Helou, tak vyskytol sa u mňa taký menší problém a to tréma pri prezentovaní prác na VŠ, neviem sa pri prezentovaní uvoľniť a som nervózna. Kým som bola na strednej, tak som s tým nemala problém, asi kvôli tomu, že som sa s každým v triede dobre poznala a
ja má tiež trému ked niečo prezentujem väčšinou sa mi trasie hlas alebo celu prezentaciu rýchlo odrapocem ale vela urobí aj to ako som na tu prezentaciu pripravená, ked som mala dobre spracovanu temu tak som bola pokojnejšia
...takže si myslim, že je dôležité byť si sebou istá
Keď mám totálne nezaujímavú prezentáciu úplne o niečom odveci, tak prezentujem dobre. Akonáhle prezentujem niečo čo ma zaujíma, alebo niečo do čoho sa vyznám a chcem to spraviť dobre, tak sa mi tiež trasie hlas a všetko. Úplne v pohode som dal certifikáciu manažmentu kvality, ale skoro som sa zosypal pri prezentácií o Remarquovi Toľko som chcel stihnúť povedať, že mi z úst normálne chodili naraz tri vety
@metalabby práveže ja som mala všetko super pripravené a aj som tam išla s dobrým pocitom, ale keď som sa už mala postaviť pred tých cudzích ľudí, tak to na mňa prišlo a teda som to ani neodprezentovala tak, ako by som si predstavovala, veľa vecí som k tej téme vedela povedať aj z hlavy, ale radšej som to len prečítala a mala čím skôr za sebou.. a teraz ma to štve a neviem čo s tým a som naštvaná sama na seba @skip ja skôr lepšie prezentujem niečo, čo ma zaujíma, ale aj tak to nie je ono, proste sa neviem uvoľniť a trasú sa mi ruky, že mi dobreže papiere nevypadnú z rúk a to som na strednej kľudne odprezentovala hocičo aj po anglicky, takže neviem čo s tým teraz
Ja mám to šťastie že u nás nikto nikdy nepočúva čiže aj keď vystupujem v aule je to akoby som bol sám
Skús si publikum troška odfiltrovať a sústrediť sa skôr na hodnotiaceho. Čo si o tebe myslia študenti ti môže byť jedno.
Treba to brať celé optimisticky a nerobiť z toho veľkú vec. Nenechať sa vykoľajiť drobnými chybami, tie robíme všetci.
To pomohlo mne, možno mi ešte niečo napadne neskôr.
@ps102 ach tak to máš super ja si aj poviem, že o nič nejde a prečo by ma mala vykoľajiť taká hlúposť ako dáka prezentácia, ale akonáhle sa tam postavím, tak to na mňa príde a to s tým hodnotiacim som tiež skúšala, bolo to o niečo lepšie, ale aj tak to nebolo ono
neviem u mna to vekom opadava ..teraz mi je vsetko jedno v podstate ked sa na mna niekto pozera ako ja nieco hovorim .. je to dobry pocit vsetko to mas v hlave treba to tam len spravne upratat a zacnu sa diat veci chce to cas
vo mne trema vzbudzuje take to, nadsenie alebo vzrusenie co sposobuje, ze sa cely cas smejem, predtym az takmer tancujem a neviem co so sebou ale to mozno bude aj tym, ze som rad pocuvany, ked prezentujem nieco, co ma bavi. skus sa nejak vnutorne vyhecovat.
@orphanka tak snáď to bude časom lepšie no, asi sa človek potrebuje do toho nejak dostať @trdelniiiq až taká eufória? ja práveže veľmi nemám rada, keď som stredobodom pozornosti v cudzom prostredí.. ale tak skúsim a snáď to bude lepšie
@nicolletz ono, dost zavisi aj od kolektivu, s ktorym si na hodine... ja ked som bola na prave, tak tam mi ti ludia nesedeli a mala som rovnaky problem, krvi by sa mi nedorezal... ale na ucitelstve su uplne ini ludia, priatelskejsi kolektiv a mozem si dovolit povedat, ze aj dost blbsich odo mna, tak to mi dava vacsi pocit sebavedomia...
Dám ti radu z vlastnej skúsenosti, ako som sa s tým vysporiadal ja.
1. Zamysli sa nad tým, ako k prezentacii pristupujes. Je to nieco, co si odrapoces a koniec alebo ides prezentovat s tym, ze nieco skvele ludom povies. Ak tam ides s tym druhym postojom, pojde ti to lepsie.
2. Ak sa citis nervozne, je to preto, lebo nemas skusenosti. Na to je len jediny liek. Prezentovat. Aspon raz tyzdenne po dobu 3 mesiacov.
3. Ak mozes, zacni chodit na » slovenski.toastmasters.sk/...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
12 komentov
...takže si myslim, že je dôležité byť si sebou istá
@skip ja skôr lepšie prezentujem niečo, čo ma zaujíma, ale aj tak to nie je ono, proste sa neviem uvoľniť a trasú sa mi ruky, že mi dobreže papiere nevypadnú z rúk a to som na strednej kľudne odprezentovala hocičo aj po anglicky, takže neviem čo s tým teraz
Skús si publikum troška odfiltrovať a sústrediť sa skôr na hodnotiaceho. Čo si o tebe myslia študenti ti môže byť jedno.
Treba to brať celé optimisticky a nerobiť z toho veľkú vec. Nenechať sa vykoľajiť drobnými chybami, tie robíme všetci.
To pomohlo mne, možno mi ešte niečo napadne neskôr.
1. Zamysli sa nad tým, ako k prezentacii pristupujes. Je to nieco, co si odrapoces a koniec alebo ides prezentovat s tym, ze nieco skvele ludom povies. Ak tam ides s tym druhym postojom, pojde ti to lepsie.
2. Ak sa citis nervozne, je to preto, lebo nemas skusenosti. Na to je len jediny liek. Prezentovat. Aspon raz tyzdenne po dobu 3 mesiacov.
3. Ak mozes, zacni chodit na » slovenski.toastmasters.sk/...