ahojte, chcela by som ukončiť štúdium na jednej vysokej škole, začať štúdium na inej a medzitým (asi pol roka)pracovať. potrebovala by som vedieť, čo všetko musím spraviť, aby to bolo bezproblémové. počula som niečo o tom, že ak ukončím VŠ, tam sa hneď mu
kedze chodim na zakladku moc neporadim ale sestra studovala rok v nitre potom prerusila studium a isla studovat do bratislavy, lenze v bratislave jej neuznaly rok studia tak musala celu skolu od zaciatku
Po ukončení štúdia na VŠ máš čas nahlásiť sa na miestnom úrade práce asi do 7 dní nasledujúceho mesiaca v ktorom štúdium ukončíš. Je to z toho dôvodu, že keď prestaneš byť študentom, štát za teba prestane platiť zdravotné poistenie. To prevezme MPSVaR až po evidencii na úrade práce, až do doby pokiaľ si nájdeš zamestanie v TPP. Vtedy to robí zamestnávateľ. V opačnom prípade si budeš poistenie musieť platiť sama.
Pokiaľ máš menej ako 26 rokov, nemáš nárok na podporu k nezamestnanosti, ale máš povinnosť hlásiť sa na úrade práce každé dva týždne.
nie som síce právnik, ale dúfam že som to napísal správne
povedala by som, že požiadať o prerušenie štúdia na pol roka, aby si neplatila odvody, ale neviem, či to ide len tak a či na to netreba seriózny a potvrdený dôvod.
naco prerusit studium? jednoducho prestan chodit do skoly... ved oni ta vyhodia aj samy, nemusis to ty este ziadat Takto budes stale vedena ako studentka... problem je, ked chces medzitym pracovat, ale ak nemas nieco teraz nieco dobavene, tak asi tazko dostanes nejaku pracu... a urcite nie len na par mesiacov... takze tak...
ja som na tom podobne, tiez koncim so skolou a hlasim sa na inu... ale ja uz pracu mam, ako student.
budeš tak stále vedená ako študent a ak ju natrvalo neukončíš dovtedy ako nastúpiš na druhú školu, budeš hneď po prváku cvakať x tisíc korún za súbežné štúdium. a potom pravdepodobne ďalšie tisíce za prekročenú dĺžku štúdia, ktorým sa ale asi nevyhneš. (presne toto urobila kamoška a prišiel jej nemilý list na tuším 12 tisíc za 1. rok štúdia)
normálne choď na študijné a povedz, že už tam nebudeš chodť a čo všetko máš vybaviť. tie tetky nebudú asi milé, ale v konečnom dôsledku ti snáď poradia.
či ju prerušíš, alebo ukončíš, tak či tak budeš cvakať školné v poslednom bakalárskom ročníku kvôli tomu, že o ten 1 rok budeš študovať navyše.
Ale ak je pravda, čo píše @Ayreen tak potom by asi bolo fakt lepšie to ukončiť.
Pri ukončení štúdia sa treba hlásiť na úrade práce, neviem aká je tam lehota, ale myslím že krátka.
Najlepšie urobíš ak zvdihneš telefon a popýtaš sa aj v škole, aj na úrade práce.
Zisti si, či pri prerušení štúdia za teba platí štát zdravotné poistenie a tiež, ako je to s platením toho jedného ročnika, či je nejaký rozdiel, keď si školu len prerušila, alebo štúdium zanecháš.
Ešte jedna rada: Ak ukončíš štúdium a za pol roka pojdeš na iné, budeš stále braná ako nezaopatrené dieťa, teda keby chceš brať nejaké sociálne štipendium, bude sa posudzovať ich výška podla výšky prijímu tvojich rodičov.
No ak sa prihlásiš na výšku až po roku pracovania, alebo nič nerobenia, berieš sa ako zaopatrené dieťa a posudzujú sa len tvoje prijímy pre soc. štipendium.
Ďakujem Vám za všetky rady. Určite nechcem štúdium prerušiť, chcem ho ukončiť, pretože chcem potom nastúpiť do Brna na Masarykovu a v Čechách štát hradí 4 roky bakalárskeho štúdia a keďže ja som teraz v druháku, ak štúdium preruším teraz, v Čechách budem platiť len za jeden semester a nie za dva...Skôr som sa bála toho, ako je to s tým platením sociálneho a zdravotného. Neviete, či sa musím ísť nahlásiť na úrad práce aj v tom prípade, ak štúdium ukončím až po uzavretí pracovnej zmluvy?
Aiwan: u nás na študijnom nič netušia, ani len, aké doklady potrebuješ na priznanie sociálneho štipendia a ešte na Teba nabliakajú, že si si to nezistila sama...
Mam podobny problem, takze ked pojdem teraz do LS a dam si na studijnom potvrdit ten papier ze som student, ale uz tam nebudem chodit tak je to v pohode? Mam status studenta? U nas na niektorzch hodinach ked tam niekdo viackrat nebol tak ho vyskrkli s prezencky a uz sa nestarali...nenahlasaju to na studijne a tí potom na urad prace ci aky???? neviete v akom zakone by som nasla viac info o tomto?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
10 komentov
Po ukončení štúdia na VŠ máš čas nahlásiť sa na miestnom úrade práce asi do 7 dní nasledujúceho mesiaca v ktorom štúdium ukončíš. Je to z toho dôvodu, že keď prestaneš byť študentom, štát za teba prestane platiť zdravotné poistenie. To prevezme MPSVaR až po evidencii na úrade práce, až do doby pokiaľ si nájdeš zamestanie v TPP. Vtedy to robí zamestnávateľ. V opačnom prípade si budeš poistenie musieť platiť sama.
Pokiaľ máš menej ako 26 rokov, nemáš nárok na podporu k nezamestnanosti, ale máš povinnosť hlásiť sa na úrade práce každé dva týždne.
nie som síce právnik, ale dúfam že som to napísal správne
ja som na tom podobne, tiez koncim so skolou a hlasim sa na inu... ale ja uz pracu mam, ako student.
budeš tak stále vedená ako študent a ak ju natrvalo neukončíš dovtedy ako nastúpiš na druhú školu, budeš hneď po prváku cvakať x tisíc korún za súbežné štúdium. a potom pravdepodobne ďalšie tisíce za prekročenú dĺžku štúdia, ktorým sa ale asi nevyhneš. (presne toto urobila kamoška a prišiel jej nemilý list na tuším 12 tisíc za 1. rok štúdia)
normálne choď na študijné a povedz, že už tam nebudeš chodť a čo všetko máš vybaviť. tie tetky nebudú asi milé, ale v konečnom dôsledku ti snáď poradia.
Ale ak je pravda, čo píše @Ayreen tak potom by asi bolo fakt lepšie to ukončiť.
Pri ukončení štúdia sa treba hlásiť na úrade práce, neviem aká je tam lehota, ale myslím že krátka.
Najlepšie urobíš ak zvdihneš telefon a popýtaš sa aj v škole, aj na úrade práce.
Zisti si, či pri prerušení štúdia za teba platí štát zdravotné poistenie a tiež, ako je to s platením toho jedného ročnika, či je nejaký rozdiel, keď si školu len prerušila, alebo štúdium zanecháš.
Ešte jedna rada: Ak ukončíš štúdium a za pol roka pojdeš na iné, budeš stále braná ako nezaopatrené dieťa, teda keby chceš brať nejaké sociálne štipendium, bude sa posudzovať ich výška podla výšky prijímu tvojich rodičov.
No ak sa prihlásiš na výšku až po roku pracovania, alebo nič nerobenia, berieš sa ako zaopatrené dieťa a posudzujú sa len tvoje prijímy pre soc. štipendium.
To len tak pre zaujímavosť
Aiwan: u nás na študijnom nič netušia, ani len, aké doklady potrebuješ na priznanie sociálneho štipendia a ešte na Teba nabliakajú, že si si to nezistila sama...