Dá sa nejakým spôsobom nainštalovať linux (konkrétne ubuntu) na usb kľúč alebo na usb prenosný hdd?
chcem na pc používať 2 OS a preto chcem maj jeden uložený v pc na hdd (Windows) a druhý na usb klúči (Ubuntu).
@lukas582 mozno pri win8, lebo je drbnuty ale mam win7 a asi 3 krat som si preinstalovaval ubuntu a ani raz sa mi povodny nezmazal
ale musis davat aspon trochu pozor pri vybere particie
@lukas582 Neviem ci tu nikto nechape co chces ale poviem ti to takto. Toto co ty chces je hovadina Uz prvy problem mi nastava pri tom ze kde by si mal GRUB ? A ako by odkazoval na to USB? Dalej ak tento problem zanedbame tak ti ani presne neviem povedat ci je taketo nieco mozne ale z toho co viem o PC tak mi to pride nerealne lebo bootovacie USB na ktorom by bol OS sa prieci logike o tom ako startuje PC. Skus si nieco pogooglit ale myslim si ze nenajdes nic.
Este ma napadlo, Si predstav ze to strcis do ineho PC. Mas tam iny chipset, grafiku, procesor. To by nedokazal ustat ani linux
@10 bootovacie USB alebo CD je bezna vec, ide skor o to, ze sa mu nebude moct kvalitativne ( ani kvantitativne ) ukladat informacie o systeme a jeho zmenach, ale live bootovacky su uplne bezne, to as nedava moc zmysel to, co splietas ty hlavne v tom druhom odseku.
all in all, nainstalovat na usb si linux nenainstaluje, ale pustat ho odtial bude vediet.
nic neriskujes len ked sa ta bude pytat na particie tak citaj dvakrat a raz klikaj. je nezmysel davat ho na usb.
nad niecim takym ze vytiahnes usb, pripojis k inemu pc a ze ti pobezi OS, tak na to rychlo zabudni. vzdy sa instaluju ovladace podla konkretneho HW a ak ten zmenis, musis aj ovladace nove dat.
ked uz chces linux a nechces nic riskovat skus virtualizaciu OS. napr. cez oracle vm virtualbox
akoze teoreticky princip toho co ty chces je taky ze pri instalacii zvolis particiu na USB. ale ak pri particiach daco poseries tak vzdy riskujes stratu. a otazne je ci ti instalator nacita to usb.
kazdopadne ked mas na pc windows a instalujes linux tak grub sa ti vyriesi automaticky a nic neriskujes. horsie ked mas linux a instalujes win. winows je v tomto ohlade ako slon v porcelane a prepise MBR tak ze budes na prvy pohlad vidiet len win. ale linux tam stale je len treba opravit grub.
@smis myslim, ze nie som ten, ktory potrebuje prave citat viac s porozumenim.
principialne je mozne aj instalovat OS na usb, pripadne bootovat z liveCD a overlayovo storeovat data zmeny na USB. takze predtym ako nieco pises, skus si to aspon narychlo skontrolovat googlom.
znie to sice ako kontraindikacia v mojom pripade medzi komentami @12 a @15 ale nie je to tak, da sa to, ale z osobnej skusenosti hovorim, ze na to treba mat fakt namakany komp, hlavne pamate, kedze takato instalacia neovplyva zrovna nejakym megaswapovym priestorom.
+ mi prislo skor zvlastne, ze typan zrejme nevedel o dualboote a prislo by mi zvlastne ho podporovat v usb distro instalacii
Spravit sa to da, ale je to bullshit. Nainstaluj si to normalne vedla windowsu, Ziadne riziko tam nie je, pokial to bezhlavo neodklikas ako instalaciu nejakej hry. Pripadne pouzi virtualnu masinu.
Aj tak nikdy nepochopim co vsetci vidia na tom blbuntu. :/
@sylver987 samozrejme ze to chcem to používať len na 1 PC
a preto na usb lebo nechcem meniť nastavenia na hdd ani nič podobné
skúšal som to cez virtualbox ale je to náročné na hardware (občas mi to seká)
naozaj tam nieje žiadne riziko ked mam 2 os na 1 hdd?
ešte skúsim niečo vygoogliť
ok podme po poriadku. virtualizacia je narocna pokial ti ju procesor nepodporuje hardwarovo. pokial ti ju podporuje tak takmer nezistis ze si na virtualnom OS. to ze ti ju podporuje este neznamena ze ju mas zapnutu v BIOSe. takze si to skontroluj.
ak budes instalovat virtualnu masinu tak vytvoris jej subor, ktory bude predstavovat disk a teda nic neriskujes lebo je to cele oddelene.
ak ides robit dual boot tak cele riziko je len v jednom kroku instalacie a to pri particiach.
instalator sa ta spyta kam chces instalovat a ak zvolis vhodnu particiu tak sa nic tvojmu windowsu nestane.
ubuntu instalator je dokonca blbuvzdorny a ak detekuje windows tak ti ponukne moznost nainstalovat ubuntu vedla windowsu a k particiam sa ani nedostanes.
ja osobne vzdy robim particie rucne a nenechavam nic na automatiku. tak viem na istotu co robim a ak sa prekliknem viem ze to je len moja chyba.
nepredpokladam ze by si mal na disku volnu particiu, ale mozes z windowsovej odkrojit pre seba. tento krok chvilku trva.
v takom pripade pri spusteni windowsu ti naskoci checkdisk, ale len ho nechas zbehnut a vsetko je OK. takze sa nemusis bat.
predpokladam ze vies ake particie mas vytarat. hlavnu ako ext4 s mount point / a este swap ktory by mal byt velkosti ramky, maximalne 2krat velkost ramky. viac je zbytocne.
co sa tyka primarnych a logickych particii, je to otazka toho ako sa uklada tabulka particii do MBR. pre teba je podstatne vediet ze pokial mas max 4 particie tak mozu byt vsetky primarne. vsetko nad 4 musi byt logicke. a este budes mat moznost vytvorit particiu na zaciatkh alebo konci oddielu. daj na zaciatku ale nehladaj v tom nejaky extra vplyv na funkcnost.
dufam ze som ti dostatocne vysvetlil co ta caka pri vytvarani particii a teda by ta nemalo nic zaskocit.
ja som dualboot robil na firemnych pc, kde boli na istych particiach nezalohovane data. a tam som 10 krat cital co robim, skor ako som klikol ale nic som nezmazal
ale ak chces mat istotu tak existuje osvedceny program acronis trueimage (ten mam vyskusany ale existuje ich vela) a pomocou neho si mozes spravit zalohu na externy disk (ocakavaj mozno aj niekolko 100gb zalohu) a v pripade neuspechu vratis pc do povodneho stavu
@lukas582
Takže takto...
Ubuntu si dokážeš jednoducho nainštalovať na virtuálny HDD ktorý bude jedným veľkým súborom a potom z neho bootovať. Pohľadaj si program Wubi, stráta dát nehrozí, je to jednoduché a automatické.
Ak si chceš na USB nainštalovať Ubuntu, nie len Live, normálne ho tam nainštaluj ako keby si ho inštaloval na HDD. Čiže napál si inštalačné/live iso na DVD alebo si to flashni na iný USB kľúč, nabootoj z neho a pri vyberaní disku a partície zvoľ svoj USB kľúč a nechaj nainštalovať. Hotovo. Z tohoto kľúča môžeš nabootovať a máš Ubuntu.
Každopádne zapudni na rýchlosť. USB nebude stíhať so zápisom a čítaním ale na 'hrajkanie sa' to stačí.
Pokiaľ by si potreboval s niečim pomôcť, kontaktuj ma cez správu či ako sa to tu volá.
Necital som celu diskusiu, ale flash pamate maju len obmedzeny pocet cyklov, preto by som na USB kluc neinstaloval OS pretoze ho zachvilu odseres... jedine ze mas vela penazi, alebo v jednom kuse nachadzas USB kluce pri ktorych sa neda vypatrat majitel ako ja
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
@devilmajster nemám na mysli LiveCD (US chcel by som ho tam mať normálne nainštalovaný ako keby bol na HDD
ale musis davat aspon trochu pozor pri vybere particie
Este ma napadlo, Si predstav ze to strcis do ineho PC. Mas tam iny chipset, grafiku, procesor. To by nedokazal ustat ani linux
pretoze grub nema problem s dual-bootom ale jebnuty mbr windowsacky hej
podrobny navod ako to spravit je napr. tu : » lifehacker.com/5403100/dual-bo...
all in all, nainstalovat na usb si linux nenainstaluje, ale pustat ho odtial bude vediet.
nad niecim takym ze vytiahnes usb, pripojis k inemu pc a ze ti pobezi OS, tak na to rychlo zabudni. vzdy sa instaluju ovladace podla konkretneho HW a ak ten zmenis, musis aj ovladace nove dat.
ked uz chces linux a nechces nic riskovat skus virtualizaciu OS. napr. cez oracle vm virtualbox
akoze teoreticky princip toho co ty chces je taky ze pri instalacii zvolis particiu na USB. ale ak pri particiach daco poseries tak vzdy riskujes stratu. a otazne je ci ti instalator nacita to usb.
kazdopadne ked mas na pc windows a instalujes linux tak grub sa ti vyriesi automaticky a nic neriskujes. horsie ked mas linux a instalujes win. winows je v tomto ohlade ako slon v porcelane a prepise MBR tak ze budes na prvy pohlad vidiet len win. ale linux tam stale je len treba opravit grub.
Prave toto je problem v tom ze on chce mat regularne nainstalovany Linux na USB. Coz je nezmysel.
A ked nechapes poslednemu odseku si precitaj @13 On to pise detajlnejsie.
principialne je mozne aj instalovat OS na usb, pripadne bootovat z liveCD a overlayovo storeovat data zmeny na USB. takze predtym ako nieco pises, skus si to aspon narychlo skontrolovat googlom.
hod napriklad okom sem :
» www.tuxradar.com/content/how-ins...
a btw posledny odsek v @13 som popisoval, aj ked nie tak detailne aj ja vyssie
+ mi prislo skor zvlastne, ze typan zrejme nevedel o dualboote a prislo by mi zvlastne ho podporovat v usb distro instalacii
Aj tak nikdy nepochopim co vsetci vidia na tom blbuntu. :/
a preto na usb lebo nechcem meniť nastavenia na hdd ani nič podobné
skúšal som to cez virtualbox ale je to náročné na hardware (občas mi to seká)
naozaj tam nieje žiadne riziko ked mam 2 os na 1 hdd?
ešte skúsim niečo vygoogliť
ďakujem za všetky vaše rady
ak budes instalovat virtualnu masinu tak vytvoris jej subor, ktory bude predstavovat disk a teda nic neriskujes lebo je to cele oddelene.
ak ides robit dual boot tak cele riziko je len v jednom kroku instalacie a to pri particiach.
instalator sa ta spyta kam chces instalovat a ak zvolis vhodnu particiu tak sa nic tvojmu windowsu nestane.
ubuntu instalator je dokonca blbuvzdorny a ak detekuje windows tak ti ponukne moznost nainstalovat ubuntu vedla windowsu a k particiam sa ani nedostanes.
ja osobne vzdy robim particie rucne a nenechavam nic na automatiku. tak viem na istotu co robim a ak sa prekliknem viem ze to je len moja chyba.
nepredpokladam ze by si mal na disku volnu particiu, ale mozes z windowsovej odkrojit pre seba. tento krok chvilku trva.
v takom pripade pri spusteni windowsu ti naskoci checkdisk, ale len ho nechas zbehnut a vsetko je OK. takze sa nemusis bat.
predpokladam ze vies ake particie mas vytarat. hlavnu ako ext4 s mount point / a este swap ktory by mal byt velkosti ramky, maximalne 2krat velkost ramky. viac je zbytocne.
co sa tyka primarnych a logickych particii, je to otazka toho ako sa uklada tabulka particii do MBR. pre teba je podstatne vediet ze pokial mas max 4 particie tak mozu byt vsetky primarne. vsetko nad 4 musi byt logicke. a este budes mat moznost vytvorit particiu na zaciatkh alebo konci oddielu. daj na zaciatku ale nehladaj v tom nejaky extra vplyv na funkcnost.
dufam ze som ti dostatocne vysvetlil co ta caka pri vytvarani particii a teda by ta nemalo nic zaskocit.
ja som dualboot robil na firemnych pc, kde boli na istych particiach nezalohovane data. a tam som 10 krat cital co robim, skor ako som klikol ale nic som nezmazal
ale ak chces mat istotu tak existuje osvedceny program acronis trueimage (ten mam vyskusany ale existuje ich vela) a pomocou neho si mozes spravit zalohu na externy disk (ocakavaj mozno aj niekolko 100gb zalohu) a v pripade neuspechu vratis pc do povodneho stavu
tak prajem vela uspechov
Takže takto...
Ubuntu si dokážeš jednoducho nainštalovať na virtuálny HDD ktorý bude jedným veľkým súborom a potom z neho bootovať. Pohľadaj si program Wubi, stráta dát nehrozí, je to jednoduché a automatické.
Ak si chceš na USB nainštalovať Ubuntu, nie len Live, normálne ho tam nainštaluj ako keby si ho inštaloval na HDD. Čiže napál si inštalačné/live iso na DVD alebo si to flashni na iný USB kľúč, nabootoj z neho a pri vyberaní disku a partície zvoľ svoj USB kľúč a nechaj nainštalovať. Hotovo. Z tohoto kľúča môžeš nabootovať a máš Ubuntu.
Každopádne zapudni na rýchlosť. USB nebude stíhať so zápisom a čítaním ale na 'hrajkanie sa' to stačí.
Pokiaľ by si potreboval s niečim pomôcť, kontaktuj ma cez správu či ako sa to tu volá.
ked ti vadi "sekanie" pri virtualnom pc, z usb swapovania nadseny nebudes,
naco vlastne chces linux?