rada by som vedela, co este sa da v zivote robit, ak niekto vystuduje ucitelstvo...niekde som citala, ze vobec nic take robit nemusim, ale nieco ine nic konkretne tam vsak nebolo...a na ujasnenie, ked myslim nieco ine, tak myslim nieco v tom odbore, kt
uplatnenie v obore super si myslím, mimo neho a nie manuálne ? No ktovie...
ja študujem obor, pri ktorom ak ma neprijmú na magisterskú špecializáciu prekladateľského smeru (kam je neskutočne ťažké sa na mojej škole dostať), budem učiteľka , čo vnímam strašne tragicky. :/ myslím, že je to veľmi užitočná práca, ale strašne spoločensky ponižovaná, by som povedala; pozrite na platy a na to, akú "prestíž" a "rešpekt" títo ľudia majú, a pritom to, čo robia je tak dôležité...
@inkheart ja sa veľmi nečudujem, pretože (z vlastnej skúsenosti) väčšina učiteľov nestojí za nič... uznávam, že byť dobrým učiteľom je veľmi ťažké. A pozerať sa v triede na človeka, ktorého to očividne nebaví, tak to veľmi rešpekt nevzbudzuje...
nooo... deti sa rodi menej a menej (ciganov neratam) a skoly stale bojuju o prvakov lebo ich zacina byt ako safranu.. teraz je obdobie, kedy maturuje strasne vela deciek z doby SVK baby boomu... ale to pominie o chvilku..
no co ja viem, mojho priatela mama je ucitelka a na ich skole budu buduci rok asi dve ucitelky prepustat, lebo sa im nahlasilo do prveho rocniku malo deti...
@efemera to študujem ja... teda... ja študujem v Brne a tam to je tak, že 1. tri roky máš všeobecný základ a potom na magori smiley: sa to vetví. tam možeš byt bud prekladatel (čo chcem... ale berú asi 10 ludí a ja nie som čech... ale samozrejme dám to... Ak nie, the end a zakladám si čajovnu alebo sa pridám do nahého divadla :/), alebo jazykovedec, alebo stredoškolský učitel). Takže vieš čo? ked sa dostaneš na prekladatelstvo na dobrej škole a vyštuduješ to, nemáš problém, lebo je vás v republike s takým diplomom nie až tak vela a preto na teba pozerajú inak, ako ked vyštuduješ učitelstvo a k tomu si dorobíš prekladatelský certifikát. Takže hej. Myslím, že s jazykmi sa človek nestratí, aj ked nečakaj, že sa na teba zosypú nejaké tažké prachy. Budeš mat zrejme vela práce, ale nebude to tá stresujúca práca ani nič byrokratické a k ničomu nevedúca /pokial nebudeš zrovna súdna prekladatelka, ale tam zas budeš mat také platy, že ak si materialisticky orientovaná, plat ti určite bude posobit enormnú satisfakciu... ale to zrejme nebudeš, takých je pár , je hrozne tažké sa medzi nich dostat/
Takže ale... go for it. ale to možno hovorím, lebo to študujem ja. Ako najistejšie uplatnenie máš s informatikou. druhé miesto tuším farmácia. Ak sa necítiš na ani jedno alebo to proste nie je pre teba /pre mna by nebolo, ani keby som to vedela, si myslím.../, jazyky sú fajn volba. rozhodne...
@interrupcio - ja som skromne povedané celkom dobrá v tom, čo študujem a baví ma to, a práve preto to nechcem učit... čiže hej, asi je to tým... Mám svoj obor prirada na to, aby som sa nechala den čo den demotivovat bandou ignorantov. a preto možno učia vačšinou tí horší - tým možno až tak nevadí, že ich žiakov ich obor nenaplna, hlavne, že odučia, najlepšie do slova a do písmena kopírujúc osnovy / nie vždy, samozrejme... ale často... /
A tak by to práve nemalo byt, lebo učenie je doležité a svojím sposobom ušlachtilé. ale je to začarovaný kruh a ja ho neprelomím, preto ak učit, tak jedine na výške... aspon okrajovo rozumných ludí / hovorím okrajovo, lebo dnes študuje často pomaly hocikto :/ /
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
ja študujem obor, pri ktorom ak ma neprijmú na magisterskú špecializáciu prekladateľského smeru (kam je neskutočne ťažké sa na mojej škole dostať), budem učiteľka , čo vnímam strašne tragicky. :/ myslím, že je to veľmi užitočná práca, ale strašne spoločensky ponižovaná, by som povedala; pozrite na platy a na to, akú "prestíž" a "rešpekt" títo ľudia majú, a pritom to, čo robia je tak dôležité...
Takže ale... go for it. ale to možno hovorím, lebo to študujem ja. Ako najistejšie uplatnenie máš s informatikou. druhé miesto tuším farmácia. Ak sa necítiš na ani jedno alebo to proste nie je pre teba /pre mna by nebolo, ani keby som to vedela, si myslím.../, jazyky sú fajn volba. rozhodne...
@interrupcio - ja som skromne povedané celkom dobrá v tom, čo študujem a baví ma to, a práve preto to nechcem učit... čiže hej, asi je to tým... Mám svoj obor prirada na to, aby som sa nechala den čo den demotivovat bandou ignorantov. a preto možno učia vačšinou tí horší - tým možno až tak nevadí, že ich žiakov ich obor nenaplna, hlavne, že odučia, najlepšie do slova a do písmena kopírujúc osnovy / nie vždy, samozrejme... ale často... /
A tak by to práve nemalo byt, lebo učenie je doležité a svojím sposobom ušlachtilé. ale je to začarovaný kruh a ja ho neprelomím, preto ak učit, tak jedine na výške... aspon okrajovo rozumných ludí / hovorím okrajovo, lebo dnes študuje často pomaly hocikto :/ /