Ahojte.. mna by celkom zaujimalo ako to mate s Vysokymi skolami
Ci studujete to co vas bavi, to kam vas prijali (tzv. skolu - poistku) alebo nejaku uplnu chobotinu len kvoli titulu? Na zaklade coho ste sa rozhodovali, ci ste bralu skor do uvahy to co vas
Rozhodol som sa pre psychologiu aj ked to este nie je definitivne... Je to trosku risk, s tym uplatnenim a mzdou, ale myslim ze je to nieco co by ma naplnalo
Študujem čo ma baví, kvôli rozšíreniu obzorov ale v podstate mi ide len o ten titul.
Názor na rôzne humanitné a podobné školy typu právo a podobne, kde je absolventov nepomerne viac ako dopyt je asi taký, že štát by tieto odbory mal financovať výrazne menej a mali by si ich platiť študenti ak chcú študovať odbor, ktorý štát už nepotrebuje aby niekto študoval a je odborníkov v danej oblasti kopu. Radšej by mal štát tie peniaze investovať do tých študijných odborov, kde je nedostatok absolventov nech skvalitní štúdium a viac motivuje k štúdiu týchto odborov.
Rozdiely v školstve na SVK a CZE sú minimálne ale tak tí, čo študujú v čechách to berú za silné zahraničie a kvalitou sa to podľa nich môže porovnávať s harvardom Pritom porovnávať školstvo na SVK a CZE je asi ako porovnávať fabiu a a napríklad hyundai i20. V podstate je to to isté a jedno je možno lepšie o taký kúsok, že je zbytočné sa o tom vôbec baviť
Ja som šiel študovať to čo som chcel, neľutujem no viem si predstaviť aj niečo čo by ma (napĺňalo) viac, ale na to mám záujmy. Vyberal som to čo má aj zmysel a možný budúci zárobok, širší záber oblastí kde to možno zužitkovať a aj praktickosť toho odboru. Hm a zahraničné školy? Neriešim, chcem byť tu. Na Oxford nemám a aj tak žiť by som tam nechcel.
Nechce sa mi velmi rozpisovat, ale tak ti poviem, som len prvacka zatial, vybrala som si tazku skolu na ktoru ma zobrali bez prijimaciek, ale chcela som sem ist. Studujem techniku, prirodne vedy a bavi ma to, chcem sa tomu venovat aj v buducnosti a aj uplatnenie to ma dobre tak snad sa mi ju podari dokoncit. Inak ja k humanitnim vedam nemam velmi dobry vztah, radsej matika
rozhodol som sa ísť na výšku úplne na poslednú chvíľku na druhé kolo...prvý a druhý ročník nič moc...ale tento tretí je super...začala ma dosť baviť...a mám super spolužiakov ktorí majú na tom dosť veľký podiel
to čo študujem ma baví, lebo som si to vybrala, kvôli predmetom, ktoré som si pozerala podrobne (teda iba do takej miery, akej to škola ponúka), čiže s tým čo sa učíme nemám problém, skôr ma štve systém, ktorým škola funguje (30 rokov za opicami po svete), čiže sme tam denne od rána do večere bez obedných prestávok, nonstop, vkuse, furt, a na každom predmete nám naložia 1740 úloh, všetky nepodstatné sprostosti sa musíme učiť naspamäť...a od technickej školy som čakala oveľa viac praktických vecí a žiadne bifľovačky...čiže som trochu sklamaná lebo ten odbor je strašne super, len systém na slovensku strašne na hovno
(a to celé iba pre to, že som zažila dva roky na českej vš)
1. Ano, študujem to čo ma baví (zobrali ma tam kam som chcel ísť)
2. rozhodoval som sa na základe toho aby ma to bavilo a aby môj obor mal budúcnosť
3. humanitné vedy nejak neriešim
4. rozdiel medzi svk a cz školami ti neviem povedať kedže som na žiadnu slovenskú nechodil, ale prístup vyučujúcich k študentom je tu v ČR oveľa lepší (z počutia od kamarátov)
nikdy som vlastne nevedel, co chcem ist studovat. ale nakolko som par rockov odpracoval tak som vychadzal z troch odborov, ktore mali docinenia s mojou pracovnou (zial uz len) minulostou. podal som si jednu jedinu prihlasku na marketing, a dopadol som velmi dobre. studium ma vsak nebavi, je vskutku zlozite sa dostat po tri a pol roku spat do koze studenta a opat pocitovat fakt, ze nemam peniaze, energiu a stracam cas s niecim, co vysoko pravdepodobne v zivote ani nevyuzijem. snazim sa vsak ziskat platenu staz, ale pri mojom stasti... z toho ako vzdy asi nic nebude. stale je mojou prioritou si najst opat job a fungovat tak ako som si zvykol: praca - placa. to mi da do zivota omnoho viac nez VS na Slovensku, resp. studium odboru, ktory nezahrnuje I.T., matematiku, chemiu, fyziku, atd.
a rozhodol som sa pre studium kvoli prisernej situacii na pracovnom trhu v nasej krajine, skratka aby som aspon nejako fungoval, kym si nenajdem pracu. neplanujem vsak studovat viac nez po dosiahnuti Bc. titulu.
studujem to, co ma bavi. rozhodovala som sa medzi dvoma pribuznymi odbormi a v pravidelnych intervaloch svoje rozhodnutie chvalim alebo nanho nadavam. ale stale dojdem k tomu, ze som spokojna, aj ked je to obcas zle. vybrala som si podla toho, co ma na strednej bavilo..
rozdiel v skolach na slovensku a v cechach vidim..ale mna to do ciech netahalo, ostala som na slovensku a nelutujem
Davala som si na dve skoly, na obe som sa dostala. Na tu druhu to bolo skor pre to, ze rodicia, ze nech to skusim, ale v podstate som hned vedela kam chcem ist, takze som nemala ťažké rozhodovanie... Som v odbore prirodnych vied a vzdy ma zaujimala mikrobiologia, virologia, čiže si idem tymto smerom snad. Popri škole sa snazim aj praxovat, aby som mala skusenosti....
Nelutujem to, bavi ma to, ucime sa zajimave veci, a hoci obcas sa zamyslim nad buducnostou nemyslim si, že budem mat problém nájsť si pracu, uz teraz mi jedna znama ponukala na polovicny uvazok super dzob celkom aj z mojho odboru, ale nemohla som kvoli casovemu deficitu .
dostala som sa na skolu, na ktoru som chcela, v CR. rozhodla som sa podla toho, co ma zaujimalo, na peniaze som az tak nemyslela.
v humanitnych vedach sa neorientujem, ale myslim si, ze ziaden odbor by sa nemal nazyvat odpadom. reputaciu mu robia ludia, co to studuju, samotna skola za to nemoze.
neviem ci je rozdiel medzi skolami v CR a SR, kedze vysku mam len jednu a inde som nestudovala.
študujem čo ma baví, dala som si len jednu prihlášku a dostala som sa na prvý šup tam kde som chcela a rozmýšľam tak neskromne, že by som pokračovala aj ďalej ako MA (neskromne lebo ešte len teraz usilovne pracujem na BA) - zamerala som sa prvom rade na to čo ma baví v druhom na to, že to vynáša, verím tomu, že keď budem robiť čo ma baví, budem v tom dobrá, tak z toho dačo bude aj po finančnej stránke (napr. vyučujúci írštiny nám nedávno hovoril, že dostal ponuku za dosť dobrý plat prekladať z/do írštiny, na prvý pohľad to nevyzerá perspektívne ako jazyk ale išiel za tým čo ho bavilo a vyplatilo sa)
som na ff a k humanitným vedám aj k prírodným mám pozitívny postoj, nemám potrebu sa vyvyšovať nad nejaký iný obor - a občas rozmýšľam, že by som si možno snáď jedného dňa splnila študijný sen aj čo sa týka tej prír. a hecla sa študovať druhý vysnívaný obor :happy:
so štúdiom som spokojná, máme super vyučujúcich ktorých baví učiť, majú super prístup k žiakom, skôr ma štvú tí samotní žiaci ktorí sú dosť často trošku takými brzdami vyučovacieho procesu + aj preto, že je tu ešte dosť ľudí, ktorí si dosť neskoro uvedomili, že robia niečo čo ich nebaví, tak pristupujú k hodinám/k príprave na hodiny z nechuťou, keď chce na hodine učiteľ diskusiu, nejaký feedback, drvivá väčšina zaryto mlčí a s vyučujúcimi sa bavia len tí istí ľudia.
na škole v sr som nikdy nebola, som v čr, takže to neviem nejak objektívne porovnať ale som tu spokojná :happy:
uff nechce sa mi moc rozpisovat ale tak studujem to co ma bavi - multimedia design (zealand institude of business and technology) dala som si prihlasku len sem a povedala som si ze bud ma zoberu alebo nejdem na VS
Studujem asi skorej kvolikesovici kedtak nadtym rozmyslam ale somsi povedal ze kedmato nebude bavit skoncim a idem robit mam pic. Ale zatial to vyzera zaujimavo a aj chapem
lol žiadna slovenská škola sa nedá ani len porovnať s Karlovkou alebo hoci s Masaryčkou, ktoré majú viac patentov než všetky slovenské uni dokopy, ale asi máš dajaký komplex z toho, že tí čo študujú v ČR sú proste na tom o svetelné roky lepšie než ty V rebríčkoch naj univerzít nemá Slovensko ani jednu ako jediná krajina z V4, toľko k tej "rovnakej" úrovni.
Ja som študoval na Slovensku aj v Čechách, takže môžem porovnávať a ten rozdiel je veľký po všetkých stránkach, aj keď jasné, že to nie je žiadny Harvard, ale slovenské univerzity sú v takom hlbokom hovne, že ich prekoná hocičo, a to dosť výrazne, i keď samozrejme, že aj v čr sa nájdu veľmi zlé školy, no na TOP české univerzity sa nechytá žiadna slovenská ani zďaleka.
@trtken srsly?
napr. URAP, ktory berie len top 2000 skol sveta, co je cca 10% vsetkych - takze "ale slovenské univerzity sú v takom hlbokom hovne, že ich prekoná hocič" is invalid
- 1 - 250 - z CR/SR 1 skola, Karlova Uni
- 251 - 500 - z CR/SR jedna skola Komenskeho Uni
MU je nizsie ako UK napr., ako uznavam, ze STU teraz prepadla a je nizsie ako MU, prednedavnom tomu tak nebolo, sa vseliak predbiehaju stale
skoda STU, kedze este pred dvoma rokmi bola "Podľa rebríčka University Ranking By Academic Performance 2012/13 je STU najlepšou technickou školou v SR a druhou najlepšou technikou v ČR a SR ( STU – 1002. miesto, CVUT Praha 587, VŠCHT Praha 1010, VUT Brno 1220)."
si v Cechach a u nas aj dostudoval, ci len "studoval"? porovnatelne programy na tom istom stupni?
dalsia vec, ze tak cca z 50% je VS o samotnom individualnom cloveku a faktoroch co on ovplyvnuje
Študujem v TT na TU FF Etiku. Prijali ma z druhého kola, kedže to, že chcem skusiť dalšiu VŠ ma napadlo až celkom tesne pred koncom druhého kola. Vyberala som si z troch možností, nebol to vonkoncom moj vysnívaný odbor, no ako sme sa začali učiť, uplne som sa v tom našla a citim sa v tomto smere uplne ako doma. Takže som sa trafila do čierneho
@matwejo Na tieto čísla sa ti môžem vykašlať. Ja študujem na LF MU a tie možnosti sú tu neporovnatelne lepšie. Mohol som ísť aj JLF do MT aj tam so bol prijatý a sám človek čo učí na tej škole dokonca docent a pár ďalších ľudí mi povedalo, že nech nejdem do MT. A keď vidím ako sme tu motivovaný ku vede (dokonca mám špeciálne vedecky zameranú medicínu). A ty tu vyťahuješ nejaké pofiderné štatistiky čo pravdepodobne STU alebo Komenského vytiahla kdesi aby zakryla to, že je suverejne horšia ako hociktorý český ekvivalent (UPOL, MU,UKarl). Daj si QS alebo times a nájdeš tam akurát tak ČVUT, VUT, MU a Karlovku.Ďalšia vec, že gro najlepších študentov čo robilo už niečo aj na strednej je tu tiež. A neviem stačí mi sa ísť pozrieť na FEI alebo SjF prípadne SvF a si dám facepalm keď to porovnám s hociktorou fakultou VUT. Najsmerodajnejší je údaj o financiách (kolko penazí má ktorá škola) to je lineárne úmerný faktor kvality. Kámo áno je to o človeku, nie o škole, ale prečo mám za rovnaké (prípadne aj vyššie) peniaze študovať sračkovejšiu školu s horším vybavením... To raz zatvrdnutí ľudia čo nešli do česka lebo neviem prečo nevedia stráviť, že české školy sú o vela lepšie na tom.
@matwejo Len keď sa na to čisto pragmaticky pozrem tak v mojom odbore je dôležité mať čo najlepšie klinickú výuku. A porovnaj nejakú českú nemocnicu so slovenskou. To sa nedá. Keď už nič iné tak mi dáš za pravdu, že slovenské nemocnice sú v sračkách. A vezmi si len také holé fakty, že češi majú jednú z najlepších sietí nemocníc, kde vedia riešiť infarkty. A chod sa prejsť po kampuse v Brne a povšímaj si ako je vybavená tá škola a potom chod na lekársku do BA, kde ti omietka padá na hlavu a máš tam veľké hovno..... Už len to že sa učím na preparátoch a nie plastových modeloch, môžem si preparáty požičiavať-to všetko má vplyv na kvalitu môjho poznania. A ty tu porovnávaš UK s MU čo proste je ako keď porovnávaš fabiu so superbom.
@semhamforas Choď si vyskúšať študovať do Česka a zmeníš názor. A nemyslíme si, že sme na Harvarde, ale myslíme si, že sme na dobrej škole a sme spokojní a od iných ľudí vieme, že na slovensku je to horšie a pár ľudí len trucovito nechce pripustiť tento fakt pretože aj tak v podstate to vedia len to navonok nepripustia.
@corwinuss
ten rebricek je uplne legitimna zalezitost,
Ja mam jedneho z najlepsich kamaratov vystudovanych na MU uplne podobny odbor ako ja na STU a vela sme sa bavili o roznych zalezitostiach. Dosli sme obaja k tomu, ze je to velmi podobne, len on mal napr. rekonstruovanu fakultu peknu nedavno (ale to ja by som zas mohol povedat, ze FIIT budova je tiez asi tak na tom). Som z IT a on napr. mohol tak ten nastaveny system "poohybat", ze nikdy neprogramoval v C, ani poriadne v nicom inom a pritom mal aplikovany odbor (parkrat mal zapisanu nejaku chobotinu z inej fakulty ci aj ich FI za nejake dva kredity, to bolo nieco smiesne)...
celkovo sa mi predmety za dva kredity a pod. na VS hnusia
Suhlasim, ze VUT, Karlova su niekde inde, to je aj v tych statistikach vidno. Ale je naozaj zbrkle a prehnane hovorit, ze na slovensku je kazda skola uplna sracka a pod. To je zas oproti tej "nasej zatrpknutosti" (ktoru vobec nemam, len som objektivny) velmi obmedzeny nazor.
(btw mam kamaratku, ktora skoncila veterinu v kosiciach, co je uplny hardcore a rozpravala mi, ze tolko cechov pokope videla len v cechach - co tam prisli studovat)
Suhlasim, ze urcite je to aj o peniazoch, proste tie slovenske skoly dostavaju zle rozdelene financie a celkovo je ten system deravy. Smutne je, ze aj ked sa akredi. komisia snazi nejaku skolu odpisat, politicky sa to zastavi.
@matwejo Okej FI na MU sa ani mne nepáči. Je to moc teoretická škola. Ale vezmi si PRIFku a LF a prípadne ESF a porovnaj to s PRIF v BA a LF BA a fakultou managementu. Informatiku ja nehodnotím tá je v BA fajn. Ja skôr poukazujem na lekárske fakulty a viac vedecky zamerané školy.
@corwinuss veda moze byt na kazdej skole viacmenej. Problem je, ze sa nam tu snazia tu vedu nejako zakopat, nielen nenapadnymi skrtmi v grantoch, ale nedavno aj krasnych 10mil prec zo SAV - ktora spolupracovala s tymi VS a spolu sli do grantovych sutazi. (na vedu dava menej penazi v pomere ku HDP uz len Rumunsko a Cyprus). Ako mam dve tety na SAV ako vyskumnicky, rozpravali mi vselico a smutno mi normalne z toho ostalo. Jedna donedavna spolupracovala vela s VS a doktorandmi a momentalne je uz ta spolupraca mozna stale menej a menej...
V SR by podla mna nebolo tazke to studium skvalitnit v obdobi cca 2-3r takym sposobom, ze sa vyskrtnu niektore VS (znizit pocet, zacat tymi s najslabsimi vysledkami a tymi roznymi "pseudoskolami" - su spoboby ako by sa to vedelo urcit), navysi rozpocet na skolstvo, vedu, prerozdelia profesori (aj ti dobri z tych pseudo, co ich tam par sa urcite najde by dostali pracu na inej), niektorych v uz naozaj pokrocilom veku (ktori ucia uz len preto, lebo sa nenasla nahrada) poslat do dochodku, prilakat zahranicnych lepsimi platovymi a pracov. podmienkami. Celkovo preciznejsie prijat studentov... A zaujimava je vec, ktoru maju v Norsku (mozno Svedsko, niesom si isty), ze VS dostava peniaze za studenta ktory nie zacal dany rok, ale ten rok dokoncil.
@corwinuss No fi je teoreticka ale to vychadza z toho ze nestudujes Sa na ing ale na m.sc. Cize lgicky, nejdes Sa tam ucit prigramivat v konkretnom jazyku ale mas mat dostatocne teoreticke poznatky any si Sa mohol Sam naucit nejaky... Nevraviac o tom, ze Sa tam berie dost aj taka ta pseudonudna cast informatiky ako zlozitost atd. Myslim si,ze fi muni je na tom spomedzi cz/sk skol najlepsie co Sa tyka informatiky ako vedy
@neznamyclovek *sigh*
som na FEI STU, mal som aj zlozitosti, automaty, logiku, neur. siete, evol.alg., linearnu alg., petriho siete, gramatiky a jazyky, statistiku, analyt. matiku a cca 7 prog. jazykov
a to je aplikovany odbor
na ziadnej VS by si sa nemal ucit prog. v konkretnom jazyku, to by bola uplna sprostost
Študujem to čo ma baví a bola to poistka... ale i tú som si vybrala tak že je tam tak či tak ruština a má to široký záber čiže si sama volím väčšinu predmetov profilujem sa podla seba ...
brala som do úvahy to čo mi je zaujímavé, čo by ma mohlo baviť a čo by mi výzvou bolo (štátnicovať odborné štátnice za 3 rtroky z ruštiny a klasicke z polštiny za 2 je vcelku sranda... bez žiadny rpedošlých znalostí .D)
Študujem humanitné (filologie sa tam zaraďujú všakže? .D) ako vraví rytmo, nelutujem, a nech si každý študuje čo chce... ako sa tu raz rozoberalo, vďaka týmto "odpadovým" odborom ako sa to hnusnenazvalo, sa nemusíte učiť len z tunajšopísaných materiálov.
Taktiež sa neoplatí porovnávať neporovnatelné.
Som spoko, čo v čr a som spoko...v sr neštudovau
Hehe
Fu. Skusim to nejako zhrnut. Som na Masarykovej Univerzite v Brne - Politologia a Medzinarodne vztahy (dvojodbor). dokopy som mala 5 prihlasok (Brno a BA) a vsade ma vzali, tu som sla lebo som to chcela studovat najviac. Chcela som tento obor, pretoze ma to zaujima, to bol najvacsi dovod. Neriesila som vyber odboru podla realnej moznosti zamestnania, pretoze sa v tomto o seba nebojim. Uz teraz mam sexi zivotopis a mam to cele pekne poplanovane, ak sa mi podari vystudovat, tak budem velmi lahko odlisitelna od ostatnych v mojom odbore.
Ohladom lokality, mam velmi rada Bratislavu ale predsa som sla do Brna, z viacerych hladisk je Masarykova jednoducho kvalitnejsou skolou.
som v polke prveho semestra cize tazko este moc hovorit co a jak, ale zatial citim, ze som si vybrala spravne.
no a vobec rozhodnuie ist na vs bolo pre mna dost prirodzene, lebo sa chcem dozvediet ovela viac o tom, co ma bavi, a taktiez tam, kde sa chcem pohybovat by som bez vysky moc nepochodila.
URAP je rebríček podľa zostavený na základe citácii...v takom prípade sa nečudujem, že UK BA sa dostala tak vysoko, keď prax je taká, že kamoš cituje kamoša po všelijakých knihách, zborníkoch a časopisoch, i keď netvrdím, že tam nie je aj gro skutočných citácii v zahraničných časopisoch s vysokým impact factorom... a stačí sa pozrieť na ten rebríček samotný, napr. do top 10 sa dostali niektoré naozaj zaujímavé univerzity, ktoré v iných rebríčkoch zaostávajú no a taký MIT sa tam ani nedostal.
Inde je to zase takto:
Podľa Shanghajského rebríčku je v TOP 500 iba UK Praha, žiadna slovenská.
v QS rebríčku sa umiestnili 4 české školy, žiadna slovenská
vo World Academics Ranking je napríklad UK BA až na 1503. mieste
no a teraz nedávno bol tiež nejaký rebríček škôl kam sa dostali 3 české uni, žiadna slovenská
toľko k tým rebríčkom
ja som študoval bc. na Slovensku mgr. v Čechách. Už v prvom ročníku ma kopec vecí na škole demotivovalo. Bolo tam dosť veľa ľudí, ktorí na to vôbec nemali, ale preliezali z ročníka do ročníka. Keby sami nevzdali štúdium alebo by neprestali chodiť do školy a na skúšky, verím tomu, že by im ten diplom ešte aj vnútili do ruky To, že sme mali mizerné podmienky na štúdium je už taká slovenská klasika, ale aj tak bola tá obtiažnosť až primitívne hračkárska. Veď mne tam stačilo sa cez noc naučiť na skúšku, pričom som sa cely rok tomu nejak nevenoval lebo nebolo treba. No a takto sa získavajú diplomy na Slovensku s minimálnou námahou. Keď chce študent vedieť viac, venovať sa tomu, zaujíma sa o veci atď. tak nie je to boha, aby mu niekto poradil lebo však profáci majú iné veci na robote lebo nie sú ani k zastihnutiu na katedre pretože musia učiť na ďalších dvoch univerzitách... a zapísať si nejaké iné predmety, rozšíriť obzory, špecializáciu? na slovenskej uni sa to NEDÁ, teda dalo by sa to, ale to by kompetentní museli rozhýbať tie svoje zadky a niečo pre univerzitu aj urobiť.
Žiaľ, to je slovenská realita. Poslednou kvapkou boli štátnice, keď samozrejme nikto nedal žiadne pokyny ako budú prebiehať, tak som sa tam skoro pohádal s predsedníčkou komisie, že čo je toto za bordel (mal som obhajobu, tak som si doniesol prezentáciu na usb, myslíš, že tam niekto na to myslel, že treba doniesť a zapojiť techniku? jasné, že nie! hlavne, že ja som bol kok lebo som si nedoniesol ntb lol).
Na masaryčke som potom prežil krásne dva šťastné roky, hoci ma prijali aj UK BA a UKF. Povedal som si, že Slovensko nikdy viac. Najmä keď som ešte počúval svojich kamarátov, keď rozprávali ako to "funguje" na ich univerzite (SPU, UK, TNUNI, UCM a ďalšie..) 9x ísť na skúšku akože wtf a že si ešte nikde aj pýtajú úplatky a robia z univerzity veľkotlačiareň diplomov...
a áno, zle som sa vyjadril, nie každá škola na SK je nahovno, ale značná väčšina áno. Snaď svetlým príkladom je STU, ktorá je celkom na úrovni, oplatí sa na nej študovať a vychováva kvalitných absolventov... Preto súhlasím s tým, že je treba zrušiť minimálne polovicu škôl (ak nie aj viac). Nie je predsa možné, aby vš produkovali ročne stovky žurnalistov, učiteľov, filozofov a pod. Veď pri takých počtoch je potom nemožné uplatniť sa vo svojom odbore...
Na túto tému by som vedel ešte strašne veľa napísať... ale všetko podstatné už zhrnul @corwinuss , ktorý to vystihol najlepšie.
@trtken pozeram, ze mas pravdu o tom URAP na ich webe ... aj ked, ze ked sa cituju kamarati mozno maju zohladnene a vyhadzovane z kriterii,
ako som uz pisal predtym, slovenskemu vys. skolstvu podkopava nohy politika a niektori zatrpknuti pani
mne je z toho len smutno,
ja som si dovolil tvrdit na zaklade vlastnej skusenosti, ze obsah uciva je velmi podobny ci u nas, ci v CR, rozdielne su fin. prostriedky, podmienky (to aj tak skace, my mame napr. tiez dost prisne podmienky, nas skoncilo malo bc), prostredie, ponukane moznosti
anyway - som aj vcelku rad, ze v mojom obore sa nehladi velmi na to odkial je nejaky papier, ale realne schopnosti,
@sheily ono, story behind je asi taka, ze statistiky ohladom toho, kolko mal posledny prijaty na ten ktory odbor (ked pogooglis) boli dsot vysoke po minule roky. tusim 2010-1012 cca 170, 2013 160 na tomto som ja stavala s tym, ze som si pvoedala, ze musim dat 170. sla som na prve a mala som tusim 168 (ucila som sa na to ja neviem asi dva tyzdne) pvedala som si, ze to nestaci, sla som na druhe. tam som mala sice viac bodov ale percentil nizsie kedze sa zjavne vsetci okolo mna zlepsili. na druhe som sa ucila asi mesiac. ale nechap to akoze mesiac v kuse. proste neviem vyjadrit kolko asi. no a povedala som si, ze jak neurobim tie tretie tak ma jebne, no a tie som dala na 182. ucila som sa z oficialne vydanej knihy o ZSV, tam mas jednotlive podobory ako pravo, politologia a tak, ja som sa ucila ale len na polku z nich kde som vedela ze potrebujem zabrat, napriklad ceske pravo je dobry mazec. na osp som nevidela zmysel v uceni. no ale najhorsie bolo zistenie po tom, co som bola 5. zo vsetkych, ze tento rok poslednemu stacilo 130.
@trtken nemám mať prečo mindrák z českých škôl, ja si idem svoj
To že tebe sa toporí penis z toho, že si chodil na karlovu školu je vec iná, ale úprimne, koľko Slovákov študuje práve na nej? Bavme sa komplexne a nie len o jednej konkrétnej škole. Jednoducho úroveň vysokých škôl v CZE a SVK je viac ako dosť podobná a s reálnym zahraničím je to bieda.
tak nám prosím ťa, ty rozumbrada, vysvetli kde všade si študoval, ak vôbec, keď máš také brutálne znalosti o úrovni vysokého školstva na Slovensku a v Čechách, nech sa môžme konečne zasmiať. lebo evidentne kecáš o veciach, ktorým nerozumieš.
@trtken propó, ani ľudia čo vyhodnocujú kvalitu vysokých škôl určite neštudovali na každej (nehovoriac o fakte, že ak niekto na nejakej škole študuje, tak už bude zrejmeurčitým smerom zaujatý)
Tak isto ako ani ľudia vyhodnocujúci kvalitu života v krajinách určite nežili v každej krajie, ani ekonómovia vyhodnocujúci silu ekonomiky nepracovali v každom štáte. Lebo na meranie týchto vecí existujú úplne iné spôsoby merania ako osobné skúsenosti. Skús sa nad tým zamyslieť a potom si ešte predstav ako sa tu smejem na tebe a tvojich enormných skúsenostiach Pán Matuzalem
@semhamforas
jasné, že rozumiem, keďže mám priamu skúsenosť s českou aj slovenskou vš, tak hádam to viem na základe toho porovnať, zatiaľ čo ty si zrejme nikde ani len neštudoval to je ako keď panic ide niekoho poučovať o sexe
@trtken jop, a keď som šoféroval napríklad fábiu a aj golfa, tak to napríklad zo mňa robí odborníka na autá a viem perfektne porovnať, či je lepšia automobilka Škoda alebo Volkswagen. To je jasná vec toto
@semhamforas@trtken neviem naco sa hadate o kokotinach, ked mate hodnotiace spravy vramci Europy aj sveta a je tam jasne dane poradie vysokych skol.Ceske skoly sa pravidelne dostavaju do top500 (ano, len niekolko skol, dajme tomu 3-4), slovenske nie. Treba viac o tom polemizovat? Cesko ma viac obyvatelov, viac prachov, je o jeden krok pred nami co sa tyka ekonomiky, neviem ci treba byt nejaky vedec na pochopenie toho, odkial prameni to, ze maju o trochu lepsie skoly.
Hadate sa ale aj tak o nicom, je to irelevantne, lebo aj tak tych kvalitnych skol je v oboch statoch hrstka a este k tomu dost zalezi na obore, a preto mozme porovnavat dosah len na mizive percento studujucich. Hej a velke mnozstvo ludi ma problem, ze sa po (a popri) studiu dostane tazko k praxi a vaciu sancu maju v Cesku, cize mozno si vyberaju cesku skolu aj preto, aby popri studiu uz mali moznost si budovat portfolio vo svojom obore, miesto brigadovania v mc donalde.
@semhamforas
tak si pozri rebríčky vysokých škôl, tam to máš jasne podložené faktami. Doteraz si tu neuviedol nič, absolútne nič, len kecy o tom, že si všade bol a všetko vieš
@trtken presne, do top 500 vysokých škôl sa dostala len karlova a koniec. Ako som písal, zhodujem sa s príspevkom @21. Týmto som dohovoril a prajem ti príjemnú onaniu nad vysokou školou
@carpathian do top 500 vysokých škôl sa dostala len karlova. A tu sa nebavíme o jednej škole ale školstve ako celok. Čiže tu neseparujme školy tak ako komu vyovuje v diskusii ale hodnoťme tu ten celok. Tuná je to ako porovnávať bezrukého a beznohého a hádať sa, že kto je na tom lepšie. Obaja sú na tom blbo. Jednoducho len študenti v čechách majú pocit že študujú v tvrdom zahraničí
aha, takže keď majú Česi v top 500 Karlovku, tak to sa neráta? to je zaujímavý prístup
mimochodom rebríček českých uni:
244. Charles University
411-420. Czech Technical University in Prague
551-600. Masaryk University
651-700. Brno University of Technology
700+ University of Economics Prague
To je minimálne 5 škôl, ktoré sú výrazne vyššie než najlepšia UK BA, ktorá sa tam ani nedostala, ale podľa World Academics Ranking má pekné 1503. miesto
Áno, rozhodol som sa ísť na vysokú školu preto, lebo po ukončení strednej mi gympel neposkytoval uplatnenie, ale to už je asi jasné, keďže je to škola zameraná na prípravu na VŠ, takže primárne som chcel ísť na vysokú.
Zobrali ma všade, všetky tri prihlášky boli akceptované, tak som sa musel definitívne rozhodnúť pre jednu. Vybral som si a som nesmierne spokojný a v žiadnom prípade by som nemenil.
Ísť na vysokú len kvôli titulu nie je vhodné, v mojom prípade toto nehralo žiadnu úlohu. Ja osobne som šiel na VŠ preto, že som chcel byť na vyštudovanú oblasť odborník, teda skôr pre výstupné vedomosti, ako pre dôsledok úspešného ukončenia. (titul) Nehovorím, že vysoká ma naučí všetko v danej oblasti, ale musí ma naučiť (hlavný predpoklad, prečo som si ju vybral) analyticky myslieť, selektovať informácie podľa aktuálnej úlohy, poskytovať priestor pre rozvoj zaujímavých oblastí... U mňa rozhodovalo hlavne to, čo ma zaujíma.
Či mi to bude vynášať alebo nie... Tak to záleží od toho, či budem v tej oblastí dobrý. Ak áno, je možné, že nájdem uplatnenie rýchlo. Ale to či budem dobrý záleží od toho, či ma to bude baviť, lebo vtedy mi učenie sa nových vecí pôjde rýchlejšie. Aspoň u mňa to tak funguje. Ak by som mal niečo robiť čisto pre finančnú stránku a nebavilo by ma to, bolo by to pre mňa odpudzujúce do takej miery, že by som to nerobil a našiel si niečo, čo ma bude baviť, aj za cenu, že mi táto činnosť neposkytne taký finančný zisk, ako tá nezaujímavá práca.
Postoj k humanitným vedám mám taký ako k prírodným vedám. Každý človek, či už zameraný prírodovedne, alebo humanitne je pre spoločnosť potrebný. Neuznávam myšlienku, ktorá je teraz čoraz častejšie pretláčaná do médií, že je nedostatok ľudí technického smeru, nedostatok matematikov, informatikou, tak teraz poďme dať pomaly nariadenie, kde prikážeme študentom, že sa nesmú hlásiť na humanitné zameranie a všetci sa musia hlásiť na technické školy. Toto nie, s tým nesúhlasím!!
Podľa m§a platí, že ak ťa niečo baví, tak jednoznačne si za tým choď a nehľaď na to, či to to okolie schváli alebo nie. Podstatné je, že to sama chceš.
Takisto nie je na mieste úvaha, že sa neoplatí študovať dajme tomu psychológiu, lebo psychológov je veľa a noví nenájdu uplatnenie a skončia na úrade práce. Ja si myslím, že ak si dobrá, tak uspeješ aj vo veľkej konkurencii... dobrá budeš len ak ťa to baví.
Mňa osobne štúdium baví, aj keď je vysoko časovo náročné a vždy od teba učitelia niečo chcú...
Situáciu na iných školách neporovnávam, lebo nemám prehľad.
JUJ no len sa neposer z Česka!!! Chod si tam bývať, ži si tam, ožieraj sa donemoty ked je ti tu tak zle....určite si študoval všetky medicíny ked to takto skvelo vieš porovnať....ked už tak MU sa môže chváliť iba krásnou budovou...Karlovku naopak uznávam....prejdi si všetky medicíny a potom hovor čo je najlepšie a podobne...nevieš ani hovno a ostatných školách...zato že to od niekoho počuješ?? ak raz budeš doktor tak s tvojou namyslenosťou a hrdosťou sa na teba vyserie každý pacient...
@laiska Však práve si ukázala, že ty si taká za akého ma pokladáš. Sorry za to, že som si povedal názor. A s tým ožieraním to sa hodí akurát tak na Slovensko, tu na také niečo nemáme čas A na Slovensko sa rád vrátim lebo tu mám rodinu, škola a životná úroveň nie je všetko. A pacient si bude vyberať podla kvality. A velmi ma mrzí, že ma pokladáš za namysleného keďže som tu len skonštatoval, že v Česku je úroveň škôl lepšia. A o ostatných školách viem od ľudí, ktorý tam študovali. Kebyže na Slovensku to je trošku lepšie tak by som sa netrepal do Česka. Ak ty študuješ medicínu tak práve len zhoršuješ moju mienku pretože to čo si napísala len vyznieva tak ako keby si si bola vedomá, že to čo hovorím je pravda, ale nevieš prežiť tu krivdu, že to naozaj tak je A prosím ťa skús sa nabudúce baviť trochu na úrovni aby to tu ako tak vyzeralo a diskusia vyzerala na úrovni. Len toľko....
typické,,počul som od iných vyskúšaj si všetky medicíny potom hodnoť názor ti nikto neberie...len si nemysli že "uzasna" Masarykova je naj škola na svete a podobne....ked si vyskúšaš všetky medicíny aj na CR aj v SR,tak potom hodnot takí ako ty ostanú zväčša učiť na škole... si typický príklad premúdrelý....to,že si sa dostal na školu ešte znamená velké nič....velmi velké nič...
@laiska Ja si nic nemyslim, je mozne, ze to aj nedam, ale kazdopadne tvoje arogantne spravanie ta tiez nepredurcuje k praci s ludmi Ja si nemyslim, ze MU je top, ale myslim si, ze je to vyborna skola a porovnatelna s Karlovkou. Kazdopadne skola ti moze len pomoct k uspechu nezariadi ho za teba. A ostat ucit na skole nie je shame Aj to musi niekto robit a je to zodpovedna robota. Nepotrebujem skusat skoly kedze som spokojny s tou co mam. A ty zas vies prd o tom kto ostava ucit na skole. Mrzi ma ak mate takych profakov, ze to podla nich sudis. Lebo pre mna su nasi motivacia a ich pristup je uplne najlepsi. A myslim si, ze si zbytocne utocna a pritom clovek interpretuje nazor vacsiny Fakt len ma uistujes, ze som spravil dobre ked som siel do CR lebo tu som sa nestretol s takou aroganciou
: vieš výborne rozosmiať a podla čoho vieš, čo študujem a kde študujem ak si spokojný, tak nerýp do iných škol aké sú bez úrovne a zlé...presne takýto ako ty šíria sprosté klebety čo vôbec nie sú pravda...tak ťa len poprosím netrep, ked si dané školy neštudoval
@laiska Ja voči žiadnej zaujatý byť nemusím keďže na každú som bol prijatý A to si fakt taká obmedzena keď na všetko potrebuješ empirickú skúsenosť? To potrebuješ všetko zažiť na to aby si pochopila, že niečo je realita? Ja osobne nie. Ja si nechám poradiť od ľudí čo už niečo dokázali a niekde sú. Život je príliš krátky na to aby som strácal čas niekde... A tiež nedokážeš čítať s porozumením, keďže nikde som netvrdil, že UKBa je bez úrovne, ale to je tvoj problém. Evidentne si sa len cítila dotknutá keď som si rýpol do tvojej UKBa a keď som jej neprisúdil kvality ako českým školám. Ale viac to nejdem rozoberať. To nepochopíš čo je učiť sa na dobrých preparátoch a mať ich dostatok a dostať sa ku knihám, ktoré sú u nás len možno v národnej knižnici. Respektíve asi ti takéto vymoženosti netreba. A nikde som nenapísal, že to je v ČR ako niekde neviem kde dobré. Všade sa nájde kopa šikovných a aj slabých. To len ty si neprežila tu krivdu, že som povedal, že niečo má vyššiu úroveň ako to tvoje. A som rád, že si sa pobavila, lebo mne je zle z toho kto bude liečiť mojich rodičov. (dúfam,že toto nie je objektívna vzorka)
fuj jaký si na seba hrdý až mi je z toho zle zlé preparáty? nemať ich dostatok? knihy? teraz si mi len potvrdil, že nevieš o tom vôbec ale vôbec nič neviem kde si to počul..ale je vidno že LEN počul
@laiska A podla toho viem čo študuješ, lebo viem používať net a viem si spojiť informácie, ktoré tu dávaš na tomto fóre, si myslíš, že som nejaký obmedzený? A ak to čo hovorím sú klebety tak sa pozri na štúdiu čo sa robila pár rokov do zadu. Fakulta v BA mala index financií 35 tuším a Olomouc čo je bežná česká fakulta mala 750 tuším. Aj MT čo je na naše pomery fajn fakulta mala len nejak 150. Takže aj o tomto sa treba až na vlastné oči presvedčiť? Ale to ty nikdy nepochopíš, lebo ani to pochopiť nechceš a nemáš ani argumenty žiadne narozdiel od ostatných ľudí čo tu prispeli do fóra. (Zase možno vyzniem namyslene) Ale polovica ľudí čo je na SK školách si ani nedalo do ČR prihlášku preto lebo je tam fyzika a potom nadrbú tie podklady zelenožlté do hlavy a dostanú sa fakultu a už majú husté reči aký sme my v česku nacítený a podobne. Už fakt viac nejdem písať lebo ani jeden argument si nedala. A sám vaš dekan povedal, že na Slovensku by sa ani nedal operovať a sám osobne pochybuje o kvalite vašej fakulty. Akože ak neveríš dám ti link na ten článok takže tak.
argument o indexe financií? sa nemáš čo učiť ked vieš takéto duchaplné informácie? neee....nič v zlom slovo neučiť na medine neexistuje na každej medine !! mám dobrú náladu, ale najradšej by som ťa vyčápala po ušoch za tieto reči a vzali ma aj do brna a vybrala som si BA náš dekan, ktorý už chvalabohu nie je dekanom tak to by som celú knihu o nom mohla napísať
@laiska Nie je to tak dávno čo som si tie indexy pozeral. A učím sa dosť neboj sa a nepochybujuem, že aj ty sa máš učiť. A zaujímam sa aj o iné veci okrem mediny. Okrem toho dnes som mal preskúšanie z kosti a klbov takže som si doprial
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
67 komentov
Názor na rôzne humanitné a podobné školy typu právo a podobne, kde je absolventov nepomerne viac ako dopyt je asi taký, že štát by tieto odbory mal financovať výrazne menej a mali by si ich platiť študenti ak chcú študovať odbor, ktorý štát už nepotrebuje aby niekto študoval a je odborníkov v danej oblasti kopu. Radšej by mal štát tie peniaze investovať do tých študijných odborov, kde je nedostatok absolventov nech skvalitní štúdium a viac motivuje k štúdiu týchto odborov.
Rozdiely v školstve na SVK a CZE sú minimálne ale tak tí, čo študujú v čechách to berú za silné zahraničie a kvalitou sa to podľa nich môže porovnávať s harvardom Pritom porovnávať školstvo na SVK a CZE je asi ako porovnávať fabiu a a napríklad hyundai i20. V podstate je to to isté a jedno je možno lepšie o taký kúsok, že je zbytočné sa o tom vôbec baviť
(a to celé iba pre to, že som zažila dva roky na českej vš)
2. rozhodoval som sa na základe toho aby ma to bavilo a aby môj obor mal budúcnosť
3. humanitné vedy nejak neriešim
4. rozdiel medzi svk a cz školami ti neviem povedať kedže som na žiadnu slovenskú nechodil, ale prístup vyučujúcich k študentom je tu v ČR oveľa lepší (z počutia od kamarátov)
a rozhodol som sa pre studium kvoli prisernej situacii na pracovnom trhu v nasej krajine, skratka aby som aspon nejako fungoval, kym si nenajdem pracu. neplanujem vsak studovat viac nez po dosiahnuti Bc. titulu.
rozdiel v skolach na slovensku a v cechach vidim..ale mna to do ciech netahalo, ostala som na slovensku a nelutujem
Nelutujem to, bavi ma to, ucime sa zajimave veci, a hoci obcas sa zamyslim nad buducnostou nemyslim si, že budem mat problém nájsť si pracu, uz teraz mi jedna znama ponukala na polovicny uvazok super dzob celkom aj z mojho odboru, ale nemohla som kvoli casovemu deficitu .
dostala som sa na skolu, na ktoru som chcela, v CR. rozhodla som sa podla toho, co ma zaujimalo, na peniaze som az tak nemyslela.
v humanitnych vedach sa neorientujem, ale myslim si, ze ziaden odbor by sa nemal nazyvat odpadom. reputaciu mu robia ludia, co to studuju, samotna skola za to nemoze.
neviem ci je rozdiel medzi skolami v CR a SR, kedze vysku mam len jednu a inde som nestudovala.
som na ff a k humanitným vedám aj k prírodným mám pozitívny postoj, nemám potrebu sa vyvyšovať nad nejaký iný obor - a občas rozmýšľam, že by som si možno snáď jedného dňa splnila študijný sen aj čo sa týka tej prír. a hecla sa študovať druhý vysnívaný obor :happy:
so štúdiom som spokojná, máme super vyučujúcich ktorých baví učiť, majú super prístup k žiakom, skôr ma štvú tí samotní žiaci ktorí sú dosť často trošku takými brzdami vyučovacieho procesu + aj preto, že je tu ešte dosť ľudí, ktorí si dosť neskoro uvedomili, že robia niečo čo ich nebaví, tak pristupujú k hodinám/k príprave na hodiny z nechuťou, keď chce na hodine učiteľ diskusiu, nejaký feedback, drvivá väčšina zaryto mlčí a s vyučujúcimi sa bavia len tí istí ľudia.
na škole v sr som nikdy nebola, som v čr, takže to neviem nejak objektívne porovnať ale som tu spokojná :happy:
lol žiadna slovenská škola sa nedá ani len porovnať s Karlovkou alebo hoci s Masaryčkou, ktoré majú viac patentov než všetky slovenské uni dokopy, ale asi máš dajaký komplex z toho, že tí čo študujú v ČR sú proste na tom o svetelné roky lepšie než ty V rebríčkoch naj univerzít nemá Slovensko ani jednu ako jediná krajina z V4, toľko k tej "rovnakej" úrovni.
Ja som študoval na Slovensku aj v Čechách, takže môžem porovnávať a ten rozdiel je veľký po všetkých stránkach, aj keď jasné, že to nie je žiadny Harvard, ale slovenské univerzity sú v takom hlbokom hovne, že ich prekoná hocičo, a to dosť výrazne, i keď samozrejme, že aj v čr sa nájdu veľmi zlé školy, no na TOP české univerzity sa nechytá žiadna slovenská ani zďaleka.
napr. URAP, ktory berie len top 2000 skol sveta, co je cca 10% vsetkych - takze "ale slovenské univerzity sú v takom hlbokom hovne, že ich prekoná hocič" is invalid
- 1 - 250 - z CR/SR 1 skola, Karlova Uni
- 251 - 500 - z CR/SR jedna skola Komenskeho Uni
MU je nizsie ako UK napr., ako uznavam, ze STU teraz prepadla a je nizsie ako MU, prednedavnom tomu tak nebolo, sa vseliak predbiehaju stale
skoda STU, kedze este pred dvoma rokmi bola "Podľa rebríčka University Ranking By Academic Performance 2012/13 je STU najlepšou technickou školou v SR a druhou najlepšou technikou v ČR a SR ( STU – 1002. miesto, CVUT Praha 587, VŠCHT Praha 1010, VUT Brno 1220)."
si v Cechach a u nas aj dostudoval, ci len "studoval"? porovnatelne programy na tom istom stupni?
dalsia vec, ze tak cca z 50% je VS o samotnom individualnom cloveku a faktoroch co on ovplyvnuje
ten rebricek je uplne legitimna zalezitost,
Ja mam jedneho z najlepsich kamaratov vystudovanych na MU uplne podobny odbor ako ja na STU a vela sme sa bavili o roznych zalezitostiach. Dosli sme obaja k tomu, ze je to velmi podobne, len on mal napr. rekonstruovanu fakultu peknu nedavno (ale to ja by som zas mohol povedat, ze FIIT budova je tiez asi tak na tom). Som z IT a on napr. mohol tak ten nastaveny system "poohybat", ze nikdy neprogramoval v C, ani poriadne v nicom inom a pritom mal aplikovany odbor (parkrat mal zapisanu nejaku chobotinu z inej fakulty ci aj ich FI za nejake dva kredity, to bolo nieco smiesne)...
celkovo sa mi predmety za dva kredity a pod. na VS hnusia
Suhlasim, ze VUT, Karlova su niekde inde, to je aj v tych statistikach vidno. Ale je naozaj zbrkle a prehnane hovorit, ze na slovensku je kazda skola uplna sracka a pod. To je zas oproti tej "nasej zatrpknutosti" (ktoru vobec nemam, len som objektivny) velmi obmedzeny nazor.
(btw mam kamaratku, ktora skoncila veterinu v kosiciach, co je uplny hardcore a rozpravala mi, ze tolko cechov pokope videla len v cechach - co tam prisli studovat)
Suhlasim, ze urcite je to aj o peniazoch, proste tie slovenske skoly dostavaju zle rozdelene financie a celkovo je ten system deravy. Smutne je, ze aj ked sa akredi. komisia snazi nejaku skolu odpisat, politicky sa to zastavi.
V SR by podla mna nebolo tazke to studium skvalitnit v obdobi cca 2-3r takym sposobom, ze sa vyskrtnu niektore VS (znizit pocet, zacat tymi s najslabsimi vysledkami a tymi roznymi "pseudoskolami" - su spoboby ako by sa to vedelo urcit), navysi rozpocet na skolstvo, vedu, prerozdelia profesori (aj ti dobri z tych pseudo, co ich tam par sa urcite najde by dostali pracu na inej), niektorych v uz naozaj pokrocilom veku (ktori ucia uz len preto, lebo sa nenasla nahrada) poslat do dochodku, prilakat zahranicnych lepsimi platovymi a pracov. podmienkami. Celkovo preciznejsie prijat studentov... A zaujimava je vec, ktoru maju v Norsku (mozno Svedsko, niesom si isty), ze VS dostava peniaze za studenta ktory nie zacal dany rok, ale ten rok dokoncil.
som na FEI STU, mal som aj zlozitosti, automaty, logiku, neur. siete, evol.alg., linearnu alg., petriho siete, gramatiky a jazyky, statistiku, analyt. matiku a cca 7 prog. jazykov
a to je aplikovany odbor
na ziadnej VS by si sa nemal ucit prog. v konkretnom jazyku, to by bola uplna sprostost
brala som do úvahy to čo mi je zaujímavé, čo by ma mohlo baviť a čo by mi výzvou bolo (štátnicovať odborné štátnice za 3 rtroky z ruštiny a klasicke z polštiny za 2 je vcelku sranda... bez žiadny rpedošlých znalostí .D)
Študujem humanitné (filologie sa tam zaraďujú všakže? .D) ako vraví rytmo, nelutujem, a nech si každý študuje čo chce... ako sa tu raz rozoberalo, vďaka týmto "odpadovým" odborom ako sa to hnusnenazvalo, sa nemusíte učiť len z tunajšopísaných materiálov.
Taktiež sa neoplatí porovnávať neporovnatelné.
Som spoko, čo v čr a som spoko...v sr neštudovau
Hehe
Ohladom lokality, mam velmi rada Bratislavu ale predsa som sla do Brna, z viacerych hladisk je Masarykova jednoducho kvalitnejsou skolou.
som v polke prveho semestra cize tazko este moc hovorit co a jak, ale zatial citim, ze som si vybrala spravne.
URAP je rebríček podľa zostavený na základe citácii...v takom prípade sa nečudujem, že UK BA sa dostala tak vysoko, keď prax je taká, že kamoš cituje kamoša po všelijakých knihách, zborníkoch a časopisoch, i keď netvrdím, že tam nie je aj gro skutočných citácii v zahraničných časopisoch s vysokým impact factorom... a stačí sa pozrieť na ten rebríček samotný, napr. do top 10 sa dostali niektoré naozaj zaujímavé univerzity, ktoré v iných rebríčkoch zaostávajú no a taký MIT sa tam ani nedostal.
Inde je to zase takto:
Podľa Shanghajského rebríčku je v TOP 500 iba UK Praha, žiadna slovenská.
v QS rebríčku sa umiestnili 4 české školy, žiadna slovenská
vo World Academics Ranking je napríklad UK BA až na 1503. mieste
no a teraz nedávno bol tiež nejaký rebríček škôl kam sa dostali 3 české uni, žiadna slovenská
toľko k tým rebríčkom
ja som študoval bc. na Slovensku mgr. v Čechách. Už v prvom ročníku ma kopec vecí na škole demotivovalo. Bolo tam dosť veľa ľudí, ktorí na to vôbec nemali, ale preliezali z ročníka do ročníka. Keby sami nevzdali štúdium alebo by neprestali chodiť do školy a na skúšky, verím tomu, že by im ten diplom ešte aj vnútili do ruky To, že sme mali mizerné podmienky na štúdium je už taká slovenská klasika, ale aj tak bola tá obtiažnosť až primitívne hračkárska. Veď mne tam stačilo sa cez noc naučiť na skúšku, pričom som sa cely rok tomu nejak nevenoval lebo nebolo treba. No a takto sa získavajú diplomy na Slovensku s minimálnou námahou. Keď chce študent vedieť viac, venovať sa tomu, zaujíma sa o veci atď. tak nie je to boha, aby mu niekto poradil lebo však profáci majú iné veci na robote lebo nie sú ani k zastihnutiu na katedre pretože musia učiť na ďalších dvoch univerzitách... a zapísať si nejaké iné predmety, rozšíriť obzory, špecializáciu? na slovenskej uni sa to NEDÁ, teda dalo by sa to, ale to by kompetentní museli rozhýbať tie svoje zadky a niečo pre univerzitu aj urobiť.
Žiaľ, to je slovenská realita. Poslednou kvapkou boli štátnice, keď samozrejme nikto nedal žiadne pokyny ako budú prebiehať, tak som sa tam skoro pohádal s predsedníčkou komisie, že čo je toto za bordel (mal som obhajobu, tak som si doniesol prezentáciu na usb, myslíš, že tam niekto na to myslel, že treba doniesť a zapojiť techniku? jasné, že nie! hlavne, že ja som bol kok lebo som si nedoniesol ntb lol).
Na masaryčke som potom prežil krásne dva šťastné roky, hoci ma prijali aj UK BA a UKF. Povedal som si, že Slovensko nikdy viac. Najmä keď som ešte počúval svojich kamarátov, keď rozprávali ako to "funguje" na ich univerzite (SPU, UK, TNUNI, UCM a ďalšie..) 9x ísť na skúšku akože wtf a že si ešte nikde aj pýtajú úplatky a robia z univerzity veľkotlačiareň diplomov...
a áno, zle som sa vyjadril, nie každá škola na SK je nahovno, ale značná väčšina áno. Snaď svetlým príkladom je STU, ktorá je celkom na úrovni, oplatí sa na nej študovať a vychováva kvalitných absolventov... Preto súhlasím s tým, že je treba zrušiť minimálne polovicu škôl (ak nie aj viac). Nie je predsa možné, aby vš produkovali ročne stovky žurnalistov, učiteľov, filozofov a pod. Veď pri takých počtoch je potom nemožné uplatniť sa vo svojom odbore...
Na túto tému by som vedel ešte strašne veľa napísať... ale všetko podstatné už zhrnul @corwinuss , ktorý to vystihol najlepšie.
ako som uz pisal predtym, slovenskemu vys. skolstvu podkopava nohy politika a niektori zatrpknuti pani
mne je z toho len smutno,
ja som si dovolil tvrdit na zaklade vlastnej skusenosti, ze obsah uciva je velmi podobny ci u nas, ci v CR, rozdielne su fin. prostriedky, podmienky (to aj tak skace, my mame napr. tiez dost prisne podmienky, nas skoncilo malo bc), prostredie, ponukane moznosti
anyway - som aj vcelku rad, ze v mojom obore sa nehladi velmi na to odkial je nejaky papier, ale realne schopnosti,
To že tebe sa toporí penis z toho, že si chodil na karlovu školu je vec iná, ale úprimne, koľko Slovákov študuje práve na nej? Bavme sa komplexne a nie len o jednej konkrétnej škole. Jednoducho úroveň vysokých škôl v CZE a SVK je viac ako dosť podobná a s reálnym zahraničím je to bieda.
inak @21
@corwinuss jj to som počul. Kvôli tomuto existuje také príslovie, že u susedov aj omastený chleba chutí lepšie. A tuná to platí očividne dosť podobne
tak nám prosím ťa, ty rozumbrada, vysvetli kde všade si študoval, ak vôbec, keď máš také brutálne znalosti o úrovni vysokého školstva na Slovensku a v Čechách, nech sa môžme konečne zasmiať. lebo evidentne kecáš o veciach, ktorým nerozumieš.
Tak isto ako ani ľudia vyhodnocujúci kvalitu života v krajinách určite nežili v každej krajie, ani ekonómovia vyhodnocujúci silu ekonomiky nepracovali v každom štáte. Lebo na meranie týchto vecí existujú úplne iné spôsoby merania ako osobné skúsenosti. Skús sa nad tým zamyslieť a potom si ešte predstav ako sa tu smejem na tebe a tvojich enormných skúsenostiach Pán Matuzalem
jasné, že rozumiem, keďže mám priamu skúsenosť s českou aj slovenskou vš, tak hádam to viem na základe toho porovnať, zatiaľ čo ty si zrejme nikde ani len neštudoval to je ako keď panic ide niekoho poučovať o sexe
Hadate sa ale aj tak o nicom, je to irelevantne, lebo aj tak tych kvalitnych skol je v oboch statoch hrstka a este k tomu dost zalezi na obore, a preto mozme porovnavat dosah len na mizive percento studujucich. Hej a velke mnozstvo ludi ma problem, ze sa po (a popri) studiu dostane tazko k praxi a vaciu sancu maju v Cesku, cize mozno si vyberaju cesku skolu aj preto, aby popri studiu uz mali moznost si budovat portfolio vo svojom obore, miesto brigadovania v mc donalde.
tak si pozri rebríčky vysokých škôl, tam to máš jasne podložené faktami. Doteraz si tu neuviedol nič, absolútne nič, len kecy o tom, že si všade bol a všetko vieš
@carpathian do top 500 vysokých škôl sa dostala len karlova. A tu sa nebavíme o jednej škole ale školstve ako celok. Čiže tu neseparujme školy tak ako komu vyovuje v diskusii ale hodnoťme tu ten celok. Tuná je to ako porovnávať bezrukého a beznohého a hádať sa, že kto je na tom lepšie. Obaja sú na tom blbo. Jednoducho len študenti v čechách majú pocit že študujú v tvrdom zahraničí
aha, takže keď majú Česi v top 500 Karlovku, tak to sa neráta? to je zaujímavý prístup
mimochodom rebríček českých uni:
244. Charles University
411-420. Czech Technical University in Prague
551-600. Masaryk University
651-700. Brno University of Technology
700+ University of Economics Prague
» www.topuniversities.com/university-rank...
To je minimálne 5 škôl, ktoré sú výrazne vyššie než najlepšia UK BA, ktorá sa tam ani nedostala, ale podľa World Academics Ranking má pekné 1503. miesto
» academyrank.com/rank.php?page=3...
47. Karlova univerzita
64. České vysoké učení technické
74. Masarykova univerzita
» www.4icu.org/topEurope/...
ani jedna slovenská uni sa nedostala do top 100
Zobrali ma všade, všetky tri prihlášky boli akceptované, tak som sa musel definitívne rozhodnúť pre jednu. Vybral som si a som nesmierne spokojný a v žiadnom prípade by som nemenil.
Ísť na vysokú len kvôli titulu nie je vhodné, v mojom prípade toto nehralo žiadnu úlohu. Ja osobne som šiel na VŠ preto, že som chcel byť na vyštudovanú oblasť odborník, teda skôr pre výstupné vedomosti, ako pre dôsledok úspešného ukončenia. (titul) Nehovorím, že vysoká ma naučí všetko v danej oblasti, ale musí ma naučiť (hlavný predpoklad, prečo som si ju vybral) analyticky myslieť, selektovať informácie podľa aktuálnej úlohy, poskytovať priestor pre rozvoj zaujímavých oblastí... U mňa rozhodovalo hlavne to, čo ma zaujíma.
Či mi to bude vynášať alebo nie... Tak to záleží od toho, či budem v tej oblastí dobrý. Ak áno, je možné, že nájdem uplatnenie rýchlo. Ale to či budem dobrý záleží od toho, či ma to bude baviť, lebo vtedy mi učenie sa nových vecí pôjde rýchlejšie. Aspoň u mňa to tak funguje. Ak by som mal niečo robiť čisto pre finančnú stránku a nebavilo by ma to, bolo by to pre mňa odpudzujúce do takej miery, že by som to nerobil a našiel si niečo, čo ma bude baviť, aj za cenu, že mi táto činnosť neposkytne taký finančný zisk, ako tá nezaujímavá práca.
Postoj k humanitným vedám mám taký ako k prírodným vedám. Každý človek, či už zameraný prírodovedne, alebo humanitne je pre spoločnosť potrebný. Neuznávam myšlienku, ktorá je teraz čoraz častejšie pretláčaná do médií, že je nedostatok ľudí technického smeru, nedostatok matematikov, informatikou, tak teraz poďme dať pomaly nariadenie, kde prikážeme študentom, že sa nesmú hlásiť na humanitné zameranie a všetci sa musia hlásiť na technické školy. Toto nie, s tým nesúhlasím!!
Podľa m§a platí, že ak ťa niečo baví, tak jednoznačne si za tým choď a nehľaď na to, či to to okolie schváli alebo nie. Podstatné je, že to sama chceš.
Takisto nie je na mieste úvaha, že sa neoplatí študovať dajme tomu psychológiu, lebo psychológov je veľa a noví nenájdu uplatnenie a skončia na úrade práce. Ja si myslím, že ak si dobrá, tak uspeješ aj vo veľkej konkurencii... dobrá budeš len ak ťa to baví.
Mňa osobne štúdium baví, aj keď je vysoko časovo náročné a vždy od teba učitelia niečo chcú...
Situáciu na iných školách neporovnávam, lebo nemám prehľad.
JUJ no len sa neposer z Česka!!! Chod si tam bývať, ži si tam, ožieraj sa donemoty ked je ti tu tak zle....určite si študoval všetky medicíny ked to takto skvelo vieš porovnať....ked už tak MU sa môže chváliť iba krásnou budovou...Karlovku naopak uznávam....prejdi si všetky medicíny a potom hovor čo je najlepšie a podobne...nevieš ani hovno a ostatných školách...zato že to od niekoho počuješ?? ak raz budeš doktor tak s tvojou namyslenosťou a hrdosťou sa na teba vyserie každý pacient...
typické,,počul som od iných vyskúšaj si všetky medicíny potom hodnoť názor ti nikto neberie...len si nemysli že "uzasna" Masarykova je naj škola na svete a podobne....ked si vyskúšaš všetky medicíny aj na CR aj v SR,tak potom hodnot takí ako ty ostanú zväčša učiť na škole... si typický príklad premúdrelý....to,že si sa dostal na školu ešte znamená velké nič....velmi velké nič...
: vieš výborne rozosmiať a podla čoho vieš, čo študujem a kde študujem ak si spokojný, tak nerýp do iných škol aké sú bez úrovne a zlé...presne takýto ako ty šíria sprosté klebety čo vôbec nie sú pravda...tak ťa len poprosím netrep, ked si dané školy neštudoval
fuj jaký si na seba hrdý až mi je z toho zle zlé preparáty? nemať ich dostatok? knihy? teraz si mi len potvrdil, že nevieš o tom vôbec ale vôbec nič neviem kde si to počul..ale je vidno že LEN počul