Rád by som rozvinul diskusiu ohľadne toho, prečo vlastne ľudia na internete napíšu všetko a v skutočnosti by to nikdy nespravili. Čo je, ale omnoho horšie je to, že ľudia v internetových diskusiách nevedia rešpektovať názor ostatních ľudí. Každý si myslí
V prvom rade si myslím, že príliš generalizuješ, na internete, rovnako ako aj v bežnom živote, sa nájdu ľudia, ktorí si myslia, že sú neomylní a jediní majú pravda, ale aj ľudia, ktorí sú tolerantní a dokážu rešpektovať aj názory iných. Samozrejme, tých prvých je o čosi viac a hlavne na internete. Prečo to tak je? Veď sa to omieľa takmer všade a neustále - anonymita, vybíjanie si frustrácie z bežného života, kompenzovanie si nejakých pocitov menejcennosti a pod
@kissmeplease viem čo máš namysli že generalizujem ale ja som vyňal len tú skupinku ľudí čo to robí samozrejme je kopec ľudí, ktorí su presný opak toho čo som napísal
A možno na margo toho, čo bolo napísané ešte mozno je pravda aj to že v bežnom živote niektorí si nemôžu dovoliť byť priamy a tak si to kompenzuju iným spôsobom maš pravdu dôvodov je viacej
@fero1821 Presne tak, veď konieckoncov si myslím, že v bežnom živote nemáš ani zďaleka toľko priestoru vyjadriť svoj vlastný názor ako práve na internete
vela ludi na nete robi, pise veci, ktore by v reale nepovedali preto, ze na nete sa da ,,skryvat'' za nick...a je aj lahsie nieco povedat na internete, ako ked ta dotycny vidi
a co sa tyka tej druhej casti, myslim si, ze niektori si svoje komplexy z realneho zivota riesia takto..v tomto virtualnom svete
1. anonymita
2. bezpečná vzdialenosť od oponenta
3. dostatočná príležitosť premyslieť si odpoveď
4. oslobodenie od predsudkov z výzoru, sociálneho postavenia či od nepríjemných informácií zo súkromia
5. zábava, uvoľnenie
6. možnosť alternatívnej identity
atď
atď
atď
nerobim to, nemam potrebu na niekoho utocit ani IRL ani na nete. a na nete uz vobec nie je to pre mna len odreagovanie, totalne imaginarny svet...a mrhat energiu v imaginarnom svete, to fakt nie vyjadrim si svoj nazor, ale hadat sa s nikym nemienim (to uz fakt musi byt nieco spesl aby ma to vytocilo)
ja zvyknem naživo hovoriť to isté ako by som písal na nete (a naopak), len na nete to píšem o niečo ukecanejšie, lebo mi nemôžu skákať do reči a ak to niekoho nudí môže skimovať/prestať čítať
takisto pocit že mám pravdu mám naživo pri tých istých ľuďoch a pri tých istých veciach ako na nete.
"Prečo každy nevieme akceptovať názory druhích ľudí ?"
akceptujem názory ľudí ktorí sú schopní akceptovať tie moje.
akceptujem názory ľudí na svoj názor, pokiaľ viem že môj názor naozaj chápu.
pri inteligentných ľuďoch mám skúsenosť že veľmi často so mnou nesúhlasia len preto že môj názor poriadne nechápu, preto mám tendenciu keď niekto nesúhlasí, vysvetľovať znova a iným spôsobom, čo navonok pôsobí ako nanucovanie svojho názoru. sčasti je to zlozvyk, sčasti užitočné.
vela ludi a mam s tym skusenosti na nete sa rozkrikuju a ked dojde na stret z oci do oci tak su ticho a hraju sa s balonkom... jednoducho zrejme preto ze stratia tu odvahu z oci do oci je to predsa len ine ako ked to pises... urcite veci ktore som nebola vobec schopna vyriect aj ked som chcela ale neslo to... tak som to napisala a podala cloveku kt som to chcela povedat... pri velmi intimnych a osobnych veciach mam blok proste nieco vyriect...
a preco ludia nedokazu respektovat a akceptovat druhych ? internet je zdrojom vyburavania si zlosti, komplexov a povysovania sa nad ostatnymi za ucelom lepsieho pocitu o sebe.. pretoze v realite by na to ludia nemali odvahu... keby si to chcel zmenit musel by si zmenit ludi, museli by mat zdrave sebavedomie a reflexiu, istu davku pokory ktoru dnes.. neviem asi ani nikde nenajdes este som sa s tym u nikoho nestretla... jednoducho ludia su este na nizkej urovni na to aby sa dokazali navzajom akceptovat :ehm:
toto je presne to, že ľudia vidia svet čiernobielo... myslia si, že ich názor je správny a tým pádom názory ostatných sú automaticky tie zlé, nesprávne... a toto platí asi pre všetko.... lenže ono môže byť viac správnych názorov, a niektoré môžu byť z časti správne a z časti nie... proste nie je to len BUĎ ALEBO... existuje kopa možností... málokto si to však uvedomuje... ľudia by mali byť viac open-minded ...
ja to mám naopak, pre mňa, alebo skôr pre okolie je bezpečné baviť sa so mnou radšej na internete. nemám totiž problém kričať, kopať ani pobiť sa, hoc aj na ulici. hlavne čo sa mrcinožrútsva a zotročovania včiel týka, idem asi von, pozotierať pár tabúľ
" Čo je, ale omnoho horšie je to, že ľudia v internetových diskusiách nevedia rešpektovať názor ostatních ľudí."
~ to máš recht. niekedy to tak je.
ide ale tak trošku aj o to, že niektoré názory si proste z niektorých hľadisiek rešpekt vôbec nezaslúžia.
ilustrujem to niekýmtakzvanými "veganwars" a inými diskusiami či flejmami týkajúcimi sa sociálnej spravodlivosti.
tak napríklad: z hľadiska antirasistu je akýkoľvek prejav rasizmu proste čosi, voči čomu sa už z princípu vymedzí.
z hľadiska vegána - abolicionistu (napríklad) je zas nemožné, aby rešpektoval druhizmus a vyhnuteľné vykorisťovanie zvierat.
"Prečo každy nevieme akceptovať názory druhích ľudí ? "
zjednodušene napísané, akceptácia-prijatie nejakého javu nerovná sa rešpekt. tie javy - napríklad vyhnuteľné násilie voči ľuďom a iným živočíchom - sú tu pre nás na to, aby sme sa voči nim mohli vymedziť a skrz to rásť, posúvať sa ďalej (nevravím, že "vyššie", ale proste niekam). na to sú tu, na to sú "dobré". čiže samozrejme, keby ich nebolo, nebolo by ani tej možnosti vymedziť sa voči nim.
neviem, či všetci tvrdia, že majú patent na pravdu a že sú oni tí najlepší. zdá sa mi ale takisto ako tebe, že je to dosť rozšírený syndróm spätý (a zakorenený v) -centrizme. falogocentrizmus, antropocentrizmus, všeobecný egocentrizmus. je to asi najmä výchovou, kultúrou.
no dá sa z toho - náhle alebo postupne - vystrábiť.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
A možno na margo toho, čo bolo napísané ešte mozno je pravda aj to že v bežnom živote niektorí si nemôžu dovoliť byť priamy a tak si to kompenzuju iným spôsobom maš pravdu dôvodov je viacej
a co sa tyka tej druhej casti, myslim si, ze niektori si svoje komplexy z realneho zivota riesia takto..v tomto virtualnom svete
2. bezpečná vzdialenosť od oponenta
3. dostatočná príležitosť premyslieť si odpoveď
4. oslobodenie od predsudkov z výzoru, sociálneho postavenia či od nepríjemných informácií zo súkromia
5. zábava, uvoľnenie
6. možnosť alternatívnej identity
atď
atď
atď
takisto pocit že mám pravdu mám naživo pri tých istých ľuďoch a pri tých istých veciach ako na nete.
"Prečo každy nevieme akceptovať názory druhích ľudí ?"
akceptujem názory ľudí ktorí sú schopní akceptovať tie moje.
akceptujem názory ľudí na svoj názor, pokiaľ viem že môj názor naozaj chápu.
pri inteligentných ľuďoch mám skúsenosť že veľmi často so mnou nesúhlasia len preto že môj názor poriadne nechápu, preto mám tendenciu keď niekto nesúhlasí, vysvetľovať znova a iným spôsobom, čo navonok pôsobí ako nanucovanie svojho názoru. sčasti je to zlozvyk, sčasti užitočné.
a preco ludia nedokazu respektovat a akceptovat druhych ? internet je zdrojom vyburavania si zlosti, komplexov a povysovania sa nad ostatnymi za ucelom lepsieho pocitu o sebe.. pretoze v realite by na to ludia nemali odvahu... keby si to chcel zmenit musel by si zmenit ludi, museli by mat zdrave sebavedomie a reflexiu, istu davku pokory ktoru dnes.. neviem asi ani nikde nenajdes este som sa s tym u nikoho nestretla... jednoducho ludia su este na nizkej urovni na to aby sa dokazali navzajom akceptovat :ehm:
" Čo je, ale omnoho horšie je to, že ľudia v internetových diskusiách nevedia rešpektovať názor ostatních ľudí."
~ to máš recht. niekedy to tak je.
ide ale tak trošku aj o to, že niektoré názory si proste z niektorých hľadisiek rešpekt vôbec nezaslúžia.
ilustrujem to niekýmtakzvanými "veganwars" a inými diskusiami či flejmami týkajúcimi sa sociálnej spravodlivosti.
tak napríklad: z hľadiska antirasistu je akýkoľvek prejav rasizmu proste čosi, voči čomu sa už z princípu vymedzí.
z hľadiska vegána - abolicionistu (napríklad) je zas nemožné, aby rešpektoval druhizmus a vyhnuteľné vykorisťovanie zvierat.
"Prečo každy nevieme akceptovať názory druhích ľudí ? "
zjednodušene napísané, akceptácia-prijatie nejakého javu nerovná sa rešpekt. tie javy - napríklad vyhnuteľné násilie voči ľuďom a iným živočíchom - sú tu pre nás na to, aby sme sa voči nim mohli vymedziť a skrz to rásť, posúvať sa ďalej (nevravím, že "vyššie", ale proste niekam). na to sú tu, na to sú "dobré". čiže samozrejme, keby ich nebolo, nebolo by ani tej možnosti vymedziť sa voči nim.
neviem, či všetci tvrdia, že majú patent na pravdu a že sú oni tí najlepší. zdá sa mi ale takisto ako tebe, že je to dosť rozšírený syndróm spätý (a zakorenený v) -centrizme. falogocentrizmus, antropocentrizmus, všeobecný egocentrizmus. je to asi najmä výchovou, kultúrou.
no dá sa z toho - náhle alebo postupne - vystrábiť.
aspoň ja mám ten dojem.
no je silno možné, že na ľudí pôsobím v oboch svetoch onakvejšie.