V restike od teba zobre peniaze uboho vyzerajuci chlapik das mu nieco?
Este musim spomenut ze ten chlapik je na voziku, nema topanky a ma evidentne vrodenu vadu kedze ma aj nohy aj ruky dost vykrivene (tym nemyslim ortopedicke problemy)
Uf.. myslim, ze nie. Vyhovorila by som sa, ze chodim do restik vybavena presnou sumou penazi a nemam ani korunu naviac, kedze vzdy presne viem, kolko stoji to, naco mam chut .
@3 ľudí, čo ma na ulici zastavia s výrazom, že chcú odo mňa an hocičo peniaze automaticky hovorím, že nemám drobné, čo je aj tak buď vždy pravda, alebo mám len tie drobné, kt. sama potrebujem, alebo aj mám drobné, ale snažím sa šetriť, takže v podstate nemám (zbytočné) drobné (na rozdávanie)
keď som bol mladší a hlúpejší, tak som im dával...
ale dnes viem dve veci:
1. žijeme v sociálnej Európe a v Európe teoreticky takmer nikto nemusí byť bezdomovec, pokiaľ sa bude aspoň trochu snažiť.... V Amerike napr. neexistujú všeliake podpory v nezamestnanosti, sociálne dávky a pod, ale v Európe ich je tak veľa, že žobrať nemusí nikto.
2. žobrú prevažne tí, ktorí vedia, že je to veľmi ľahký zdroj, veľmi slušných peňazí.
3. viac krát sa mi stalo, že ak som pred potravinami stretol človeka, čo mal obrovský flak pod okom, a potreboval si kúpiť súrne mastičku v lekárni, tak následne som ho stretol v potravinách o štvrťhodinu ako si kupuje víno
4. viac krát som stretol tú istú tetu, ktorá mi polroka tvrdila, že jej akurát mama ochorela veľmi vážne, že možno ju poznám, ak som študent a bývam v mlynskej doline, ona tam predáva v stánku, a potrebuje na lístok do lietavskej lúčky... polroka hovorila ten istý príbeh, nie len na stanici, ale aj na hviezdoslavovom námestí či v poluse som ju stretol... (čo je dosť ďaleko od stanice)...
@anik359 - nie som si úplne istý, či takého človeka do reštaurácie pustia... teda pokiaľ to nie je napr. staničná... A odkedy ma jeden bezdomovec poslal do preč s bagetou, tak dávam len poul. umelcom...
ale raz mi prišlo fakt veľmi ľúto, ked som videl v Nitre pri kostole babku aspon 80 ročnú, veľmi čisto a pomerne slušne oblečenú ako tam stojí so smutným výrazom a sklonenou tvátou k zemy a nastrčenou rukou s krabyčkou od ramy, zvierajúc ruženec medzi prstani...
taký ľudie čo celí život robili na štát, čo ona na to vyzerala vyzerala si nezaslúžia takto žiť!
@tomas máš pravdu že su tu kadejake socialne pičoviny, a to zneuživaju iba darmožráči ale slušný ludia potom nedokážu vyžiť!
pri dôchodku čo je v lepšom prípade 300€ sa nedá vôbec vyžiť! si zober že v Nitre jej ten dôchodok nemože stačiť ani na prenájom zasranej garsonky! a nito ešte na stravu energie, a o takých veciach ako kultúra čo si človek na dochodku isto zaslúži už ani nehovorím!!!
čiže to zhrniem socialne vyhody su vyhody len pre darmožráčov taký ludia čo celý zivot makali možu zdochnuť od hladu!
@salora ja som vlastne teraz na Cypre a tam ma kazda restika posedenie vonka no a tam sa ukazu casnici raz za cas takze sa tam dostane kazdy
@tomas ten clovek nebol cypercan, mozno je tu ilegalne takze ani nemoze poberat davky a ak moze tak bol az taky chory ze by som nepochybovala ze celu davku minul na lieky
@anik359 - jáj, tak to je iné... ja zasa väčšinou v Luxe a tu som bezdomovca ešte nevidel... a na Slovensku do reštík moc nechodím, takže neviem... ale už som videl, ako čašníci odháňali bezdomovca od záhradky...
Ak uz mam peniaze na restauraciu. Tak idem do takej, kde sa podobna situacia nestane. Ak uz idem do restauracie tak preto aby som tam mal klud, dobre jedlo a dobru obsluhu. A na zaver, do restauracii moc nechodim.
ak by som bola náhodou v reštike, tak peniaze určite mám..a niečo by som mu dala...i takto som zvyknem dať v meste keď náhodou stretnem....nikdy nemôžem vedieť...aj ja sa môžem stať žobrákom neviem do predu čo bude so mnou, len osud to vie
ako sa poznám tak by som dala keby som videla že naozaj v akej situácii sa nachádza
ako som bola vo Francúzsku tak jeden pán pre Notre Damom takto žobral a vôbec nemal nohy len si tam tak sedel, prišlo mi ho neskutočne ľúto a tých 40 centov ma nezabilo
ze v jednej restauraci kde predavaju hamburger,colu,hranolky tak tam jeden bezdomovec chodil okolo stolou a pital peniaze a potom odisiel a nasledne si jeden klient zavolal hlavnu osobu a ta mu povedala ze nic proti nemu nemoze spravit....
alebo na hlavnej sa ma opital 25rocni clovek ci mu nedam 50centov na listok na vlak. tak ma napadla otazka ci sa na stanici predava tak lacno listok?
@matias ale moze. Zijeme v kapitalizme a ak mne ako sukromnikovy pride niekto do restiky (alebo do hociakeho obchodu - myslim, ze az na potraviny), tak ho odtial mozem pohnat svinskym krokom uplne bezdovodne bez toho aby som mal nejake problemy (samozrejme ak to bude bez ublizeni).
A inak nedal by som mu nic, nie som charita. Ak chce jest, alebo niekde byvat ma azylove domy, ktore ochotne pomahaju za urcitych podmienok (ziadny chlast atd). Tomu zvysku vyhovuje situacia v akej su a nemaju ziaden zaujem na tom nieco zmenit, tak preco by som im mal pomahat.
Nemám problém dať človeku presnú sumu na dvojlitrové víno, keď povie, načo to chce, ale tieto srdcervúce scény s chýbajúcim eurom na lieky/lístok/telefón ma za srdce nechytajú.
@lenuska175 to nemusia byt tvoje peniaze ktore mu das napr. mamine alebo fotrove
@narazuvzdorna on vlastne nepovedal naco to chce to bola len moja spekulacia a aj tak hovoril len po grecky lenze ide o to ze mal vrodenu vadu, nemal topanky, bol na voziku a kazdy s nim jednal ako s menejcennym
vlastne ludia sa ani neobtazovali nejakymi vyhovorkami len mavli rukou nech ich neobtazuje a vypadne
tak keby si toto niekto dovolil v reštike tak za prvé dostane odomňa silný morálny výklad alebo v preklade pičung až si to zapamätá a za druhé ihneď pojdem za niekým kompetentným a poviem mu aby ho v momente vyhodili lebo mňa ako zákazníka to uráža aby tam niekto púšťal takéto individuá a je to obrovská hanba pre reštauráciu keď im tam žobrú semráci...
v reštike by sa to podla mna nemalo stat,že žobre niekto peniaze/ešte som sa s týmto prípadom nestretla/na ulici ich je mnoho ,to je pravda,ale keby som každemu žobrajucemu mala prispievat peniaze,tak o chvilu aj ja tak dopadnem....nie už z principu nedavam nikomu nič....platime predsa dane,odvody na takých darmožračov.ti ktorí su chorí,maju inv.dochodky,maju rodinu,nech sa postará ona,ak su stari,mali si šetrit,ked pracovali.poznam jednu tetu aj ja,ktora si akože požičia,alebo ak chcete vyžobre 5-10 eur od viacerých ludi,potom ich samozrejme nevrati,lebo nema vraj z čoho,je to špekulácia,nemyslite?a ma lahko zarobene 50-100 euro.podotykam,že nepracuje už dobrých 25 rokov,nechce sa jej.takže nie,nedavam nikomu nič.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
peniaze dám len niekomu, kto čosi robí: kúpim si občas Nota bene, a raz som dal čosi úžasne hrajúcemu harmonikárovi
ale dnes viem dve veci:
1. žijeme v sociálnej Európe a v Európe teoreticky takmer nikto nemusí byť bezdomovec, pokiaľ sa bude aspoň trochu snažiť.... V Amerike napr. neexistujú všeliake podpory v nezamestnanosti, sociálne dávky a pod, ale v Európe ich je tak veľa, že žobrať nemusí nikto.
2. žobrú prevažne tí, ktorí vedia, že je to veľmi ľahký zdroj, veľmi slušných peňazí.
3. viac krát sa mi stalo, že ak som pred potravinami stretol človeka, čo mal obrovský flak pod okom, a potreboval si kúpiť súrne mastičku v lekárni, tak následne som ho stretol v potravinách o štvrťhodinu ako si kupuje víno
4. viac krát som stretol tú istú tetu, ktorá mi polroka tvrdila, že jej akurát mama ochorela veľmi vážne, že možno ju poznám, ak som študent a bývam v mlynskej doline, ona tam predáva v stánku, a potrebuje na lístok do lietavskej lúčky... polroka hovorila ten istý príbeh, nie len na stanici, ale aj na hviezdoslavovom námestí či v poluse som ju stretol... (čo je dosť ďaleko od stanice)...
ale raz mi prišlo fakt veľmi ľúto, ked som videl v Nitre pri kostole babku aspon 80 ročnú, veľmi čisto a pomerne slušne oblečenú ako tam stojí so smutným výrazom a sklonenou tvátou k zemy a nastrčenou rukou s krabyčkou od ramy, zvierajúc ruženec medzi prstani...
taký ľudie čo celí život robili na štát, čo ona na to vyzerala vyzerala si nezaslúžia takto žiť!
@tomas máš pravdu že su tu kadejake socialne pičoviny, a to zneuživaju iba darmožráči ale slušný ludia potom nedokážu vyžiť!
pri dôchodku čo je v lepšom prípade 300€ sa nedá vôbec vyžiť! si zober že v Nitre jej ten dôchodok nemože stačiť ani na prenájom zasranej garsonky! a nito ešte na stravu energie, a o takých veciach ako kultúra čo si človek na dochodku isto zaslúži už ani nehovorím!!!
čiže to zhrniem socialne vyhody su vyhody len pre darmožráčov taký ludia čo celý zivot makali možu zdochnuť od hladu!
@tomas ten clovek nebol cypercan, mozno je tu ilegalne takze ani nemoze poberat davky a ak moze tak bol az taky chory ze by som nepochybovala ze celu davku minul na lieky
(Totižto ja nemám peniaze ani pre seba,takže...)
závisí od okolností asi
ako som bola vo Francúzsku tak jeden pán pre Notre Damom takto žobral a vôbec nemal nohy len si tam tak sedel, prišlo mi ho neskutočne ľúto a tých 40 centov ma nezabilo
ale tak ako sa hovorí za dobrotu na žobrotu
ze v jednej restauraci kde predavaju hamburger,colu,hranolky tak tam jeden bezdomovec chodil okolo stolou a pital peniaze a potom odisiel a nasledne si jeden klient zavolal hlavnu osobu a ta mu povedala ze nic proti nemu nemoze spravit....
alebo na hlavnej sa ma opital 25rocni clovek ci mu nedam 50centov na listok na vlak. tak ma napadla otazka ci sa na stanici predava tak lacno listok?
Nemám problém dať človeku presnú sumu na dvojlitrové víno, keď povie, načo to chce, ale tieto srdcervúce scény s chýbajúcim eurom na lieky/lístok/telefón ma za srdce nechytajú.
@narazuvzdorna on vlastne nepovedal naco to chce to bola len moja spekulacia a aj tak hovoril len po grecky lenze ide o to ze mal vrodenu vadu, nemal topanky, bol na voziku a kazdy s nim jednal ako s menejcennym
vlastne ludia sa ani neobtazovali nejakymi vyhovorkami len mavli rukou nech ich neobtazuje a vypadne