@campino a to bolo kedy?
Okrem toho je fajn, keď decká chcú vedieť svoje nápady odôvodniť a poukázať na nezmyselnosť príkazov iných len za to, že majú autoritu.
@kik áč malo by to byť dané školským poriadkom. Ak to tam vyslovene nie je, tak môžeš byť bosý.
treba dodat ze ak aj teoreticky podla skolskeho poriadku mozes byt bosy, tak to neznamena, ze ti ziaden ucitel nevynada a nebude si z fleku vymyskat pravidla proti tebe.
okrem toho je to (myslim!) nehygienicke, kvoli plesniam na nohach a tak. nemusis ich len sirit, mozes ich aj chytit.
@grietusha napriklad ked som ja chodila do skoly, tak som mala voci vsetkemu respekt. A ako tak citam, tak dnes si tie decka idu svoje bez nejakeho respektu, akoby pohrdali vsetkym a vsetkymi hlavne ucitelmi, ktpri sa snazia nieco odovzdat. Takze ta vychova, slusne a normalne spravanie by fakt mohlo byt na mieste. Netvrdim, ze si ziaci robia zo skoly holubnik, ale predsa uz to nie je to co kedysi.
Uznávam, že práve chodenie naboso nie je asi najlepší príklad, ale podľa mňa je super ak ľudia hľadajú nedostatky v školských poriadkoch.. Jasné, že sa nájde veľa kreténov ktorí hneď premýšľajú ako to zneužiť, no pristupovať k niečomu tak že toto musím robiť, lebo sa to tak robí, je sprostosť.
A autorita? Formálna autorita je absurdná.. pokiaľ si nevie učiteľ získať môj rešpekt inak ako tým, že "on je niečo viac, lebo je učiteľ" tak sorry ale fakt nie.
@campino heh No ja som slušný človek, asi jediný z triedy na hodine bez telefónu, počúvať, byť pozorný... S učitelmi vychádzam dobre, no snažim sa byť jedinečným človekom nefajčím, nepijem, neberem drogy snažím sa žiť zdravo, a športovo no ? a to že chodím bosy, chcem si dávať výzvy ktoré sa nebudem báť plňiť
@kikac skus si doniest podlozku pod nohy, teda ak chces len pod lavicou mat bose nohy, vyzuta som aj ja v kancli. Ak chces chodit po chodbe, na wecko, tak asi len an blastne riziko
Tuším v školskom poriadku nájdeš časť o obuvi v škole aspoň v tom našom u nás je zakázané ukazovať náklonnosť, čiže niečo o chodení bosí by sa určite našlo
@tommyhot podľa mňa je dosť scestné riadiť sa heslom "čo nie je výslovne zakázané, je v podstate dovolené"... a školský poriadok je asi aj troška o niečom inom, než len o "nezmyselných zákazoch"...
@salora to co je podla teba scestne je z pohladu prava absolutne v poriadku a dokonca nevyhnutne, pretoze je jednoduchsie (a v slobodnej spolocnosti aj ziadanejsie) spravit blacklist ako whitelist.
@tommyhot tá scestnosť sa týkala danej témy, teda školského poriadku, nie práva ako takého... a keď si písal o common sense a žiadanosti, sám si si odpovedal a vystihol si to No nič to ale nemení na skutočnosti, že práve školský poriadok má aj iný zmysel a účel, než len niečo zakazovať a striktne vymedzovať...
@tommyhot nielen niečo zakazovať, resp. vymedzovať povinnosti ale aj práva žiakov... a naučiť decká istým pravidlám, normám, ovinnostiam, vztahu k majetku a pod. a bola tu vyššie spomenutá napr. aj ochrana zdravia vlastného i ostatných...
Ja nemám autoritu takmer ku nikomu, iba k rodine, ani v škole som nepočúval žiadneho učiteľa a nebral si nič k srdcu, vždy som si robil po svojom, neznášam, keď ma niekto cudzí v niečom usmerňuje a káže mi čo mám robiť a tí čo tu píšu, že nejaké pravidlá byť musia, tak máte pravdu, ale musia byť s tými pravidlami spokojné obe strany a nie iba jedna
@campino čo bolo kedysi? Ako seriózne. Neviem, k čomu sa odvolávas. My sme chodili fajčiť na záchod, iní ľudia fetovali. Iní chodili normálne do školy a učili sa. Niektorí si robili srandu z učiteľov, iní nie. Nechápem tu vetu, že kedysi bolo lepšie.
Nehovoriac o tom, že byť bosý nie je žiadne nerešpektovanie iných ľudí.
@salora nad školským poriadkom stojí zákon. Okrem toho podľa ústavy každý občan môže robiť to, čo mu zákon/stanovy/poriadky a podobne vyslovene nezakazujú. (Narozdiel od štátnych predstaviteľov, ktorí môžu iba to, čo mu dovoľujú)
@salora samotná podstata a účel sk.poriadku je vymedziť pravidlá a spísať fungovanie daného zariadenia. Žiadne vznesenejsie veci, ktoré si ty tam hore popisoval, za tým nevidím. Pretože k tomu slúži výchova, nie nejaký dokument.
Ten dokument je na to, aby sa vždy bolo k čomu odvolať a na čo sa pozrieť, keď sa rieši nejaká situácia. Aby bolo jasne napísané, o akom čase sa začína vyučovanie. A podobne.
Ja si napr pamätám, že sme mali na strednej podľa školského poriadku zakázané umývať okná. To ma malo naučiť čomu presne?
@grietusha v ramci vyucby pedagogiky a pedag. praxe sme rozoberali aj sk. poriadky... a na mojej str. skole sme to preberali dost obsirne a rovnako pomerne obsirne to preberame teraz aj na skole, kde posobim... samozrejme, su skoly, vacsina skol, kde sa to berie len ako isty supis pravidiel, ak by nahodou k niecomu doslo a za normálnych okolnosti to nikoho moc nezaujima, ani ziakov ani ucitelov... ale z mojich skusenosti aj z praxe to vidim troska inak...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
36 komentov
Okrem toho je fajn, keď decká chcú vedieť svoje nápady odôvodniť a poukázať na nezmyselnosť príkazov iných len za to, že majú autoritu.
@kik áč malo by to byť dané školským poriadkom. Ak to tam vyslovene nie je, tak môžeš byť bosý.
okrem toho je to (myslim!) nehygienicke, kvoli plesniam na nohach a tak. nemusis ich len sirit, mozes ich aj chytit.
A autorita? Formálna autorita je absurdná.. pokiaľ si nevie učiteľ získať môj rešpekt inak ako tým, že "on je niečo viac, lebo je učiteľ" tak sorry ale fakt nie.
,,u nás je zakázané ukazovať náklonnosť,,
ďakujem pobavilo
To, ze si bola za mladi brainwashnuta ma byt argument k comu?
@salora "čiže ak nie je v školskom poriadku výslovne zakázané, že nesmieš vyfackať učiteľa, tak môžeš?"
O tom predsa hovori common sense a dodatocne aj zakony.
Toto spada do kategorie zakazovat/prikazovat.
"vztahu k majetku a pod. a bola tu vyššie spomenutá napr. aj ochrana zdravia vlastného i ostatných"
Toto je sice fajn, ale nepamatam si, ze nas skolsky poriadok (na zakladke, ten na strednej som necital) nieco take obsahoval.
Nehovoriac o tom, že byť bosý nie je žiadne nerešpektovanie iných ľudí.
@salora nad školským poriadkom stojí zákon. Okrem toho podľa ústavy každý občan môže robiť to, čo mu zákon/stanovy/poriadky a podobne vyslovene nezakazujú. (Narozdiel od štátnych predstaviteľov, ktorí môžu iba to, čo mu dovoľujú)
Ten dokument je na to, aby sa vždy bolo k čomu odvolať a na čo sa pozrieť, keď sa rieši nejaká situácia. Aby bolo jasne napísané, o akom čase sa začína vyučovanie. A podobne.
Ja si napr pamätám, že sme mali na strednej podľa školského poriadku zakázané umývať okná. To ma malo naučiť čomu presne?