Nuže, ešte pred tým, ako sa pustím do niekoľkodňového prehľadávania internetu...
Idem variť (rádoby slávnostnú) vegetariánsku večeru. Varím si bez mäsa úspešne už niekoľko rokov, ale predsalen by som sa chcela podujať na niečo trochu viac na
@najivna Povedz susedovi nech ti spraví ... Však kúpiš pangasius v Lídli zamrazenú rozmrazíš niečo na to napľáskaš a dáš nejako dusiť alebo čo,nič strašné
6-12hodin si nechas soju namoconu vo vode nech zmekne.
potom ju rozmixujes(ponornym mixerom napriklad), dolejes vodu cca 50g soje na 1liter vody
a mozes zacat varit, cca 15minut od bodu varu a ak budes mat vela peny, tak tu mozes bezproblemou vyhodit.
Po tych 15minutach varenia mozes predcedit potom poriadne pretlacit aby si odcedila uplne to "mlieko" a ta pevna cast je okara, ta tekuta cast je mlieko.
Okara je vlastne aj ta sojova drt
To mlieko osladis, pridas napriklad vanilkovy cukor a mozes to dat este raz prevarit alebo ani nemusis.
To sojove mlieko je velmi dobre ked si robis napriklad vlocky a podobne, tak je to lepsie ako voda a kravske mlieko aspon nemusis vobec
@pornosaurus pangasius je zlisovany namoceny papier ktory vo vietname presiel rychlokurzom geniality a teraz sa dokaze tvarit ako ryba az kym si ho niekto nekupi
v obchodoch so zdravou výživou alebo niektorých supermarketoch (u nás hlavne terno) sa dajú kúpiť flaxne "masa" zo sóje alebo pšeničného gluténu s ktorými sa dá podobne narábať ako s mŕtvolami robi alebo seitan (to budem žrať na štedrý) alebo niečo podobné od tunajších výrobcov..
a šak cestoviny hocijaké syrovo-smotanové s tofu sú pomerne jednoduché a neurazia.. smotana na varenie jestvuje aj vegánska, aj syry ale roztápajú sa len podaktoré
@waagbistritz69 ale ved pisem ze sojove maso poznam a bezne z neho varim len som chcela nejaky taky slavnostnejsi napad lebo sojovy rezen si robim so sebou do skoly
neviem co sa sem zacalo tahat veganstvo mne nejebe na hlavu ja len nejem maso a nechytim to do ruky -.-
sprav soju alebo tofu, nasekaj cibulu, jablko, opraz cibulu na troche oleja, prihod tofu/soju , jablka, zalej vodou, prihod kari, chvilu povar, hod kokosove mlieko, lyzicku cukru a smotanu, var kym to nezacne vriet, potom to na miernom ohni nechaj dojst este tak 5 min.
@najivna vegánom nejebe na hlavu a bol to offtopic -.- ale som nepochopil ktoré maso myslíš lebo vidím značný rozdiel medzi obyčajnými sójovými plátmi z koruny a dákym robi
ja osobne nie som vegekráľ. poznám však recept na čarovný fazuľový guláš, ktorý znesie bezmesie úplne štýlovo. len jediná tajná prísada, ktorú zohnať ti zaberie tak dva mesiace a potom sa z hlúpeho gulášu plného fazúľ, stane nekonečný príbeh úžasných chutí!
hm keby som tu prísadu mal tak ti ju okamžite dám, nech to môžeš na Vianoce použiť, ale takto ti môžem len napísať recept do ts (je to rodinné tajomstvo a ts je hrozne tajomná) a povedať, že keď to raz urobíš neoľutujješ....
@piter09 ano! na silvestra to chcem robit kebyze jem maso tak spravim nejaky steak alebo co ale kedze ja nejem dokopy nic a pokial je nieco co uz zjem tak to nezje ten druhy... no tazko sa potom vari
normalne som ochootna aj stravit cele poobedie v kuchyni s tym
alebo moj oblubeny recept je hrachova polievka. recept klasicky ako hrachova polievka ale okrem hrachu tam davam aj sosovicu a soju pomer: 2:1:1(hrach:soja:sosovica, alebo 3:1:1) potom korenie, majoranka atd. vazne to chuti lepsie ked tam das aj soju a sosovicu okrem hrachu.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
38 komentov
ale rada si prečítam recepty podo mnou
na to ale potrebujes ale okaru, ta sa da lahko vyrobit zo soje ked si robis sojove mlieko, tak ten odpad co pouzivas je okara a to sa pouzije do toho.
aj ked hentake okarove nepoznam len take zo sojovej drte...
sojove mlieko si nerobim pri akomkolvek mlieku ma napina (mlieko mi nevadi pokial je v zavretej krabici aspon meter odomna
Keď niekto neje kura , prečo by jedol rybu ?
6-12hodin si nechas soju namoconu vo vode nech zmekne.
potom ju rozmixujes(ponornym mixerom napriklad), dolejes vodu cca 50g soje na 1liter vody
a mozes zacat varit, cca 15minut od bodu varu a ak budes mat vela peny, tak tu mozes bezproblemou vyhodit.
Po tych 15minutach varenia mozes predcedit potom poriadne pretlacit aby si odcedila uplne to "mlieko" a ta pevna cast je okara, ta tekuta cast je mlieko.
Okara je vlastne aj ta sojova drt
To mlieko osladis, pridas napriklad vanilkovy cukor a mozes to dat este raz prevarit alebo ani nemusis.
To sojove mlieko je velmi dobre ked si robis napriklad vlocky a podobne, tak je to lepsie ako voda a kravske mlieko aspon nemusis vobec
a šak cestoviny hocijaké syrovo-smotanové s tofu sú pomerne jednoduché a neurazia.. smotana na varenie jestvuje aj vegánska, aj syry ale roztápajú sa len podaktoré
neviem co sa sem zacalo tahat veganstvo mne nejebe na hlavu ja len nejem maso a nechytim to do ruky -.-
sprav soju alebo tofu, nasekaj cibulu, jablko, opraz cibulu na troche oleja, prihod tofu/soju , jablka, zalej vodou, prihod kari, chvilu povar, hod kokosove mlieko, lyzicku cukru a smotanu, var kym to nezacne vriet, potom to na miernom ohni nechaj dojst este tak 5 min.
Sprav si k tomu ryzu a zbasti to ako cunik
osobne mne tofu velmi nechuti, skusal som to, ale celkom nic moc
podobna chut ako ta okara ale je to trosku ine, okara je lepsia
alebo sprav si kari ryzu ta da sa jest aj bez nicoho, alebo si tam pridaj nieco (kukurica, hrach, mrkva atd)
ja si najradsej robim kari ryzu ze najprv dam do vody kari necham zomriet a az potom pridam ryzu skus si to tak, uplne ina chut.
co vlastne znamena slavnostne? take ktore sa nejedava bezne?
dpc rizoto viem uvarit a nepokladam ho za slavnostne jedlo
hm keby som tu prísadu mal tak ti ju okamžite dám, nech to môžeš na Vianoce použiť, ale takto ti môžem len napísať recept do ts (je to rodinné tajomstvo a ts je hrozne tajomná) a povedať, že keď to raz urobíš neoľutujješ....
normalne som ochootna aj stravit cele poobedie v kuchyni s tym
takze pirohy, kapustnicu bez masa alebo este syrovo zeleninovu pizzu si sprav
ale aj tak ti odporucam rovnake jedla
alebo moj oblubeny recept je hrachova polievka. recept klasicky ako hrachova polievka ale okrem hrachu tam davam aj sosovicu a soju pomer: 2:1:1(hrach:soja:sosovica, alebo 3:1:1) potom korenie, majoranka atd. vazne to chuti lepsie ked tam das aj soju a sosovicu okrem hrachu.