Študujeme preto, aby sme v budúcnosti zarábali veľké peniaze? Alebo pre svoje ideály, pre nájdenie pravdy, pre nejaké poslanie a pod.? .... Vlastne načo potrebujeme milióny? ...Na nové autá, tablety, smartfóny, oblečenie, luxusné domy? ....To z nás urobí
Človek by mal študovať predovšetkým preto že ho daný odbor baví, zaujíma. Len tak pre peniaze alebo pre titul by sa nemalo študovať, i keď realita je iná.
Ja som zástanca toho že všetko čo sa dá zaplatiť peniazmi je proste lacné. Veci ako rodina, zdravie (na celý život), pocity ktoré priežívaš s priateľmi si človek nekúpi. Rodina vie byť šťastná aj bez luxusného auta či domu a podobne. A ak je pokoj a láska v rodine tak peniaze tam nehrajú absolútne žiadnu rolu.
Peniaze síce hýbu svetom a v dnešnej dobe už ťažko bez nich, no nemali by byť na našom prvom mieste.
Majte sa radi, usmievajte sa myslite pozitívne, pomáhajte druhým a život Vám to niekoľko násobne vráti a vy budete šťastní aj bez tých miliónov na účte .
@AlojzG studovat a vzdelavat sa treba preto, aby clovek nebol tupy ako bagandza a dokazal aj vychovavat a ucit svoje deti. Peniaze? No samozrejme, ze sa uci a vzdelava aj kvoli tomu - ziadne miliony, lux. auta, tablety, domy... peniaze potrebujes jednoducho na to, aby si prezil... pripadne aj so svojou rodinou. Je pekne mat idealy, robit, co by ta bavilo a naplnalo, ale v realite vytriezvies...
@miri33 trosku idealista si "ak je pokoj a láska v rodine tak peniaze tam nehrajú absolútne žiadnu rolu" - napriek spomínaným atribútom hrajú v každej rodine peniaze dosť podstatnú rolu
Študujem na to, aby som bola múdrejšia. A myslím, že človek má aj viac možností keď študuje a ľahšie sa popri tom môže venovať svojim koníčkom. Nehovoriac o tom, že študent má oveľa viac možností cestovať ako pracujúci človek. Dosť dôvodov na to, aby som študovala.
@salora@hoperpohroma ..Samorejme bez peňazí sa nedá žiť. Sú k životu potrebné, čo som písal aj v prvom komentári, ale môžeš mať aj milióny na účte a budú zlé vzťahy v rodine a podobne nikdy nebudeš šťastný aj keby si mohol plávať v peniazoch.
Btw je to môj názor. 100 ľudí 100 chutí. Kým človek nezažije, nepochopí .
Sebavzdelávanie vo veciach ktoré nás zaujímajú sú o 100x efektívnejšie pre život ako biflovanie sa v škole pičoviny pre papier.Môžeš tam sediet 5 rokov a dostat Ing. ked si len čistý teoretik a hovno vie v praxi. Dojde typek s výučným čo sa dobrovolne venoval vo volnom čase tomu istému čo ty,ale ovel efektívnejšie lebo rovno to aplikoval v praxi a ta strčí s 2 ročnými skúsenostami do vačku.A ok môžete napísat "ale zamestanavatel radsej chce vysokoskolsky vzdelaného",nato vám poviem tolko- zamestnávatel čo si nevyskúša človeka v praxi,že čo dokáže a rozhoduje sa podla papierov je sračka a nestojí zato aby tam ten šikovný človek robil. -- "Nikdy som nedovolil aby škola stála v ceste mojmu vzdelaniu"
ja osobne studujem to, co ma bavi ... nemohla by som robit nieco, k comu nemam absolutny vztah ... a mechanicke ucenie sa niecoho, co ma absolutne nezaujima, by som nezvladla ...
je mi jasne, ze zarabat budem fakt nieco nad minimalnou mzdou, ale je mi to fakt jedno ... hlavne je, ze teraz studujem skolu, ktora ma bavi, najblizsich par rokov mozem robit to, co chcem a ked uz budem mat nejaky taky vyssi vek na usadenie sa, mam v podstate o pracu postarane mam to vymyslene pekne si myslim
Je veľa ľudí, ktorí žijú zdravý a harmonický život, ale chcú viac, cítia frustráciu, že nemajú to, čo má "bohatí" sused, so závisťou pozerajú na geissenovcov , na ľudí, ktorí majú luxusné auto, chodia na luxusné dovolenky, každé dieťa má table a pod. Myslia na to, že raz budú takí ako oni, sú ochotní sa rekvalifikovať na inú prácu, aby zarábali pekne love, idú študovať odbor, ktorí je na trhu práce IN, absolventi sú žiadaní a bla bla bla, pritom k tomu odboru nemajú vzťah, robia to za jediným účelom, chcú sa silou mocou vyrovnať "bohatým"...No nie sú oni len obeťou konzumu, obeťou propagandy, že aký má byť štandard človeka?
Ak si myslíš, že tým zbabelo večným študovaním máš o život postarané, si na omyle ! ...Nič ti nedá také peniaze aké by si v skutočnosti potreboval, žiadna škola, žiadny doklad o úspešnosti na tej škole.
Väčšina študentov sa snaží tento proces čo najviac predlžiť, pretože sa boja vstúpiť do života a zamestnať sa, a teda, je im pohodlnejšie študovať a múdrovať, že potom budú mať lepší plat. ... Bavím sa o 20 Eurách navyše.
Zapamätaj si, musíš študovať jadrovú fyziku aby si mal aspoň ako tak uspokojujúci plat...No najšikovnejšie je čo najskôr školu opustiť, a spoznať život ktorý ťa naučí najlepšie....Môžem mať akékoľvek peniaze, koľko len chceš, a bez toho aby ti niekto niečo rozkazoval...
@karbyhokonstanta Nezobrali ťa azda výšku ? Tak hovoríš akoby si si tým prešiel. Že bavíme sa o 20 € tebe dobre jebká na hlavu. Predstav si situáciu. Prídeš na pohovor z maturitným vysvedčením a prídeš z titulom BC. Koho zoberú ? Sú aj šikovný ľudia ktorý sa vedia vynájsť. Ale tu ide oto že máš lepšiu pozíciu a nie že ostanem na škole 10 rokov aby som mal pohodlny zivot. Sa zobuď skús si výšku či je to až taký pohodlný život si pár rokov presedieť na prednáškach mať 12651561 skúšok popritom si aj niečo zarobiť. A to s tou fyzikou je dosť fail. Rovno napíš že aby som mal uspokojivý platu budem musieť študovať v Bologni do piče.
@laco92 Ja ti tieto rozmaznané rečičky o škole, a o tom aké to je zložité a ťažké zvysoka jebem...Až tú školu skončíš, až vtedy sa začneš prebúdzať. Pochopíš neskôr, ja som školu nedokončil a žiadnu pripečenú príhlášku na vysokú som ani nedával. Už na základnej som vedel čo budem robiť, prechádzal som si skúškami, ktoré mi dal sám život, a dnes si aspoň pre zatiaľ môžem povedať že som šťastný, a že si môžem užívať predstavu, ako mi učitelia vraveli "Budeš čistiť topánky" ...No smejem sa aj na spolužiakoch ktorý to naozaj dotiahli na pekné školy, napríklad včera som si od jednej takej spolužiačky kúpil zmrzlinu v stánku pred tescom. ..Je to fajn
@karbyhokonstanta Vieš prečo si nešiel na výšku ? Lebo si ani nemohol kedže ani strednú nemáš dokončenú, a to ťa vo vnútri dosť nahlodáva. Ne že by som ťa súdil ale nedokončiť strednú to je celkom hanba. Rodičia sa za teba musia celkom hanbiť nie ? Ale z jednej strany ti rozumiem. Vylievaš si tu srdiečko že "háááá VŠ je hlúposť ja som pán aj bez nej" Taký ako ty ma neskutočne vytáčajú. Jasné pochopím neskôr. Toto milujem keď niekto najebe do klávesnice život ťa naučí alebo podobné sračky. Už na základnej si vedel čo budeš robiť. Wow blahoželám ti. A si predstav že aj ja som vedel na základnej čo budem robiť. Ale nato aby som niečo také robil potrebujem školu. A čím si chcel byť keď sa smiem spýtať ? Smetiarom ?
@laco92 Neviem či je to hanba, hanba by bola podľa mňa keby som ju nezvládol, ale ja som ju ukončil dobrovoľne, a čiže vedome. Potreboval som vybavovať dôležitejšie veci, nemyslím si ,a vôbec ani neviem či si niekedy budem myslieť, že to bola chyba...Tieto scénky že "Vylievaš si tu srdiečko" a pod., nemyslíš vážne, ja si nepotrebujem "vylievať srdiečko", ja len píšem svoj názor na vec. Nikoho som tu nezatagoval s tým, že nemá pravdu, alebo niečo podobné. Takže neviem či sa tvoj mozgový závit zasekol, alebo to máš vo zvyku púšťať sa do niekoho kto má odlišný názor...Čím som chcel byť, tým aj som. Naozaj sa nepotrebujem chváliť ani nič, a už vôbec nepotrebujem dokazovať niečo tuto Lackovi, takže si vezmi otvarák na konzervy, a kukni sa do hlavy čo máš s tým závitom.
@karbyhokonstanta Neviem ako ti to tak pekne vysvetliť. Aby si to pochopil aj ty. To sa snáď ani nedá. Mne z toho vyšlo to, že tu hovoríš ako ti je fajne popritom nemáš ani pojebanú 4-ročku, a následne pičuješ a povyšuješ sa nad tým aký si ty veľký kápo, že robíš to čo robíš aj bez školy.(samozrejme nechceš sa chváliť že čo robíš,asi preto že sa nemáš čím chváliť Lackovi). A tu nejaký "kkti" študujú (v tvojom mozgovom závite si to pravdaže predstavuješ tak že nič nerobíme len nechceme "vstúpiť do života" lebo sa toho bojíme, lebo je to ale kurva "zložité") normálne sa trasiem zo života a z tvojích rečí. A otagoval som ťa preto lebo tu pičoviny píšeš o tom o čom ani nemáš šajnu ty otvárač konzerv.
@laco92 No třeba to bude proto, že seš naprostej kretén ..Ale nie vážne. Dávam ti veľké plus za túto vetu Lacko ..." Neviem ako ti to tak pekne vysvetliť. Aby si to pochopil aj ty" ...Správne, nedokážeš to vysvetliť tak, aby som to pochopil aj ja. A to z jednoduchého dôvodu, nechápem tvojmu zmýšľaniu, nedokážem si ani len predstaviť ako si to mohol myslieť. Tak a teraz ťa prosím, nechaj veci tak ako sú, a netráp svoj slepačí mozoček nad vysvetľovaním, pretože vysvetľovať ešte nemôžeš ! No no, nesmieš, počúvaj čo ti vysvetľujú učitelia a ticho seď ! ...
Vzdelanie je dôležité z viacerých dôvodov, jednak, že sa chceš profesijne zdokonalovať, pretože väčšina ľudí, ktorí skončia VŠ a pracujú vo svojom obore sa musia celoživotne vzdelávať, znamená to, že si stále trénujú mozog. Za vyššie vzdelanie dostaneš buď vyšší plat alebo lepšiu prácu, tzn., že nepracuješ napr. za pásom 12 hodín, možno zarobíš menej, ale postupom času si väčšina ľudí, ktorí tvrdo makajú celé dni uvedomia, že život nie je len o chodení do práce a ísť sa domov len vyspať a pritom nemať ani čas na to, kedy tie peniaze z výplaty minúť.
@yoss "postupom času si väčšina ľudí, ktorí tvrdo makajú celé dni uvedomia, že život nie je len o chodení do práce a ísť sa domov len vyspať a pritom nemať ani čas na to, kedy tie peniaze z výplaty minúť"
žial dnes to takto má stále viac ludí, ale aj ked si to raz uvedomia... zmenit to mnohokrat nemozu, a to ich "ničí" ešte viac, neustále sa meniace podmienky a postup, to všetko má za následok exponenciálne zyvšovanie nárokov, požiadaviek a kritérií, ktoré sú tak obrovské že na jednotlivca vyvíjajú neskutočný tlak, takže jen nútený sa neustále prispôsobovať a utláčať svoj osobný život, nakoniec sa z nás stanú len roboty bez duše a myslenia
:ehm: veď už pri súčasných pomeroch, človek na to aby všetko zvládol tak ako je "predpísané", musí denne sedieť 12 hodín nad knihami a 10 hodín v robote/na praxi
stále viac a viac vedomostí a zručností treba zvládať, že človeka z toho raz jebne, buď spácha samovraždu, alebo sa na to proste vyjebe a bude si žiť svoj život bez toho, nech je akýkoľvek
@karbyhokonstanta Vieš sú profesie, na ktoré musíš mať vyššiu osvetu ako len maturitné vysvedčenie. A práve také niečo študujem ja. A kurva sa mi dvíha žlč tvojími stupídnymi rečami (bla bla bla) z toho ako tu píšeš ako ľudia ktorý študujú su dobre že nie pre teba odpad. Za to že ty si hlupák ? že nemáš gule ani na strednú školu ? že si utiekol od problému ? to je jedine tvoj vnútorný problém z debilitou seba samím... teraz si chceš leštiť ego na tom aký si frájo že si odrbal systém ...ako si na školu kašlal a máš aj tak to čo si vždy chcel ? Vzdávam ti veľkýýý applause (pre idiota).
@karbyhokonstanta Do dnešného dňa neviem pochopiť typy ľudí tebe podobných (provokatérov). Aj keby hypoteticky bola pravda, že človek, ktorý skončil maximálne ZŠ či SOU dnes zarába ťažké prachy a vďaka tomu si žije výnimočný život, v ktorom neexistujú starosti, prečo potom taký človek neustále rieši preňho tak prízemné témy ako sú odbory na vysokých školách? Aká je motivácia takých provokácií? Človek tvojho typu by predsa mal natoľko opovrhovať školstvom, že by sa k nim ani nemal dôvod vyjadriť nie? Tak na čo sa vy provokatéri vyjadrujete? Ako je z príspevkov zrejmé, mnoho ľudí neštuduje pre peniaze, ale preto, že sú idealisti...a teba trápi, že takí ľudia existujú? Veď sa len pousmej na tom, ako padnú na hubu... alebo im chceš vopred otvoriť oči, aby zo školy odišli? No potom by náhodou mohli zarobiť veľa peňazí a vyrovnali by sa ti...no do koho by si sa oprel potom?
@laco92 "Vieš sú profesie, na ktoré musíš mať vyššiu osvetu ako len maturitné vysvedčenie. A práve také niečo študujem ja." ..Sám by som to o profesií smetiara lepšie nenapísal Klobúk dole.
Veď ti píšem nevysvetľuj mi to, ty školák veľký. Čítať ťa tam hádam naučia neskôr...Či tebe to nedá ? Jebe ťa že ty musíš študovať, a ja nemusím nič ? ..To bude v poriadku neboj
@alojzg Ja som len napísal čo si o tom myslím, neprovokujem. To ďalej sú len odpovede pre debilka ktorý sa nevie vyrovnať s mojím odlišným názorom na vec. ...Nemyslíš ? ..
Ak by sa dala najst slusne platena praca s Mgr. Kulturologia, tak by sa neslo studovat podla toho, kde platia najviac. Zial, dnes bez penazi sa ti rapidne znizi zivotna uroven, takze treba dost pozerat aj na platy absolventov a zamestnanost. To zase neznaci, ze podme vsetci studovat informu hlava-nehlava, i ked nemame na to gebulu alebo niekto, co neznasa matiku, ide na programovanie - treba najst kompromis medzi penaznym uspokojenim a osobnym uspokojenim, aby ta robota aj bavila daneho cloveka.. Nestaci len vystudovat, ono skutocne studium zacina aj v praci, a ak niekto ma averziu k informe uz v skole, tak v praci ju bude mat do konca zivota (alebo, ked uz si povie, ze ma dost nasetrene na "dozitie", dochodky uz my mat nebudeme.).
@karbyhokonstanta Nemyslím. Tvoj názor je prototypom dnes bežne preferovaných konvenčných názorov väčšiny ľudí bez VŠ. Napriek tomu, že diskutuješ s jedným človekom, tvoje názory sú dosť generalizujúce a prevláda v nich už klasické delenie: nemám školu (mám peniaze) - mám školu (nemám peniaze). Z akých poznatkov pri týchto názoroch vychádzaš? Okrem toho je základnou otázkou, či vysoký plat je hlavnou motiváciou nástupu na VŠ. Očividne nie, teda názory tvoje a tebe podobných sú scestné.
@karbyhokonstanta Mňa štúdium bavilo, baví a aj bude baviť Ja za to nemôžem že si idiot ktorý tomu nerozumie. Dúfam že aj svojím deťom budeš vštepovať túto pred prach primitívnu ideu o tom ako sa treba na školu vysrať veľa šťastia v živote a už ma prosím netaguj PS: tu máš odomňa jedno srdiečko cmuk
@alojzg Pozri ja píšem to čo si myslím, a to sa nezmení. Je to môj názor na vec, a ja si názory vytváram sám na základe skúsenosti. Na druhej strane chápem že väčšina takýchto ľudí z VŠ, ako si možno aj ty, nevedia chápať názory ostatných, a hlavne teda tie odlišné.
Keby na môj názor ten odjebek nereagoval, teraz by sme tu nič neriešili. Zamysli sa nad tým... Ale samozrejme, na vine je ten, ktorého názor bol najviac odlišný A či že ten môj.
@karbyhokonstanta Ešte raz a inak: takmer každý komentár, s ktorým sa stretnem na diskusných fórach ohľadom VŠ sa nesie v duchu tvojich slov...tzn. tvoj názor je odlišný iba relatívne, a to vzhľadom na názory vysokoškolsky vzdelaných ľudí. V opačnom smere nie je tvoj názor vôbec výnimočný či odlišný, práve naopak, je konvenčný, masový a požadovaný. Napriek tomu ho rešpektujem, no aj ten, kto sa domáha rešpektu, by mal rešpektovať. Tzn. rešpektuj prosím aj ty, že nie každý ide na VŠ kvôli vysokému zárobku po jej skončení, ale preto, lebo je idealista...
Študujem(od septembra), aby som mal nadhľad, robil to čo ma baví, a preto, že ma baví učiť sa nové veci a prepájať poznatky. A aj kvôli ideálom, ktoré mám a ktorým sa chcem priblížiť. A v neposlednom rade aj preto aby som jedného dňa mohol všetko odovzdať ďalej a to čo do mňa niekto "investoval" zúročil. Neskutočne sa na to teším aj ked nepochybne mi to bude niekedy liezť hore krkom, ale bez školy si svoj život neviem predstaviť.
@bress Kámo ked sa dostavaju Mochovce (za predpokladu, ze to raz bude) tak vznikne 200 pracovnych miest v oblasti jadrovej energie. Vzhľadom na fakt, ze v celom "CSR" je jedna jedina fakulta, ktora poskytuje adekvatne technicke vzdelanie v tomto odbore a celkovo pocet absolventov je nizky tak je velka sanca, ze to budu slusne zaplatene pozicie. Ono ked vystudujes FJFI CVUT tak ta beru aj banky a ine institucie mimo odboru pretoze tvoje matematicke a analyticke skills prevysuju hocijakeho ekonoma a manazera a je to jedna z najtazsich fakult vôbec. Okrem toho maju uplatnenie aj v zdravotnictve a priemysle. Je ine ked nieco podobne vystudujes na Prifke a si len teoretik, ale kedze je to na technike je to asi vhodne aj do praxe.
@bress Malokedy sa podari robit priamo v odbore. Som zvedavy dokedy si clovek z mediciny v pohode najde job. Ale ked je clovek namakany, dvere sa otvoria Minule som pocuval jeden podcast, kde vedci vraveli, ze este len pride boom v jadrovej energetike takze je tam perspektiva. A povedz mi kto ambicioznejsi chce ostat na Slovensku, kde sa uspech penalizuje :/ A na Slovensku aj lekari malo zarobia, menej ako remeselnici a ludia co nemaju vysku a ani sa tolko nenarobia. U nas si zarobia hlavne zubari, technici, IT, remeselnici a par spekulantov Na zapade sa usilovnost a vytrvalost vyplaca. Protagonisti spolocnosti nie su celebrity a ludia co maju plne ucty a tot vse Tam je aj motivacia udrzat si studentov aj na PhD aby mal kto vychovavat, u nas je to vsetko postavene na priemysle a preto sa experimentalne odvetvia ako jadrovy fyzik u nas v odbore neuplatnia. Ale ludia co to vystuduju sa tu nevratia...
Lololol, nikto tu myslím nechce milióny, ale keď byt stojí dajme tomu 80 000 a väčšina Slovákov si odloží z jedného platu tak stovku s tým, že radšej nevečerajú a na Vianoce si dávajú ponožky,...(zabudla som, ako sa tá veta končila)..tak si zváž, koľko potrebuje človek na život a koľko navyše, aby si v reálnom časovom horizonte dovolil dvojizbák na predmestí a ojazdené auto.
@corwinuss mne toto pisat nemusis Ja viem jak tu vsetko funguje, ze na slovensku nejaky vyvoj neexistuje atd.
Neviem si predstavit napr. nekoho studovat medicinu pre prachy s tym, ze ostane na slovensku a nema dopredu sukromnu ambulanciu abo tak.
@corwinuss To je obrovský mýtus, že lekári nezarobia nadštandarde čo sa týka platových pomerov u nás. Aj v tom najchudobnejšom kraji majú nad tisícku zaručenú - v lepších nemocniciach a na lepších pozíciách sú to rádovo tisícky eur. Remeselníci pokiaľ nerobia na živnosť toho ozaj moc nemajú - v podstate ani polovicu lekárskeho platu.
studujem, pretoze ma to bavi a chcem nieco nove do odboru priniest, nieco nove a uzitocne vymysliet... moj daleky sen je doktorandske studium a potom snad aj dalej
@james98 Nástupný plat lekára je na úrovni 600-800 E plus rátaj kolko sa namaká kým spraví atestácie. Väčšina lekárov sú úplna stredná trieda (ziadne drahe auta, domy...) Zvárači majú plat ovela vyšší, poznam vela ludí bez vysokej a každí z nich zarobí viac ako ten lekár. Ide o to, že kopu veci robia bez papiera, neodvedu dan, usetria, plus ich praca sa konci odchodom z pracoviska. Lekari aj na nizsich poziciach maju na sebe velku zodpovednost a robia aj nocne a sviatky, nedele ako robotnici. Rozhodne studovat medinu kvoli peniazom sa neoplati. IT vystudujes ovela skor a nastupne platy su pomaly ako stropove platy lekarov s dvoma a viac atestaciami. Ked si das do pomeru zodpovednost a vsetko cim si dobry lekar prejde a kolko zarobi nemozes povedat, ze to je nadstandard. Vela ludi si mysli, ze vystuduju medinu a su za vodou a nakoniec zistia, ze to nie je take idealne a flakaju svoju robotu.
škola ma baví i keď by som sa chcel venovať fest fotografií, ale vždy si treba nejak vybrať
zdravie, šťastie a práca, ktorá ma baví a šťastní ľudia okolo
škola ma baví, ale neberiem ju ako smerodajnú, rozhodla som sa nebyť zamestnancom, ale budovať niečo vlastné. dneska som čítala peknú vec: nie je dôležitý výber profesie, ale výber charakteru určuje našu budúcnosť. takže môže byť niekto IT/umelec/biochemik/diplomat, ale keď je raz k*kot... hold smola.
a ja neviem ako pre teba, ale pre mňa sú peniaze prostriedkom ako zmeniť svet, takže ani neuvažujem o tom zamestnať sa ako ostatní, s 500 eurovým platom veľa vody nenamútim.
@corwinuss v statnej sfere ano. V sukromnej ma odbornik cca 10 000 eur na ambulanciu mesacne (naklady ma podla jeho odobnornosti) a pediater 6 - 7 000 eur mesacne.
Ked odobnici vsetko poplatia, typicky im ostane cez 2 000 eur.
@kosh Ja mám skôr na mysli nejakého anesteziológa na ARO alebo internistu, proste nie "businessmena" čo si nadháňa ľudí na svoj obvod a jeho nápln práce je do velkej miery papierová robota.
Odpoveď na prvú otázku: Áno, študujeme preto, aby sme v budúcnosti zarábali (zvyčajne väčšie peniaze ako naši rodičia). Prípadne len si krátime čas, lebo nevieme, čo so sebou a toto je klasický model (zš,sš,vš,práca). Kto má dostatok peňazí, potom môže viac uvažovať o ideáloch a pravde... (Aká pravda, ha?! To človek určite nehľadá v škole.) Minule som tak premýšľala, kedy vymizla atmosféra akademickej pôdy, kde je sloboda názorov, kde sa diskutuje, presadzujú sa najnovšie objavy a poznatky? Kde sú ľudia zapálení pre vec...? Je ich žalostne málo v mojom okolí.
Nejde o zarábanie miliónov, ide mi o sumu 700-1000e mesačne, aby som vyžila vo veľkomeste, aby som mohla mať raz vlastný domov, nebála sa o prácu, nebála sa o to, čo bude, ak ju náhodou stratím..
A čo nás robí šťastnými? Ak študujeme, pracujeme a väčšinu svojho života robíme to, čo nás baví alebo naopak, nech nás baví to, čo robíme. Šťastnými nás robí, ak sme spokojní sami so sebou. (Dosahovanie cieľov, ktoré sme si predsavzali.) Šťastnými nás robia dobré vzťahy s ľuďmi, ktorí sú okolo. (Ak odovzdávame svetu niečo zo seba.) A najmä uvedomovanie si reality, samovzdelávanie sa životom...a bla bla.. Vyčerpávajúce odpovede ..
podla svojich schopnosti a moznosti.
napr. ja nic neviem robit, lebo mam iba gymnazium.
mam trapny fce, ktory je totalne nanic v praxi.
no a s tym ziskam normalne az nula prekladov.
cize mozem akurat tak studovat. preto studujem.
to ake peniaze mi to prinesie je nepodstatne.
lebo sa vobec necitim na nijake tazke studium, cize nemozem mat realnu ambiciu moc zarobit...
podla mna su ludia ktorým sa nechce robiť preto išli na Vs a potom tí ktorých to baví a chcú...ale to že zarábať velke peniaze vysoka škola určite nezaruči,a popravde vysoku skolu ani nemusite mať nato aby ste zarabali velke peniaze
@corwinuss keď si urobíš špecializáciu v dobrom odbore tak si za vodou v nemocnici zarobia 3 000 eko, alebo môžeš byť školský profesor, stať sa prednostom kliniky a zarobíš oficiálne 5 000eko možností je veľa, stačí v tom len vedieť chodiť a chcieť všakže
@dominika93 Chcel by som vidieť rádového lekára čo má 3000 eko Fakt je ten, že medina sa kvôli prachom robiť nedá. A na škole ostať tiež nie je žiaden zázrak. Koľko profesorov do 50 rokov poznáš To je celoživotná dráha a ten čas čo dáš tomu ti bude chýbať v praxi. Keby ma zaujímali tie peniaze nejdem na medinu, ale idem na IT alebo farmaciu, kde by som po škole bol u dobreho zamestnavatela nadstandardne ohodnoteny.Prednosta co ma 5000 takych je mozno 5-10 na Slovensku ak maju nenahraditelnu ulohu a nieco pre nemocnicu znamenaju. Minule som cital clanok, kde sa riesili platy lekarov a tieto cisla co uvadzas nesedia. O platoch na sukromnych klinikach, kde sa pracovne miesto dedi z otca na syna neviem vela. Tam mozno, ze sa prijmy tych co to vlastnia pohybuju v tychto hladinach tak isto ked si lekar nabere obvodov tak ma slusny obrat, ale toto nie je zrejme ideal väcsiny ludi co chcu studovat medicinu a ani môj. To mi skôr uz pripomina business a nie medicinu. Samozrejme nic proti sukromnym klinikam co poskytuju kvalitnu robotu, ale kseftarenie s obvodmi sa mi nepaci.
@corwinuss seriózne sa to dá len musíš vedieť, kde, čo, ako a samozrejme(hlavne musíš byť šikovný nie l
doktor od jazera hrochov), že to nedostaneš hneď, a vedie k tomu dlhá a ťažká cesta....a vieš celá medicína a nemocnica aspoň v tom meste v ktorom bývam ja takže znáš, je to celé o rodinkárstve, ak ti to ešte nedoplo, preto je to tak ako to je
@corwinuss samozrejme, že taký čo nič nevie a nič nerobí viac ako tisícku nezarobí, ale šikovným patrí svet...a opýtam sa ťa po 15 rokoch či si stále zastávaš názor čo teraz
@dominika93 hej ale po kolkych rokoch roboty a usilia nieco zarobis. Ked ti skonci mladost. Kto chce zarabat peniaze urcite pojde do informatiky, kde ked sa clovek kus posnazi tak aj pred skoncim skoly moze pekne zarobit. Alebo podnikat. @corwinuss sak klasicke predstavy beznych ludi u nas, ze nic nerobis a zarobis obrovske peniaze este poberes uplatky a si najvacsi hajzel
@bress áno hádam si si nemyslel, že ako absolvent mediny, v podstate nepoužiteľný zarobíš 3000 euro, tvoja uplne prva vyplata bude 300 euro a budeš rád potom to už bude lepšie dostanes sa za rok na tisicku, ale 5 rokov(u niektorých aj viac) sa ti uz nezvysi kym nebudes mat atestaciu a potom zalezi na co sa budeš špecializovať, ak budeš robiť to čo na SR dokážu traja týpci tak si v pohode
@dominika93 nechapem ani velmi co pises. Ja za 300 eur rad nebudem, na slovensku takisto nebudem, Proste normalny peniaz sa da zarobit v takmer hocijakom obore... Tam ide o ten priemer, ze ked clovek co ide na lekarinu, ak nema v ordine ambulanciu zacne zarabat normalne mozno v 30. rokoch a slusnejsie v 40. tak za tu dekadu zivota, co prakticky nic nezarobil by inde uz nahrabal dost.
@bress podla teba je ohodnotenie 1 000 euro mesacne za prvý rok roboty v malom meste na Slovensku málo?aj ked je pravda, že máš v tom aj služby ale s tým sa ráta nie ? Ale tak nvm ako to prebieha inde, tak možno ty to budeš mať luxusnejšie
@bress a je mi jasné, že v inom odbore sa dá zarobiť lepšie, chcela som len poukázať na to, že lekár to tiež nemá najhoršie a keď chce tak sa môže dostať po čase tiež na celkom slušnú sumu.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
77 komentov
ale aj tak ma to vobec nebavi, co ma zvyklo bavit bolo programovanie a toho mame zalostne malo, uvidim na vyske, ci vobec na nu budem mat nervy
Ja som zástanca toho že všetko čo sa dá zaplatiť peniazmi je proste lacné. Veci ako rodina, zdravie (na celý život), pocity ktoré priežívaš s priateľmi si človek nekúpi. Rodina vie byť šťastná aj bez luxusného auta či domu a podobne. A ak je pokoj a láska v rodine tak peniaze tam nehrajú absolútne žiadnu rolu.
Peniaze síce hýbu svetom a v dnešnej dobe už ťažko bez nich, no nemali by byť na našom prvom mieste.
Majte sa radi, usmievajte sa myslite pozitívne, pomáhajte druhým a život Vám to niekoľko násobne vráti a vy budete šťastní aj bez tých miliónov na účte .
moj tatko takychto ludi vola "jásající blbci"
Btw je to môj názor. 100 ľudí 100 chutí. Kým človek nezažije, nepochopí .
je mi jasne, ze zarabat budem fakt nieco nad minimalnou mzdou, ale je mi to fakt jedno ... hlavne je, ze teraz studujem skolu, ktora ma bavi, najblizsich par rokov mozem robit to, co chcem a ked uz budem mat nejaky taky vyssi vek na usadenie sa, mam v podstate o pracu postarane mam to vymyslene pekne si myslim
Väčšina študentov sa snaží tento proces čo najviac predlžiť, pretože sa boja vstúpiť do života a zamestnať sa, a teda, je im pohodlnejšie študovať a múdrovať, že potom budú mať lepší plat. ... Bavím sa o 20 Eurách navyše.
Zapamätaj si, musíš študovať jadrovú fyziku aby si mal aspoň ako tak uspokojujúci plat...No najšikovnejšie je čo najskôr školu opustiť, a spoznať život ktorý ťa naučí najlepšie....Môžem mať akékoľvek peniaze, koľko len chceš, a bez toho aby ti niekto niečo rozkazoval...
žial dnes to takto má stále viac ludí, ale aj ked si to raz uvedomia... zmenit to mnohokrat nemozu, a to ich "ničí" ešte viac, neustále sa meniace podmienky a postup, to všetko má za následok exponenciálne zyvšovanie nárokov, požiadaviek a kritérií, ktoré sú tak obrovské že na jednotlivca vyvíjajú neskutočný tlak, takže jen nútený sa neustále prispôsobovať a utláčať svoj osobný život, nakoniec sa z nás stanú len roboty bez duše a myslenia
:ehm: veď už pri súčasných pomeroch, človek na to aby všetko zvládol tak ako je "predpísané", musí denne sedieť 12 hodín nad knihami a 10 hodín v robote/na praxi
stále viac a viac vedomostí a zručností treba zvládať, že človeka z toho raz jebne, buď spácha samovraždu, alebo sa na to proste vyjebe a bude si žiť svoj život bez toho, nech je akýkoľvek
Veď ti píšem nevysvetľuj mi to, ty školák veľký. Čítať ťa tam hádam naučia neskôr...Či tebe to nedá ? Jebe ťa že ty musíš študovať, a ja nemusím nič ? ..To bude v poriadku neboj
Keby na môj názor ten odjebek nereagoval, teraz by sme tu nič neriešili. Zamysli sa nad tým... Ale samozrejme, na vine je ten, ktorého názor bol najviac odlišný A či že ten môj.
len pre titul to nikdy v živote robiť nebudem, v podstate súhlasím s @12
Neviem si predstavit napr. nekoho studovat medicinu pre prachy s tym, ze ostane na slovensku a nema dopredu sukromnu ambulanciu abo tak.
zdravie, šťastie a práca, ktorá ma baví a šťastní ľudia okolo
a ja neviem ako pre teba, ale pre mňa sú peniaze prostriedkom ako zmeniť svet, takže ani neuvažujem o tom zamestnať sa ako ostatní, s 500 eurovým platom veľa vody nenamútim.
mimochodom:
Ked odobnici vsetko poplatia, typicky im ostane cez 2 000 eur.
Nejde o zarábanie miliónov, ide mi o sumu 700-1000e mesačne, aby som vyžila vo veľkomeste, aby som mohla mať raz vlastný domov, nebála sa o prácu, nebála sa o to, čo bude, ak ju náhodou stratím..
A čo nás robí šťastnými? Ak študujeme, pracujeme a väčšinu svojho života robíme to, čo nás baví alebo naopak, nech nás baví to, čo robíme. Šťastnými nás robí, ak sme spokojní sami so sebou. (Dosahovanie cieľov, ktoré sme si predsavzali.) Šťastnými nás robia dobré vzťahy s ľuďmi, ktorí sú okolo. (Ak odovzdávame svetu niečo zo seba.) A najmä uvedomovanie si reality, samovzdelávanie sa životom...a bla bla.. Vyčerpávajúce odpovede ..
napr. ja nic neviem robit, lebo mam iba gymnazium.
mam trapny fce, ktory je totalne nanic v praxi.
no a s tym ziskam normalne az nula prekladov.
cize mozem akurat tak studovat. preto studujem.
to ake peniaze mi to prinesie je nepodstatne.
lebo sa vobec necitim na nijake tazke studium, cize nemozem mat realnu ambiciu moc zarobit...
doktor od jazera hrochov), že to nedostaneš hneď, a vedie k tomu dlhá a ťažká cesta....a vieš celá medicína a nemocnica aspoň v tom meste v ktorom bývam ja takže znáš, je to celé o rodinkárstve, ak ti to ešte nedoplo, preto je to tak ako to je
@corwinuss sak klasicke predstavy beznych ludi u nas, ze nic nerobis a zarobis obrovske peniaze este poberes uplatky a si najvacsi hajzel