Vie niekto po švédsky alebo sa učí švédčinu? Od septembra idem na rok do Švédska študovať na športové gymnázium, tak by ma zaujímalo, či sa dá ľahko naučiť alebo sú niektoré veci ťažké. Zatiaľ mi na prvý pohľad príde ľahká a podobná angličtine a nemčine.
ľahká asi nebude, ale s týmito dvoma jazykmi by sa ti mala učiť o niečo ľahšie, než keby si ich nevedel. a ak nie... po anglicky sa bez problémov dohovoríš
Ja som sa učila po nórsky, ale to nie je veľmi odlišné. Áno, je podobná angličtine a nemčine a čo sa týka gramatiky, tak je podľa mňa o dosť jednoduchšia.
na začiatku som si myslel, že keď viem po AJ a NJ, tak že budem rozumieť niečo, ale akonáhle som si požičal v knižnici knihy o švédčine, tak som hneď zistil, že to také ľahké nebude
ak ma aj nezoberú na pri zápise na švédčinu ako predmet tak sa tam minimalne na rpvú hodinu nanominujem!
a ako bolo spomenuté... lahšie sa ti bude učiť ak už máš trocha vžitu AJ NJ.... a že má ťažšiu výslovnosť ako nórčina...ale to je jedno lebo keď bdueš vedieť vyprávať tak tak budeš super (proste rada počúvam svédsky hovoriacich mladencov
@moomy vela veci sa vycitat este da s tou nemcinou hlavne, take tie zakladne konverzacie, ale rozumiet hovorenemu slovu uz ani nahodou ale inak nie je to take tazke, ucim sa necele 3 mesiace a uz ti viem napisat na A4 text
@lenuli takže hovoríš, že keď budem sedieť 3 mesiace v škole, kde sa vyučuje po švédsky, tak že budem vedieť aspoň niečo a napíšem text na A4? lebo trošku ma to desí sa posadiť do školy a počúvať celý deň jazyk v ktorom viem povedať jedina "milujem ťa"
@moomy to netusim, ja som nikdy nebola hodena takto do vody ale sak sa zacni ucit uz teraz, do septembra budes vediet zakladne konverzacie a uz to pojde urcite lepsie
@shit ja viem, že tam každý vie po anglicky, aj dôchodcovia a bezdomovci ale proste ja budem sedieť v normálnej švédskej škole s vyučovacím jazykom švédskym a to už je trošku problém
ak vieš angličtinu, dohovoríš sa tam aj s dvojročným deckom, čiže ak na teba začnú po švédsky a ty povieš niečo po anglicky, automaticky s tebou budú hovoriť anglicky. A čo sa týka švédčiny, nie je až tak náročná pri aktívnom učení. GL
nie je to zrovna jeden z najľahších jazykov na svete, ale určite ľahšia ako fínsky jazyk, máš tam v podstate len 2 rody, nie je až tak zložité skloňovanie, a výhodou je podobnosť s nórčinou (nehovorím že je to to isté, ale dačo málo sa dá rozumieť) a s nemčinou (ich= jag, du= du, guten tag = god dag)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
ľahká asi nebude, ale s týmito dvoma jazykmi by sa ti mala učiť o niečo ľahšie, než keby si ich nevedel. a ak nie... po anglicky sa bez problémov dohovoríš
a ako bolo spomenuté... lahšie sa ti bude učiť ak už máš trocha vžitu AJ NJ.... a že má ťažšiu výslovnosť ako nórčina...ale to je jedno lebo keď bdueš vedieť vyprávať tak tak budeš super (proste rada počúvam svédsky hovoriacich mladencov
horsie ti bude ked ani tym deckam nebudes rozumiet
svedcina neni taka tazka to sa naucis
@shit ja viem
ale mate pekne predstavy to ano nejdem vas o ne oberat
A neboj, to sa naucis, ak vies po nemecky tak mas vyhrate, to sa dost podoba, ale na anglictinu ani velmi nie