@piter09 no dobre a čo toto "Úplný tieň sa nazýva umbra a je to priestor, do ktorého nevniká svetlo zo žiadneho svetelného zdroja." ? ... a ako vieš,že keď zrúbeš strom,tak to už nie je strom? Veď, keď zomrie človek, stále je to človek, len mŕtvy ...
@ana111 čo keby som ti povedal že ked zrúbu strom ostane pen? čiže aj korene zapustené v zemi.. s korenmi sa nikdy celý nevyrúbe možno vyvráti ... a hej ako píše piter potom je to už len drevo .. lebo potom nevolaj stol stolom a stoličkou stoličkou ale stromom omfg
Umbra ((úplný) tieň), penumbra (polotieň) a antumbra sú mená pre tri rôzne časti tieňa, ktoré sa tvoria, ak zdroj svetla nie je stredom. Tieto názvy sa používajú hlavne pri tieňoch tvorených astronomickými objektami.
V skutočnosti neexistuje nič ako hlavný zdroj elektromagnetického žiarenia, aspoň v teórii takýto zdroj vytvorí umbru ale nie penumbru alebo antumbru
zas sa prejavil birdz niektorí ludia by sa asi mali prejsť do lesa ..
@hoperpohroma je nelogicke ale koli tomu tvrdit, ze strom listy nema, lebo ich nema v zime. ihlicnany v zime listy maju, tak nemozem tvrdit, ze stromy listy v zime nemaju. viem co tym chces povedat ale nepostrada to nic, co by malo znehodnotit moj vyber
z dialky to moze pripominat tam tu rozpravu o tienoch, aj ked ta je ovela irelevantnejsia a proste je to blbost oproti tomuto
tato otazka bola na scio testoch neviem ci minuly rok alebo este ten predtym lebo si to pamatam.. a iste ze su to korene omg O____o ako si vobec mozes mysliet nieco ine
@hoperpohroma este raz, STROM ma listy vzdy. precitaj si este raz co som pisal v @26
to ze listnate stromy nemaju listy v zime neznamena, ze stromy listy nemaju, nebavime sa predpokladam o nejakom konkretnom strome alebo co, lebo to by sme museli brat do uvahy aj stromy/rastliny, kt. napriklad budu stale na svetle/v tme atd, to by bolo o5 hlupe
je to ako tvrdit, ze vsetci ludia maju 2 nohy, co pravda nie je, a nebude to ani pravda, ani ked im vsetkym dam ortezu
@n0win0u podla mna listnate stromy spadaju pod kategoriu stromy a u nich je bezne, ze v zime listy nemaju
ked clovek nema 2 nohy, dovolim si to povazovat za anomaliu a nezohladnovat to v statistike to samozrejme nenznamena, ze clovek s menej nohami nie je clovek, ale neuvadzala by som to do definicie cloveka: "ma dve nohy, ale obcas jednu a obcas ziadnu"
@hoperpohroma ano ale stromy nie su len listnate neviem teraz ci sa mi to podari tu myslienku pretlacit through to you
presne thats the point !!!
+ anomalia ptm su aj listnate stromy, ktore koli nezmenenej ( napr rovnikovej ) klime "nezhadzuju" listie ? ale myslim, ze uz sa zaciname chapat, teda ja mam z teba ten pocit uz
@n0win0u neviem sice, co vy dvaja riesite ale ked si vezmeme do uvahy korene, tie ma strom nezavisle na rocnom obdobi, ci inych podmienkach, pretoze vdaka nim cerpa ziviny etc a nebyt korenov, nie je ziveny strom, umiera
pricom listy niektorym opadavaju, vratane ihlicia, ergo tie vzdy nema a teda kazdy strom ma korene ale nie listy
@trdelniiiq woah woah neopadave stromy ratas k opadavym or what ? tie maju aj listy aj korene (celorocne)
cele sa mi to prestava pacit, lebo tu zacina pokulhavat vyrokova logika, kde sa bavime o strome, a z nejakeho dovodu to uz musi byt zrazu nejaky konkretny strom
@hoperpohroma preco sa to musi konkretizovat proste ? nechapem naco je to dobre, pretoze ten postup spravny nie je.
strom ma vzdy listy. najdi mi strom, ktory nema listy/vyrastky/ihlicie
to, ze v zime ich niektore zhadzuju nijako nevyvracia tento fakt. neviem uz ptm ako by som to...
pozri porovnavat nejake nadanie/talent/alebo schopnost rozpoznavat nieco nemozno prirovnavat takto jednoducho k niecomu fyzickemu, co sa priposobilo evolucne, cize zly priklad indeed
skor by som to skusil takto, povedzme, ze ludia, ktori robia v bani, stracaju v jeden mesiac z nejakeho dovodu ( vykopy v zime ) nechty ( zidu im ). moze sa to zdat ako diametralne odlisny pripad, ale nie je ( pokial viem, nechty maju vsetci ludia )
budes teraz na zaklade tohto tvrdit, ze ludia vzdy nechty nemaju ? resp aby sme si lepsie rozumeli, budes negovat to, ze ludia vzdy nechty maju ?
ak zasadis listnaty strom, ktoremu opada listie v zime niekde, kde zima nie je, listy mu neopadnu. thats the point, je irelevantne sa bavit koli ich padaniu o strome ako takom.
again, viem ako to myslis cele, ale neviem, imho to je nespravny pohlad. nech nas niekto rozsudi asi ked tak, lebo neviem ci my na to prideme ^_^
@n0win0u predstav si, ze mas v jednej mnozine vsetky druhy stromov na svete v ich roznych stavoch (mas tam napr. opadany listnaty, neopadany listnaty, ihlicnan,...)
a teraz si nahodne budes vyberat nejaky strom.
Vzdy si vytiahnes strom s korenmi, ale strom s listami si nevytiahnes uplne vzdy. takze strom nema listy vzdy.
@piter09 vzdavam to uz neviem ci to komplikujem zbytocne, ale nechce sa mi to prijat z tejto roviny, aj ty si najdi niekde v mojich komentoch protinazor a posud nechce sa mi to pisat zo 3x
@n0win0u ja nemam co dodat, stotoznujem sa s piterom
rozumiem, co myslis, ale nesuhlasim s tym, lebo nie vzdy ma kazdy strom listy, lebo aj listnaty strom v zime je stale len strom, ale listy proste nema..
@n0win0u precital som si to ale musis vziat do uvahy prave ten fakt, ze aj ked za inych podmienok by tie listy mal, v inom podnebnom pasme ich nema ..pricom korene bude mat aj ten, ktory rastie na rovniku aj ten, ktory rastie niekde na severe
@piter to ponal dobre v tom, ze ak si vyberies nejaky strom, nie vzdy najdes s listami ale korene bude mat stale, ci rastie tam alebo hentam
listy v zaklade stromy maju ale nemaju ich vzdy za kazdych podmienok, pricom korene ano
@piter09 podla lexikalneho vyznamu toho slova z KSSJ budete mat pravdu asi vy, ale ja nechcem miesat KSSJ do logiky !
ja neviem absencia roboty v amerike neznamena, ze nie je dost roboty alebo co ja uz zacnem take priklady vytvarat, ze uz ani sam ptm nebudem vediet. ale dobre.
aaa cas do toho netahaj lebo to by bola tragedia dost
@n0w inac, ten priklad so stromami sme preberali aj v skole na logike a odpoved je, ze maju korene..niekto vyssie to tu uz spominal, nechce sa mi to teraz hladat
hehe no zrejme sa nedohodneme, ale vdaka aspon za plodnu debatu a zopar nazorov
ale este skusim, hovorime o strome, preco to musi konkretne byt listnaty ? ked tak strasne lpite na slovicku VZDY tak preco tam nie je KAZDY. proste podla mna to jednak "doplnate" o nieco, co z toho vyroku je nejasne, alebo nejednoznacne, ale ok. este raz, vdaka za nazory, kiez by rozpravy rovnako prebiehali na inych forach a nemuseli by sme ludi posielat umriet
nemusi to byt listnaty. stromom tu rozumiem zastupenie druhov vratane listnatych, ihlicnatych, opadavych a nie
ked s vezmes ihlicnan neopadavy, ten ma listy aj pocas zimy
ak si vezmes ihlicnan opadavy a listnate, tie v zime listy nemaju
no korene maju nezavisle na tom, ake je obdobie a ci su opadave alebo nie
a ak si vezmes celkovu mnozinu vsetkych stromov, vratane ihlicnanov, listnatych, opadavych a neopadavych, prejdes sa po celej zemi, najdes stromy bez listov, s listami, v zime, v lete ale korene bude mat kazdy jeden, ci je taky, onaky alebo hentaky
@trdelniiiq vsetky stromy maju listy, ide len o to slovicko vzdy a to sa to tu cele lame, lebo vzdy podla mna potrebuje to KAZDY aby som mohol tvrdit tak jednoducho ako vy, ze to je pravda a len korene maju stromy VZDY. ale forget it to sa uz neda
@Hoperpohroma@n0win0u Ale tu je napisane ze strom ma vzdy = po cely svoj zivot = nikdy to nestrati uplne. Cize listy nema vzdy, lebo kazdu zimu je uplne holy, ak je listnaty. Keby bola rec o kazdom strome a nie o strome vzdy, tak je to podla mna ina vec, lebo kazdy strom ma listy a to je jedno kedy ale raz ich urcite ma...cize jedine co ma strom za kazdych okolnosti (vzdy) su korene a urcite nie listy. Ked uz si chcel sudcu.
podla mna su to ale tiez korene, lebo vyrok je absolutny.
a absolutne vsetky stromy maju korene, hoci nech im aj jogurtove kelimky rastu namiesto listov. strom bez listov, hoci v urcitom case len, som videl. bez korenov tiez, ale to uz bol polotovar.
naopak, tvrdenie, ze strom nema v urcitom case listy, lebo mu opadli, je na rovnakej urovni s tvrdenim, ze nema tien, lebo je noc.
ale priklanam sa k tomu korenu, predsa len ho ma po celu dobu, co strom ako taky existuje
@sapphirizing ale strom po cely svoj zivot listy ma, nemyslim, ze ked mu opadaju uz nenarastu. ale nie KAZDY strom tak nemozem tvrdit o STROME ako takom, ze nema vzdy listy, pretoze ma a myslim, ze sme back in the circle, at least I am.
a absolutne kazdy strom by bez listov ( dajme tomu celorocne bez nich ) taktiez existoval len ako polotovar ( rsp. neexistoval ) takze zase to je take.. meh
@n0win0u vzdy znamena neustale takze ked strom prestane mat listy na niekolko mesiacov cize prestal mat listy, ustal v listnateni cize uz neplati vzdy. Podla mna vzdy neznamena, ze raz to skonci a zasa zacne, takze to bolo vzdy...no ked sa nevieme dohodnut na tom co znamena vzdy tak potom jasne ze sa nezhodneme...ja sama mam v tom gulas ci mam pravdu ale ako vravis, je mile, ze mame forum bez invektiv
@danys nevlastnia, ale patria im. to je tiez ale take slovickarenie, tiez nemam na slnku siluletu jak jablon, ale jak ja.. chapes nevlastnim ten (ne)dopad slnka na plochu, ale patri mne, a nie simke napr..
@majo mne sa zda, ze now to prave chape tak, ze strom tie listy ma uz dane (neberie do uvahy to, ze nemusia mat v urcitu dobu), preto mu vychadza to, ze listy tam maju byt
@nowa ale ved otazku prave mozes chapat bud z hladiska tej existencie alebo absencie, takze vidim to tak, ze by bol najvyssi cas si dat rum a predebatovat to s rozumom!
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
89 komentov
vynimku tvoria tie stromy, ktorych korene sa obopinaju okolo ineho stromu (nie su v zemi) a beru z neho ziviny (nazov mi zial momentalne vypadol)
a ked zrubes strom, uz to nie je strom, ale len drevo
» sk.wikipedia.org/wiki/Tie%C5%88...
"Tieň sa nachádza v celom priestore za nepriehľadným telesom, na ktoré dopadá svetlo."
Umbra ((úplný) tieň), penumbra (polotieň) a antumbra sú mená pre tri rôzne časti tieňa, ktoré sa tvoria, ak zdroj svetla nie je stredom. Tieto názvy sa používajú hlavne pri tieňoch tvorených astronomickými objektami.
V skutočnosti neexistuje nič ako hlavný zdroj elektromagnetického žiarenia, aspoň v teórii takýto zdroj vytvorí umbru ale nie penumbru alebo antumbru
zas sa prejavil birdz niektorí ludia by sa asi mali prejsť do lesa ..
a chýba možnosť letokruhov
z dialky to moze pripominat tam tu rozpravu o tienoch, aj ked ta je ovela irelevantnejsia a proste je to blbost oproti tomuto
ale aj tak, good point for ya
strom nema tie listy vzdy, ked ich nema v zime
to ze listnate stromy nemaju listy v zime neznamena, ze stromy listy nemaju, nebavime sa predpokladam o nejakom konkretnom strome alebo co, lebo to by sme museli brat do uvahy aj stromy/rastliny, kt. napriklad budu stale na svetle/v tme atd, to by bolo o5 hlupe
je to ako tvrdit, ze vsetci ludia maju 2 nohy, co pravda nie je, a nebude to ani pravda, ani ked im vsetkym dam ortezu
ked clovek nema 2 nohy, dovolim si to povazovat za anomaliu a nezohladnovat to v statistike to samozrejme nenznamena, ze clovek s menej nohami nie je clovek, ale neuvadzala by som to do definicie cloveka: "ma dve nohy, ale obcas jednu a obcas ziadnu"
presne thats the point !!!
+ anomalia ptm su aj listnate stromy, ktore koli nezmenenej ( napr rovnikovej ) klime "nezhadzuju" listie ? ale myslim, ze uz sa zaciname chapat, teda ja mam z teba ten pocit uz
pricom listy niektorym opadavaju, vratane ihlicia, ergo tie vzdy nema a teda kazdy strom ma korene ale nie listy
cele sa mi to prestava pacit, lebo tu zacina pokulhavat vyrokova logika, kde sa bavime o strome, a z nejakeho dovodu to uz musi byt zrazu nejaky konkretny strom
podajme si to takto:
listnate stromy = bieli ludia
ihlicnate stromy = cierni ludia
"stromy maju vzdy listy (alebo ihlicie, ktore povazujes za listy)."
- veta je nepravdiva, lebo ista cast stromov tieto listy na zimu zhadzuje. to, ze ista cast ich nezhadzuje, neznamena, ze ich nezhadzuju vsetky.
"ludia maju vzdy vyborny hudobny sluch."
- podobny bullshit ako 1, lebo za to, ze cernosi su podstatne hudobne nadanejsi, to neznamena, ze budu aj belosi
(nie je to zrovna vhodny priklad, ale iny ma nenapadol)
a ak si vezmes stromy ako celok, neda sa tvrdit, ze maju vzdy listy, pretoze nie vsetke ich maju vzdy, o co sa tu prave jedna
strom ma vzdy listy. najdi mi strom, ktory nema listy/vyrastky/ihlicie
to, ze v zime ich niektore zhadzuju nijako nevyvracia tento fakt. neviem uz ptm ako by som to...
pozri porovnavat nejake nadanie/talent/alebo schopnost rozpoznavat nieco nemozno prirovnavat takto jednoducho k niecomu fyzickemu, co sa priposobilo evolucne, cize zly priklad indeed
skor by som to skusil takto, povedzme, ze ludia, ktori robia v bani, stracaju v jeden mesiac z nejakeho dovodu ( vykopy v zime ) nechty ( zidu im ). moze sa to zdat ako diametralne odlisny pripad, ale nie je ( pokial viem, nechty maju vsetci ludia )
budes teraz na zaklade tohto tvrdit, ze ludia vzdy nechty nemaju ? resp aby sme si lepsie rozumeli, budes negovat to, ze ludia vzdy nechty maju ?
ak zasadis listnaty strom, ktoremu opada listie v zime niekde, kde zima nie je, listy mu neopadnu. thats the point, je irelevantne sa bavit koli ich padaniu o strome ako takom.
again, viem ako to myslis cele, ale neviem, imho to je nespravny pohlad. nech nas niekto rozsudi asi ked tak, lebo neviem ci my na to prideme ^_^
a teraz si nahodne budes vyberat nejaky strom.
Vzdy si vytiahnes strom s korenmi, ale strom s listami si nevytiahnes uplne vzdy. takze strom nema listy vzdy.
aspon podla mojej logiky je to takto
ty tym rozumies kazdy jeden strom, ja tym rozumiem kazdy jeden strom v kazdom case
rozumiem, co myslis, ale nesuhlasim s tym, lebo nie vzdy ma kazdy strom listy, lebo aj listnaty strom v zime je stale len strom, ale listy proste nema..
@piter to ponal dobre v tom, ze ak si vyberies nejaky strom, nie vzdy najdes s listami ale korene bude mat stale, ci rastie tam alebo hentam
listy v zaklade stromy maju ale nemaju ich vzdy za kazdych podmienok, pricom korene ano
ja neviem absencia roboty v amerike neznamena, ze nie je dost roboty alebo co ja uz zacnem take priklady vytvarat, ze uz ani sam ptm nebudem vediet. ale dobre.
aaa cas do toho netahaj lebo to by bola tragedia dost
ale viem tiez, o co ide tebe
ale este skusim, hovorime o strome, preco to musi konkretne byt listnaty ? ked tak strasne lpite na slovicku VZDY tak preco tam nie je KAZDY. proste podla mna to jednak "doplnate" o nieco, co z toho vyroku je nejasne, alebo nejednoznacne, ale ok. este raz, vdaka za nazory, kiez by rozpravy rovnako prebiehali na inych forach a nemuseli by sme ludi posielat umriet
ked s vezmes ihlicnan neopadavy, ten ma listy aj pocas zimy
ak si vezmes ihlicnan opadavy a listnate, tie v zime listy nemaju
no korene maju nezavisle na tom, ake je obdobie a ci su opadave alebo nie
a ak si vezmes celkovu mnozinu vsetkych stromov, vratane ihlicnanov, listnatych, opadavych a neopadavych, prejdes sa po celej zemi, najdes stromy bez listov, s listami, v zime, v lete ale korene bude mat kazdy jeden, ci je taky, onaky alebo hentaky
a absolutne vsetky stromy maju korene, hoci nech im aj jogurtove kelimky rastu namiesto listov. strom bez listov, hoci v urcitom case len, som videl. bez korenov tiez, ale to uz bol polotovar.
naopak, tvrdenie, ze strom nema v urcitom case listy, lebo mu opadli, je na rovnakej urovni s tvrdenim, ze nema tien, lebo je noc.
ale priklanam sa k tomu korenu, predsa len ho ma po celu dobu, co strom ako taky existuje
ale ok, boli sme rozsudeni
a absolutne kazdy strom by bez listov ( dajme tomu celorocne bez nich ) taktiez existoval len ako polotovar ( rsp. neexistoval ) takze zase to je take.. meh
aj ked to uz vlastne s touto otazkou nema nic spolocne
potom sa priklanam ale aj k nazoru, ze kazdy strom ma tiez tien (nezavisle na tom, ci ho ma tiez po celu dobu existencie)
listy su vo vybave stromu ale nie vzdy ich strom ma
pricom korene su tiez vo vybave stromu a tie aj vzdy ma, a ma ich vzdy
strom ma -po celu dobu-
strom ma -vo vienku dane-
a kazdy odpoveda na nieco ine
alebo to chapem zle, neviem
cize mame secia pravdu, ktori odpovedali na tie 2 moznosti
pokial sa teda nezmeni vyklad otazky
ale toto uz hranici so srackami typu tam kde je tma nie je tma ale nedostatok svetla a podobne pseudohovnove pribehy, kt. sa pripisuju einsteinovi
vyhrali ste !
whatever.. aspon sa tu dalo po dlhej dobe normalne podiskutovat
@barky tak ale jedine druh coniferus a koniferku
@danys jj trosku tuzemiku umiku daameee
a inak dojdite nie 3tieho ale 10teho do za, to ma aj simik uz po onych a ja hadam uz budem mat papire nove
@trdelniiiq ok ten tiez moze byt este
@simona hehee