stačí si naštudovať TZ (Trestný zákon č.300/2005 Z.z. v znení neskorších predpisov)
vrah je človek, ktorý niekoho zavraždí a usmrtenie je niečo iné
usmrtenie ´konanie páchateľa, ktorý
a) spôsobí inému z nedbanlivosti smrť
b) z nedbanlivosti spôsobí smrť viacerým osobám preto, že hrubo porušil predpisy o bezpečnosti práce alebo dopravy alebo hygienické predpisy
c) spôsobí inému z nedbanlivosti smrť v stave vylučujúcom spôsobilosť vykonávať určitú činnosť, ktorú si páchateľ privodil vplyvom návykovej látky.
......čiže páchateľ (nie vrah!) nemal v ýmysle niekoho usmrtiť ani mu spôsobiť ujmu na zdraví, ale napriek tomu z nedbanlivosti niekomu inému spôsobil smrť
@ivlu a ty si vysetrovatel? Mordpartie uz neexistuju a najprv sa musi preukazat cudzie zavinenie a potom umysel, az potom to moze byt pravda. Pri usmrteni umysel absentuje, je tam nedbanlivost, je to zvlast paragraf v TZ.
@bzuciacik - mordpartia je slangový výraz z prostredia kriminálky a existuje, Rečou normálnou je to oddelenie vrážd. Na Slovensku konkrétne sú to kriminalisti z oddelenia vrážd, ktorí majú pre vyšetrovateľa pripraviť stopy a vecné dôkazy, aby ten mohol začať trestné stíhanie.
a pozor máš pravdu, vyšetrovateľ nie je súčasťou mordpartie /oddelenia vrážd/, on je len ten, čo pripravuje podklady pre prokurátora
Ano máš pravdu pri usmrtení úmysel absentuje, avšak úlohou kriminalistu je dokázať, či to úmysel bol-nebol. A to má na starosti v prípade úmrtia /nezavineného, zavineného úmyselne, samovražda/ vždy oddelenie vrážd
@ivlu tak teraz mi povedz kde na slovensku, na ktorom okrese, esxistuje oddelenie vrazd. A odkedy mame na slovensku kriminalistov. Moc citas Dominika Dana, ale realita je inde
Usmrtenie je v prvom odseku len za 3 roky, to znamena ze to maju na starosti skratenari a nie kriminalka.
A kto podľa teba rieši obzvlášť závažnú trestnú činnosť? Výjazdovka? Do roku 1989 v rámci FÚ bolo oddelenie obzvlášť závažnej trestnej činnosti. Neskôr, keď vraždy pribudli, po roku 89 to bolo oddelenie vrážd. Som historik nové prerozdelenie nepoznám, ale ak bolo zrušené, tak je to mega blbosť..
@ivlu na obzvlášt závažnú trestnú činnosť (wtf za výraz??) máme ÚBOK, príp. Úrad boja proti korupcii. Oddelenie vrážd fungovalo v rámci krajov, po novelizácii trestného zákona a doslovnom zničení krajských vyšetrovačiek zanikli aj oddelenia vrážd. Už je to "len" operatíva, pracujúca v podstate len ako "hej nebo počkej". Je toho veľa čo kritizovať, ale ja to robím nerád. A nabudúce si radšej zisti pomery, pretože vyšetrovať usmrtenie autom ako vraždu....
@bzuciacik - nepopieram, že mohli byť ďalšie zmeny. Som historik nie kriminalista, tak som nepostrehol zmenu a reorganizáciu policajného zboru. Ak je to takto, si myslím, že blbšia reorganizácia prísť nemohla.
Neviem si úplne predstaviť, ÚBOK ani ˇUBPKR ako riešia vraždy, keď v niektorých dňoch počet vrážd stúpa.
Inak je to v iných krajinách, kde v rámci oddelenia vrážd sa odčleňujú nové oddelenia zaoberajúce sa nevyriešenými prípadmi vrážd iných nevyriešných prípadov.
@ivlu - tak to nie si dobry historik, lebo aj toto raz bude historia
UBOK a Úrad boja proti korupcii neriešia "bežné vraždy", len tie "mafiánske", alebo ako by to povedali naši novinári.
Vraždu babky v Trnave alebo Holíči, ktorú zabil lupič alebo syn, rieši okresný vyšetrovateľ, úplne normálny postup.
Reorganizácia nezabila postupy, len oddelenia, čo je škoda, lebo špecializované operatívne pracoviská sa strácajú, aj keď odborníci občas ešte pretrvajú.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
podľa toho sa posudzuje aj obžalovaný či je vrah......filip
ak sa mylim opravte ma
vrah je človek, ktorý niekoho zavraždí a usmrtenie je niečo iné
usmrtenie ´konanie páchateľa, ktorý
a) spôsobí inému z nedbanlivosti smrť
b) z nedbanlivosti spôsobí smrť viacerým osobám preto, že hrubo porušil predpisy o bezpečnosti práce alebo dopravy alebo hygienické predpisy
c) spôsobí inému z nedbanlivosti smrť v stave vylučujúcom spôsobilosť vykonávať určitú činnosť, ktorú si páchateľ privodil vplyvom návykovej látky.
......čiže páchateľ (nie vrah!) nemal v ýmysle niekoho usmrtiť ani mu spôsobiť ujmu na zdraví, ale napriek tomu z nedbanlivosti niekomu inému spôsobil smrť
a pozor máš pravdu, vyšetrovateľ nie je súčasťou mordpartie /oddelenia vrážd/, on je len ten, čo pripravuje podklady pre prokurátora
Ano máš pravdu pri usmrtení úmysel absentuje, avšak úlohou kriminalistu je dokázať, či to úmysel bol-nebol. A to má na starosti v prípade úmrtia /nezavineného, zavineného úmyselne, samovražda/ vždy oddelenie vrážd
Usmrtenie je v prvom odseku len za 3 roky, to znamena ze to maju na starosti skratenari a nie kriminalka.
Neviem si úplne predstaviť, ÚBOK ani ˇUBPKR ako riešia vraždy, keď v niektorých dňoch počet vrážd stúpa.
Inak je to v iných krajinách, kde v rámci oddelenia vrážd sa odčleňujú nové oddelenia zaoberajúce sa nevyriešenými prípadmi vrážd iných nevyriešných prípadov.
UBOK a Úrad boja proti korupcii neriešia "bežné vraždy", len tie "mafiánske", alebo ako by to povedali naši novinári.
Vraždu babky v Trnave alebo Holíči, ktorú zabil lupič alebo syn, rieši okresný vyšetrovateľ, úplne normálny postup.
Reorganizácia nezabila postupy, len oddelenia, čo je škoda, lebo špecializované operatívne pracoviská sa strácajú, aj keď odborníci občas ešte pretrvajú.
Ale aj tak mám pocit, že lepšie by bolo ponechanie zložky venujúcj sa vraždám