Mám problém a potrebovala by som pomôcť. Mám tabuľku, kde mám vyznačený počet samíc a samcov, ktoré boli pozitívne a negatívne na vírus. Chcem zistiť, či existuje závislosť medzi pohlavím a infekciou. Potrebujem vypočítať očakávanú početnosť a hodnotu p.
No statistiku som mala naposledy na strednej ale ved v Exceli sa to da cez Analyzu dat a dvouvyberovy T-test. Len tam nanesies svoju tabulku a vyjdu ti hodnoty.
Aj ked treba tam nieco riesit s hladinou vyznamnosti, ked je vyssia ako nejake cislo, ktore si uz nepamatam, tak si to asi dokazala? No uz fakt neviem, statistiku som nemala rada.
@ivana3 musiš si v exceli doinštalovať rozšírenie Data analysis, a v ňom sa vieš preklikať k rôznym testom hypotéz...každopádne potrebuješ si určiť nulovú hypotézu a hladinu významnosti, na ktorej ju budeš testovať. Takže si zvoliš hypotézu, že pomer samíc a samcov sa rovná. Potom si vypočítaš hodnotu testovacej štatistiky a tú dosadíš do distribučnej funkcie normovaného normálneho rozdelenie. Čiže v exceli funkcia norms.st.dist. Výsledok ešte treba odčítať od jednotky a potom vynásobiť dvoma. Tento výsledok je p-hodnota. Ak je menšia ako hladina významnosti, tak si zamietla nulovú hypotézu a existuje štatisticky významný rozdiel medzi pohlaviami
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
10 komentov
Neni zač.