Ahojte, chcem sa spýtať čo si myslíte o vysokých školách zameraných na biológiu, chémiu, fyziku (prírodovedecké fakulty). Zaujímalo by ma, čo si myslíte o uplatnení prírodovedeckých odborov. Oplatí sa vlastne drieť na týchto odboroch (biochémia..)?
Ne, akoze co je na tom, ked niekto chce mat povedzme prestiz, alebo odbornu poziciu, alebo peniaze? Alebo nevymrdat 5 rokov zivota na skolu, ktora mu bude hovno platna?
určite si uplatnenie nájdeš, ak nie na sr tak v zahraničí isto, len sa naučiť jazyky a ešte dačo k tomu
ale osobne si myslím, že napríklad taká biochemia ma uplatnenie hlavne vo výskume
@mcvpn Tak ako biológia, chémia, fyzika ma baví, čo je pekné. Ale mám 5 rokov sa drviť a potom skončiť na úrade práce, poprípade s robotou, ktorá ma neuživí?
no, tabuľková zamestnanosť týchto odbor na prírodovedeckej nie je bohviečo a mnohí končia ako učitelia. Ale ak chceš byť akademik, venovať sa výskumom a tak, myslím, že to bude ideálne
ale s tými predmetmi môžeš aj ísť na super technickú školu, kde je uplatnenie výrazne lepšie.
@delica
veď práve, a to presne nechcem, skončiť ako učiteľka. Myslíš si, že je soť pracovných miest vo výskumoch?
No rozmýšlala som aj o niečom ako chemický inžinier a pod. ale myslím si, že aj tak by som skončila v škole D
@7 hej, myslím, že vo výskumoch je dosť miesta... len vedcom bohvieako neplatia, tak s tým rátaj
myslíš v škole učila (také chemické inžiniera nepoznám) alebo proste akademik? A inak, keby si chcela niečo špecifickejšie, zaujímavé v rámci tých predmetov, jadrová chémia v prahe je super myslím, že ponúka dosť možností... minimálne v tých výskumoch
moja vedúca záverečných práci má vyštudovanú Biochémiu, titul prof., na konte nejakých tých technických oskarov, je riaditeľkou výskumného ústavu u nás na fakulte, má patent recyklácie použitého oleja predaný Číne, konexie po celom svete a jej meno vo vedeckej obci rezonuje každému rozhľadenému človeku... a poznám ďalších veľúspešných ľudí z tejto brandže, ale nie je to (len) o škole, ale o tom, že robia niečo, čo ich napĺňa, robia to zodpovedne a dobre
Brat vyštudoval biofyziku, práve je na doktorandskom po dvoch rokoch by mal ist do cernu.. A tam chce ostať. Hovoril ze by stym nemal byt problém ... A teraz sa tiež nesťažuje takze si myslím ze sa to oplatí
@simka4161 musí ťa to proste baviť, musíš byť trpezlivá, zodpovedná a rátať i s neúspechom, s veľa neúspechmi a na prvý pohľad zbytočnými hodinami v labáku .. ale ak si tak trochu blázon do vedy, tak nerozmýšľaj a poď k nám do Brna študujem aj na VUTčke aj na MUNI, tak keby potrebuješ s dačím poradiť či pomôcť, hocikedy sa ozvi!
@Simka4161 tak momentálne pracujú na niečom ale to nie je jeho výskum ale jeho školiteľa akože pretože on ešte len študuje za doktoranda ale má sa fajn cestuje chodí na tie konferencie kade tade vsetko mu platia takze si myslím fajn
@corhellka Tak ty si mi teraz hotový poklad z neba, lebo už 4 hodiny sedím za notebookom a nemôžem sa vymotať zo všetkých tých škôl, ústavoch, odboroch Brno je moja topka, tam by som strašne rada chccela ísť
tak to ani nerozmýšľaj nad iným mestom, Brno je láska teda ja osobne by som isto nemenila a štúdium v Česku sa miliónkrát viacej oplatí ako na Slovensku, celkovo sú tu tie zákony priaznivejšie nastavené pre študentov .. a to ti verím, takže ak budeš mať konkrétne otázky, rada pomôžem - pošli mi správičku
Sa mi zdá že máš k tomu totalne zlý prístup - žiadna škola ti dnes sama o sebe nedá prácu. Ak máš ale zanietenie pre ten odbor, tak si nájdeš popri štúdiu prax a získaš skúsenosti ktoré ti určite pomôžu po škole. Podľa mňa sú to super odbory ktoré by sa mali rozvíjať čím ďalej tým viac.
@willbebetter
Áno, mám zlý prístup, to si priznávam. Ale zamyslime sa ako to tu chodí. Navyše je tam tlak od rodiny, že medicína je najlepšia tttt.... Dneska som sa asi ale rozhodla, skúsim experimentálnu biológiu a uvidíme čo to dá
Mal som vedúcu v starej práci, nejaká Indka či čo, študovala niečo podobné, ale že ju to časom prestalo baviť, lebo nevidela výsledky. Proste sa trápili s niečím, výskumom a blbosťami a nedostali od štátu na to príspevky, takže neproduktívne a bez peňazí. @simka4161
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
Ne, akoze co je na tom, ked niekto chce mat povedzme prestiz, alebo odbornu poziciu, alebo peniaze? Alebo nevymrdat 5 rokov zivota na skolu, ktora mu bude hovno platna?
ale osobne si myslím, že napríklad taká biochemia ma uplatnenie hlavne vo výskume
Jazyky problémy nie sú (bilingválne gymo anglina) Študuješ na niečom podobnom?
ale s tými predmetmi môžeš aj ísť na super technickú školu, kde je uplatnenie výrazne lepšie.
veď práve, a to presne nechcem, skončiť ako učiteľka. Myslíš si, že je soť pracovných miest vo výskumoch?
No rozmýšlala som aj o niečom ako chemický inžinier a pod. ale myslím si, že aj tak by som skončila v škole D
myslíš v škole učila (také chemické inžiniera nepoznám) alebo proste akademik? A inak, keby si chcela niečo špecifickejšie, zaujímavé v rámci tých predmetov, jadrová chémia v prahe je super myslím, že ponúka dosť možností... minimálne v tých výskumoch
fuuu len asi je to trošku riskantné, lebo ak sa mi nič nepodarí vyvinúť tak asi neskončím dobre. Treba byť asi dosť šikovný
On si ide viesť vlastný výskum alebo niečo podobné ?
Chémiu? .. Triedna si dorobila niečo s učením a teraz je učiteľka.
Áno, mám zlý prístup, to si priznávam. Ale zamyslime sa ako to tu chodí. Navyše je tam tlak od rodiny, že medicína je najlepšia tttt.... Dneska som sa asi ale rozhodla, skúsim experimentálnu biológiu a uvidíme čo to dá