Ake je to ked clovek odide od rodicov a zacne zit so svojou polovickou popripade aj sam? Da sa to zvladnut? Ti ktori uz tak existuju vratili by ste sa spat domov alebo naopak ste stastny?
Ak su obaja rozumny, nie je to len nieco v style "oboch nas seru rodicia co keby sme byvali spolu", ak zvazia vsetky pozitiva aj negativa (hlavne nech sa do toho optimisticky nehrnu a po dvoch tyzdnoch uz balia kufre a volaju rodicom ci sa mozu vratit - aj taky par poznam), vedia sa dohodnut, maju pracu, su spolu dlhsie a rozumeju si ..... preco nie. Ja sa na jesen stahujem s priatelom do vlastneho, celkom sa tesim a kedze mame dopredu vsetko naplanovane, nasetrenu nejaku tu "rezervu" aj "pozehnanie" od rodicov, nemam sa coho bat... hlavne si treba hned zo zaciatku urcit pravidla. A skusit sa nimi riadit Zeby zena nebola sklamana a chlap prekvapeny
@najivna mám pocit, že myslí skôr sociálny aspekt.
So "svojou polovičkou" by sa to malo dať zvládnuť celkom ok, nie? Teda aspoň ak je vzťah vo všetkom v pohode, stabilný a ani jedni rodičia to nemajú dôvod rozbíjať.
Sám, to je individuálnejšie - podľa toho, aká si povaha, nakoľko ti chýba spoločnosť rodiny a či s nimi vychádzaš dobre, či si si zvykal na nejaké odlúčenie počas VŠ, internátu, či tam máš niekde aj kamarátov a akých...niekto nemusí ísť domov celý rok a je v pohode, inému je aj týždeň dlho.
Ja zvyknem byť na intráku vkuse aj 3-4 mesiace (10-hodinová drahá cesta, len lekárske absenčky, kopa hodín, celotýždňové rozvrhy, fixné termíny skúšok, brigády a nadrámcové učenie - aj cez leto). Z roka strávim doma len cca 3-4 týždne a rodičia mi neplatia takmer nič, takže aj by som povedal, že žijem sám. A vyhovuje mi to.
Šťastný som hlavne z toho dôvodu, že si manažujem a plánujem veci podľa seba - nemieša sa mi do toho niekto, kto mal o tomto štúdiu úplne nerealistické predstavy (a vlastné manažovanie u mňa rozhodne neznamená, že sa idem každý víkend ožrať).
Ja soms a nato chystal nevidalo Myslim si že by som to zvladol noo teraz riesim taku vec že v nasom baraku je taka fajn pivnoca prerobím na byt CCa 100m2 vlastný vchod atd Najom gratis energie uplne za facku...
Varím si aj tak sám , z výplaty mi vždy ostane, žijem bohémsky život akorat to súkromie trošku chýba
Myslím, že rodičov môžeš kedykoľvek navštíviť, takže zo sociálnej stránky by nemal byť problém. Ale osobne by som sama neodišla, ak by ma nevyhodili.
Čo sa týka financií, u nás platí pravidlo, že keď raz odídeš, si už zodpovedný za všetko sám a nemáš sa ani vracať. Tzn., že sa môžem osamostatniť, až keď budem mať zabezpečený príjem, s ktorým sa budem môcť uživiť. Ak máš dvadsať, pochybujem o tvojich príjmoch, ale ak sú rodičia ochotní dávať ti peniaze, tak v pohode... Ak to môžeš skúsiť, skús to, maximálne sa potom doplazíš za rodičmi, že ich ešte stále potrebuješ.
ja som byval sam 3.5 roka po podnajmoch a zazil som aj dobrych aj zlych spolubyvajucich aj som mal v podnajme cely byt pre seba .. najlepsie sa mi byvalo samemu .. uz by som nesiel byvat s niekym cuzdim ani ikym koho poznam .. proste nie .. ked sa da ak radsej byvat sam
Platim si za vlastny privat spolu s priatelkou a zvykli sme si. Osobne som si myslel ze to bude vasia ponorkova choroba, ale skor je to naopak
Jedine minus je ze nemame tak narvanu chladnicku ako u nasich doma
Doma to bolo jednoduchsie, zvlast ak mas starostlivu maminku, ktora zije v presvedceni ze si neschopny a nezvladnes si ani caj navarit, pripadne ze ti musi vsetko prichystat
Niekedy je to zlozitejsie, ked napriklad prides vecer domov a vidis tu epicku 2 a pol metrovu kopu spinaveho riadu ako na teba mava skrz dve izby. Na druhu stranu, ak si sa predtym o seba nevedel postarat, tak toto ta nauci
Byvat sam znamena viac casu venovat svojmu byvaniu/s polovickou je to o polovicku menej casu a usetreny volny cas travi zas s polovickou. Len musi clovek na seba vyrobit/ resp. spolocny prijem musi byt dostatocny. Clovek moze byt stastny a zvladnut sa to urcite da. Kazda uplna, bezproblemova a vysporiadana rodina je toho dokazom.
Byvanie po internatoch, podnajmoch, slobodarnach, manzelakoch a ubytovnach, socialnych bytoch, sporenia a splacanie hypotek, poziciek, uverov a splatok sa mi nepaci, do toho by som nesiel.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
10 komentov
vacsina mojich znamych ma uz vlastne byty alebo domy ale ani to by som nechcela.. byt navzdy priviazana ku kope tehal hypotekou do 60.. nie, dakujem.
So "svojou polovičkou" by sa to malo dať zvládnuť celkom ok, nie? Teda aspoň ak je vzťah vo všetkom v pohode, stabilný a ani jedni rodičia to nemajú dôvod rozbíjať.
Sám, to je individuálnejšie - podľa toho, aká si povaha, nakoľko ti chýba spoločnosť rodiny a či s nimi vychádzaš dobre, či si si zvykal na nejaké odlúčenie počas VŠ, internátu, či tam máš niekde aj kamarátov a akých...niekto nemusí ísť domov celý rok a je v pohode, inému je aj týždeň dlho.
Ja zvyknem byť na intráku vkuse aj 3-4 mesiace (10-hodinová drahá cesta, len lekárske absenčky, kopa hodín, celotýždňové rozvrhy, fixné termíny skúšok, brigády a nadrámcové učenie - aj cez leto). Z roka strávim doma len cca 3-4 týždne a rodičia mi neplatia takmer nič, takže aj by som povedal, že žijem sám. A vyhovuje mi to.
Šťastný som hlavne z toho dôvodu, že si manažujem a plánujem veci podľa seba - nemieša sa mi do toho niekto, kto mal o tomto štúdiu úplne nerealistické predstavy (a vlastné manažovanie u mňa rozhodne neznamená, že sa idem každý víkend ožrať).
Varím si aj tak sám , z výplaty mi vždy ostane, žijem bohémsky život akorat to súkromie trošku chýba
Čo sa týka financií, u nás platí pravidlo, že keď raz odídeš, si už zodpovedný za všetko sám a nemáš sa ani vracať. Tzn., že sa môžem osamostatniť, až keď budem mať zabezpečený príjem, s ktorým sa budem môcť uživiť. Ak máš dvadsať, pochybujem o tvojich príjmoch, ale ak sú rodičia ochotní dávať ti peniaze, tak v pohode... Ak to môžeš skúsiť, skús to, maximálne sa potom doplazíš za rodičmi, že ich ešte stále potrebuješ.
Jedine minus je ze nemame tak narvanu chladnicku ako u nasich doma
Doma to bolo jednoduchsie, zvlast ak mas starostlivu maminku, ktora zije v presvedceni ze si neschopny a nezvladnes si ani caj navarit, pripadne ze ti musi vsetko prichystat
Niekedy je to zlozitejsie, ked napriklad prides vecer domov a vidis tu epicku 2 a pol metrovu kopu spinaveho riadu ako na teba mava skrz dve izby. Na druhu stranu, ak si sa predtym o seba nevedel postarat, tak toto ta nauci
Byvanie po internatoch, podnajmoch, slobodarnach, manzelakoch a ubytovnach, socialnych bytoch, sporenia a splacanie hypotek, poziciek, uverov a splatok sa mi nepaci, do toho by som nesiel.