika velky tresk. Neviem presne, ale nemyslim si, ze amplituda tychto vibracii je vzdy rovnaka...