Ahoj mile deti. Napadla ma teraz taka zaujimava tema na pokec... spomenul som si (uz ani nvm v akej suvislosti ma to napadlo...) ze ked osm chodil este na ZS mal som obavy ci vyslovene strach z niektorich cvikov na telesnej. Kedze som mal nejake to kilo n
necitala som to do podrobna, lebo je to dlhe ale telesnu som neznasala, som sportovy antitalent, loptove hry boli smrt, brusaky boli smrt, behanie bolo smrt, skakanie cez svihladlo bolo co? smrt. iba ked slo o drzanie sa na rebrinach som bola medzi prvymi, mala som o desat kil menej ako moje spoluziacky.
Výdrž v zhybe, toto som neznášal, vydržal som sotva desať sekúnd a mal som svalovku jak pes...ale bolo to fest dávno, dnes by to už bolo v pohode. Čo sa týka telesnej, na ZŠ som ju nenávidel, na SŠ bola fajn a na výške je úplne super - je to len vybratý obľúbený šport
nikdy som telesnú nemala rada (dodnes platí).. príde mi divné a nezmyselné naháňať sa za nejakou loptou alebo od čiary ku čiare... a ja nerada robím veci, ktoré mi nedávajú zmysel
a keď máme bežať okolo ihriska, pripadám si ako psík, ktorý sa snaží naháňať si chvost
Nevedel som moc sa pretocit telom okolo tyci ale to vela typkov a na prvy krat som cez kozu preletel jak superman a 3000cku som nemal tiez rad, inac nic take, telesne som mal rad
nechce sa mi to cele citat,ale tak vo vseobecnosti..ja osobne telesnu neuznavam..ten kto ma rad sporty a sportuje bude sportovat mimo skoly..a je to len zbytocne "strapnovanie" pre niekoho komu tie sporty proste nejdu..
vzdy som nenavidela ked sme museli robit stojky, bolo mi to hrozne neprijemne a navyse som sa bala, aj ked vraveli ze ma budu drzat..ale na keru pi*u to bolo, robit stojky?? ..potom som tiez nemala rada hry typu vybijana a pod, nikdy som na taketo hry nebola , vzdy som dufala nech uz co najskor vypadnem, aby som taku somarinu dalej hrat uz nemusela a pozeraz sa na tie blbe ksichty.. jedine co ma kedy bavilo bolo behanie a take tie kadejake srandy na rychlost, potom skakanie do dialky a pod a ako jedina kolketivna hra ktora ma chytila bol florbal ale to az na strednej, tam sa telesna dala, ale na zakladke strach a hroza nejdem radsej ani spominat
@kosh ano ? lenze ked je dakto tupy z matiky, fyziky aleboneviemcoho ,nesmeju sa mu za to..ale ked je dakto sportove drevo to je uz troska ine si myslim
asi všetko som mal rád?...ešte som aj dodatočne chodil niektoré ročníky na Pohybovú prípravu (po skončení poslednej hodiny)...keby som sa ešte viac tomu venoval, mohol som aj nejaké tie trofeje doniesť domov...
v 9tke som bol na telocviku 2x a to som dostal na konci za 1 proste nedaleko skoly bola herna tak sme chodili hrat csko a iné blbosti som nemal cas cvicit skocil som jedno salto na rovnej zemi a bolo na celý rok vybavené
nemáme telesnú uš, ale bolo to fajn, pokým po nás nechceli atletiku alebo po mne konkrétne, aby som podala loptu na volejbale /alebo ho hrala, au moje paprčky/
ale k tomu čo si napísal sa mi vynorilo pár úsmevných spomienok
Cez kozu sme skákali bežne, ale raz sa mi tam zachytila noha, čiže som tvárou padla na žinenku rovno, vyzeralo to dosť vtipne (aj trápne, ale who cares
a ďalšie, ktoré už nie sú také úsmevné a nechce sa mi ich rozpisovať..
neviem no, ja veľmi nemám rada také tie veci, ktoré sa aj zapisujú, lebo som mala skoro vždy slabšie výsledky než ostatní :/
ale radšej behám, ale nie na čas, ale tak rekreačne mimo telesnej
Nemala som rada:
Člnkový beh, vlastne akýkoľvek beh okrem 60 m, vrátane behu na rozcvičke Beh je fuj fuj a vkuse mi padajú gate a ramienka z podprsenky a okuliare a drhnem sa hustými slinami, nie som na to fyzicky uspôsobená.
Aerobik, lebo nie som schopná si súčasne uvedomovať štyri končatiny a pravo-ľavú orientáciu. Ani som nikdy nevedela, či to robím dobre, aj keď skôr asi nie, lebo som sa sústredila maximálne na jednu končatinu súčasne.
Basketbal, nerozumiem tomu športu celkovo a z vyššie uvedených dôvodov som počítanie krokov a tieto technické oné nikdy nezvládala
Hrazdu, znova priestorové problémy, väčšinou ma proti mojej vôli traja ľudia dostali do polohy dole hlavou a ja som plakala, lebo som nevedela, kde je hore, a ako dostať nohy na zem.
Mala som rada:
Gymnastiku prekvapivo, hlavne stojku na rukách som robievala aj kdekade po chodbách a doma dosť slušnú, kladinu etc.
Volejbal, vybíjanú, prehadzovanú, hoci som ani v obdobiach dobrovoľnej participácie v týchto športoch nikdy nevedela, kto má loptu
Vrh guľou, posilňovanie a iné silové aktivity odohrávajúce sa max v 2D.
necitala som to, tak ti odpoviem tak randomly na zs som mala stresy z telesnej, neviem rposte out of my comfort zone, na strednej sme prvy dva roky mali mojho triedneho a s chalanmi, takze to vedelo byt obcas trochu neprijemnem raz ma ten hajzel rozreval, to som mala 14... ale potom sme si nasli k sebe cestu a ukazal mi ze co to dokazem ak sa posnazim a vtedy ma to zacalo bavit a od tretiaku s uzasnou zenskou, sme jogu cvicievali a tak, takze pre mna pohodicka.
nechapala som nikdy basketbalu, nemam rada ten sport. a tak trochu florgal kedze mi pr inom roztali peru... ale inak vbolo vsecko fajn, som chodila aj na turnaje vo vybijanej
Nevedel som šplhať na lane aläni tyči, behal som bodaj bolo, na hrazde sa dlho neudrzá, cez kozu neskákal ale nerobil som si z toho nič proste som bol typ že robím čo ma baví čo neviem kaslem florball, futbal, hadzana, volejbal, basketbal pohoda na strednej som si telesnú obľúbil ešte viac samozrejme že veci čo mi nesli som nerobil a výška to len futbal takže parada
mala som rada kým som sa nezranila (nie na telocviku) a to mi prekážalo vlastne aj prekáža vo viacerých športoch ale inak mám cvičenie a šport veľmi rada .. ukľudňuje ma
99% ucitelov nevie telesnu ucit, osnovy su zle, snad este z dob fasistickeho statu.
Ked som chodil na ZS a SS na telesnu, tak mi neslo nic okrem volejbalu a behu, logicky lebo pri behani nemusis nic vediet, len si nejak rozdelit tempo, inak ziadnu techniku (ktoru ti ucitel neukaze) neriesis.
Teraz ked som na VS a sportujem z vlastnej iniciativy, tak som sa naucil milion cvikov ktore by ma nikdy nenapadlo ze dokazem odcvicit. Takze som dosiel k tomu, ze problem asi nie je vo mne, ale v tom ze slovenske skolstvo je vo vela ohladoch 1000 rokov za opicami.
@drhouse mozno teraz uz su, ked som bol ja na zakladke tak ma ucil telocvikar alkoholik, ktory nikdy nebol na hodine, len nam povedal ze mame skakat cez kozu a potom hrat volejbal a isiel sa zavriet do kabinetu a popijat. Tak mi povedz viac o tom ako je problem v ziakoch.
nemala som rada (a nevedela som to hlavne) šplhanie po tyči to bola moja smrť a nikdy som sa nedostala hore, tobôž nie do stredu tyče
ale čo som mal rada - behanie 60m (dlhé behy vôbec nie), gymnastiku (stojky, kotúle), skákanie cez švihadlo, skok cez kozu
Pokiaľ je telesná telesná vyučovaná správne mala by deti priviesť k športu, resp prinútiť k aktivite aj tie lenivé ktoré by sa doma ani nepohli. Ja som mal to štastie že som mal skvelého telocvikára ktorý dokázal žiakom vysvetliť ako dané cviky správne robiť a správne ich namotivovať. Vďaka nemu som sa naučil obstojne hrať basketball, volejbal a floorball ktorý som hral istú dobu aj závodne.
Taktiež vďaka tomu že máme v škole peknú veľkú posilovňu tak som začal cvičiť aj vo svojom voľnom čase a dnes už na to nedám dopustiť.
Čomu však nechápem je známkovanie telesnej podľa výkonov a časov. Každý sme nejaký a niekto skrátka nemá na to aby sa vyšplhal na tyč za 3 sekundy, alebo skočil 4,5 metra do diaľky. Pokial do toho človek dáva maximum mal by mať jednotku nehľadieť na výkony. Mám taký pocit že sa u nás udial aj prípad že chlapík nebol pripustený k maturite kvôli telesnej (neviem už či kvôli známke, alebo chodeniu na hodiny)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
a keď máme bežať okolo ihriska, pripadám si ako psík, ktorý sa snaží naháňať si chvost
ale k tomu čo si napísal sa mi vynorilo pár úsmevných spomienok
Cez kozu sme skákali bežne, ale raz sa mi tam zachytila noha, čiže som tvárou padla na žinenku rovno, vyzeralo to dosť vtipne (aj trápne, ale who cares
a ďalšie, ktoré už nie sú také úsmevné a nechce sa mi ich rozpisovať..
ale radšej behám, ale nie na čas, ale tak rekreačne mimo telesnej
Člnkový beh, vlastne akýkoľvek beh okrem 60 m, vrátane behu na rozcvičke Beh je fuj fuj a vkuse mi padajú gate a ramienka z podprsenky a okuliare a drhnem sa hustými slinami, nie som na to fyzicky uspôsobená.
Aerobik, lebo nie som schopná si súčasne uvedomovať štyri končatiny a pravo-ľavú orientáciu. Ani som nikdy nevedela, či to robím dobre, aj keď skôr asi nie, lebo som sa sústredila maximálne na jednu končatinu súčasne.
Basketbal, nerozumiem tomu športu celkovo a z vyššie uvedených dôvodov som počítanie krokov a tieto technické oné nikdy nezvládala
Hrazdu, znova priestorové problémy, väčšinou ma proti mojej vôli traja ľudia dostali do polohy dole hlavou a ja som plakala, lebo som nevedela, kde je hore, a ako dostať nohy na zem.
Mala som rada:
Gymnastiku prekvapivo, hlavne stojku na rukách som robievala aj kdekade po chodbách a doma dosť slušnú, kladinu etc.
Volejbal, vybíjanú, prehadzovanú, hoci som ani v obdobiach dobrovoľnej participácie v týchto športoch nikdy nevedela, kto má loptu
Vrh guľou, posilňovanie a iné silové aktivity odohrávajúce sa max v 2D.
nechapala som nikdy basketbalu, nemam rada ten sport. a tak trochu florgal kedze mi pr inom roztali peru... ale inak vbolo vsecko fajn, som chodila aj na turnaje vo vybijanej
rada som mala gymnastiku
Ked som chodil na ZS a SS na telesnu, tak mi neslo nic okrem volejbalu a behu, logicky lebo pri behani nemusis nic vediet, len si nejak rozdelit tempo, inak ziadnu techniku (ktoru ti ucitel neukaze) neriesis.
Teraz ked som na VS a sportujem z vlastnej iniciativy, tak som sa naucil milion cvikov ktore by ma nikdy nenapadlo ze dokazem odcvicit. Takze som dosiel k tomu, ze problem asi nie je vo mne, ale v tom ze slovenske skolstvo je vo vela ohladoch 1000 rokov za opicami.
ale čo som mal rada - behanie 60m (dlhé behy vôbec nie), gymnastiku (stojky, kotúle), skákanie cez švihadlo, skok cez kozu
Taktiež vďaka tomu že máme v škole peknú veľkú posilovňu tak som začal cvičiť aj vo svojom voľnom čase a dnes už na to nedám dopustiť.
Čomu však nechápem je známkovanie telesnej podľa výkonov a časov. Každý sme nejaký a niekto skrátka nemá na to aby sa vyšplhal na tyč za 3 sekundy, alebo skočil 4,5 metra do diaľky. Pokial do toho človek dáva maximum mal by mať jednotku nehľadieť na výkony. Mám taký pocit že sa u nás udial aj prípad že chlapík nebol pripustený k maturite kvôli telesnej (neviem už či kvôli známke, alebo chodeniu na hodiny)