mmmmmm,ja nechapem preco nas nutia ist do skoly a ked dakto nepride viackrat ma pokarhanie a rodicia ho vyhresia-ano chapem ze ucit sa musime ale aj tak ak nas rodicia uz v 1. roc nedaju do skoly pojdu do basy . a este tie ulohy ved to nam beru cast zivot
slovenske skolstvo stoji za anal musim uznat sme strasne pozadu oproti inym krajinam napriklad spanielsku a francuzsku ale nic nespravime co cakas americky zivot ? tak to mam pre teba novinku zijes v krajine prechlastanych politykov
Akoze newjem co riesite, wsade sa musi ucit, inak by to tu wyzeralo jak za neandrtalcow. Ako ja skolu neznasam, ale newjem si predstawit aky by som bol tupy keby tamnechodim..
A s tym zahranicim ani prawdu nemas. STREDNE slowenske skoly su jedny z najlepsich, myslim tym obsahom a kwalitou uciwa. Napr ked si wezmes ze ty co su w Amerike alebo anglicky howoriacich skolach w grade 9 (to je ako 1. rocnik na strednej tu) tak sa ucia to, co my sme sa ucili ked sme boli 6 - 7-maci.. Wjem co howorim, chodil som pol roka na Crawford College w Juhowafrickej Republike (Sandton - Johannesburg).
Ine je to samozrejme uz s wysokymi na Slowensku, tje sa zo zahranicnymi nemozu porownawat..
V podstate to co povedal tommyhot s tym suhlasim, aj s tymi strednymi, ale ze domace ulohy ty beru kolko casu ??? Si ty normalna ? A co budes potom hovorit ked bude chodit do prace ? Tam ziadne take ze sest 45 minutovych hodin alebo 7. Pri siedmich hodinach stravis ucenim v skole menej ako 5 a pol hodin a to sedis na zadku. V praci budes minimalne osem hodin denne, co je o 2 a pol hodiny naviac. Pochybujem ze sa kazdy jeden den venujes uceniu a uloham 2,5 hodiny. A za dalsie ziadne prazdniny , zadne 2 mesiace v lete doma, prvych 5 rokov v praci bude mat posranych 20 dni dovolenky na rok, co ty pokrije nejake vianoce, jednu lentnu tyzdenu dovolenku a par dni rostrusenych po cely rok ... ???? To sa ti zda byt lepsie ??? Sa s toho zobud
tak moze hovorit len niekto kto nema rad svoju pracu a to je potom dost na hovno ja budem radcsej 8 hodin denne robit svoju vysnenu robotku a budem stastny jak pes ze som zo skoly uz vonku ucivo mozno mame kvalitne ale pedagogovia stoja za prd a hlavne u zakladkarov by si mal pan minister skolstva uvedomit ze rodic nie je ucitel vies co ? aj 9 hodin by som to tam zniesol keby som vedel ze zvysok dna uz budem mat svaty pokoj
jj, aj mne skola lezie poriadne na nervy,,a pristupy niektorych ucitelov,ze vraj pedagogov,,hroza,,no ale si viem predstavit aka sprosta by som bola bez skoly
ako ja si myslim ze skola je v poho ale aj tak ma dakedy naseru aj ucitelky aj ucivo. a chcem aj doplnit pre it-mne ulohy zaberu kazdy den 4-6 hodin tak to zase je podla skoly
Boze deckaaaa, jaky ste mudry, nikto z vas este nezazil ake to je pracovat stale pravidelne 8 hodin denne sedem dni v tyzdny , s vynimkou par sviatkou a nejakych par dni dovolenky. Nemozte usudzovat pokial nevyskusate oboje. To typek, ja som zo svojou pracou velmi ale velmi spokojny, no ved uznaj kolko ludi v mojom veku je na pozicii IT MANAGER ??? Neboj sa mam nadstandardny plat a vsetko co k tomu patri, jedinou vyhodou oproti skole su len a len peniaze. Praca je stereotyp. Tam musis chodit stale. To neni ako skola ze idem na blic staci mi razitko od doktora. To nie. Taktiez si nemoze s lezat doma tyzden na pnke, jedine ak by si chcel mat polovicny plat s toho co mas. V skole vies ze cele leto si mozes uzit a co ja viem co kdezto v praci vies ze cele leto bude chodit do robboty s vynimkou par dni dovolenky. Ja robim od 8 rana do pol piatej vecer. Co sa tyka mojho dna ? Cely den som v praci, vecer dojdem domo, najem sa , osprchujem, prezlecem, uz j nieco skoro pol siestej, vybehnem za frajerku, 2 az 3 hod som s nou a potom co o 9 viatej vecer ? Ked vybehnes este za niekym tak nanjvis na chvilku, lebo rano by sis sa nevyspal do prace a vermi ze nie je nic horsie ako pracovat cely den dolamany a nevyspaty. Tie ulohy co mate ? Nebudte smiesny, nebol som nejaky extra student, ale bol som na najtazsej priemyslovke v trnavskom kraji kde brali do priemeru 1,1, v odbore elektrotechnik (spojenom s telekomunikacnou technikou ). Ver mi ze ta skola je tazsia nez hociktory gympel nakolko sme preberali uciva ktore sa ucia v 1 rocnykoch vysokych skol. A predstav si ze som vysiel, zmaturoval som no problemo. A pocas celeho studia som nad ulohami stravil denne maximalne hodinu. A neboj sa 5 na vysvedceni som nemal.... A s pristupmi pedagogov???? Tak je to na kazdej skole a aj to tak bude, riesia si na vas svoje koplexi raz je uz to tak. Aj na mne si ich riesili nebojte, to zazivaju takmer vsetci. Vonkoncom aj mna by sralo ze som vystudoval jednu ci dve vysoke skoly a mam plat okolo 14 000 cisteho co je menej jak robotnik s vyucnim listom kotry pracuje v peugeote ... A navyse, ruku na srdce ani vy ste neni anjeli, a nechovate sa tak ako by ste sa k tym pedagogom chovat mali ze je to tak ? Takze strasne rad sa vas opytam na vas nazor ked zacnete pracovat , potom som fakt zvedavy na to co budete hovorit ked si predstavite ze mam 19 alebo 25 rokov. a zvysnych 45 - 50 rokov budem kazdy pracovny den chodit do roboty . KEd si to potom predstavite chcem vas pocut....
Tym textom o mojej skole som nechcel povedat ze je najtazsia na svete a co ja viem co ( aj ked to tak vyznelo za co sa ospravedlnujem ) len som tym chcel povedat ze som nechodil na priemrnu strednu ci na ucnovku a neni ani menejcenna ako nejake gymnazium.
S tou skolou suhlasim. Aj ja chodim na elektrotechnicku (do Nitry) a fakt je to brutal. Hlawne matiku mame tazsiu nez hociaka ina skola, wratane gymplou.
na gympli sa prebera ake ucivo???tiez vysokoskolske ale ten priemer..to je o nicom..ked sme sli na gympel brali aj bez prijimaciek ked bol super priemer...ja som sa tam dostala cez skusky...a polovica tych co sa dostali so svojím uzasným priemerom je rada ze vobec prechadza...niektori to vzdali a isli na ine skoly...a sak tak ucime sa pre seba kto chce nauci sa...ale s tymi ucitelmi sulasim je velmi malo takych co za nieco stoja
Obidva strany ( skolaci a ty co uz pracuju) maju pravdu si myslim ja ziak OA) ale samozrejme som ZATIAL na strane sturentov. Viem aake mame tazke uciva a to co nam hovoria v skole ani zdanliva nestaci. Zakladka to hej to je jednoduchost, tam je uplne skoro vsetko jednno. Ale niektore stredne nedaju svojim ziakom ani vydychnut( vravim z vlastnej skusenosti). Clovek pride zo skoly vacsinou o takej 3 ak nie neskorsie co tiez byva zvykom, pride domov naobeduje sa( v skole mal maximalne desiatu). Ha uz je pol 4. A povedzte mi komu by sa chcelo hned ucit, ha nikomu a ani sa to po jedle ani neda. O takej pol piatej si otvorim tasku a musim sa zacat stvat s ulohami( ktore niesu ani zdanlivo jednoduche). A dalej ak chce aj niecomu chapat musi sa zacat ucit. Niektore veci sa nedaju zapametat ani neviem na ktory pokus. Cely spoteny od tolkeho premyslana skoncite o nejakej pol siedmej. Teraz ak vam este ostala sila vybehnut za kamosmi, alebo sledovat telku alebo sa zapodievat citanim povinneho ucenia ci pisania tahakov na to co ste nestihli. volneho casu v taky den mame asi tri hodiny. A to mame este len xnast.
Preto ked skoncim tuto skolu tam sa na robotu ktora je podobna studentskemu zivotu heh stanem sa ucitelom Budem pracovat len pat krat do tyzdna, 7 hodin denne, oddychovat v robote, trapit ucenim studentov,balit nejake pekne studentky, a mat jesenne, zimne, jarne a letne prazdniny za slusny plat( aspon dufam) . Hura za pedagoga
Slovenske školstvo je velmy dólezyte. Kebi nebolo, tak ňeska sme tu jak w praveku a nevjeme ani gramatyku. Ale pokial ide o jeho buductnost tak si mislim, že sa nakonjec bude musjet tento skolski sistem zmenyt.
Lakino: drwiwa wacsina mojich kamaratok chodia na gymple a ked je nahodou rec o skole, tak im len sanky padaju s papule ked pocuju co sa ucime.. O takych weciach ani nepoculi.
A este ked chytis taku matikarku jak ja "Len Boh je na jednotku, ja som na dwojku a wy ostatny ste na trojku, stworku, patku" tak konec..
super nazor adko aby ste si nemysleli ze som idiot ok ? ja netvrdim ze do skoly chodit netreba a tvrdim ze oproti inym krajinam sme v UCEBNYCH METODACH (nie v ucive ) dost pozadu
vserim ze keby sa nas system zacal viac podobat na system spanielska alebo francuzska aj by bola zaistena kvalita aj by to lachsie stravila psychyka studentov vsak ? uz nejednemu ziakovi jeblo a zastrelil ucitelku ,dalej by som oddelil podla psychologickych testov retardovanych primityvov od tych ktory sa vazne maju zaujem ucit a agresivnych od kludnych to za prve vid pripad s tym Jakubom D. ktoremu spoluziak prepichol pluca stetcom,IT nevypravaj pitchoviny dobre ? lebo aka skola taka praca a s tym uz nic nenarobime ze sa musis dret
Ach jaj, je to stale to iste, studaci nadavaju ze sa musia ucit. Ja som chodil na gympel co bolo doteraz najkrajsie obdobie mojho zivota. Ide o to ako ku skole pristupujes a co z nej chces mat. Ja som 4 roky nic nerobil aj ked zopar jedincov ozaj sa snazilo a ucili sa. Ide len o sikovnost jak si to na skole zariadis. Ja som mal priemer pod 2 na gym, mali sme vysokoskolsku matiku za co teraz dakujem ked som na VS a nemal som problemy. Do skoly som chodil sa naobedovat, zjest desiatu, pokecat a pripadne vyviest nejaku sprostost za ktoru nam nadavali. Maturite som venoval 3 tyzdne ucenia a hotovo. A budte radi ze vas niekto k tomu uceniu nuti na SS. Na VS na vas seci seru a nikoho netrapi ked vas vykopnu zo skusky. A jak IT hovoril, stale je to lepsie nez makat v nejakej stereotypnej praci. Stacia mi dvojmesacne brigady cez prazdniny a mam toho dost...
TO typek, si drsny fakt, stale nedokazes pochopit to ze ja sa nedrem Skus si precitat ten moj prispevok este raz, a mozno zistis ze mam velice dobru poziciu, vonkoncom keby som sa drel, nepisal by som cez pracovnu dobu na birdz nemyslis ????
A stale to tvoj maly 17 rocny mozocek asi nepochopil. Tu vobec nejde o to ci dres alebo nedres, ja tu riesim nieco ine, riesim tu to ze tam musis byt, proste ze tam musis ist a travit tam svoj cas. Aj keby si sedel cely den na zadku a kukal do plafona, aj tak tam musis byt. Skus sa zamyslet ake to bude ked budes uz zamestnany a dojde napriklad leto, rano si vsetci skolaci dobre pospia, pojde na kupka, na chaty , na stanovacky, cez tyzden na disko, to je fuk - a ty ? Ty budes muset ist do prace, v tych horucavach budes pracovat, ci uz za pasom alebo sedet v kancli to je jedno. Vecer ? Budes chcet ist na disku ? Asi tazko, na druhy den stavas do roboti. Sa s toho uvedom ved vy mate tolko volna ze az. A vidim ze ty to ani nepochopis, nebojsa dobre viem co je skola, ja som tam tiez chodil.
To FESANDA, no viem to tiez z takej skusenosti ze som poznal a aj poznam vela gymplakov, a dokonca jeden k nam chodil ( chodil prvy rocnik na gympel, potom mal vazne zdravotne problemi, podstupil nejake operacie , nose toho v druhom polroku vymeskal, tak mu dali opakovat rocnik, na to sa vykaslal a presiel k nam ), a sam hovoril ze je to o niecom inom. K matematike, ako niekto hore pisal, mame ju fakt tazsiu, co sa tyka toho pretoze elektrikari sa ucia programovat, a to nie len v pascale alebo delphi, ale napriklad v takom assembleri. A na to potrebujes trocha inu matiku ako na gymply, takze o matike vieme svoje. Gympel a priemyslovak je nieco uplne ine, na gymply sa ucis vseobecne vedy, kdezto na priemyslovke ta ucia aby si bol odbornik v danom odbore. Ak by som aj ja mal zaujem ist na vysoku, tak urcite nejdem na gym, lebo sa dopredu rozhodnem cim asi chcem byt, taj keby som chcel byt nejaky programator, nepojdem na gymko ale na skole kde sa tomu venuju a dostanem lepsie zaklady pre tu vysoku.
Ale cele je to len o tom ze vy, nie vsetci ale niektori zvas maju o praci klamnu predstavu. Ja som ju mal tiez ked vam mam pravdu povedat. Pracu si len tak lahko nezozeniete, to nie je malina ( hovorim o dobrej praci ) ak ovsem nemate kade tade znamosti, alebo tatinko nema firmu. Teda ak chcete makat, tak s absolventskej pozicie to nie je take ruzove a lehke ako si myslite. Skus si dat stranku www.profesi.sk a skus si dat nejaky flek na ktorom by si chcel pracovat, vyber si mesto v ktorom byvas a pozri si volne pracovne ponuky na danu poziciu, a ake maju na to poziadavky, skoro vsade zistis ze potrebujes prax a co ja viem co vsetko v com vyhovovat nebudes. Malokto zobere absolventa na dobru poziciu. Potom si daj bacha aby si neskoncil jak nosa mojich kamaratov ktory vystudovali, zmaturovali a bud sa flakaju alebo roba za pasom v nejakom velkom zavode, mozno nie za pasom ale mozno pri lise, na udrzbe alebo tak. Zarabaju od 10 do 18 tisic cisteho a su tam jak somary. Nerobia tazku robotu ale 8 hodin na nohach, a ziadne ulivanie. A nakoniec smeny. ranne sa este daju, aj nocne ale akonahle dojdu poobedne si v prdeli, robis od Druhej do Desiatej vecer, cely den v prdeli a hotovo. Navyse ak robis v nepretrzitej prevadzke makas bud 8 alebo 12 hodinove smeny, a vychadza to aj na weekendy, jeden tyden nemas zabrati bvobec weekend, dalsi tyden robis patek napr nocnu, dalsi week robis aj patek aj sobotu a dalsi week robis aj patek aj sobotu aj nedelu. Ak sa vam toto zda lepsie ako skola tak potom nech sa paci. DAlej v danych prevadzkach sa neberu v uvahu sviatky, tj ak je sviatok, to neznamena ze vy mate volno, ak by ste ho aj chceli mat treba na to dovolenku a vobec nemate zarucene ze vam ju majster povoli. Napriklad jednemu znamemu ktory tam robi uz dva roky vysla na vianoce poobedna cize od 14 do 22 00, a dalsi mal napr 1 januara rannu cize od 6 00 robil, o od 6 00 sa pocita ze uz makas ne ze tam dojdem, o 5 45 musis byt na pracovisku riadne prezleceny a pripraveny, a o sestej uz musis makat. Nikto sa tam na teba nepozera ci ti je zle alebo co ja viem co, tam si nemozes dovolit zaspat.
Chcem vas len vyviest s tej milnej predstavi ze vas cakaju vsade s otvorenou narucou a velkym platom, teda ak skoncite skolu a nemate vazne kvvalitne znamosti tak to nie je malina. Ak si aj najdete lahsiu pracu neni zdaleka dobre platena.
Teraz mas este bezstarostny zivot, nemusis platit najom, stravu, rodicia ty nejaky cash daju (aj ked su to neni miliony ale mas), na tu disku sa da vzdy naskrabat, ak je neco tak stale su tu brigady, jedine co mas za ulohu je sa ucit. Pokial si porovnam terajsie starosti s tymi pred tym je to pre skolaka light zivot. Teraz uz len s kazdej strany ucty a vypocty, treba pausal zaplatit, treba ist na urad pre take a take tlacivo, treba zaplatit poistku na auto, treba donho novy olej, treba natankovat, treba si zvysit alebo zalozit novy ucet, a neboj sa ani s handrami napriklad to uz neni take. Dakedy som naprikald tenisky za 2 litre bral ako samozrejmost, dnes si dobre rozmyslym kde tam tie peniaze, vie ono zo zaciatku nebudete zarabat miliony a budes si musit velice dobre kontrolovat kam sa ty tie peniaze rozutekaju. Ale moc to tu vysvetlujem ked to aj tak nepochopite, ked zacnete pracovat pochopi to kazdy jeden zvas.
A musim sulasit s majlosom, nejak tak som to mal aj ja. Neplacte tu ze neviete kedy si mate robit ulohy a ze to robite do vecera, to je len kvoli vasej lenivosti. Mne sa koncila skola o pol tretej, to som isol pomaly s domo s kamosmi , do tretej som bol doma, jebol som kabelu do rohu, najedol som sa, isol som si oddychnut, a uz o nejakej patej ma nebolo az do novi, dosol som domo, lahol, rano som sa zobudil, vymenil som si knihy a isol som do skoly. Ked sme mali na prvu hodinu ulohu tak som isol skorej nech si ju opisem, inac som chodil do skoly za 2 min osem. Ulohy som si vzdy dokazal spravi a opisat cez ine hodiny. Jedine kedy som sa ucil bolo na pisomky alebo ked som vedel ze diem odpovedat. Mi prosimvas nehovorte aky ste vy anjelici, ze sa kazdy den ucite, take vyhovorky sme davali uciteklkam v skole ze to nestihame. Jedine kedy boli zhodny boli pre klasifikacnymi, to je vsetko, vtedy bola sama pisomka. Vies mna osobne moc netrapilo ked sme mali poviem priklad 3 pisomky za stvrtrok, a 1 krat ma za ten stvrtrok vyvolala, s odpovede som dostal 5, a na pisomky som sa naucil pripadne natahakoval na jednotky dvojky ... Tym chcem len povedat ze sa do da aj inak, a ne jak sa tu seci vyovarate jak nemate cas. Secko sa dalo stihnut. Nuz a pokial sedite cely den pri knihach na zadku, je to len a len vasa hlupost. A za dalsie, ked uz sa teda musite ucit, tak nehrozi ze ak si ten text raz cely pozorne precitate co vam nezabere ani 10 - 15 minut, tak si s neho musite zapametat veci aspom na trojku pir odpovedy. A take citanie sa da uskutocnit aj cez prestavku alebo na zaciatku hodiny kym zapisuje chybajucich atd...
Ospravedlnujem sa za hroznu gramatiku ale po dlhej dobe pisem na notebooku a nejak som si uz odvikol. A ohladom k mojej pracovnej pozicii, nemam ju znamostami ale kvoli mojim schopnostiam. Totizto ja som za obdobie strednej skoly robil v nejednej firme a bol na nejednej brigade.... Ako som povedal, jedina a jedina vyhoda prace je plat... To je vsetko...
it to co tvoj 19 rocny mozocek nepochopil je ze peniaze su ta najlepsia motyvacia na svete a koli nim budem kludne v praci aj 24 hodin denne 7 dni v tyzdni 52 tyzdnov v roku kazde leto kazdu zimu na jesen aj na jar v normalnom aj priestupnom roku ci az kym ma smrt od mojej vyplatnej listiny neoddeli je ti to dostatocne jasne ? skolu musis mat na to aby si makal ale netrep mi dpc ze zarabat prachy nie je lepsie o tom ani nechcem pocut
Typek: Ty sa este len zbadas. Prvy mesiac to bude mozno fajn, druhy menej ale po pol roku uvidis ze robit nie je nic co by ta bavilo. Uzivaj si skolu. Jediny cas kedy si svojim panom. Ziadna zodpovednost. Ked nieco poseries da sa to napravit. Ked nieco poseries v robote tak ta mozu vykopnut. Ja by som najradsej studoval vecne, uz len kvloi tomu vsetkemu volnu...
Tak ako podľa mňa na ZŠ ani do kníh nemusíš pozrieť a na strednej čo som ja čiže náš úžasný gympel, tak tam ako ak nechceš byť jednotkár a máš hlavu čiť sa nemusíš. Ja som teraz len druháčka vôbec sa neučím, jedine pred hodinou ak prečítam občas, zvyčajne pred testom, ale to je všetko a som vyznamenaná a do 1,5 maximalne. Takže gympel je ľahká škola, jediné čomu sa venujem je matika lebo ma baví chodím na olympiády a nadrábam si učivo naviac sama. a viem že VŠ už bude o inom, a že popri VŠ budem musieť aj pracovať. Aj teraz už popri strednej mám brigádu a určite by som nechcela pracovať stále. Aj cez leto robím, ale je to volnejšie. Takže nezávidím pracujúcim a užívam si školské časy, veď to je naj flákareň.
Veď zdrhnú sa dá vždy, vytlačí sa ospravedlnenka a ideme... tak nestresujte študáci, vôbec nieje toho učenia veľa.
Majlos: ano studowat wecne by bolo urcite super, jasne ze wtedy by to bola flakaren ked wjes ze sa nemusis starat o to ci prepadnes a ci ta wobec pripustia k maturitam s takymi znamkymi.. Ale realita je ina..
Peniaze Peniaze su dobra vec ked ich mas cas aj minat Ale neboj sa realita je krutejsia. A vlastny byt ??? S tym sa rozluc, to tak skoro mat nebudes, a ked si ho zoberes do prenajmju, stahne ty 75 - 90 percetn vyplaty len on ....
A clastbny byt ??? No pochybujem ze mas nejake miliony nanho, ale len tak pre info, jeden s najvyhodnejsich uverov ty poskytuje napriklad uver 1200 000 co by ti stacilo na 1 izbovy byt mozno a budes ho splacat po 8500 sk 30 rokov. Dalej len na vybavenie uveru spotrebujes kolky peniaze len okolo 50 - 70 tisic. To by som ty potom vysvetlil, zdaleka to nie je take jedoduche. A newiem ci sa tak tesis na to ze v 20 si zeberes uver a do 50 ho budes splacat. Navyse nech mas vyplatu 15 000, lebo to budes este mlady tak - 8500 sk dole , ostane ty 6500sk, a za to musis cvakat setko, stravu,plyn,elektriku,vodu,inkaso,lieky,mobil,handry,a co ja viem co este... Takze moc sa do takeho niecoho nehrn nieje to take ruzove ako to vidis v reklamach ze dojdes a byvas
A k tej mojej pozicii, na to ti stredna skola s maturitou staci v pohode, ked si vezmes vyssie pozicie, vecsinou pytaju VS alebo Uplne SS.
No ale to je jedno, ja som sa k tomu dostal tak ze som popri strednej makal s PC v roznych firmach, v jednej som po sobotach a nedelach servisoval kompy, v druhej som predaval a tak. Proste som robil na externe zmluvy. To znamenalo ze napriklad pri predaji pc, som mal k dispozicii jedneho s ich pracovnikov na telefone, co mi na pockanie vyratal ceny na akukolvek zostavu , a ja som len nahadzoval rabat, s toho 30 -40 percent zisku islo mne. Lenze ja som to mal bez starosti, oni komp objednali, zlozili, oni zanho rucili zarukou, ja som spravil dva telefonaty a bolo. Na konci mesiaca mi dali cash a tak. Dalej som brigadoval vo velkosklade pc este byvala PROCA - Potom sa spojila s LIBROU na AAC. Ale ti uz tiez krachli. Takze ja som mal taku bohatsiu prax pocas strednej skoly. Navyse ja som este v prvom rocniku na ss skladal kompy pre tesco v tej proce. Takze som pozbnal dost ludi, ked proca krachla, vela z nich si zalozilo vlastne firmy ... Tak som sa do jednej dostal, na zaklade toho ze vedel jak makam a jak predavam. To je vsetko. Takych firiem co ty daju napriklad hentak externe predavat je 95 percent. Vsetci su radi ked im spravis vyssi obrat. Len kazda firma k tebe ma iny pristup. Tym ziskas prax ako obchodnik ktoru mozes pri nasledovnom nastupe do zamestnania pouzit ... Ale takisto mozes ist brigadovat niekde za pas, a prax s danej oblasti na dobru pracu nevyuzijes.
A zapametaj si jedno, staci ty mat maturitu, potom to je o tvojich schopnostiach. Im je to jedno ci ty mas vysoku alebo strednu, ale o to co vies a co ovladas. Ked sa pojdem byt o flek managera do nejakej BA velkoskaldu napr agem alebo bgs to jefuk, tak keby tam isol vysokoskolak ing absolvent alebo s malou praxou, a ja tu uz budem medzi tym pracovat 5 rokov tak ho poslu kade lahsie. Im je titul nanic ked neovlada to co ma. Takze zaciatku budu tazke. Len to ty chcem povedat aby si to nevidel tak ruzovo...
vdaka za obiasnenie krutej reality it proste ty mas 19 ty si king tazko sa moze zubozena naivna bytost ako som ja s tebou dalej hadat neboj sa ja viem co je to realita viem ake je to zit v chudobe al v blahobyte poznam zivot na urovni priemerny aj spodinu mam svoj ciel viem ako ho dosiahnut prajem ti aby si sa na svojom vysoko postavenom fleku udrzal a dostal to co od zivota chces nema smysel uz tuto temu dalej rozoberat
Skola by bola fajn, keby netrebalo tak skoro vstavat. Aj ked teraz mi je to tak jedno, kedze som chora a trcim doma Ale nie...pozrite sa, davno boli radi ked mohli chodit do skoly a teraz na nu kopa ludi kasle. Fajn nevravim, ze budte vsetci biflosi, alebo si spravte 3 doktoraty, ale zato dokoncit strednu by sa uz predsa len patrilo... Tak fajn nestudujte chemiu, fyziku, matiku, (vid ja ) ked vas to nebavi, tak ale aspon nieco jednoduche.Teraz sa vybodni na skolu a v buducnosti sa vybodnu na teba, ked budes hladat robotu a mozes skoncit predavanim Nota Bene. Uz aspon preto aby som nedostavala spravy s chybami ako"Vsymol som si"
It, ked uz hovoris ze im je jedno ci mas VS alebo SS, ale beru tvoje schopnosti, myslim, ze sa mylis. Aspon vo vacsine. Ved ak si na papieri kuknu, ze mas hotovu akurat SS a maju dalsich 10 kandidatov s hotovou VS, iste nezoberu teba... ani keby si mal neviem aku prax. Skor daju moznost tym ostatnym.
L.a.: mno w njecom mas prawdu, ale urcite nie w tom ze daju prednost wysokoskolakom pred SS ktory ma njekolko rocnu prax. Ano ked si wsimnes inzeraty tak je tam ze VS, ale aj njekolko rocna prax, takze skor ma sancu ten zo strednou, ale napr s 5 rocnou praxou...
To typek, vobec som nechcel povedat ze som king alebo nieco take, vobec som este ani neni nejaky skuseny cavo, len viem co som si myslel ked som bol na strednej ako ty a viem co si myslim teraz. Proste nechcem tym povedat ze som niekto viac, ale chcem tym len povedat ze to nemozes plnohodnotne posudit ked si nezazil jedno aj druhe to je vsetko. Napriklad mas na ranajky 2 rozky, jeden je zo sunkou a jeden je s inym druhom sunky , ty ochutnas len jeden a hovoris o tom druhom ze je lepsi a pritom si ho vzivote neochutnal...
To je vsetko.
To L.A. - mas klamnu predstavu, vysoka skola ty pomaha len v statnych organizaciach, tj ak si poziarnik, policajt, doktor, ucite alebo len pracujes napriklad na skole, tak podla toho co si vystudoval si zaradeny do platovej kategorie. To je vsetko. A vo firmach ? Si nemysli ze sa mylim. Predstav si ze vlastnys firmu napriklad vyrabas dialkove ovladace k televizorom, a teraz potrebujes zamestnanca do vyroby, a prihlasia sa ty dvaja, kde jeden ma strednu skolu a ma v tom tvojom obore 5 rokov praxe ze napriklad 5 rokov vyrabal tie ovladace, a dojde vysokoskolak, a ten ty povie ze to nikdy nerobikl alebo len 6 mesiacov alebo tak. Tak logicky vezmes toho s vyssou praxou lebo sa v tom viacej vyzna, ten vysokoskolak nemusi hocico vedet kdezto ten ss je v tom macxher chapes ???
Proste ked ma niekto firmu tak s tym titulom sa praca nespravi, musis ju ovladat. A napriklad keby som sa ja zaprel ze chcem robit managera niekde v ba v nejakej velkej firme s PC, tak ostanem 5 rokov na tejto pozicii, a niekto neisiel do prace po strednej a isiel na vysoku a uci sa ten manazment tiez tam ostane 5 rokov. A ked pojdeme potom obydvaja kandidovat na ten flek, garantujem ty ze zoberu mna Proste ziadny podnikatel ani riaditel nejde proti sebe tym ze zobere niekoho kto v tom ma malu prax ale vysoky titul namiesto toho kto nema ten titul ale je v danej oblasti macher. To je vsetko.
hmm tak keby to bolo fakt tak ze stale vezmu toho stredoskolaka tak neviem naco by sa vsetci trepali na vysky ked im to aj tak bude na prd... su aj ing. ktori tlacia do pily alebo take daco, ale to je podla mna ich vlastna neschopnost postarat sa o seba... alebo pohodlnost a neochota... a tiez je podla mna rozdiel manager a manager, to bezpochyby. su manazeri v sklade zeleniny a ovocia napr. a manazeri firmy s 50 zamestnancami, a tam citit nejaky rozdiel. a k tym zivotnym nakladom, mas pravdu ze najom ucty atd. zhltnu vsetko a nakoniec neostane nic, ale ved vsetci nejako zacinali a aha ziju si. nikde neni napisane ze si v 22 kupim byt, v 23 auto a v 24 musim ist na havaj. sak to ide postupne, a ne vsade mas rovnake zivotne naklady. vies jak si pisal ze 1,2 melona na 1-izbovy byt ale to tak neni na celom slovensku upozornujem, a ne vsetci sa musia dostat do blavy. ked si vezmes tu pozicku v blave tak si za nu urcite dovolis menej ako v inej oblasti, pricom splatky mate rovnake... ale beriem do uvahy ze tam su vyssie platy zase...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
A s tym zahranicim ani prawdu nemas. STREDNE slowenske skoly su jedny z najlepsich, myslim tym obsahom a kwalitou uciwa. Napr ked si wezmes ze ty co su w Amerike alebo anglicky howoriacich skolach w grade 9 (to je ako 1. rocnik na strednej tu) tak sa ucia to, co my sme sa ucili ked sme boli 6 - 7-maci.. Wjem co howorim, chodil som pol roka na Crawford College w Juhowafrickej Republike (Sandton - Johannesburg).
Ine je to samozrejme uz s wysokymi na Slowensku, tje sa zo zahranicnymi nemozu porownawat..
V podstate to co povedal tommyhot s tym suhlasim, aj s tymi strednymi, ale ze domace ulohy ty beru kolko casu ??? Si ty normalna ? A co budes potom hovorit ked bude chodit do prace ? Tam ziadne take ze sest 45 minutovych hodin alebo 7. Pri siedmich hodinach stravis ucenim v skole menej ako 5 a pol hodin a to sedis na zadku. V praci budes minimalne osem hodin denne, co je o 2 a pol hodiny naviac. Pochybujem ze sa kazdy jeden den venujes uceniu a uloham 2,5 hodiny. A za dalsie ziadne prazdniny , zadne 2 mesiace v lete doma, prvych 5 rokov v praci bude mat posranych 20 dni dovolenky na rok, co ty pokrije nejake vianoce, jednu lentnu tyzdenu dovolenku a par dni rostrusenych po cely rok ... ???? To sa ti zda byt lepsie ??? Sa s toho zobud
my sme preberali tiez vysokoskolske ucivo na matike "zevraj sa nam to zide" ..
keby to bola lahka skola tak by tam asi nechodili ludia co maju priemer 1,000 ..hm?
Preto ked skoncim tuto skolu tam sa na robotu ktora je podobna studentskemu zivotu heh stanem sa ucitelom Budem pracovat len pat krat do tyzdna, 7 hodin denne, oddychovat v robote, trapit ucenim studentov,balit nejake pekne studentky, a mat jesenne, zimne, jarne a letne prazdniny za slusny plat( aspon dufam) . Hura za pedagoga
A este ked chytis taku matikarku jak ja "Len Boh je na jednotku, ja som na dwojku a wy ostatny ste na trojku, stworku, patku" tak konec..
A stale to tvoj maly 17 rocny mozocek asi nepochopil. Tu vobec nejde o to ci dres alebo nedres, ja tu riesim nieco ine, riesim tu to ze tam musis byt, proste ze tam musis ist a travit tam svoj cas. Aj keby si sedel cely den na zadku a kukal do plafona, aj tak tam musis byt. Skus sa zamyslet ake to bude ked budes uz zamestnany a dojde napriklad leto, rano si vsetci skolaci dobre pospia, pojde na kupka, na chaty , na stanovacky, cez tyzden na disko, to je fuk - a ty ? Ty budes muset ist do prace, v tych horucavach budes pracovat, ci uz za pasom alebo sedet v kancli to je jedno. Vecer ? Budes chcet ist na disku ? Asi tazko, na druhy den stavas do roboti. Sa s toho uvedom ved vy mate tolko volna ze az. A vidim ze ty to ani nepochopis, nebojsa dobre viem co je skola, ja som tam tiez chodil.
To FESANDA, no viem to tiez z takej skusenosti ze som poznal a aj poznam vela gymplakov, a dokonca jeden k nam chodil ( chodil prvy rocnik na gympel, potom mal vazne zdravotne problemi, podstupil nejake operacie , nose toho v druhom polroku vymeskal, tak mu dali opakovat rocnik, na to sa vykaslal a presiel k nam ), a sam hovoril ze je to o niecom inom. K matematike, ako niekto hore pisal, mame ju fakt tazsiu, co sa tyka toho pretoze elektrikari sa ucia programovat, a to nie len v pascale alebo delphi, ale napriklad v takom assembleri. A na to potrebujes trocha inu matiku ako na gymply, takze o matike vieme svoje. Gympel a priemyslovak je nieco uplne ine, na gymply sa ucis vseobecne vedy, kdezto na priemyslovke ta ucia aby si bol odbornik v danom odbore. Ak by som aj ja mal zaujem ist na vysoku, tak urcite nejdem na gym, lebo sa dopredu rozhodnem cim asi chcem byt, taj keby som chcel byt nejaky programator, nepojdem na gymko ale na skole kde sa tomu venuju a dostanem lepsie zaklady pre tu vysoku.
Ale cele je to len o tom ze vy, nie vsetci ale niektori zvas maju o praci klamnu predstavu. Ja som ju mal tiez ked vam mam pravdu povedat. Pracu si len tak lahko nezozeniete, to nie je malina ( hovorim o dobrej praci ) ak ovsem nemate kade tade znamosti, alebo tatinko nema firmu. Teda ak chcete makat, tak s absolventskej pozicie to nie je take ruzove a lehke ako si myslite. Skus si dat stranku www.profesi.sk a skus si dat nejaky flek na ktorom by si chcel pracovat, vyber si mesto v ktorom byvas a pozri si volne pracovne ponuky na danu poziciu, a ake maju na to poziadavky, skoro vsade zistis ze potrebujes prax a co ja viem co vsetko v com vyhovovat nebudes. Malokto zobere absolventa na dobru poziciu. Potom si daj bacha aby si neskoncil jak nosa mojich kamaratov ktory vystudovali, zmaturovali a bud sa flakaju alebo roba za pasom v nejakom velkom zavode, mozno nie za pasom ale mozno pri lise, na udrzbe alebo tak. Zarabaju od 10 do 18 tisic cisteho a su tam jak somary. Nerobia tazku robotu ale 8 hodin na nohach, a ziadne ulivanie. A nakoniec smeny. ranne sa este daju, aj nocne ale akonahle dojdu poobedne si v prdeli, robis od Druhej do Desiatej vecer, cely den v prdeli a hotovo. Navyse ak robis v nepretrzitej prevadzke makas bud 8 alebo 12 hodinove smeny, a vychadza to aj na weekendy, jeden tyden nemas zabrati bvobec weekend, dalsi tyden robis patek napr nocnu, dalsi week robis aj patek aj sobotu a dalsi week robis aj patek aj sobotu aj nedelu. Ak sa vam toto zda lepsie ako skola tak potom nech sa paci. DAlej v danych prevadzkach sa neberu v uvahu sviatky, tj ak je sviatok, to neznamena ze vy mate volno, ak by ste ho aj chceli mat treba na to dovolenku a vobec nemate zarucene ze vam ju majster povoli. Napriklad jednemu znamemu ktory tam robi uz dva roky vysla na vianoce poobedna cize od 14 do 22 00, a dalsi mal napr 1 januara rannu cize od 6 00 robil, o od 6 00 sa pocita ze uz makas ne ze tam dojdem, o 5 45 musis byt na pracovisku riadne prezleceny a pripraveny, a o sestej uz musis makat. Nikto sa tam na teba nepozera ci ti je zle alebo co ja viem co, tam si nemozes dovolit zaspat.
Chcem vas len vyviest s tej milnej predstavi ze vas cakaju vsade s otvorenou narucou a velkym platom, teda ak skoncite skolu a nemate vazne kvvalitne znamosti tak to nie je malina. Ak si aj najdete lahsiu pracu neni zdaleka dobre platena.
Teraz mas este bezstarostny zivot, nemusis platit najom, stravu, rodicia ty nejaky cash daju (aj ked su to neni miliony ale mas), na tu disku sa da vzdy naskrabat, ak je neco tak stale su tu brigady, jedine co mas za ulohu je sa ucit. Pokial si porovnam terajsie starosti s tymi pred tym je to pre skolaka light zivot. Teraz uz len s kazdej strany ucty a vypocty, treba pausal zaplatit, treba ist na urad pre take a take tlacivo, treba zaplatit poistku na auto, treba donho novy olej, treba natankovat, treba si zvysit alebo zalozit novy ucet, a neboj sa ani s handrami napriklad to uz neni take. Dakedy som naprikald tenisky za 2 litre bral ako samozrejmost, dnes si dobre rozmyslym kde tam tie peniaze, vie ono zo zaciatku nebudete zarabat miliony a budes si musit velice dobre kontrolovat kam sa ty tie peniaze rozutekaju. Ale moc to tu vysvetlujem ked to aj tak nepochopite, ked zacnete pracovat pochopi to kazdy jeden zvas.
A musim sulasit s majlosom, nejak tak som to mal aj ja. Neplacte tu ze neviete kedy si mate robit ulohy a ze to robite do vecera, to je len kvoli vasej lenivosti. Mne sa koncila skola o pol tretej, to som isol pomaly s domo s kamosmi , do tretej som bol doma, jebol som kabelu do rohu, najedol som sa, isol som si oddychnut, a uz o nejakej patej ma nebolo az do novi, dosol som domo, lahol, rano som sa zobudil, vymenil som si knihy a isol som do skoly. Ked sme mali na prvu hodinu ulohu tak som isol skorej nech si ju opisem, inac som chodil do skoly za 2 min osem. Ulohy som si vzdy dokazal spravi a opisat cez ine hodiny. Jedine kedy som sa ucil bolo na pisomky alebo ked som vedel ze diem odpovedat. Mi prosimvas nehovorte aky ste vy anjelici, ze sa kazdy den ucite, take vyhovorky sme davali uciteklkam v skole ze to nestihame. Jedine kedy boli zhodny boli pre klasifikacnymi, to je vsetko, vtedy bola sama pisomka. Vies mna osobne moc netrapilo ked sme mali poviem priklad 3 pisomky za stvrtrok, a 1 krat ma za ten stvrtrok vyvolala, s odpovede som dostal 5, a na pisomky som sa naucil pripadne natahakoval na jednotky dvojky ... Tym chcem len povedat ze sa do da aj inak, a ne jak sa tu seci vyovarate jak nemate cas. Secko sa dalo stihnut. Nuz a pokial sedite cely den pri knihach na zadku, je to len a len vasa hlupost. A za dalsie, ked uz sa teda musite ucit, tak nehrozi ze ak si ten text raz cely pozorne precitate co vam nezabere ani 10 - 15 minut, tak si s neho musite zapametat veci aspom na trojku pir odpovedy. A take citanie sa da uskutocnit aj cez prestavku alebo na zaciatku hodiny kym zapisuje chybajucich atd...
Veď zdrhnú sa dá vždy, vytlačí sa ospravedlnenka a ideme... tak nestresujte študáci, vôbec nieje toho učenia veľa.
Peniaze Peniaze su dobra vec ked ich mas cas aj minat Ale neboj sa realita je krutejsia. A vlastny byt ??? S tym sa rozluc, to tak skoro mat nebudes, a ked si ho zoberes do prenajmju, stahne ty 75 - 90 percetn vyplaty len on ....
A clastbny byt ??? No pochybujem ze mas nejake miliony nanho, ale len tak pre info, jeden s najvyhodnejsich uverov ty poskytuje napriklad uver 1200 000 co by ti stacilo na 1 izbovy byt mozno a budes ho splacat po 8500 sk 30 rokov. Dalej len na vybavenie uveru spotrebujes kolky peniaze len okolo 50 - 70 tisic. To by som ty potom vysvetlil, zdaleka to nie je take jedoduche. A newiem ci sa tak tesis na to ze v 20 si zeberes uver a do 50 ho budes splacat. Navyse nech mas vyplatu 15 000, lebo to budes este mlady tak - 8500 sk dole , ostane ty 6500sk, a za to musis cvakat setko, stravu,plyn,elektriku,vodu,inkaso,lieky,mobil,handry,a co ja viem co este... Takze moc sa do takeho niecoho nehrn nieje to take ruzove ako to vidis v reklamach ze dojdes a byvas
A k tej mojej pozicii, na to ti stredna skola s maturitou staci v pohode, ked si vezmes vyssie pozicie, vecsinou pytaju VS alebo Uplne SS.
No ale to je jedno, ja som sa k tomu dostal tak ze som popri strednej makal s PC v roznych firmach, v jednej som po sobotach a nedelach servisoval kompy, v druhej som predaval a tak. Proste som robil na externe zmluvy. To znamenalo ze napriklad pri predaji pc, som mal k dispozicii jedneho s ich pracovnikov na telefone, co mi na pockanie vyratal ceny na akukolvek zostavu , a ja som len nahadzoval rabat, s toho 30 -40 percent zisku islo mne. Lenze ja som to mal bez starosti, oni komp objednali, zlozili, oni zanho rucili zarukou, ja som spravil dva telefonaty a bolo. Na konci mesiaca mi dali cash a tak. Dalej som brigadoval vo velkosklade pc este byvala PROCA - Potom sa spojila s LIBROU na AAC. Ale ti uz tiez krachli. Takze ja som mal taku bohatsiu prax pocas strednej skoly. Navyse ja som este v prvom rocniku na ss skladal kompy pre tesco v tej proce. Takze som pozbnal dost ludi, ked proca krachla, vela z nich si zalozilo vlastne firmy ... Tak som sa do jednej dostal, na zaklade toho ze vedel jak makam a jak predavam. To je vsetko. Takych firiem co ty daju napriklad hentak externe predavat je 95 percent. Vsetci su radi ked im spravis vyssi obrat. Len kazda firma k tebe ma iny pristup. Tym ziskas prax ako obchodnik ktoru mozes pri nasledovnom nastupe do zamestnania pouzit ... Ale takisto mozes ist brigadovat niekde za pas, a prax s danej oblasti na dobru pracu nevyuzijes.
A zapametaj si jedno, staci ty mat maturitu, potom to je o tvojich schopnostiach. Im je to jedno ci ty mas vysoku alebo strednu, ale o to co vies a co ovladas. Ked sa pojdem byt o flek managera do nejakej BA velkoskaldu napr agem alebo bgs to jefuk, tak keby tam isol vysokoskolak ing absolvent alebo s malou praxou, a ja tu uz budem medzi tym pracovat 5 rokov tak ho poslu kade lahsie. Im je titul nanic ked neovlada to co ma. Takze zaciatku budu tazke. Len to ty chcem povedat aby si to nevidel tak ruzovo...
It, ked uz hovoris ze im je jedno ci mas VS alebo SS, ale beru tvoje schopnosti, myslim, ze sa mylis. Aspon vo vacsine. Ved ak si na papieri kuknu, ze mas hotovu akurat SS a maju dalsich 10 kandidatov s hotovou VS, iste nezoberu teba... ani keby si mal neviem aku prax. Skor daju moznost tym ostatnym.
To je vsetko.
To L.A. - mas klamnu predstavu, vysoka skola ty pomaha len v statnych organizaciach, tj ak si poziarnik, policajt, doktor, ucite alebo len pracujes napriklad na skole, tak podla toho co si vystudoval si zaradeny do platovej kategorie. To je vsetko. A vo firmach ? Si nemysli ze sa mylim. Predstav si ze vlastnys firmu napriklad vyrabas dialkove ovladace k televizorom, a teraz potrebujes zamestnanca do vyroby, a prihlasia sa ty dvaja, kde jeden ma strednu skolu a ma v tom tvojom obore 5 rokov praxe ze napriklad 5 rokov vyrabal tie ovladace, a dojde vysokoskolak, a ten ty povie ze to nikdy nerobikl alebo len 6 mesiacov alebo tak. Tak logicky vezmes toho s vyssou praxou lebo sa v tom viacej vyzna, ten vysokoskolak nemusi hocico vedet kdezto ten ss je v tom macxher chapes ???