Dobrý deň, momentálne som študentom 3. ročníka na gymnáziu a už od základnej školy chcem študovať právo. Bavia ma zákony, paragrafy a viem že by ma táto práca bavila a napĺňala aj v budúcnosti. Nie som čistý jednotkár ani nejaký najlepší študent.
Dobrý deň, momentálne som študentom 3. ročníka na gymnáziu a už od základnej školy chcem študovať právo. Bavia ma zákony, paragrafy a viem že by ma táto práca bavila a napĺňala aj v budúcnosti. Nie som čistý jednotkár ani nejaký najlepší študent. Chcel by som sa opýtať ktorá vysoké školy by ste mi odporučili na štúdium práva na Slovensku. Ďakujem za všetky odpovede.
Najlepsie pravnicke fakulty su, ako uz bolo spomenute vyssie, na Univerzite Komenského, Trnavskej univerzite a v Košiciach.
Ktorú z nich si vyberieš je prakticky jedno, lebo aj zo zlej školy môže vyjsť dobrý právnik a aj z dobrej školy môže vyjsť zlý právnik.
Ak by som si vyberal na tvojom mieste, tak by som sa obzeral prioritne po Bratislave a Košiciach a to preto, že tam máš najviac možností brigád v obore, čo je ešte dôležitejšie ako samotné štúdium. Možno tak nezarobíš na hodinu toľko ako spolužiak v McDonalds, ale z dlhodobého hľadiska sa ti to oplatí.
Právo je fajn odbor aj preto, že hoc by si v danej oblasti nepracoval, tak ťa to aspoň naučí, ako štát funguje a to dosť ľudí nevie do konca života.
Ak ti môžem ešte poradiť, na čo sa máš zamerať, kým tam pôjdeš študovať, tak to je anglický jazyk, lebo ak chceš mať dobrú brigádu u nejakého právnika, tak je nevyhnuté vedieť anglický jazyk.
Držím palce
@peter1181 Ani UMB nie je zlá, právo máš hlavne o samoštúdiu, čiže aj tam ťa naučia, ak sa budeš snažiť. Ale neviem, či je BB dobré mesto na získavanie právnej praxe
Ja by som najradšej chcel ísť do Bratislavy. Predsa je to naše hlavné mesto je tam veľa príležitostí na rozvíjanie sa, rôzne ministerstá, súdy, dobré právnické kancelárie a mnoho iného. Dá sa tam praxovať v každom odbore. Možno by som chcel skončiť aj niekde na ministerstve. Len sa bojím že UK v Bratislave je tá najťazšia. Neviem. Ste tu niektorí aj študenti alebo absolventi práva?
Ak chces skoncit na ministerstve, tak ti tiez pomoze prax v advokatskej kancelarii. Navyse prax na ministerstve popri skole, mimo nejakej kratkej staze, ziskas len dost tazko. Ale ved uvidis, co sa ti podari.
Pokial ide o obtiaznost, tak tie skoly su na tom cca rovnako. velke rozdiely v tom nie sú. Každý ti samozrejme bude tvrdiť, že jeho škola je najťažšia. Ak ti to pomoze, tak ja som chodil na Praf UK
Inak, ja som hľadala dlho právnika ktorý sa fakt vyzná stretla som xy takých že ,, to si musím naštudovať " alebo ,, týmto si nie som úplne istý " wtf fakt
@laurikaaa Tak záleží čo chceš vedieť. Ak ide o nejaké veci viac do hĺbky, tak každý rozumný človek sa najprv pozrie do zákonu, či sa niečo nemenilo. Je množstvo odvetví, kde sa menia zákony, alebo sa mení aj priamo judikatúra. Ja zasa poznám množstvo s prepáčením hlupákov, čo neustále melú a zveličujú, hovoria sebaisto o tom, ako niečo v práve je, a ľudia im to žerú. A ja sa len usmievam lebo viem, že hovoria totálne hlúposti. Horšie je, že takýto hlupák svojou sebavedomosťou zneistí aj osobu, čo sa v tom viac vyzná. Čiže to, že sa niekto potrebuje niečo pozrieť, je skor dobre znamenie. moj nazor
@laurikaaa v poriadku, ťažko takto posúdiť. Len si dovolím ešte jeden drobný príklad a to je súdny proces s pánom kočnerom, kde je vidiet obhajcov ako aj prokurátora občasne listovať v trestnom poriadku. Minimálne pána prokurátora som zažil aj ako vyučujúceho a v trestnom práve určite patrí medzi top právnikov a aj tak si občas v trestnom poriadku zalistuje a to tam na súde už nehľadá žiadne svetoborné veci.
Na druhú stranu, ak si sa na niečo pýtala právnika (čiže osobu, čo vyštudovala právo), ktorý ďalej právo nepraktizuje, tak sa nedivím, že nevedel odpovedať. Ani vacsina absolventov stavebnej fakulty ti nebude vedieť na rôzne veci ohladom stavieb idpovedať
@peter1181 vedel ale neviem kolko to tebe pomoze, lebo viem, ze sposob vyučovania sa tam uz menil.
Ale inak to je podobne ako vo väčšine škôl. Mas povinne a voliteľné predmety a z toho chodis na skusky, musis vyzberat dost kreditov a potom postupuješ do dalsieho ročníka.
@greenteawithhoney nie zaplatila som 100eur za konzultáciu a napr som chcela vedieť ci keď podpíšem zmluvu o krátkodobom najme ci môžem vyhodiť rodinu s deckom alebo ci im musím hľadať náhradné bývanie a odpoveď že neviem musím si to zistiť... To podľa mňa nie je na mieste
@laurikaaa uznavam, zrovna toto je banálny vec, ktora sa preberá už na školách a teda by ju mal vedieť dotyčný bez zaváhania.
@peter1181 tak čo ma zaujíma sa spýtaj. Tých predmetov sú tam desiatky. Skúšky prebiehajú v závislosti od predmetu. Zväčša sú ústne a teraz už vacsinou prebiehajú tak, že máš praktický príklad a ten máš vyriešiť a zodpovedať tam na položené otázky
@peter1181 tam sú prijímačky takže sa na ne musíš učiť a podla toho berú kedze je veľká konkurencia s BA lebo tam berú bez prijímaciek... Však myslím ze tam robia aj prípravný kurz na prijímačky... Ale však keď si tretiak tak co teraz stresujes... Najprv zmaturuj... A však myslím ze asi maju aj knihu testov ale to neviem naisto aké asi áno z čoho by si sa mal pripraviť na prijímačky... Však učíte bude dod...tak sa chod pozrieť a pripadne sa ich spýtaj oni budu vedieť viac ako my tu
@peter1181 keď tak ty... Lebo zase až taká stará nie som a vek mam v profile... No mam spolužiačky na pravé aj v BA a aj v Trnave ale vazne skus to DOD. Alebo pozri ich stránku školy a tam by mali byť kritériá prijatia.. Atď.. Co všetko musíš spĺňať.. Takže to si hlavne pozri a naozaj ti odporúčam chod na dod a ktorá škola ta viac osloví tak tam sa rozhodni ísť ale vazne máš ešte čas.. Lebo napr my sme toto riešili až v štvrtom ročníky že kam si podať prihlášky
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
v minulosti 3 najlepsie pravnicke boli PF v trnave, PF UPJS a PF UK
Ktorú z nich si vyberieš je prakticky jedno, lebo aj zo zlej školy môže vyjsť dobrý právnik a aj z dobrej školy môže vyjsť zlý právnik.
Ak by som si vyberal na tvojom mieste, tak by som sa obzeral prioritne po Bratislave a Košiciach a to preto, že tam máš najviac možností brigád v obore, čo je ešte dôležitejšie ako samotné štúdium. Možno tak nezarobíš na hodinu toľko ako spolužiak v McDonalds, ale z dlhodobého hľadiska sa ti to oplatí.
Právo je fajn odbor aj preto, že hoc by si v danej oblasti nepracoval, tak ťa to aspoň naučí, ako štát funguje a to dosť ľudí nevie do konca života.
Ak ti môžem ešte poradiť, na čo sa máš zamerať, kým tam pôjdeš študovať, tak to je anglický jazyk, lebo ak chceš mať dobrú brigádu u nejakého právnika, tak je nevyhnuté vedieť anglický jazyk.
Držím palce
Pokial ide o obtiaznost, tak tie skoly su na tom cca rovnako. velke rozdiely v tom nie sú. Každý ti samozrejme bude tvrdiť, že jeho škola je najťažšia. Ak ti to pomoze, tak ja som chodil na Praf UK
Na druhú stranu, ak si sa na niečo pýtala právnika (čiže osobu, čo vyštudovala právo), ktorý ďalej právo nepraktizuje, tak sa nedivím, že nevedel odpovedať. Ani vacsina absolventov stavebnej fakulty ti nebude vedieť na rôzne veci ohladom stavieb idpovedať
Ale inak to je podobne ako vo väčšine škôl. Mas povinne a voliteľné predmety a z toho chodis na skusky, musis vyzberat dost kreditov a potom postupuješ do dalsieho ročníka.
@peter1181 tak čo ma zaujíma sa spýtaj. Tých predmetov sú tam desiatky. Skúšky prebiehajú v závislosti od predmetu. Zväčša sú ústne a teraz už vacsinou prebiehajú tak, že máš praktický príklad a ten máš vyriešiť a zodpovedať tam na položené otázky