hovorím oboje, pretože... eh... sú to dve rozdielne vlastnosti farieb ktoré existujú popri sebe.
svetlo/tmavo je lightness, svetlosť
silno/slabo je saturation, sýtosť.
ako existuje rgb spôsob skladania farieb, kde sú jednotlivé písmená/parametre farby pomer červenej, zelenej a modrej z ktorých sa skladá, existuje ešte ďalší spôsob, volá sa hsb, a znamená "hue, saturation, lightness", čiže "odtieň, sýtosť, svetlosť":
v praxi to vyzerá asi takto (na tom druhom ten smer čo je pomenovaný "value" je brightness, svetlosť):
ale v bežnej reči, resp. keď nie je na farbe očividné o ktorú z týchto dvoch vlastností sa jedná, tak ich používam podľa toho ktoré mi prvé padne na jazyk
@midnight ale predpokladám, že tu je reč o vyjadrovaní typu "podaj mi tú svetlozelenú pastelku" a jednoducho tam som variant "slabozelenú" nemala rada nikdy.
Možno fakt v inom zmysle, ako "tú zelenú tam vidno slabo"
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
a práve gúglim a fakt! z profilu nejakej sex_bombicQy na pokeci — "Obľúbená farba: silno zelena…mam rada este ciernu …"
hovorím oboje, pretože... eh... sú to dve rozdielne vlastnosti farieb ktoré existujú popri sebe.
svetlo/tmavo je lightness, svetlosť
silno/slabo je saturation, sýtosť.
ako existuje rgb spôsob skladania farieb, kde sú jednotlivé písmená/parametre farby pomer červenej, zelenej a modrej z ktorých sa skladá, existuje ešte ďalší spôsob, volá sa hsb, a znamená "hue, saturation, lightness", čiže "odtieň, sýtosť, svetlosť":
v praxi to vyzerá asi takto (na tom druhom ten smer čo je pomenovaný "value" je brightness, svetlosť):
ale v bežnej reči, resp. keď nie je na farbe očividné o ktorú z týchto dvoch vlastností sa jedná, tak ich používam podľa toho ktoré mi prvé padne na jazyk
Možno fakt v inom zmysle, ako "tú zelenú tam vidno slabo"
» www.ncscolour.com/en/ncs/...