Ahojte Dlhšiu dobu sa zaujímam o štúdium medzinárodných vzťahov. Chcela by som ísť do Bratislavy na vysokú, a chcem sa spýtať, z čoho mám ísť maturovať. A, či je tu niekto, kto školu skončil a niekde sa zamestnal., s kým by som si mohla popísať o upla
neštudujem to, ale...pokiaľ ide o maturu, odporúčam aj dva cudzie jazyky, ale šak jeden stačí a k tomu NoS...a ja by som si ešte pacla dejepis...nech si v obraze
logicky vychádzaj z toho, čo sa na takej škole učí - dejepis, jazyky, geografia, noska, v BA tuším aj ekonómia.
uplatnenie závisí od toho, komu si ochotná sa pchať do zadku môžeš skončiť v nejakej štruktúre EU, alebo budeš na MZVaEZ, alebo niekde na ambasáde, whatever. najlepšia možnosť z toho je snáď úrad práce, čo aj väčšinu absolventov čaká
určite dejepis a nosku, to bez diskusií, a ak sa cítiš tak aj dalsi cudzi jazyk. studujem to a fakt by si sla sama proti sebe keby si nemala dejepis a nosku, vela ludi si mysli, ze im dejepis netreba, ale mám teraz taký predmetík, že moderné politické dejiny, ktoré sú základom celých medzinárodných vzťahov, a tie veci fakt potrebuješ.
@doyouhearme kto povedal, že sa nikde nezamestná má na výber, niekde stážovať a zamestnať sa potom pekne vo verejnej správe, kde bude vlastne len prikyvovať všetkým a podávať si ruku s ľuďmi, ktorí ťahajú celé Slovensko dole, nehovoriac o výkone slovenskej kultúrnej diplomacie v zahraničí, kde sa len roz*ebávajú peniaze. takže dá sa.
za prvé - zamestná sa každý, kto naozaj chce, a to aj bez vš.
za druhé - školský systém - nielen u nás - je nastavený tak, aby vychovával budúcich zamestnancov. na to, že v skutočnosti pracovné miesta vytvárajú podnikatelia sa už nejak nemyslí a keď chýbajú podnikatelia, chýbajú pracovné miesta. nemôže všetkých zamestnávať štát.
za tretie - už som začala písať odveci, ale veľmi úzko to s tým súvisí...
taká je realita, ktorú sa ti ani dekan nehanbí povedať rovno do očí.
@lenuska175 :ehm: I don´t know. musím byť ticho už, lebo budem nenávidená ale ak mám pravdu povedať, brala by som, keby sa aspoň niektorí pustili cestou politológa napr., aby trošku zamútili vody na takej ta3, stále vidím/čítam len klusa, chelemendika a ešte jeden. na ktorého meno si nespomeniem teraz. furt o tom istom všetci *bored*
@sabnacke podla mna problem je v tom, ze my v podstate ani nemame nejak dovolene prinasat nieco nove. vacsinou treba len zas a zas citovat niekoho kto je povazovany za supermozog politologie : D teda ja to tak vnimam, ze proste stale sa omielaju tie iste myslienky lebo stale tie iste zdroje...neviem co to dava zmysel
a podla mna urad prace moze tak isto cakat aj absolventa techniky ako aj MV ak je lenive hovado : D ja napr. uz teraz viem na miliardu percent ze nikdy na urade prace nebudem a studujem MV.
ja som bola na EUBE na tom odbore ale odisla lebo je to bez pointy, maturovat je pre teba najlepsie ak chcesist teda na EUBU na tie medzinárodne tak z matiky hlavne (pirijimacky) a jazykov
@kittyboo určite aj to, ťažko tvoriť, keď je prezentovaný jeden správny názor a všetci musia (musia? alebo je to pohodlnejšie?) držať hubu a krok. :ehm:
samozrejme, že môže, ktokoľvek môže skončiť na Ú.p., nevravím, že nie. len problém je, že keď už chce absolvent takej školy robiť niečo v obore, ktorý vyštudoval, musí sa prispôsobiť ,,všeobecne prijatým dogmám" (neviem ako to nazvať). a keby chcel robiť prevratné zmeny v spoločnosti, musí byť veľká ryba, čím väčšia tým lepšie, inak ho zožerú iné ryby - čo znamená mať fest dobrých sponzorov a veľa peňez - a tu sme vlastne pri obchode, lebo obchod je začiatkom aj koncom všetkého.
@sabnacke a hlavne musi mat znamosti vsadeeeee. to nam povedal aj byvaly diplomat co u nas bol, ze bez znamosti velvyslanci nikdy nebudeme prijemne : D
ďakujem za vaše reakcie... tak, ja som lingvista, narodená v mníchove, čiže nemčina je ako môj rodný jazyk. Angličtinu mám aktívnu, dorozumiem sa v pohode. Čo sa týka tej matematiky... tak toto neviem ako budem riešiť, kedže matika je predmet, ktorý z duše nenávidím a prechádzam s trojkami..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
uplatnenie závisí od toho, komu si ochotná sa pchať do zadku môžeš skončiť v nejakej štruktúre EU, alebo budeš na MZVaEZ, alebo niekde na ambasáde, whatever. najlepšia možnosť z toho je snáď úrad práce, čo aj väčšinu absolventov čaká
ako si všímam mojich trilión spolužiakov, ten úrad práce je fakt ešte dobrou voľbou niekedy :-S
za prvé - zamestná sa každý, kto naozaj chce, a to aj bez vš.
za druhé - školský systém - nielen u nás - je nastavený tak, aby vychovával budúcich zamestnancov. na to, že v skutočnosti pracovné miesta vytvárajú podnikatelia sa už nejak nemyslí a keď chýbajú podnikatelia, chýbajú pracovné miesta. nemôže všetkých zamestnávať štát.
za tretie - už som začala písať odveci, ale veľmi úzko to s tým súvisí...
taká je realita, ktorú sa ti ani dekan nehanbí povedať rovno do očí.
a podla mna urad prace moze tak isto cakat aj absolventa techniky ako aj MV ak je lenive hovado : D ja napr. uz teraz viem na miliardu percent ze nikdy na urade prace nebudem a studujem MV.
samozrejme, že môže, ktokoľvek môže skončiť na Ú.p., nevravím, že nie. len problém je, že keď už chce absolvent takej školy robiť niečo v obore, ktorý vyštudoval, musí sa prispôsobiť ,,všeobecne prijatým dogmám" (neviem ako to nazvať). a keby chcel robiť prevratné zmeny v spoločnosti, musí byť veľká ryba, čím väčšia tým lepšie, inak ho zožerú iné ryby - čo znamená mať fest dobrých sponzorov a veľa peňez - a tu sme vlastne pri obchode, lebo obchod je začiatkom aj koncom všetkého.
som rada, že vieš čo so sebou! :happy: