@hanka12 asi tak Traskavý plyn je zmes vodíka a kyslíka v pomere 2:1, to si zrejme pochopil. To, čo vznikne pri elektrolýze vody je vodík a kyslík v tomto pomere. Traskavý plyn nie je chemicky čistá látka ale homogénna zmes 2 plynov. Čiže vzniknú 2 látky (vodík a kyslík) ktoré spolu tvoria zmes (traskavý plyn). Záver - nepokladaj traskavý plyn za chemickú látku a nájdeš logiku. (pozn. traskavý plyn tvorí aj napr. metán so vzduchom, takže za tým nehľadaj nutne vodík)
@nobrain - traskavy plyn je sviňa.. pozor naňho... už pár bubliniek po zapálení vyvolá strašnú ranu.. samozrejme až po nejakom čase keď sa z elektrolyzéra vytlačí vzduch a zostane len vodík a kyslík najlepšie efekty dáva aparát do ktorého sa plameň dostane dovnútra.. big bang 2 a pískanie v ušiach celý deň ako bonus... najlepší elektrolyt sa osvedčil NaOH 10% s trochou etanolu aby nepenil pri elektrolýze. Kyselina dosť žerie dosky elektrolyzéra takže radšej ten NaOH a materiál na dosky stačí pozinkovaný plech ale prívody musia byť hrubé a izolované najlepšie silikónom lebo v mieste spoja vytvárajú lokálny galvanický článok a časom sa spoj rozpadne. A ešte potrebuješ silný prúdový zdroj rozumná rýchlosť vývinu plynu je tak od 3A a napätie stačí tak 5-10V záleží to od vzdialenosti elektród, ich plochy, zloženia elektrolytu a teploty.
Najlepší zdroj bude asi zdroj z PC ten dá na 12V vetve podľa výkonu zdroja minimálne 10A, na 5V aj 20A.
@hanka12 diky za radu... Bohužiaľ neviem aký zmysel má naučiť sa niečo čomu práve nerozumieš, podľa mňa je totiž lepšie snažiť sa to pochopiť... A tak sa snažím a ty to možno zvládaš aj bez toho
@nobrain tým že si naštuduješ nejakú tú literatúru sa zároveň naučíš a aj pochopíš, nechcem byť zlá, ale ak si o tom vedel len to čo si napísal, tak je to fakt málo... už aj wiki ti dá viac -,- a podľa mňa @boolean ti dal dokonalý návod, len si daj pozor na končatiny @davidkq ty máš aký problém so mnou?
@hanka12 myslím že toto je presne téma o ktorej sa ľudia rozprávajú na ulici... keby som neštudoval nejakú tú literatúru tak neviem ani že niečo také je čiže najprv radšej rozmýšľam a potom píšem
@davidkq nie som premúdrená, nepoznáš ma a ak ma súdiš na základe jedného komentára aká som ,ty asi veľmi múdry nie si @nobrain toto sú úplne normálne veci, ktoré sa učia deti na ZŠ, tak neviem, čo si robil na hodinách
@hanka12 tento rok z chémie maturujem ale s týmto som sa ešte nestretol, takisto mám za sebou aj nejaké tie (nepochopiteľné) úspechy z chemických súťaži.. tak potom naozaj neviem ale asi si chodila na výberovú ZŠ... nás to totiž ani na gympli neučia
@davidkq tvoj názor je mi ukradnutý @nobrain nechodila som na žiadnu výberovú ZŠ a na gympli sa o tom učí v druhej triede keď sa preberajú prvky PSP a ich vlastnosti... nechcem to už rozoberať, ale mal by si asi začať makať ak chceš zmaturovať na 1
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
Najlepší zdroj bude asi zdroj z PC ten dá na 12V vetve podľa výkonu zdroja minimálne 10A, na 5V aj 20A.
@davidkq ty máš aký problém so mnou?
@nobrain toto sú úplne normálne veci, ktoré sa učia deti na ZŠ, tak neviem, čo si robil na hodinách
@nobrain nechodila som na žiadnu výberovú ZŠ a na gympli sa o tom učí v druhej triede keď sa preberajú prvky PSP a ich vlastnosti... nechcem to už rozoberať, ale mal by si asi začať makať ak chceš zmaturovať na 1
@davidkq