Ahojte.Chcela som sa spýtať,či niekto chodí na VŠ tlmočníctvo-prekladateľstvo.Premýšlam nad týmto odborom a chcela by som vedieť aké predmety tam sú,koľko jazykov si človek môže vybrať atď.
Ďakujem
kamarátka teraz začína v BB španielčinu, nie som si ale istá či prekladateľstvo, ale viem že teraz sa jej ani španielčina do rozvrhu nijako nehodila, tak má francúzštinu a čínštinu, sa mi zdá že ešte ruštinu mala na výber
ja chodím na UKF v Nitre (komb. AJ-NJ)..akurát idem do 3.ročníka
..k predmetom..my sme mali fonetiku/lingvistiku (ako správne vyslovovať slová, kde dávať prízvuk atď), potom dejiny (anglické,nemecké), literatúra (aj anglická,aj nemecká), morfológia (slovné druhy), nemecká gramatika a neskôr už aj preklad,teraz budeme mať tlmočenie ..to je asi taký základ ..potom máme aj predmety zo slovenčiny v rámci spoločného základu
..pomimo sme si nevolili žiaden iný jazyk (ja som mala len v prváku jeden semester latinčinu ale to ako voliteľný predmet)
Závisí od VŠ, u nás v Olomouci je to tak, že si môžeš dať viac jazykov ako C predmety (ale študuješ len jazyk, žiadne metódy tlmočenia/prekladania v tom jazyku, tlmočnícky seminár budem mať prvýkrát tento semester a nemám ani to zameranie, ja mám filológiu .
@n1kk1 ale asi to nebude na tlmočníckej úrovni, skôr si vyber odbor, ktorý je špecializovaný na 2 jazyky, tie sa budeš riadne učiť napr ja mám anj a frj a k tomu si ešte musím pridať ten jeden povinne voliteľný cudzí jazyk
@n1kk1 ja idem teraz do prveho rocnika na UK (anglictina-portugalcina), myslim ze v druhom rocniku mame tiez nepovinne latincinu ale to len tak for fun..
a predmety take cca ako napisala jana2710 nejake realie tych krajin ktorych jazyk studujes, fonetika fonologia, literatura, kopa cviceni, morfologia, syntax a nejake jazykovedne veci ako translatologia a podobne srandy ktore este ani ja poriadne neviem co budu
@Bejkasmejka ahoj ja by som chela ist na anglictina.spanielcina .Je to studium naozaj az take narocne ? A co sa tyka hodin tak mate skolu cely tyzden ?,,,,
@lenkastangova ahoj.. tak tazko sa definuje co je narocne a co nie, isto to nie je najtazsie studium na svete ale flakat sa neflakame.. skolu mam v pondelok - stvrtok, anglictina je celkom tazka vela ludi odtial odchadza ale zase zvladnut sa to da ked chces keby si mala nejake konkretnejsie otazky kludne sa pytaj
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
..k predmetom..my sme mali fonetiku/lingvistiku (ako správne vyslovovať slová, kde dávať prízvuk atď), potom dejiny (anglické,nemecké), literatúra (aj anglická,aj nemecká), morfológia (slovné druhy), nemecká gramatika a neskôr už aj preklad,teraz budeme mať tlmočenie ..to je asi taký základ ..potom máme aj predmety zo slovenčiny v rámci spoločného základu
..pomimo sme si nevolili žiaden iný jazyk (ja som mala len v prváku jeden semester latinčinu ale to ako voliteľný predmet)
ja mám napr. 1 cudzí jazyk na ukf a po štátniciach sa chcem naučiť ďalší, ale sama
a predmety take cca ako napisala jana2710 nejake realie tych krajin ktorych jazyk studujes, fonetika fonologia, literatura, kopa cviceni, morfologia, syntax a nejake jazykovedne veci ako translatologia a podobne srandy ktore este ani ja poriadne neviem co budu
nie žiadne európske pičoviny.
@klaudiqaaa a ty si kde na škole?
toto by mi vyhovovalo.