Chcel by som si kupit fotoaparat, ale urcite sa chcem vyvarovat mydlovym kompaktom. Nie, ze by sa medzi nimi nenasli dobre kusky, ale cenovy rozdiel kvalitneho mydla a ultrazoomu byva zanedbatelny. Pytam sa vas teda co odporucate? Vase skusenosti, rady...
maly snimac atd atd...ja by som si kupil na tvojom mieste zrkadlovku a k tomu jeden objektiv navyse a mas to vybavene...ultrazoomy podla mna uz tak "neletia"
@hajzelodkosti oki aj hovorim len svoj nazor tiez som pred kupou zrkadlovky rozmyslal nad touto variantov ale precital som si nejake fora, recenzie a viac plusov mi vyslo na nu.
proste zalezi ako sa tomu budes venovat... ja som mal digitalny fotak olympus za okolo 150 Eur presnejsie model FE 5000 s 5 krat optickym zoomom, ma to krasne makro, pokial mas kludnu ruku to foti pekne fotky, ked sa vec ktoru fotis hybe, tak je casto rozmazana, lebo ta rychlost neni najlepsia... cize ked chces fotit tanecnikov, alebo tak, tak len zo zrkadlovkou... inac som sa vobec nemohol stazovat, lebo som s nou spravil par velmi peknych fotiek, a nikto mi neveril, ze to neni fotene zrkadlovkou...
ja mam superzoom a som nadmieru spokojny , mozem fotit veci do 10 km v relativne dobrej kvalite bez pridavneho objektivu asi tak do 20 nasobneho zoomu je to uplne super a potom nad 20 do 72 sa to uz zhorsuje. keby si dokupis k superzoomu este nejaky objektiv tak mozes fotit na obrovske vzdialenosti
@hajzelodkosti - otázne je, čo chceš fotiť resp. na akej úrovni... chceš to niekde uverejňovať, resp. si fotením príp. privyrobiť alebo sa tým živiť... alebo chceš fotiť len tak pre seba, do rod. albumu, do šufla... a tiež samozrejme aj to, aké máš s fotením skúsenosti, nakoľko ovládaš teóriu. Mám zrkadlá, jedn. kompaktík aj UZ - a konkrétne UZ používam pomerne často, najmä na túry... neviem, ako by som sp olu s batohm ťahal napr. na Terynu HSBLD, stačí mi, keď vlečiem statív... Takže netuším, nakoľko si vo fotení zdatný, takže ťažko radiť (tiež neviem, koľko si ochotný investovať)... ale ak už nejaké skúsenoasti máš a niečo o fotení vieš, tak je otázka, či zrkadlo alebo UZ bezpredmetná... teda ak nechceš fotiť len tak pre seba a blízkych...
@hajzelodkosti jednoznacne zrkadlovka.. pokial si nekupis naozaj kvalitny ultrazoom, tak od toho necakaj pri vyssom zoome kvalitu. Ja osobne vo viac ako 10 nasobnom optickom zoome nevidim ziadne vyhody, hlavne ked to ide na ukor kvality.
ja mám ultrazoom, lebo som si zrkadlovku proste nemohla dovoliť. tých 100 alebo 150 eur nie je zas až tak málo napríklad pre mňa, aj keď som sa stretla s tým, že to tu dosť ľudí berie ako nič.
a príde mi taktiež zbytočné, aby som si ako amatér, čo ide raz za týždeň fotiť do mesta alebo do parku, a berie ten foťák na dovolenky (nehovoriac o tom, že som ho už nespočetne veľakrát otrieskala o zem a nič mu nieje) kupovala zrkadlovku. zatiaľ. raz si kúpim, keď to bude s tým fotením vážnejšie.
som maximálne spokojná, nemusím mať zas úplne profesionálne fotky.
je to najlepší foťák aký som kedy mala.
je otázne, aké kvalitné tie fotky potrebuješ mať ty
@salora chcem sa zacat ucit, teda neviem v podstate nic, to bolo myslim citelne z mojho prispevku. Som tak sam mierne presvedcený, ze mi zrkadlovku netreba, ale chcem pocut nazor niekoho kto si mysli, ze vie viac pripadne ma skusenosti. Investovat chcem na zaciatok urcite menej nez by si cakal. Nechcem si tym zaraabt, len chcem nieco pekne tvorit.
doteraz som mal ja...a aj v okoli vacsinou ultrazoom-y....ale teraz mi to uz nestaci, radsej by som zkradlovku bral...a takto, ked chces sem tam na vylet spravit lepsie fotky na dokumentaciu, tak ultrazoom...resp hocijaky ultrazoom...no ked chces na trosku vyssej urovni, tak zrkadlovka....
Ultrazoomove SLR-like cloveka casom omrzia a zacne rozmyslat nad zrkadlovkou. Kazdy kto aktivne foti, casom zacne premyslat nad zrkadlom. A zvykne to dorazit moment ked si pozicia na nejaku dobu zrkadlo. Zrazu bude SLRka pren len dalsou zmurkajucou spongiou (kompaktom).
zacinas. nevies co chces v podstate. staci ultrazoom. ja mam ultra, fotim makra, dlhe expozicie so stativom a podobne pitomosti a mne to staci. ok nemam manualne ostrenie ale to sral pes. rozdiel zistis hlavne ked to budes nosit na krku zrkladlovku k tvojej telesnej stavbe neodporucam
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
a príde mi taktiež zbytočné, aby som si ako amatér, čo ide raz za týždeň fotiť do mesta alebo do parku, a berie ten foťák na dovolenky (nehovoriac o tom, že som ho už nespočetne veľakrát otrieskala o zem a nič mu nieje) kupovala zrkadlovku. zatiaľ. raz si kúpim, keď to bude s tým fotením vážnejšie.
som maximálne spokojná, nemusím mať zas úplne profesionálne fotky.
je to najlepší foťák aký som kedy mala.
je otázne, aké kvalitné tie fotky potrebuješ mať ty
zacinas. nevies co chces v podstate. staci ultrazoom. ja mam ultra, fotim makra, dlhe expozicie so stativom a podobne pitomosti a mne to staci. ok nemam manualne ostrenie ale to sral pes. rozdiel zistis hlavne ked to budes nosit na krku zrkladlovku k tvojej telesnej stavbe neodporucam