@burble v reflexe bol raz jeden samozvaný vegán (hovoril, že je vegán) a zároveň nič tepelne neupravuje, tak som si myslela, že to ide dokopy zrejme bol týpek 2 v 1
vegán = ktosi, kto do tráviacej sústavy pchá akékoľvek objekty, z ktorých všetky sú rastlinného pôvodu
raw vegán (nepresne vitarián) = ktosi, kto do tráviacej sústavy pchá akékoľvek objekty rastlinného pôvodu, ktoré buď neprešli tepelnou úpravou alebo tepelná úprava neprekročila 43-47°C.
čiže pojem vegán je nadmnožina pojmu raw vegán a akýkoľvek raw vegán je teda zároveň aj vegán.
a len tak mimochodom, v slovenčine vitarián nie je nevyhnutne vegán, pretože vitarián jedáva akékoľvek tepelne neupravované veci, čiže hoc aj sloní chvost.
@hetfield podľa definícii na českej wiki áno, podľa definícii na slovenskej wiki nie. v podstate ide o to, či sa to slovo do angličtiny preloží ako raw veganism alebo raw foodism.
každopádne tých ľudí, ktorí jedia okrem surových rastlín aj surové vajcia a mlieka a mäsá (a nič iné), je momentálne tak málo, že naťahovať sa o presný význam pojmu vitarián je podľa všetkého nepragmatické slovíčkarenie.
Ale aby ste si nemysleli, ja nechcem provokovať, len ja z bezmäsitých vecí rýchlo vyhladnem, tak by som proste takto mohla ochutnať z hentoho a najesť sa zároveň, proste kompromis
@flussica O tom, ako Mielikkovú z vegánskeho stretka svätenou sójou vyháňali!
@mielikki fajnovo, nezabudni po niekom z kuchárov chcieť aby ti to zohriali (vlastná skúsenosť z punkového festivalu kde jeden chalan s týmto doniesol mäso ku krišnovcom do stánku ) @joplinka o desiatej ráno asi? tak to majú na fb napísané, prví majú mať sea shepherd prezentáciu a odkedy kto začne variť ti asi nepoviem
inak ja tento rok ňy ale je to škoda lebo v medike to bude isto fajn, minulý rok ešte v obludnej záhrade tam bolo moc ľudí na malom priestore a chujné počasie + som sa neskoro dostal z roboty.. takže sa mi ušiel len dáky falafel v placke ktorý bol síce dobrý ale podobný robí pomaly každá kebabáreň v BA :ehm:
jo a ešte sa tu tuším nikto sarkasticky nevyjadril že tam plantne bombu alebo také niečo, to znamená že to asi ozaj plánujú a nechcú aby na nich padol tieň podozrenia, dal by som si pozor tak keby sa čosi stane, za nejaký mrzký šekel by som mal pár tipov že kto za to pravdepodobne môže
@mm47 len skopčím čo sa píše na stránke
- Sushi
- Tofu Curry s jasmínovou ryžou
- Kokosová polievka s citrónovou trávou
- Mangový krém
- Wakame šalát
- Zemiakové lokše s tempehom/veganbryndzou a cibuľou/makom a slivkami
- Bezlepkový falafel s čerstvým koriandrom
- Raw roláda kokos-matcha
- Maková torta s lesným ovocím a agarom
- Tempehové pagáče
- Hummus a vegie sticks
- Vegan tatarák s celozrnnou pitou
- Tekvicové krupoto s rukolou
- Paradajková polievka s bazalkou
- Mrkovo-kokosová polievka so zázvorom
- Baklažánová musaka
- Marinovaný seitan s tekvicovo-koriandrovou omáčkou, indické zemiaky
- Pšenový koláč s malinami a tofu
- Raw banánovo avokádový koláč
- Horúca vanilková carobová čokoláda
a mnoho iného
@burble [Vegetarian bacon, also referred to as fakon, veggie bacon, or vacon, is a product marketed as a bacon alternative ... Popular brands include Morningstar and Smart Bacon. Morningstar Streaky Strips have now been discontinued in the UK. ... Vegetarian bacon is also easy to make at home by marinating strips of tempeh or tofu in various spices and then deep frying.]
inak tá bryndza som tiež seriózne zvedavý jak chutí a z čoho ju pripravujú, alfabio nedávno začalo robiť zakysané sójové mlieko tak možno z toho?
@waagbistritz69 "inak tá bryndza som tiež seriózne zvedavý jak chutí a z čoho ju pripravujú" - v raw kuchyni využívajú na prípravu akože syrov a akože jogurtov a iných akože mliečnych vecí fintu súvisiacu s fermentáciou orechových kaší, takže tá vegánska bryndza bude asi na báze fermentovanej sóje, prípadne čohosi iného.
@mm47 ja som vlastne iba vegetarián* ale myslím že to kura ktoré nezjem je s mojou stravou spokojné
(*nemyslím tým trochen chybný prístup "keď som už prestal jesť mäso tak začnem o to viac konzumovať mliečne výrobky," nekupujem si také totiž, dávam keď tak prednosť rastlinným mliekam a výrobkom z nich ale raz za čas keď mi ktosi čosi bezmäsité nevegánske uvarí alebo ponúkne tak si dám)
ja neviem, čo sa všetci ondíte, vegánska kuchyňa je jedna z najzaujímavejších a najchutnejších, čo poznám. a v jednej vegánskej reštike toť v Brne sa vždy prežerem ako kón. z jednej porcie.
@willbebetter nepísala si mi raz, že sa chceš prísť ku mne na týždeň stravovať? tu by si získala veľa inšpirácie na varenie so zeleninou
@willbebetter vidíš! vegánske hody môžu byť prvým miestom, kde získavať inšpiráciu!
neviem, podľa mňa, ak chce niekto nejako zmeniť svoje stravovanie, tak by mal byť zvedavý a chodiť na takéto akcie, aby zistil, čo mu sedí, aby sa inšpiroval a zavádzal nové veci do svojho jedálnička. ono uvažovaním nad niečím, zatiaľ čo sa pri tom furt budeš tlačiť husacími pečienkami a pirohmi či smažákmi, ti veľmi nepomôže
@waagbistritz69 tak principiálne by ten nemal trvať dlhšie než fermentácia živočíšneho mlieka, odhadujem to (bez gúglovania a akýchkoľvek ďalších znalostí) na rozpätie niekoľkých dní.
zaujimave ze mm47 napise ze veganstvo je picovina a nikto ho za to nezjebe, ale keby to napisem hoci aj ja, tak uz tu do mna zacnu vsetci picovat ako chore vrany.. a pritom zastavam rovnaky nazor ako on a to ze "pre mňa je vegánska strava absolútne nedostatočná , preto ju neuznávam" ale niee ked to povie on tak je to ok ze??.. a okrem toho som nikde nikdy nepovedala ze by som si veganske jedlo nedala (kludne by som si dala, zelenina je super) akurat ze (ako opat spominal mm47) je to pre mna nedostacujuce..no ja som ta zla ... ale samozrejme ze pan @waagbistritz69 (konecne som ta dobre otagovala dufam ze si spokojny) musi hned zacat rypat.
@bangbangboom tak a zjebal ho teda niekto či nie, ja by som povedal že nikoliv, a ty tvrdíš aj to, aj to
mne ani tak nevadia ludia čo to považujú za nedostačujúce ako mi prídu vtipní tí čo im ide evidentne rupnúť cievka od jedu len čo vidia niekde spomenuté slovo "veg(etari)ánstvo" ale inak pohoda
a že ma vieš tagnúť si silno vážim ofc!
@bangbangboom aha ja že doňho no čo, mne len prišlo divné že 26 komentárov a ani jeden v duchu "vystrieľam to tam," chvíľu som si myslel že som na nejakom inom birdzi
bou som tam nakuknúť, hral tam voľajaký balkánsky senzus a 4 z 5 stravovacích zariadení, čo tam boli, sú v normálnom móde nevegánske (niektoré dokonca nevegetariánske), takže toľko k "vegánskym" hodom
plagát mali pekný (dizajn), program tiež fajn, aj keď sa neorientoval na ľuďom nepríjemné témy, ktoré sa ich najpriamejšie - utlačovanie a zabíjanie hosp. zvierat apod., ale skôr ochranárstvo, aktivity proti whalingu...
@sturmer raz, dakto.. please, tell us more @thrwtchr ten nevege podnik myslíš edo-kin? už som šiel facepalmnúť že v huy vege furt ponúkajú mäsové jedlá napriek názvu a to tam bolo v rámci kuchýň tých reštík nejak viac oproti iným kolektívom a jednotlivcom? O_o
@waagbistritz69 hej, hejveru, edokin.
veglife a veggie majú zas neják dosť radi materské mlieko kráv v normálnom móde, sa zdá. ale však to je jedno.
ináč, dneskaj bola/je akurát v A4-ke Vegánska večera, čo môže byť o čosi zaujímavejší event. (nemal som tam veľmi čo zaniesť okrem seba a jabĺk, tak som sa neunúval)
@thrwtchr@72 aj ja pozerám, myslel som, neviem prečo že to už je staršia a uzavretá záležitosť @71 s jablkami by ťa doprdele isto neposlali, mohols veggie sú aj drahí dosť ale wrapy robia dobré čo sa pamätám..
@sturmer šak práveže nie je, ale, no, gruppensex kvůli tomu zatím pořádat nebudem'
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
77 komentov
ak platíš prídem
vegán = ktosi, kto do tráviacej sústavy pchá akékoľvek objekty, z ktorých všetky sú rastlinného pôvodu
raw vegán (nepresne vitarián) = ktosi, kto do tráviacej sústavy pchá akékoľvek objekty rastlinného pôvodu, ktoré buď neprešli tepelnou úpravou alebo tepelná úprava neprekročila 43-47°C.
čiže pojem vegán je nadmnožina pojmu raw vegán a akýkoľvek raw vegán je teda zároveň aj vegán.
a len tak mimochodom, v slovenčine vitarián nie je nevyhnutne vegán, pretože vitarián jedáva akékoľvek tepelne neupravované veci, čiže hoc aj sloní chvost.
každopádne tých ľudí, ktorí jedia okrem surových rastlín aj surové vajcia a mlieka a mäsá (a nič iné), je momentálne tak málo, že naťahovať sa o presný význam pojmu vitarián je podľa všetkého nepragmatické slovíčkarenie.
@19
@flussica O tom, ako Mielikkovú z vegánskeho stretka svätenou sójou vyháňali!
@joplinka o desiatej ráno asi? tak to majú na fb napísané, prví majú mať sea shepherd prezentáciu a odkedy kto začne variť ti asi nepoviem
inak ja tento rok ňy ale je to škoda lebo v medike to bude isto fajn, minulý rok ešte v obludnej záhrade tam bolo moc ľudí na malom priestore a chujné počasie + som sa neskoro dostal z roboty.. takže sa mi ušiel len dáky falafel v placke ktorý bol síce dobrý ale podobný robí pomaly každá kebabáreň v BA :ehm:
jo a ešte sa tu tuším nikto sarkasticky nevyjadril že tam plantne bombu alebo také niečo, to znamená že to asi ozaj plánujú a nechcú aby na nich padol tieň podozrenia, dal by som si pozor tak keby sa čosi stane, za nejaký mrzký šekel by som mal pár tipov že kto za to pravdepodobne môže
- Sushi
- Tofu Curry s jasmínovou ryžou
- Kokosová polievka s citrónovou trávou
- Mangový krém
- Wakame šalát
- Zemiakové lokše s tempehom/veganbryndzou a cibuľou/makom a slivkami
- Bezlepkový falafel s čerstvým koriandrom
- Raw roláda kokos-matcha
- Maková torta s lesným ovocím a agarom
- Tempehové pagáče
- Hummus a vegie sticks
- Vegan tatarák s celozrnnou pitou
- Tekvicové krupoto s rukolou
- Paradajková polievka s bazalkou
- Mrkovo-kokosová polievka so zázvorom
- Baklažánová musaka
- Marinovaný seitan s tekvicovo-koriandrovou omáčkou, indické zemiaky
- Pšenový koláč s malinami a tofu
- Raw banánovo avokádový koláč
- Horúca vanilková carobová čokoláda
a mnoho iného
inak tá bryndza som tiež seriózne zvedavý jak chutí a z čoho ju pripravujú, alfabio nedávno začalo robiť zakysané sójové mlieko tak možno z toho?
sushi , tak to sa mi lúbi
Ale aj tak je to pičovina , to vegánstvo
(*nemyslím tým trochen chybný prístup "keď som už prestal jesť mäso tak začnem o to viac konzumovať mliečne výrobky," nekupujem si také totiž, dávam keď tak prednosť rastlinným mliekam a výrobkom z nich ale raz za čas keď mi ktosi čosi bezmäsité nevegánske uvarí alebo ponúkne tak si dám)
(to mi pripomína túto kauzu: » www.vegan-fighter.com/novinky/100-000... )
@willbebetter nepísala si mi raz, že sa chceš prísť ku mne na týždeň stravovať? tu by si získala veľa inšpirácie na varenie so zeleninou
jo jo moja ponuka stale plati
neviem, podľa mňa, ak chce niekto nejako zmeniť svoje stravovanie, tak by mal byť zvedavý a chodiť na takéto akcie, aby zistil, čo mu sedí, aby sa inšpiroval a zavádzal nové veci do svojho jedálnička. ono uvažovaním nad niečím, zatiaľ čo sa pri tom furt budeš tlačiť husacími pečienkami a pirohmi či smažákmi, ti veľmi nepomôže
mne ani tak nevadia ludia čo to považujú za nedostačujúce ako mi prídu vtipní tí čo im ide evidentne rupnúť cievka od jedu len čo vidia niekde spomenuté slovo "veg(etari)ánstvo" ale inak pohoda
a že ma vieš tagnúť si silno vážim ofc!
ty si inak nechápavý
plagát mali pekný (dizajn), program tiež fajn, aj keď sa neorientoval na ľuďom nepríjemné témy, ktoré sa ich najpriamejšie - utlačovanie a zabíjanie hosp. zvierat apod., ale skôr ochranárstvo, aktivity proti whalingu...
@thrwtchr ten nevege podnik myslíš edo-kin? už som šiel facepalmnúť že v huy vege furt ponúkajú mäsové jedlá napriek názvu a to tam bolo v rámci kuchýň tých reštík nejak viac oproti iným kolektívom a jednotlivcom? O_o
» www.allmystery.de/dateien/uh44337...
španielsky
francúzsky
anglicky
poľsky
rusky
kokot aj tak stále budeš
hej, to je fakt slovenčina, pán lingvista O ___ O
veglife a veggie majú zas neják dosť radi materské mlieko kráv v normálnom móde, sa zdá. ale však to je jedno.
ináč, dneskaj bola/je akurát v A4-ke Vegánska večera, čo môže byť o čosi zaujímavejší event. (nemal som tam veľmi čo zaniesť okrem seba a jabĺk, tak som sa neunúval)
"Stále ponúkame aj mäsové jedlá!"
aha
@71 s jablkami by ťa doprdele isto neposlali, mohols veggie sú aj drahí dosť ale wrapy robia dobré čo sa pamätám..
@sturmer šak práveže nie je, ale, no, gruppensex kvůli tomu zatím pořádat nebudem'