Zdravý rozum káže, že by sa to obmedzovať jednoznačne malo. Všetky udalosti a javy, ktoré sú rizikové a môžu nepríjemne ohroziť budúcnosť dieťaťa (cigarety, stávkovanie, alkohol a pod.) sú v súčasnosti mladistvým zakázané kvôli ich ochrane.
Myslím si, že chrániť by sme mali aj mladé nenabažené samice, ktoré o rizikách týchto syntetických ženských hormónov vedia ešte menej ako o učive z literatúry.
V podstate mi to je jedno, táto spoločnosť sa i tak onedlho utopí vo svojom vlastnom marazme, len som sa tak zamyslel, že prečo sa o tejto téme nevedie žiadna diskusia ...
Zrejme by bolo viac detí, čo by Ťa veľmi nepotešilo. Ale tí rozumnejší by nemali byť až príliš egoistickí a mali by sa snažiť chrániť mláďatá, keď sa tak doteraz tvárili a tvária ...
Ale je mi viacmenej jasné, že lobisti výrobcov tamtých chemikálií by nejaký obmedzujúci zákon nedovolili presadiť.
Je smutné, že si niektorí ľudia spravili zo zdravia iných ľudí biznis a ešte smutnejšie, že si to tí ľudia ani neuvedomujú, ale tak im treba, na hlúposť každý raz doplatí ; )
@3 Nj bolo by viac deti, ktore by mali deti Čítala som o tom dost, kedze som zvazovala pre aj proti a pre 15 ročnú (poznam prípady aj pod 15, co doktor spravil výnimku) čo sa este vyvíja to isto neni to najlepsie riesenie. Ale tak každého vec.
A su sice zakázané a nefajčia mladí,nepiju aj tak? A stat to aj tak nezruší a navyše je mi to tiez uplne jedno len nemozem spat.
@alpynus Lenže to je strašná kravina! Tí smradi by mrdali i tak a aby si posrali životy ešte aj tí, čo sú aspoň trocha zodpovední a boli by ochotní to žrať?! Skús si to ty, keď si taký múdry.
Myslím, že to nie je najlepšie aj pre hocjakú, teda pokiaľ nemá na prvom mieste v hodnotovom rebríčku súloženie.
Samozrejme, že pijú špiritus a dymia - len je to aspoň nejak chabo obmedzené a vedia o tom, že to nie je úplne najnezávadnejšie. A možno to nejaké malé % odradilo alebo možno je efekt skôr opačný, zakázané ovocie chutí predsa najlepšie. Tak či onak vedia, že im to môže potencionálne poškodiť budúcnosť a štát ako ochranca slaboduchých občanov ich chráni.
Hormóny škodia zdraviu mladej samici možno aj viac - avšak o rizikách sa vraví veľmi stroho a chúdence ani nevedia, že podpísali chybnú zmluvu.
Len sa usvedčujem v tom, akí sú politici strašní pokrytci a ako sa radšej budú naťahovať o sochu nejakého Štefana ako o veci, kvôli ktorým tam sedia...
To skôr posunúť ten zákon na 18, ale ani to ich nezastaví. A nie ešte viac to zhoršovať. VEĎ SA SKÚS ZAMYSLIEŤ, PREČO ASI JE TEN ZÁKON, ŽE SMÚ AŽ OD 15.
Ale som za, aby na ich gynde neoblbovali a nepredpisovali im to len preto, že chcú mať väčšie kozy a tak podobne a aby ich povinne varovali, že to je nezdravé.
Možno by sa tým úbohým dievčatám ľahšie hľadal ten kúsok cnosti a s pokojnejším svedomím by vraveli nie...
Každopádne neviem úplne, čo by bolo správnejšie, ale myslím, že by sa tým určite kompetentní mali zaoberať, keďže nám všetkým (a najmä deťom) zakazujú veci škodlivé a táto syntetika zdraviu neprospešná rozhodne je.
Z tohto hľadiska by bolo správne, ak by zakázali aj HAK, pretože škodí zdraviu rovnako ako iné deťom zakázané látky a preto nevidím dôvod, aby boli v inej kategórií.
NIe! Veď už teraz je veľa prípadov keĎ deti majú deti. A zničí to život im a aj ich deťom keď na to nie sú pripravený. T8to mládež si nedá povedať...keď chce sex tak bude mať sex.Tu už ide len o ten vzdor! Ako keď je pod 18 zakazany chlast a cigarety....Aj rpeto kopec mladych ludi fajci a chlasce....
A aj tak... keby nemali antikoncepciu meju tu kondomi a tie tabletky po co tu stle ta reklama lieta tak v tomto sa im to zabranit nedá....
Aj tak je na svete populacna explozia tak naco ju este zvysovat?
ja v tom akosi nevidim ziadne pozitivum, vysvetli mi niekto PRECO? to uz rovno zakazme aj predaj kondomov do 21-tky a vysledkom bude iba a jedine to, ze bude na birdzi viac diskusii typu "nestihol ho vystrcit neni som tehotna?" a v telke viac sprav o 13-rocnych rodicoch
tak by som povedala ze tato anketa neni dost jasna lebo deti pod 18 by sa nemli milovat vobec a ked us tak s ochranou alebo s tou antykocepciou ale inac by som tam este dala odpoved nemozu sa milovat vobec keby tam bola !
myslim, ze antikoncepciu by mali uzivat aj mladsie a to preto, lebo antikoncepcia nie je prostriedok proti otehotneniu, ale upravuje cyklus a pomaha pri problemoch. ja beriem antikoncepciu uz od 17tich rokov a velmi mi pomohla pri problemoch, ktore som v tom obdobi mala
Ja sa skôr (a myslím, že oprávnene) obávam, že v konečnom dôsledku sa tým veľa nevyrieši; ak je slečna dostatočne rozumovo vybavená, sama je oboznámená s rizikom a sama dobrovoľne "počká" a informuje sa, zatiaľ čo tie, ktoré majú napríklad sedemnásť a správaju sa ako spomínané "nenabažené samice", už ten rok naviac nejako v prospech svojho vlastného duševného rastu nezúžitkujú.
Myslím, že pokiaľ baba užíva antikoncepciu len preto aby mohla sexovať, tak by jej to nemala doktorka predpisovať, pokiaľ sa však jedná o zdravotnú stránku, tak by sa mohli výnimky udeľovať.
To by bolo lepšie keby njake 15 ročné soplane mali deti?Chodili na potraty? Zabíjali sa lebo by sa báli povedať to rodičom? Alebo by mali ich deti pokazený celý život kvôli svojej nevyzretej matke?
Žiješ asi v nejakom inom svete keď si myslíš že by sa ožraté štrnástky s nikým nevychrápali len preto že by nemohli brať HAK....
existuju aj hormonalne s mensimi hodnotami hormonov a preto sa aj robia testy ktora HAK je vhodna pre dotycnu... nechapem preco to obmedzovat... poznam X bab ktore chceli alebo chcu ci maju antikoncepciu a same sa zameriavali na to aby bola ucinna ale nebola extremne hormonalna etc. je to na kazdej z nich ktoru si daju.. podla testov im budu vyhovovat aspon tri a urcite jednu si vyberu ktore bude pre nich najvhodnejsia...
myslim ze by to problem nezelanych tehotentiev len zvisilo pretoze sexu sa asi nikdo nevzda..a predsa len prcak neni bohvieako spolahlivy....takze myslim ze antikoncepcia je jedine riesenie ako predchadzat tehotenstvam v tak mladom veku...
nemyslim ze lekar predpise HAK nejakej babe pod 18 len preto aby mohla mat pohodlne pohlavny styk bez velkych rizik...ved to by mohla pokojne pouzit kondom....navyse pokial ide o zodpovedne dievca ktore sa bude zodpovedne spravat aj k braniu HAK a ktora si poriadne premysli ci to ma pre nu viac kladov nez zaporov tak neviem preco by to mal byt problem. Osobne beriem HAK kvoli zdravotnym problemom a ze to chrani pred otehotnenim je len velke plus...navyse v tomto storoci ciha na ludi pod osemnast milion inych veci, ktore im skodia viac ako HAK a toto je aspon pre dobru vec.
@30 no to asi zalezi od lekara, lebo napriklad mojej kamaratke ju odmietol predpisat len tak (ma 16), odporucal jej ine metody a napokon jej ju predpisal lebo mala nejake nezrovnalosti v cykle takze napokon ju dostala zdravotne... aspon viem ze mam zodpovedneho lekara
určite nie.... oni sa toho nevzdaju, a keď už je tych par zodpovednych tak preco este aj tych o to obrat... ved by tu boli bud same deti alebo same interupcie
Noo ja si myslím, že to je na tom lekárovi, či to predpíše alebo nie ... samé filozofonie o nejakej antikoncepcii čo si myslím, že je každého osobná vec a či to chce brať 13 kôli sexu alebo 18 kôli iným problémom tak nech to berie a nikto by sa jej nemal do toho starať ... napríklad ja sa chystám ku gynekológovi práve kôli antikoncepcii aby som nemala momentálne neželaného potomka a je mi úplne jedno kto si čo bude o mne myslieť ... a mimochodom sú tu oveľa väčšie problémy, ktoré stoja za diskusie a riešenia než nejaká antikoncepcia ... ja len toľko ...
myslím že ak by sa to zaviedlo bolo by ešte viac potratov takže nie...nemyslím že by sa to malo zdvíhať hoc si myslím že to nieje zdravé a akákoľvek hormonálna liečba má aj svoje dosť veľké riziká....a to že tu píšete že ak vám to dá doktor tak to neškodí tak to je len hlúposť a naivita pretože väčšine doktorom dnes už minimálne záleží na našom zdravý je to vidieť všade celé zdravotníctvo je prehnité a bez kontaktov vám poriadne nepomôžu. Nehovoriac o tom aký vplyv má farmaceutický priemysel na doktorov. Myslíte si že väčšina z nich nič nemá z toho že vám predpíšu tú konkrétnu značku z ďalších 30 druhov? celé je to biznis...čo si myslíte prečo sa vôbec dajú kúpiť napr tabakové výrobky ak tak brutálne ľuďom škodia? a skládame sa na to aj my nefajčiary cez svoje zdravotné poistenie...proste je to biznis štát ma z toho dane obchodnici a výrobcovia zisk doktori prácu a teda tiež zisk. Komu dnes záleží na ľuďoch?
a kto vobec dostal taky napad? ved to nieje nijake riesenie... to je presne ako ilegalna marihuana, alebo alkohol do 18 rokov... absolutne NIC sa nezmeni zakazom, akurat to tym ludom bude robit omnoho väcsie problemy... si myslite ze prestanu sexovat ked im zakazete antikoncepciu?... vsetko si zakazte a potom sa nestazujte ze polovica mladych ludi po skole hned utekaju do zapadnych krajin...
@Petika nevravim ze nie ale viem ze dnesne deti su nezodpovedne a v takych 15 rokoch by uz mali vediet co sa ma a co nie... a ked nevedia tak prosim...nech maju deti
Zákazom by sa naozaj podľa mňa zvýšil počet neželaných tehotenstiev a tým aj potratov - a myslím že taký potrat môže zanechať na ženskom organizme ďaleko horšie následky než tá HAK...
Ďalšia vec je, že množstvo dievčat/žien berie HAK práve zo zdravotných príčin... a očakávala by som od doktorov trochu zodpovednosti pri predpisovaní...
A po tretie - zákazmi sa nikdy nič nevyriešilo keďže ako tu bolo už stokrát spomenuté, zakázané ovocie chutí najlepšie...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
48 komentov
Ale ako pisala @1 , ked si to predstavím, sexu by sa dnešné deti nevzdali urcite, takze HAK je v tomto pripade isto lepšia.
Myslím si, že chrániť by sme mali aj mladé nenabažené samice, ktoré o rizikách týchto syntetických ženských hormónov vedia ešte menej ako o učive z literatúry.
V podstate mi to je jedno, táto spoločnosť sa i tak onedlho utopí vo svojom vlastnom marazme, len som sa tak zamyslel, že prečo sa o tejto téme nevedie žiadna diskusia ...
Zrejme by bolo viac detí, čo by Ťa veľmi nepotešilo. Ale tí rozumnejší by nemali byť až príliš egoistickí a mali by sa snažiť chrániť mláďatá, keď sa tak doteraz tvárili a tvária ...
Je smutné, že si niektorí ľudia spravili zo zdravia iných ľudí biznis a ešte smutnejšie, že si to tí ľudia ani neuvedomujú, ale tak im treba, na hlúposť každý raz doplatí ; )
A su sice zakázané a nefajčia mladí,nepiju aj tak? A stat to aj tak nezruší a navyše je mi to tiez uplne jedno len nemozem spat.
Myslím, že to nie je najlepšie aj pre hocjakú, teda pokiaľ nemá na prvom mieste v hodnotovom rebríčku súloženie.
Samozrejme, že pijú špiritus a dymia - len je to aspoň nejak chabo obmedzené a vedia o tom, že to nie je úplne najnezávadnejšie. A možno to nejaké malé % odradilo alebo možno je efekt skôr opačný, zakázané ovocie chutí predsa najlepšie. Tak či onak vedia, že im to môže potencionálne poškodiť budúcnosť a štát ako ochranca slaboduchých občanov ich chráni.
Hormóny škodia zdraviu mladej samici možno aj viac - avšak o rizikách sa vraví veľmi stroho a chúdence ani nevedia, že podpísali chybnú zmluvu.
Len sa usvedčujem v tom, akí sú politici strašní pokrytci a ako sa radšej budú naťahovať o sochu nejakého Štefana ako o veci, kvôli ktorým tam sedia...
Je to krásna komédia tento svet : )
Možno by sa tým úbohým dievčatám ľahšie hľadal ten kúsok cnosti a s pokojnejším svedomím by vraveli nie...
Každopádne neviem úplne, čo by bolo správnejšie, ale myslím, že by sa tým určite kompetentní mali zaoberať, keďže nám všetkým (a najmä deťom) zakazujú veci škodlivé a táto syntetika zdraviu neprospešná rozhodne je.
Z tohto hľadiska by bolo správne, ak by zakázali aj HAK, pretože škodí zdraviu rovnako ako iné deťom zakázané látky a preto nevidím dôvod, aby boli v inej kategórií.
A aj tak... keby nemali antikoncepciu meju tu kondomi a tie tabletky po co tu stle ta reklama lieta tak v tomto sa im to zabranit nedá....
Aj tak je na svete populacna explozia tak naco ju este zvysovat?
To by bolo lepšie keby njake 15 ročné soplane mali deti?Chodili na potraty? Zabíjali sa lebo by sa báli povedať to rodičom? Alebo by mali ich deti pokazený celý život kvôli svojej nevyzretej matke?
Žiješ asi v nejakom inom svete keď si myslíš že by sa ožraté štrnástky s nikým nevychrápali len preto že by nemohli brať HAK....
ale ano, casto zoberie matka dceru ku gynosovi, ale je to spravne... prečo nie? ked to povolí doktor, tak prosím...
Ďalšia vec je, že množstvo dievčat/žien berie HAK práve zo zdravotných príčin... a očakávala by som od doktorov trochu zodpovednosti pri predpisovaní...
A po tretie - zákazmi sa nikdy nič nevyriešilo keďže ako tu bolo už stokrát spomenuté, zakázané ovocie chutí najlepšie...