Veda a technika - budúcnosť sa ti naozaj poďakuje?
Študuj vedu a techniku...Reklama za 15 mil. eur z eurofondov (čiže som ju zaplatil ja, ty aj vaši, jednoducho všetci ....Ako vnímate túto propagandu?...
Myslíte, že sa teraz všetci budú hŕnúť na technické odbory?
Komu to vyhovuje? Automobilovým a IT
"Myslíte, že sa teraz všetci budú hŕnúť na technické odbory?"
nie.
"Komu to vyhovuje? Automobilovým a IT firmám, ktoré sa na Slovensku rozrástli ako huby po daždi?"
celej spoločnosti. technických odborov neubudne, už ich bude navždy len pribúdať.
(až kým nenastane tá tretia svetová čo nás hodí späť do doby kamennej)
Pokiaľ nemá niekto bunky na to, aby študoval technický smer tak sa tam dobrovoľne hrnúť nebude...
Sme v dobe, kde technika a (chémia, fyzika, matematika etc) celkovo ako smer budúcnosti ľudí a ich zdravia, životných podmienok napreduje, takže áno-budúcnosť sa ti poďakuje.
@1 ziadna vojna nas nemoze hodit s5 do doby kamennej kedze mame poznatky aj plany ako vsetko vybudovat odznova, mozno by bol parrocny utlm ale urcite by sa vsetko po par rokoch vratilo "do starych kolaji"
Závisí od odboru a od fakulty. Stačí jeden chybný krok (nastúpiš na vedný odbor, pri ktorom niet na Slovensku uplatnenie alebo na nie najlepšiu fakultu k nie najlepšiemu školiteľovi), a veda sa ti poďakuje na úrade práce. Vedou a technikou hýbe zahraničie, na maličkom Slovensku stačí v každom odbore maličký tím vedcov, ktorí sa ešte ako-tak dokážu presadiť.
Uvediem príklad. Môj kamarát vyštudoval biológiu. Neskoro pochopil, že ak neostane na fakulte, inde si adekvátnu prácu nenájde, ale zasa na fakulte mohol ostať len do skončenia doktorandského, teda cca štyri roky, nemali pre neho voľné miesto. Štyri roky si hľadal prácu u nás i v Čechách, až napokon bol nútený ísť študovať perspektívnejší odbor a vravel, že veda už nikdy v živote - pretože my robíme len omrvky toho, čo sa deje vo výskumoch v zahraničí. Prečo? Lebo viac prachov nedostaneme, nemáme na špičkové prístroje, niet ľudí, ktorí by mali čas a ochotu zaučiť mladých. Dnes študent skončí a mal by už sám všetko vedieť v praxi, byť samostatný pracovník, pričom ho na to počas štúdia vôbec nepripravili. Ešte sa ale nájdu fakulty alebo odbory, ktoré majú dosť peňazí z grantov a vedia sa venovať aj mladým.
@romanskamene Aha áno, 80% vymretej ludskej populácie, po jadrovkách v 90% sveta zvysena radiácia, iba radioaktívne smetisko vsade vo svete, nevybuchnuté bomby, žiadny materiál, zničené lesy, málo kyslíka, žiadna elektrina, zničené elektrárne, žiadne jedlo, zničené farmy, žiadne domy, práca, povodne, vsetko, to sa isto do pár rokov napraví....
A jak? Ked budu zničené vsetky žeriavy, jak postavis nový mrakodrap? Ked nebude ropa? Jak dopravis materiál? Kdo ho naťaží? Jak sa spojis s (asi mrtvymi) ludmi z firiem ktorý sem vsetko dopravuju???
Ak príde vojna tak to bude 3. svetová, nie žiadna 2. ani 1., teraz su už trosku "iné" zbrane a nebude mrtvych "len" 50 milionov a zničených pár domov...
Ale je dolezite davat mladym ludom predstavu o tom, ze vysoke skoly su vysoko diferencovane podla urovne, povesti, akreditacie, kvalifikacie a pristupu zamestnancov, a ze ten isty odbor ma dvoch skolach vie byt obrovsky rozdiel. Uz len vzbudit skory zaujem o ponuku studijnych odborov je super, lebo mam hlavne z Birdzu pocit, ze stredoskolaci nemyslia v dostatocne sirokom kontexte, co sa studia tyka. Nas ma gymnaziu nastastie dost viedli k tomu, aby sme sa zaujimali o ekonomicku a politicku situaciu, mnohi vyucujuci nas aj vyslovene varovali, aby sme nesli tam, kde studovali oni.. Tymto neglorifikujem ani nezavrhavam ziadny odbor, ale je to podla mna dolezity stimul, o ktorom sa ma hovorit.
A osobne by som vedu nesla studovat, nech je to akokolvek obohacujuce, ale vzdelanie pre vyskum je uplatnitelne vacsinou iba vo vyskume, a nie je tazke zistit, ze dotacie pre SAVku sa intenzivne znizuju, miest je malo, tlak na pracovnikov neustale publikovat je obrovsky, a pritom podmienky na uzitocny a dobre prevedeny vyskum casto absentuju.
@matwejo
Tvoj link na elitnú jednotku ma pobavil.
"Až 99,8% absolventov FEI STU nachádza uplatnenie v renomovaných firmách a spoločnostiach..." - to akože fakt?
Majú dosť nízkoúrovňovú reklamu a popravde, skôr odpudzuje študentov než priťahuje.
@mimi888 ako toto je pravda, naozaj je to tak okolo 95% ta zamestnanost (ratam aj s vlastnymi biznismi)
celkovo ani neriesim reklamu, ale to, ze som mal prepadnut rocnik a zaplatili by mi 1000e, ftw!
to je uz jedno ... mne skor pride vtipne, ze musia robit nejaku reklamu, lebo maju problemy s poctami studentov (polka sa ich boji tam ist, polka vyleti, polka to podceni atd. atd.)
a kde by sa mali zamestnan vedci na slovensku? v akademii vied, kde prebyvaju "nenahraditelni" 70-tnici az do smrti? aka veda sa tu vykonava?...to su bachorky
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
nie.
"Komu to vyhovuje? Automobilovým a IT firmám, ktoré sa na Slovensku rozrástli ako huby po daždi?"
celej spoločnosti. technických odborov neubudne, už ich bude navždy len pribúdať.
(až kým nenastane tá tretia svetová čo nás hodí späť do doby kamennej)
Pokiaľ nemá niekto bunky na to, aby študoval technický smer tak sa tam dobrovoľne hrnúť nebude...
Sme v dobe, kde technika a (chémia, fyzika, matematika etc) celkovo ako smer budúcnosti ľudí a ich zdravia, životných podmienok napreduje, takže áno-budúcnosť sa ti poďakuje.
A jak? Ked budu zničené vsetky žeriavy, jak postavis nový mrakodrap? Ked nebude ropa? Jak dopravis materiál? Kdo ho naťaží? Jak sa spojis s (asi mrtvymi) ludmi z firiem ktorý sem vsetko dopravuju???
Ak príde vojna tak to bude 3. svetová, nie žiadna 2. ani 1., teraz su už trosku "iné" zbrane a nebude mrtvych "len" 50 milionov a zničených pár domov...
Ale je dolezite davat mladym ludom predstavu o tom, ze vysoke skoly su vysoko diferencovane podla urovne, povesti, akreditacie, kvalifikacie a pristupu zamestnancov, a ze ten isty odbor ma dvoch skolach vie byt obrovsky rozdiel. Uz len vzbudit skory zaujem o ponuku studijnych odborov je super, lebo mam hlavne z Birdzu pocit, ze stredoskolaci nemyslia v dostatocne sirokom kontexte, co sa studia tyka. Nas ma gymnaziu nastastie dost viedli k tomu, aby sme sa zaujimali o ekonomicku a politicku situaciu, mnohi vyucujuci nas aj vyslovene varovali, aby sme nesli tam, kde studovali oni.. Tymto neglorifikujem ani nezavrhavam ziadny odbor, ale je to podla mna dolezity stimul, o ktorom sa ma hovorit.
A osobne by som vedu nesla studovat, nech je to akokolvek obohacujuce, ale vzdelanie pre vyskum je uplatnitelne vacsinou iba vo vyskume, a nie je tazke zistit, ze dotacie pre SAVku sa intenzivne znizuju, miest je malo, tlak na pracovnikov neustale publikovat je obrovsky, a pritom podmienky na uzitocny a dobre prevedeny vyskum casto absentuju.
» www.elitnajednotka.sk/co-je-elitna-je...
podte k nam, ked len das vsetky predmety za rok, dostanes 600e elitne stipendium, , ak do priemeru 1,3, tak 1000e
Tvoj link na elitnú jednotku ma pobavil.
"Až 99,8% absolventov FEI STU nachádza uplatnenie v renomovaných firmách a spoločnostiach..." - to akože fakt?
Majú dosť nízkoúrovňovú reklamu a popravde, skôr odpudzuje študentov než priťahuje.
celkovo ani neriesim reklamu, ale to, ze som mal prepadnut rocnik a zaplatili by mi 1000e, ftw!
to je uz jedno ... mne skor pride vtipne, ze musia robit nejaku reklamu, lebo maju problemy s poctami studentov (polka sa ich boji tam ist, polka vyleti, polka to podceni atd. atd.)