Určite si nekupuj skriptá. Teda ak si na technike. Iba cvičebnicu z matiky a fyziky. Aj tú ti helfnú starší. Nenájdi si v prváku vážnu známosť. Nezačni fajčiť. Také tri naj asi .
nenechaj sa využívať spolužiakmi, pomôž a poraď len tým od ktorých vieš že sa ti to vráti,
aj keď zo začiatku keď sa nepoznáte je ťažké zistiť kto aký je..
@deeo@1 to je pravda, ale nonkonformny clovek s velkou pravdepodobnostou vysku nedokonci. poznam takych dost, sama medzi nich patrim. moj pohar trpezlivosti pretiekol na bakalarskych statniciach.
@6 s tymto plne suhlasim! ja som si tym nastastie presla este na gympli, tak som vedela, co robit. no je mi doteraz luto tych, ktorych ti slabsi jedinci obkolesili a vyuzivali.
@kitty7 no, sak samozrejme treba najst vhodnu mieru ... neze budem fakt robit bordel, tak som to nemyslel .. ale mapr
mame vo 4taku povinnu zahranicnu exkurziu .. dostanes 2 smiesne kredity a stoji ta to okolo 300€ ... bus+stan .. fakticky doteraz to bolo povinne, kopu ludi pindalo ze sa im to nepaci a nechcu ist ale sa neozval nikto .. potom jedna baba co chodi na radu ustavu hovori ci mame nejake pripomienky, ta hovorim ze ta exkurzia by sa mohla nejak inac vymysliet .. nahodila to tam a ta daaaaa .. od tohto roku je uz len povinne volitelna - kto chcel ostal doma ... keby som v tomto ostal konformny tak by som si povedal ze jasne, je dane ze idu vsetci a neriesil by som, pritom stacilo malicko
cize myslel som to tak, ze vo veciach kde sa ti zda ze je volaco zauzivane zle netreba byt jak ovca a ist so stadom ale treba to skusit zmenit
ina vec .. raz som sa skoro odjebal
doktoranda mi bezdovodne dala pracu (semestralku) naviac + este 2 babam ... proste nahodne si vybrala a dala to nam trom, okrem toho co sme mali uz jednu vsetci ... baby sa neozvali, ja hej ... nakoniec to dopadlo tak ze som bol v kancli ja vs doktoranda + jej 4 kolegovia a bolo mi povedane ze si mam davat bacha lebo sa blizia statnice (bolo to minuly rok) ... zase som bol nekonformny, no v tomto pripade som sa skoro odfajcil
treba proste asi vycitit kedy sa to da a kedy ne no ... ale samozrejme co najviac skusat zeby sme menili system k lepsiemu, hoci len po malych krocikoch, amen
@deeo ja nehovorim o tom, ze clovek robi bordel a vyhodia ho naopak hovorim o tom, ze odmietne byt sucastou tak choreho systemu, nez uz su konkretne dovody akekolvek.
vies, niekedy sa nieco da. aj za nas sa postavil jeden docent (inak by na nas srali), tak zmenili tych 8 statnicovych otazok, ktore neboli prebrate na ziadnom predmete. sice ich zmenili na otazky, ktore boli preletene na jednom predmete, ale aspon nieco.
vacsinou maju vsak kopec vyhovoriek a nikto ta neriesi. mali sme jedneho chalana na fakulte a divim sa, ze ho nevyhodili za to, ako sa nestval a v poho si nabehol aj za dekanom do kanclu a dozadoval sa odpovedi, ale duplom ked kazdy vidi, ze nic nedosiahol, tak nikto nema chut sa za neho ani postavit, aj ked ma v mnohom pravdu, len je kus cudak.
a statnice... to bola fraska. neviem, ci im potom pohrozili alebo co sa stalo, lebo to bol posledny rok, kedy robili problemy na statniciach bakalarom a predposledny, co robili problemy inzinierom. mozno kvoli akreditacii teraz sekaju dobrotu, inak to nevidim. ale v ten rok nas zmykali a statistika, ze dvaja vyhodeni kazdy den vyzera skor ako dohoda, nez ako nahoda. ja by som asi tiez letela, keby v komisii nesedela moja oponentka. my sme sa z toho ani tesit nevedeli, ked nam spoluziakov povyhadzovali...
Veru mal by si dobre odhadnut, komu sa oplati pomoct a kto ta len vyuziva, lebo dopadnes ako ja, ze kazdy ti bude pisat len ked nieco potrebuje, aj taki, s ktorymi sa vobec nebavis, presvedcila som sa o tom nielen pocas tychto 3 rokov, ale najma pred odovzdavanim bakalarky. Myslim, ze ak ukazes, ze nieco vies, ze si zodpovedny, tak uz budu zazerat. Podla mna by mi (mozno aj inym) bolo lepsie keby som bola ako oni, flakalo to a potom otravovala ostatnych, aby mi to dali a pod...No a napr. v mojom pripade sa oplatilo chodit na prednasky, nielenze si mal to, co ucitel potom chcel pocut na skuske, ale mala som odpusteny aj zapocet z prava, aj boli body za ucast. No a este by som ti mozno poradila, ze ak si si isty, ze si pisomku napisal lepsie ako napr. na fx,e a podobne, tak chod, aby ti ucitel tu pisomku ukazal, lebo niekedy je to tak ze si nieco nevsimne, prip. su taki co to ani poriadne neopravuju. No a pokial ide o ucitelov, ktori vedia spravit peklo, tak je lepsie len drzat hubu a pretrpiet to, moj znamy si toho uzil (konkretne na TRUNI), co som si vtedy povedala, ze zlata moja skola, pokial ide o toto.
@opi55 presne, na TRUNI špeciálny pozor Netreba sa sťažovať nikomu na žiadneho profesora, lebo si to vyžerú všetci...
A inak @6 to úplne vystihla. Ja som sa stala bohužiaľ zástupcom triedy a otravujú ma s každou p.... zo začiatku som ešte pomáhala, ako sa dalo, ale keď vidím, že sa niekto nesnaží, tak nepomôžem ani za nič. A keď vidím, že niekto pomôže viacerým, že pridá poznámky z prednášky, kde skoro nikto nebol, tak sa poteším a s takým človekom si rada pomáham
na intraku nebuď padavka, ktorej vadia zvieracie zvuky z vedlajsej izby, studena voda v sprche, a pod..raz na to budes spominat len a len v dobrom a uvedomis si, ze to boli jedny z najkrajsich chvil tvojho zivota uč sa priebezne pokial to je mozne, zaujimaj sa o tie veci trochu aj vo volnom case, predsa ides studovat nieco, co ma byt tvojim buducim povolanim, po troch/piatich rokoch uvidis, ze mas od spoluziakov, ktori si tam chodili iba posediet, navyše
určite by som si nenechávala na skúšky tak málo času a nepodceňovala to ako tento semester
ale inak užívaj si života, neboj sa ničoho a nikoho spoznáš veľa veľa ľudí a bude to super život
A vzdy si nájdi skupinku kamaratov, bez nich sa podla mna neda spravit VS, proste niekoho s kym si budes vymienat poznamky, kt. ti bude fotit testy, radit a pomahat.
skúšky sprav hneď v predtermínoch (ak sa dá), potom máš takmer 4 a pol mesiaca voľna. knihy si kupuj ale nie na začiatku roka ale až keď zistíš, že ich fakt potrebuješ. a nájdi si zmysluplnú brigádu. to že polovica spolužiakov robí v tescu neznamená, že tam musíš robiť aj ty (áno dá sa to aj bez kontaktov).
a k tomu čo vyššie čítam, u nás nemám pocit, že niekoho nejak využívame. všetci si pomáhame a zdielame poznámky
presne kamarati,kamarati,kamarati..to je dolezite.
a mne pomohlo,ze som si dala dva predterminy tak som to mala potom o dost lahsie a ked sa tak teraz kukam na zvysok ludi ktorí skuskuju,som skodoradostna
buď milý a skromný, učitelia ťa budú mať radi, to je celkom výhodné..
uč sa na skúšky aspoň trochu (stačí noc pred tým), radšej to choď skúsiť ako nič, ke´d už sa nemôžeš odhlásiť..
knižnice sú super vec
nájdi si dobrú partiu kamošov (a nesprav chybu ako ja, že prvé dva-tri týždne som depkovala a s nikým sa nebavila, lebo som chcela ísť do Brna.. prvý dojem je dôležitý!
na intráku: nauč sa učiť a spať za každých podmienok.. hluk a tak, na to si musíš zvyknúť.. a sem tam aj párty do rána, keď je na druhý deň škola, však na výške si len raz.. a mať (alebo teda nemať) spomienky a môcť si povedať, že to boli staré dobré časy raz, to je najviac
@kitty7 no hej, toto, ze treba sa ozvat ... a celkom som sklamany z vacsiny ludi ... ze sa nepostavime za seba, ked vidim, ze dakto "bojuje" fakticky aj za nas .. pritom od dospelych ludi na VS
@kitty7 *by som to cakal, jak aj si pisala o tom chlapcovi ... vlastne ide o to, ze kazdy si povie "sak mna sa to netyka, tak co si robit problem" ... lenze idiotovi uz nedojde, ze mozno to co teraz riesi spoluziak, budem musiet zachvilu riesit ja ... profaci, aspon u nas, za sebou stoja, my studenti ne ...
@matwejo no ved jasne, ale hovorim, ze je to v ludoch, keby sa chcelo, mohlo byt mnoho "jebnuteho" poriesene ... kredity cez radu ustavu, a to vyhrazanie, hovorim ... za doktorandku sa postavili kolegovia, za mna nikto, lebo naco by sa dakto postavil, ked to ja som mal pracu naviac, ne spoluziaci (dokonca, tie 2 baby co tiez dostali robotu naviac sa tiez neobtazovali, zrobili to bez pindania jak ovce a bolo), sak vies jak .. pritom stacilo ukazat volu .. prist tam za nou do kanclu vsetci 40 cca co sme v skupine, tak by musela ustupit a viac by sa nikomu nestalo, zeby dostal robit cosi naviac bez dovodu ... ako ta praca v podstate to bola blbost, mal som to zmaknute za jedno poobedie (uz ked sa inac nedalo) .. islo mi vtedy skor o princip
spraviť dobrý rozvrh ak je taká možnosť, učiť sa aj priebežne, nie noc pred zápočtom a potom noc pred skúškou spolužiakov...ostatných ľudí stretneš nejak automaticky na tej škole a spoznáš
a intrák rulez napr. podľa @28
@deeo na mojej byvalej fakulte za sebou nestali ani profaci, najprv neznasali len jedneho docenta, potom sa volil dekan a rozhadala sa, no minimalne nasa katedra, lebo niektori chceli toho, druhi toho, garant kvoli staronovemu dekanovi dokonca odisiel zo skoly veselo. celkove je ta fakulta uz cela na pokraji zrutenia, ale kazdy pred tym zatvara oci, ci studenti, ci vedenie skoly...
a co sa tyka studakov... vies to je skor to naucene uz od zakladky, nepapulovat, nevybocovat... ono to tym ludom potom ostane na cely zivot, za chrbtom ohovaraju a ked sa za nich niekto postavi, tak drzia hubu, nepodporia ho... ja nemam problem sa s hocikym pohadat, ked viem, ze mam pravdu, ale doplatila som tiez na to parkrat...
len tam na fakulte ludia fakt bagatelizuju hrozne, alebo to mozno len mne tak pripada, lebo ja mam celkove na skolstvo svoj nazor...
@matwejo poznam skoly, kde to funguje este ovela horsie... ja som chodila na malu skolu, tam sa skor nejake problemy vobec riesia, lebo sa medzi sebou ludia poznaju viac osobne... na vacsich skolach sa na cloveka vyprdnu uplne, naco si komplikovat zivot a riesit problemy ludi, ktorych ani nepoznas...
@kitty7 toto toto, sak skolstvo bolo vymyslene na indoktrinizaciu ludi, teda primarne, vzdelanie to je uz len vedlajsi efekt .. aj to po vacsine dost biedny no ... ale zase, ja verim tomu, ze sa to casom vycisti ... len to este tie komacske maniere ... a aj ti mladi doktorandi ... ked maju este fotrovcov napr ucitelov, ktorych vychoval a posobili v sociku, tak co cakat, ze aku budu mat vychovu ? ... nehovorim, ludia musia posluchat a musi byt nejaky systema poriadok, ale da sa to robit aj inac ... napr co som kratko mohol vidiet zivot na strednej v norsku, tak tam je to uplne o dacom inom .. ten vztah ucitel ziak ... vlastne, ja som to tak mal na strednej aj u nas na Slovensku (ale to len zato ze to bola "naj skola na svete" ) ... je to dakedy tazke no, ale tesim sa za kazdeho jedneho, co ma "gule" na to sa ozvat, ked vie, ze by sa ozvat mal ... hoci si ti aj kusa "skomplikuje" zivot
@deeo ja som bola na vyske v Norsku jeden semester... je to tam ine, lepsie, tie vztahy su rovnocenne a ucitelia ta chcu nieco naucit, je to pravda... ale aj tak mam kopec vyhrad voci skolskemu systemu, lebo stale vychadza z povodneho pruskeho... inak povedane... na zapade do skolstva zaviedli rovnocennost, ale stale nie slobodu.
moj otec zakladal jednu z prvych alternativnych skol na Slovensku a mama ho v tom velmi silno podporovala, hoci pedagogiku kvoli nam deckam nedostudovala, tak si hadam vies predstavit, aky mam nazor na skolstvo...
ja ked tu niekedy nadavam na Fica alebo Rytmusa, tak mi obcas niekto napise, ze "povedz mu to do oci" - to ma ale nepozna, ze ja som ten typ, co keby vie plut tak tych dvoch naozaj oplut ide to, ze je clovek medialne znamy z neho nerobi nieco viac... ked sa clovek sprava ako ko... tak ma nezaujima, kolko ma titulov, vydanych albumov alebo knih, volicov, pozemkov, trofeji... ja som typ cloveka, co ide do hlbky, pozlatko ma netrapi...
Ahojte Chcela by som sa opýtať, či je tu niekto, kto študuje POLITOLOGIU na UCM ????? Chcem si tam poslat este prihlasku,ale predtym by som chcela vediet ake predmety politologia obsahuje??? ci je tam matika a podobne, pretoze s nou mam problem.... DAKUJEM
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
aj keď zo začiatku keď sa nepoznáte je ťažké zistiť kto aký je..
@6 s tymto plne suhlasim! ja som si tym nastastie presla este na gympli, tak som vedela, co robit. no je mi doteraz luto tych, ktorych ti slabsi jedinci obkolesili a vyuzivali.
mame vo 4taku povinnu zahranicnu exkurziu .. dostanes 2 smiesne kredity a stoji ta to okolo 300€ ... bus+stan .. fakticky doteraz to bolo povinne, kopu ludi pindalo ze sa im to nepaci a nechcu ist ale sa neozval nikto .. potom jedna baba co chodi na radu ustavu hovori ci mame nejake pripomienky, ta hovorim ze ta exkurzia by sa mohla nejak inac vymysliet .. nahodila to tam a ta daaaaa .. od tohto roku je uz len povinne volitelna - kto chcel ostal doma ... keby som v tomto ostal konformny tak by som si povedal ze jasne, je dane ze idu vsetci a neriesil by som, pritom stacilo malicko
cize myslel som to tak, ze vo veciach kde sa ti zda ze je volaco zauzivane zle netreba byt jak ovca a ist so stadom ale treba to skusit zmenit
ina vec .. raz som sa skoro odjebal
doktoranda mi bezdovodne dala pracu (semestralku) naviac + este 2 babam ... proste nahodne si vybrala a dala to nam trom, okrem toho co sme mali uz jednu vsetci ... baby sa neozvali, ja hej ... nakoniec to dopadlo tak ze som bol v kancli ja vs doktoranda + jej 4 kolegovia a bolo mi povedane ze si mam davat bacha lebo sa blizia statnice (bolo to minuly rok) ... zase som bol nekonformny, no v tomto pripade som sa skoro odfajcil
treba proste asi vycitit kedy sa to da a kedy ne no ... ale samozrejme co najviac skusat zeby sme menili system k lepsiemu, hoci len po malych krocikoch, amen
a co bolo na statniciach ?
vies, niekedy sa nieco da. aj za nas sa postavil jeden docent (inak by na nas srali), tak zmenili tych 8 statnicovych otazok, ktore neboli prebrate na ziadnom predmete. sice ich zmenili na otazky, ktore boli preletene na jednom predmete, ale aspon nieco.
vacsinou maju vsak kopec vyhovoriek a nikto ta neriesi. mali sme jedneho chalana na fakulte a divim sa, ze ho nevyhodili za to, ako sa nestval a v poho si nabehol aj za dekanom do kanclu a dozadoval sa odpovedi, ale duplom ked kazdy vidi, ze nic nedosiahol, tak nikto nema chut sa za neho ani postavit, aj ked ma v mnohom pravdu, len je kus cudak.
a statnice... to bola fraska. neviem, ci im potom pohrozili alebo co sa stalo, lebo to bol posledny rok, kedy robili problemy na statniciach bakalarom a predposledny, co robili problemy inzinierom. mozno kvoli akreditacii teraz sekaju dobrotu, inak to nevidim. ale v ten rok nas zmykali a statistika, ze dvaja vyhodeni kazdy den vyzera skor ako dohoda, nez ako nahoda. ja by som asi tiez letela, keby v komisii nesedela moja oponentka. my sme sa z toho ani tesit nevedeli, ked nam spoluziakov povyhadzovali...
uzivaj si, kym sa da
A inak @6 to úplne vystihla. Ja som sa stala bohužiaľ zástupcom triedy a otravujú ma s každou p.... zo začiatku som ešte pomáhala, ako sa dalo, ale keď vidím, že sa niekto nesnaží, tak nepomôžem ani za nič. A keď vidím, že niekto pomôže viacerým, že pridá poznámky z prednášky, kde skoro nikto nebol, tak sa poteším a s takým človekom si rada pomáham
nekamaráť sa s bifľošmi.
ale inak užívaj si života, neboj sa ničoho a nikoho spoznáš veľa veľa ľudí a bude to super život
a k tomu čo vyššie čítam, u nás nemám pocit, že niekoho nejak využívame. všetci si pomáhame a zdielame poznámky
a mne pomohlo,ze som si dala dva predterminy tak som to mala potom o dost lahsie a ked sa tak teraz kukam na zvysok ludi ktorí skuskuju,som skodoradostna
uč sa na skúšky aspoň trochu (stačí noc pred tým), radšej to choď skúsiť ako nič, ke´d už sa nemôžeš odhlásiť..
knižnice sú super vec
nájdi si dobrú partiu kamošov (a nesprav chybu ako ja, že prvé dva-tri týždne som depkovala a s nikým sa nebavila, lebo som chcela ísť do Brna.. prvý dojem je dôležitý!
na intráku: nauč sa učiť a spať za každých podmienok.. hluk a tak, na to si musíš zvyknúť.. a sem tam aj párty do rána, keď je na druhý deň škola, však na výške si len raz.. a mať (alebo teda nemať) spomienky a môcť si povedať, že to boli staré dobré časy raz, to je najviac
@koprdil ide na VS, kam by sa malo chodit kvoli vedomostiam a zaujmu o specializaciu v urcitej oblasti a ty mu radis sa neucit, wtf?
@22 najlepsia rada co tu zaznela,
exkurzia za dva kredity?
a intrák rulez napr. podľa @28
a co sa tyka studakov... vies to je skor to naucene uz od zakladky, nepapulovat, nevybocovat... ono to tym ludom potom ostane na cely zivot, za chrbtom ohovaraju a ked sa za nich niekto postavi, tak drzia hubu, nepodporia ho... ja nemam problem sa s hocikym pohadat, ked viem, ze mam pravdu, ale doplatila som tiez na to parkrat...
len tam na fakulte ludia fakt bagatelizuju hrozne, alebo to mozno len mne tak pripada, lebo ja mam celkove na skolstvo svoj nazor...
@matwejo poznam skoly, kde to funguje este ovela horsie... ja som chodila na malu skolu, tam sa skor nejake problemy vobec riesia, lebo sa medzi sebou ludia poznaju viac osobne... na vacsich skolach sa na cloveka vyprdnu uplne, naco si komplikovat zivot a riesit problemy ludi, ktorych ani nepoznas...
moj otec zakladal jednu z prvych alternativnych skol na Slovensku a mama ho v tom velmi silno podporovala, hoci pedagogiku kvoli nam deckam nedostudovala, tak si hadam vies predstavit, aky mam nazor na skolstvo...
ja ked tu niekedy nadavam na Fica alebo Rytmusa, tak mi obcas niekto napise, ze "povedz mu to do oci" - to ma ale nepozna, ze ja som ten typ, co keby vie plut tak tych dvoch naozaj oplut ide to, ze je clovek medialne znamy z neho nerobi nieco viac... ked sa clovek sprava ako ko... tak ma nezaujima, kolko ma titulov, vydanych albumov alebo knih, volicov, pozemkov, trofeji... ja som typ cloveka, co ide do hlbky, pozlatko ma netrapi...