by mi prosim niekto vysvetlil ako to funguje na vyske.. teda myslim ze co je vlastne obdor fakulta katedra.. a kedy sa vybera ze na ktore pojdete pred tym nez vas prijmu? a prosim k veci strata casu tu somariny pisat thx
inač vš ma nejake fakulty, napr. technika v KE ma strojnicku, stavebnu, elektrotechnicku atď.... a na každej fakulte sa študuju jednotlive odbory... takže chceš študovať napr. Financie, bankovnictvo a investicie (to je odbor) a študuje sa to na Ekonomickej fakulte...
Toto vsetko zadavas v prihlaske na VS, ktoru treba poslat obvykle nejak do januara, alebo tak, to je individualne.
Katedru si nevyberas, to len napriklad mas rozne predmety ked uz si na skole z tej a tej katedry, resp. su tie katedry rozdelene podla roznych zamerani a tak., to nie je az tak dolezite tie katedry hlavny je odbor, ktory si vyberies.
Celá univerzita sa delí na niekoľko fakúlt, napr. filozofická, pedagogická, prírodovedecká, lekárska, právnická, managementu, sociálnych vied atď. Tým sa vlastne rozdelí na rôzne smery.
Každá z týchto fakúlt sa delí na katedry, ktoré bližšie určujú zameranie, napr. na pedagogickej fakulte máš katedry biológie, histórie, slovenského jazyka a literatúry atď.
Podľa toho, aký odbor študuješ, patríš pod nejakú katedru a tá na niektorú fakultu.
Ak chceš študovať napr. učiteľstvo anglický jazyk, vyučovanie má na starosti katedra anglického jazyka a literatúry, ktorá je súčasťou pedagogickej fakulty.
Na strednej škole si podáš prihlášku na školy, ktoré si vyberieš, a ak ťa prijmú na viaceré, môžeš si vybrať, na ktorej z nich chceš študovať.
fakulta, fakulta univerzity. ako napriklad UNIVERZITA KOMENSKEHO MA FAKULTY: LEKARSKA, PRAVNICKA, PRIRODOVEDECKA...vyberas si jednu fakultu. a na nej konkretny odbor ktory ides studovat. Pr. PRIRODOVEDECKA: biologia, chemia, biochemia,...
zapocty - niektore predmety maju zapocty-pisomky, ktore ked nenapises nad urcity pocet %, nepustia ta k skuske
ked si prijaty na svoju vybratu fakultu+odbor, dostanes "knizocku" (aspon my sme dostali) kde su predmety, niektore su povinne, ciize tie si musis zapisat, potom su volitelne, z nich si mozes vybrat, na ktore budes chodit
Obrazne by som to opísala asi takto - máš jednu budovu, to je univerzita. Keď do nej vojdeš, na každom poschodí sídli iná fakulta. Na každom poschodí máš potom ešte niekoľko chodieb, a každá z nich je iná katedra, patriaca do danej fakulty.
Samozrejme je to len obrazné, fakulty ani katedry totiž vôbec nemusia byť v jednej budove, chcela som len poukázať na tú hierarchiu.
@strejdabob Tak to je mozno tiez individualne, ale napriklad u nas je skuskove na konci semestra, kde robis skusky. A cez semester su okrem prednasok aj rozne cvicenia a za tie dostanes zapocet na konci a si pripusteny ku skuske z toho predmetu. Tie zapocty mozu byt napriklad vo forme pisomiek, protokolov atd.
@strejdabob Vlastne z tych zapoctov treba ziskat dostatok percent, aby si bol pripusteny ku skuske (napriklad 80) a obvykle to aj trochu ovplyvnuje potom celkovu zaverecnu znamku. Aj ked nemusi.
@strejdabob@11 záleží na predmete, niekde je zápočet len kvalifikáciou na skúšku, ale väčšinou ovplyvní známku tak, že sa spriemeruje (podľa vopred daného pomeru) s výsledkom skúšky. Takže napríklad budeš mať predmet, kde môžeš na cvičeniach získať 30 bodov a za zápočtové písomky počas semestra 20, povedzme, že ak získaš aspoň polovicu, budeš pripustený ku skúške, ktorá je za 50 bodov. Čiže semester/skúškové je pre tento predmet 50/50 (percent a v tomto prípade aj bodov). Za semester dáš povedzme 32, na skúške 43, výsledok je 75 a zapíše sa ti krásne C. Ale ak dáš cez semester 50, tak po skúške máš 93 a A. Ale toto je len jeden príklad, záleží od škol, odborov a dokonca predmetov. Vybrala som ten najťažším prípad, kde makáš počas roka aj počas skúškového. U nás na matfyze UK to tak väčšinou je a myslím, že na FIITke a FEIke tiež. Ale môže aj sa stať, že systém je síce presne určený, ale skúšajúci nakoniec bude dávať známky tak od oka, nebude tam kalkulačkou rátať body.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
18 komentov
Skola - Univerzita Komenskeho
Fakulta - Prirodovedecka fakulta
Odbor - Biologia
Toto vsetko zadavas v prihlaske na VS, ktoru treba poslat obvykle nejak do januara, alebo tak, to je individualne.
Katedru si nevyberas, to len napriklad mas rozne predmety ked uz si na skole z tej a tej katedry, resp. su tie katedry rozdelene podla roznych zamerani a tak., to nie je az tak dolezite tie katedry hlavny je odbor, ktory si vyberies.
Každá z týchto fakúlt sa delí na katedry, ktoré bližšie určujú zameranie, napr. na pedagogickej fakulte máš katedry biológie, histórie, slovenského jazyka a literatúry atď.
Podľa toho, aký odbor študuješ, patríš pod nejakú katedru a tá na niektorú fakultu.
Ak chceš študovať napr. učiteľstvo anglický jazyk, vyučovanie má na starosti katedra anglického jazyka a literatúry, ktorá je súčasťou pedagogickej fakulty.
Na strednej škole si podáš prihlášku na školy, ktoré si vyberieš, a ak ťa prijmú na viaceré, môžeš si vybrať, na ktorej z nich chceš študovať.
zapocty - niektore predmety maju zapocty-pisomky, ktore ked nenapises nad urcity pocet %, nepustia ta k skuske
ked si prijaty na svoju vybratu fakultu+odbor, dostanes "knizocku" (aspon my sme dostali) kde su predmety, niektore su povinne, ciize tie si musis zapisat, potom su volitelne, z nich si mozes vybrat, na ktore budes chodit
Samozrejme je to len obrazné, fakulty ani katedry totiž vôbec nemusia byť v jednej budove, chcela som len poukázať na tú hierarchiu.
A skúška je proste test/odpoveď na ukončenie predmetu, z kt. máme aj známky (tých je minimum