Niekde v bare, ked si typek pyta ohen, si hadam nebudem vykat. Ale napr v tom bare od casnika by to na mna dobre neposobilo.
Ale nemam rada, ked sa v sluzbach automaticky tyka zakaznikom - fitko, faxcopy atd, to mi pride nemiestne. Jedine od tureckych predavacov strasne zlej pizze to znasam
Mne skôr vadí, že mi bez opýtania vyká, čo som ja jeho dedo? Už sa cítim starý, keď mi tie malé decká, čo ich ledva od zeme vidno, vykajú. Ale robil som to isté aj ja keď dieťa nevie aký si starý. Všetci sú rovnakí dospeláci. Tiež mi každý dovolil im tykať, normálne sa mi to rátalo. Nie ako teraz, niektorí ľudia sú príliš pyšní. Absolútne ma odpudzovala jedna osoba, proste namyslená...
@sypomka to zavisi aj od veku v 17tich to pride vacsine ludom divne ked im vykaju. Ale ked ma niekto > 25 ma nejake postavenie, renome a teraz pride do zelovocu a tam mu zacne predavacka co vychodila ucnovku tykat ako keby mal 15 tak mi to teda nepride uplne vporiadku.
nechapem cely zmysel tykania a vykania,vdaka bohu za anglictinu a slovicko you.
po par rokoch som bol na SR a nebol som si isty ci mam rovesnikom vykat len kvoli tomu ze sa nepozname,pride mi to divne. a rozhodne si neviem predstavit ze by mi malo vadit tykanie od kohokolvek,ked uz by som sa nahodou dostal do kontaktu s cudzou osobou zo slovenska
ano, vadi mi to, lebo ja vykam vela. samzrejme ak napr som na fakulte a prihovori sa mi niekto zjavne mojho veku a tyka mi tak mi to nevadi, zalezi to dost na okolsnostiach no, ale ked je to niekto upln cudzi a inej vekovej kategorie tak sa mi to nepaci.
záleží od toho v akej situácii, napríklad ked mi tykajú predavači či predavačky v obchode, kde chodím každý deň tak nevadí, ked mi začne tykať pani na zastávke tiež moc nevadí, ale nejako že mi za mnou dakto došiel a hned sa chcel kamarádičkovať tak to by mi asi kusok vadilo
Zalezi od okolnosti, ale v podstate mi tykanie skor lichoti - ze som este mlada, ako prejav sympatie.
Este sa mi nestalo, ze by mi niekto tykal v urazlivom alebo inak negativnom zmysle.
@redchevrolet .D Budeme si teda tykať, ak si dobre pamätám!
Ako od koho, ale spravidla mi to nevadí.
Záleží dosť na situácii, ale toto rozlišovanie na vykanie/tykanie v našom jazyku mi príde niekedy vyložene mätúce a arbitrárne. To by sme už rovno mohli zaviesť znovu onikanie .D Nie však na základe vekizmu (ageizmu), teda nejakej predstavy, že je to nutnou súčasťou úcty k starším, ale na základe napr. takých situácií, kedy si nie sme istí preferovaným rodovým oslovením adresáta.
Len som sa veľmi zhrozil, keď som dosiahol vek, kedy mi deti v predškolskom/základoškolskom veku začali akosi častejšie vykať a ich mamičky, ak boli nablízku, ma volať "ujom". .D Proste toto nié
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
Niekde v bare, ked si typek pyta ohen, si hadam nebudem vykat. Ale napr v tom bare od casnika by to na mna dobre neposobilo.
Ale nemam rada, ked sa v sluzbach automaticky tyka zakaznikom - fitko, faxcopy atd, to mi pride nemiestne. Jedine od tureckych predavacov strasne zlej pizze to znasam
po par rokoch som bol na SR a nebol som si isty ci mam rovesnikom vykat len kvoli tomu ze sa nepozname,pride mi to divne. a rozhodne si neviem predstavit ze by mi malo vadit tykanie od kohokolvek,ked uz by som sa nahodou dostal do kontaktu s cudzou osobou zo slovenska
A ešte podľa toho,kto.
Este sa mi nestalo, ze by mi niekto tykal v urazlivom alebo inak negativnom zmysle.
Ako od koho, ale spravidla mi to nevadí.
Záleží dosť na situácii, ale toto rozlišovanie na vykanie/tykanie v našom jazyku mi príde niekedy vyložene mätúce a arbitrárne. To by sme už rovno mohli zaviesť znovu onikanie .D Nie však na základe vekizmu (ageizmu), teda nejakej predstavy, že je to nutnou súčasťou úcty k starším, ale na základe napr. takých situácií, kedy si nie sme istí preferovaným rodovým oslovením adresáta.
Len som sa veľmi zhrozil, keď som dosiahol vek, kedy mi deti v predškolskom/základoškolskom veku začali akosi častejšie vykať a ich mamičky, ak boli nablízku, ma volať "ujom". .D Proste toto nié
Dobre si pamatas
Este horsie, ked na ihrisku s detmi clovek utrzi oznacenie dedko/babka.
"Definuj" = profesionalna deformacia + explicitny charakter