vlastne ano, pripravuju ludi na to, ze stale bude nad nimi stat nejaky kokot a buzerovat ich a ze by mali sklopit usi a pocuvat ho. skola vychovava radovych zamestnancov.
dobre sa uč aby si si potom našiel dobrú prácu... (a založ si rodinu, zober úver, ži celý život ako ko*otko a umri)
ale nikto ti nepovie dobre sa uč aby si mohol podnikať/cestovať/žiť
čo ťa vlastne učí škola? aký máme vzdelávací systém? najskôr ti dajú odpovede, až potom otázky. čiže sa učíme čo najlepšie preformulovať to, čo už niekto povedal. memorujeme sa dátumy. atď.
V škole predrbeš polovicu života a počúvaš kraviny, v robote predrbeš druhú, kde taktiež počúvaš kraviny. Nuž, a potom si užiješ pár posledných rokov (ak máš šťastie, budeš sa môcť hýbať, ak máš veľké šťastie, ešte aj jasne uvažovať) a potom adios. Takže odpoveď: Nie.
Ide o to, kto si co z tej skoly odnesie. Ked len to, ze nad tebou stoji kokotko, ktory ta buzeruje, je to tvoja volba. Pokial si zo skoly vezmes moznu inspiraciu a vedomosti, naucis sa mnoho aj z medziludksych vztahov a podobne, si na tom lepsie. Lebo len picovat nikdy este nepomohlo. Ide o teba, nie o kokotka.
Veľa vecí, ktoré som sa v škole naučil (time management, emailová komunikácia, prezentovanie) som uplatnil počas brigád. A veľa vecí, ktoré nás v škole učili (informačné systémy, databázy, manažment výroby, projektový manažment) mi napomohli, aby som tej práci aj trochu chápal.
Pracovné skúsenosti ešte nemám, no myslím, že to bude podobné ako s brigádami. Takže podľa mňa áno, škola aspoň trochu do pracovného života pripraví.
(a to študujem taký ten nudný všeobecný odbor, pri tých konkrétnejšie zameraných odboroch je to asi viac cítiť)
Taktiež napr. dodržiavanie ddl v práci by sa dalo prirovnať v škole k termíne napr. prezentovania seminárnej práce. Prípadne práca v tíme by sa mohla prirovnať k tomu, keď so všetkými spolužiakmi navzájom pred skúškou spolupracujeme na hľadaní čo najlepšieho výcucu
kazdemu minimalne musi ostat jasne, ze co ho bavi a co nie, i ked co sa tyka skolstva ide skor o systemovu chybu a lenive, prasive decka. je to zacarovany kruh vice-mene
@koprdil to je super. narážam ale skôr na slovné spojenie ,,dobre sa uč aby..." - treba sa dobre učiť na to, aby si človek život užíval a žil ho tak, ako chce? alebo aby podnikal? podľa mňa nie. (aj keď asi nie na to sa autor fóra pýtal, ale tak čo už, načala som to)
inak, myslím, že veta ,,Pokiaľ budete rybu súdiť podľa jej schopnosti šplhať na strom, tak budete celý život veriť tomu, že je hlúpa" celkom vystihuje hodnotiaci systém na školách. a dosť mám pocit, že zabíjajú kreativitu.
Kazdy si moze nahovarat co chce, ale toto ta nemoze pripravit absolutne na nic:
A je to vidiet na tych haldach absolventoch, ktori koncia na urade, pripadne niekde za pokladnou, lebo absolutne nic nevedia a teda su na trhu prace totalne nepouzitelni.
Uplne vsetko co som sa naucil a co dnes pouzivam na generovanie zisku som sa naucil doma (ci uz sam, alebo s pomocou rodiny). Skola ma za tie roky, ako kazdeho, len naucila slepej viery k "autorite". Nastastie aj z toho som uz davno vonku.
Nemôžem povedať že nie pretože sú tam niektoré veci kt vážne využijem ale po väčšine sú to blbosti ,samozrejme ak nepracujem v tom odbore čo som študoval a nejako sa nevenujem vážne tomu kde mi škola nato dala zákl..
jak môže niekto tvrdiť, že nie...
potom si svoje deti nedajte do školy, nebudú vedieť čítať písať, ani výplatu si nebudú vedieť spočítať, nebudú vedieť cudzie jazyky a budú sprosté ako banbus, pripomína mi to Američanov, ktorí ani nevedie, kde je Slovensko
bol b y som zvedavý, kto by sa dal rezať doktorovi, ktorý by nechodil na medicínu...
trocha rozmýšľajte
@zajkousko jasne bez skoly by sme boli vsetci tupci
ja som sa naucil citat doma ked som mal 3 roky, zakladne matematicke operacie do 100 o pol roka neskor. V piatich som vedel trochu blabotat po rusky a po anglicky, v deviatich som si zacal navrhovat budovy v autocade atd. Ak rodica nezabijaju tvoju kreativitu a nechaju ta robit co ta bavi, tak sa naucis vsetko potrebne aj sam, pripadne z ich pomocou (po rusky ma naucila babka, po anglicky pocitac, citat som sa naucil tak, ze som sa mamky pytal co je napisane na billboardoch v meste atd).
@arugula hej ten vyrok je pravdivy, ale problem skoly je aj ten akym sposobom ti tlacia informacie do hlavy. Ziadne rozmyslanie, len tupe prijimanie faktov. Takto si napriklad stat uz male deti vychovava k tomu, aby nepremyslali nad tym co tu ta banda robi, cize ma stali prisun novych volicov, ktori su nauceni ze veci su nastavene nejak, a inak uz nikdy nebudu.
no mal by si tam získať vedomosti kt. budeš potrebovať neskôr v práci a v živote, ale zase pracovať ťa nenaučí.
ja si myslím, že istý stupeň vzdelania by sa mal nahradiť "učňovstvom" jak bolo dakedy. akože by sa človek naučil čosi málo pre zvolené povolanie a potom by proste chodil do práce k niekomu skúsenejšiemu, neplatene, a by sa proste učil. a hotovo.
@burble ja som sice za unschooling (teda nechaj deti nech objavuju svet tempom ake je pre na najvhodnejsie), ale sledovat niekoho pri praci je urcite milionkrat efektivnejsie ako pocuvat dristy od ludi, co zvycajne ani nemali na vyber a museli ist ucit za tabulkove platy, lebo na trhu prace by sa absolutne neuplatnili.
@burble daynamartin.com jej syn vyraba rozne kozenne oblecenie, veci zo zeleza atd. Nikto ho nikdy k nicomu nenutil a myslim, ze ked sa bude zlepsovat, tak sa tym bude vediet zivit. Ma tusim menej ako 18. Neviem co robia jej ostatne deti, ale su este mlade, kazdopadne vsetci su unschoolovani a nevidim v tom problem.
@semhamforas@zajkousko ziaden extrem ani zazrak, len som nemal autoritativnu rodinu, ktora by vo mne zabila chut vzdelavat sa a objavovat nove veci. Lenze ked uz od mala decku hovoris akym smerom sa uberat, tak je to zvycajne zaciatok jeho mcdonaldovej kariery
Vedieť len toľko, čo potrebuješ k práci je dosť tragické. Nikdy tak nechcem dopadnúť. A druhá vec je, že ak by väčšina dostala úplne voľnú ruku v tom, čo sa chcú učiť tak by drvivá väčšina nevedela nič. (môj názor)
všetko čo som kedy využil v práci a podobne som sa naučil sám, väčšina toho čo je v škole je sh* bohužiaľ, nevravím že to je až také zlé ale bol by som radšej ak by som si vybral presne čo sa chcem učiť
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
39 komentov
co ja urcite nechcem byt.
dobre sa uč aby si si potom našiel dobrú prácu... (a založ si rodinu, zober úver, ži celý život ako ko*otko a umri)
ale nikto ti nepovie dobre sa uč aby si mohol podnikať/cestovať/žiť
čo ťa vlastne učí škola? aký máme vzdelávací systém? najskôr ti dajú odpovede, až potom otázky. čiže sa učíme čo najlepšie preformulovať to, čo už niekto povedal. memorujeme sa dátumy. atď.
Pracovné skúsenosti ešte nemám, no myslím, že to bude podobné ako s brigádami. Takže podľa mňa áno, škola aspoň trochu do pracovného života pripraví.
(a to študujem taký ten nudný všeobecný odbor, pri tých konkrétnejšie zameraných odboroch je to asi viac cítiť)
Taktiež napr. dodržiavanie ddl v práci by sa dalo prirovnať v škole k termíne napr. prezentovania seminárnej práce. Prípadne práca v tíme by sa mohla prirovnať k tomu, keď so všetkými spolužiakmi navzájom pred skúškou spolupracujeme na hľadaní čo najlepšieho výcucu
Dosť často nás v škole rôznymi prednáškami a workshopmi motivujú, aby sme "podnikali, cestovali, žili"...
inak, myslím, že veta ,,Pokiaľ budete rybu súdiť podľa jej schopnosti šplhať na strom, tak budete celý život veriť tomu, že je hlúpa" celkom vystihuje hodnotiaci systém na školách. a dosť mám pocit, že zabíjajú kreativitu.
A je to vidiet na tych haldach absolventoch, ktori koncia na urade, pripadne niekde za pokladnou, lebo absolutne nic nevedia a teda su na trhu prace totalne nepouzitelni.
Uplne vsetko co som sa naucil a co dnes pouzivam na generovanie zisku som sa naucil doma (ci uz sam, alebo s pomocou rodiny). Skola ma za tie roky, ako kazdeho, len naucila slepej viery k "autorite". Nastastie aj z toho som uz davno vonku.
potom si svoje deti nedajte do školy, nebudú vedieť čítať písať, ani výplatu si nebudú vedieť spočítať, nebudú vedieť cudzie jazyky a budú sprosté ako banbus, pripomína mi to Američanov, ktorí ani nevedie, kde je Slovensko
bol b y som zvedavý, kto by sa dal rezať doktorovi, ktorý by nechodil na medicínu...
trocha rozmýšľajte
ja mám pocit, že žiadny zamestnávateľ neprijme nikoho do práce čo nevie čítať a písať...
možná ak cigáňa na kopanie kanálov
ja som sa naucil citat doma ked som mal 3 roky, zakladne matematicke operacie do 100 o pol roka neskor. V piatich som vedel trochu blabotat po rusky a po anglicky, v deviatich som si zacal navrhovat budovy v autocade atd. Ak rodica nezabijaju tvoju kreativitu a nechaju ta robit co ta bavi, tak sa naucis vsetko potrebne aj sam, pripadne z ich pomocou (po rusky ma naucila babka, po anglicky pocitac, citat som sa naucil tak, ze som sa mamky pytal co je napisane na billboardoch v meste atd).
ja si myslím, že istý stupeň vzdelania by sa mal nahradiť "učňovstvom" jak bolo dakedy. akože by sa človek naučil čosi málo pre zvolené povolanie a potom by proste chodil do práce k niekomu skúsenejšiemu, neplatene, a by sa proste učil. a hotovo.
si zázračne a šťastné dieťa proste, dúfam, že aj tvoj život ide tým smerom a nemusíš riešiť problemi, čo ti zo srdca prajem
@semhamforas @zajkousko ziaden extrem ani zazrak, len som nemal autoritativnu rodinu, ktora by vo mne zabila chut vzdelavat sa a objavovat nove veci. Lenze ked uz od mala decku hovoris akym smerom sa uberat, tak je to zvycajne zaciatok jeho mcdonaldovej kariery
preba si vedieť rozumne vybrať namiesto toľkého pičovania