myslim si ze je uplne jedno aka bude oficialna vekova hranica ... pit sa bude aj tak v akomkolvek veku a policajti (netvrdim ze vsetci) to budu tolerovat (viac menej) ... museli by sa uplne zmanit zakony, ale to sa nezmeni zjavne nikdy ...
nech ostane take ako je.. nie zeby to niekto dodrziaval.. to len pro forma... ale cisto teoreticky, ak by sa tieto vekove hranice dodrziavali.. 15rocnii su ti nahorsi konzumenti alkuholu . z mojho pohladu.. pretoze nie su este zvyknuti na ucinky.. nevedia este pit .. prave zaciatky su najkomplikovanejsie v tom, ze nepoznaju - nevedia odhadnut mieru .. najcastejsie koncia na pohotovosti.. minule sa tiez vyjadril jeden z mojich profakov, ze ked sa ide na vylet, nas uz neriesi, ale najvacsi strach ma prave o prvakov, kedze nevie, co od nich moze cakat... a samozrejme v takom veku ide aj (hlavne) o frajerinu
Možno aj od sedemnásť, ale spravila by som obmedzenie skôr na množstvo. Nevidím dôvod, aby si 17 ročný človek nemohol dať ja neviem pivo, pohár vína, alebo poprípade aj niečoho tvrdého... Ale len s mierou. A postupom veku by sa tá hranica zvyšovala...
@Feex8 Je to trápne ak niekto nedokáže odhadnúť koľko toho alkoholu znesie a ešte trápnejšie je keď niekto pije stále viac kvôli frajerine. Myslím si, že každý to dokáže odhadnúť aspoň približne, len väčšinou tí 15-roční to robia preto aby sa opili, lebo nič iné z toho nemajú.
Neviem či by vôbec malo byť obmedzenie veď ako dnes sledujem mladých tak im jebe čoraz viac v tej lebeni a pochybujem že to je spôsobené alkoholom. A keď pozerám na výsledky ankety tak tí čo dali 21 rokov tak im asi jebe jak Amikom hlavná vec že vodičáky dajú 16 ročným sopliakom ako to tam musí vyzerať keď u nás nevedia jazdiť frajeri čo majú 19 - 20 rokov. A k tomu alkoholu ako keby nebolo jedno či je alkohol dostupný od 18 alebo 21 rokov ten kto chce piť tak si vypije aj v 16 rokov veď to poznáme a kto nechce piť tak nebude nikdy.
sranda ze "od 15 rokov " hlasovali len ludia okolo 15 ky rofl ja hlasujem za "od 18 rokov" ..sice to znie pokrytecky kedze mam 18 ..nevravim ,ze ma byt alkohol totalne zakazany ,ale co robia dneske 14 ky to uz je moc prefeckat tie kurvy a hlavne ich rodicov
a teraz som si precital @1@murcatko ..cize ja som to do 18 nedodrzal ..ale nikdy som sa nenajebaval ako terajsie decka ked som sa uz opil ,tak iba s par ludmi a radsej sme to dalej nerozkrikovali a drzali hubu ..a to bolo take opitie ze nam maximalne tocila hlava a smali sme sa ziadne vracanie
Myslím si, že takéto zákazy a príkazy sa vôbec nerešpektujú, takže to je teoreticky jedno..ale keď vidím tých mladších ako sa plazia po zemi a sú vraj ,,strašne rozbití´´ tak mi je zle
to je jedno...tie prijebane deti vacsinou tak v mojom veku...slopi vsetko co vidia...skoda im daco hovorit o zakaze..aj tak su prijebane.. vacsina mojich rovesnikov su kokoti si myslim....sorry za nadavky..inak to povedat neviem..
@Mezomus ak je nejaky 18rocny, ktory do svojej osemnastky este nepil, tak myslim, ze po osemnastke sa uz len tazko tak strieska.. nie, samozrejme, ze ak este nemal skusenost s alkoholom, tak nebude vediet ako to nanho bude posobit.. ale ak je uz niekto dospely, tak nebude pit ako nejaki 14-15 rocni , ktori sa len predbiehaju v tom, kto viac vypije (aspon vo vacsine pripadov).. a aj keby nevedel, kedy ma dost, je uz dospely, zodpoveda si sam za seba..
Načo je alkohol? Keď je človek agresívny,opitý je ešte agresívnejší.Keď je človek znudený,opitý zaspí.Keď je smutný,opitý hodí zábrany a rozplače sa.Keď je človek naštvaný,opitý je ešte naštvanejší...
Keď má človek super náladu,alkohol nepotrebuje..!!!
@pa3cek aj v japonsku mas az od 20. a vetsina 18 rocnich su este len v podstate deti. a porovnavat vodicak z alkoholom je uplne odveci. alkohol obmedzuje schopnosti cloveka. inac by si mohol z alkoholom v krvy chodit aj do prace......inac limit 21 rokov uz na slovensku mas,ved aj zbrojny preukaz mozes mat az od 21 rokov. to iste aj "velka motorka" mozes az od 21 rokov.
a do amikou sa ty nestaraj, lebo nesiahate ani po podrazku na topankach.
ťažké rozhodovanie...mnohý sú sprostý a ožierajú sa v 14tich a mnohý sú sprostý a ožierajú sa v 20tich. V podstate dá sa povedať že pivo pijem od 15tich a ešte nikdy som nebol opitý. Chce to proste vedieť sa kontrolovať na veku nezáleží. Môžno by nebolo ani od veci ho zakázať úplne ale to je proste nereálne. Som za to ale aby sa predával len v špeciálnych predajniach žiadne že v samoobsluhách ako napríklad vo švédsku alebo fínsku. Pretože keď vidím ako 15 ročný chalani(čo vyzerajú možno na 13) idú zo 4 fľašami a brzdou cez pokladňu tak to ma vážne vytáča a ešte majú tu drzosť sa opýtať či im to nekúpim...
A je vlastne uplne jedno ake obmedzenie bude, kazdy kto chce pit tak napriek akymkolvek obmedzeniam bude pit lebo si to zozenie cez kamaratov napriklad. Skor by bolo treba zmenit zmyslanie tych sprostych 13rocnych deti ktore sa ozieraju na namesti a myslia si ze je to normalne a ze iny druh zabavy neexistuje...to je teda uroven...
@Nikeboy chlapče som ti hovoril že vyjeb sa nato a nekomentuj moje reakcie v anketách a ešte takým tvojím pokryteckým a povýšeneckým štýlom jeb nato radšej. Reaguj na anketu a nie na konkrétných ľudí a ich názory vidno že si sa do mňa obul lebo môj komentár od tvojho je dosť ďaleko to vyhľadávaš môj nick aby si ma mohol jebať? Inak si strašný kokot jeden kamoš tu na birtz na teba nadával že sa len hádať vieš a som sa ťa zastával ale ty si fakt falat chuja lebo si nepamätáš že sme aj spolu v jednej s komentárov písali a v pohode a po týždni už píčuješ a vyhľadávaš mojej komentáre aby si mohol kritizovať ale o to nejde ale akým štýlom takým sopliackym. Ako pozerám na teba tak ty budeš decko aj keď budeš mať 20 rokov tvojím vystupovaním k starším. Je tu kvantum komentárov a ty reaguješ práve na môj veľmi zaujímavé? Aj si nejaký zakomplexovaný či aký že furt útočíš a furt na tých istých a ešte máš problémy so spánkom či kerý kokot by tu o 4:16 každý deň chodil??? zdravý človek určite nie ak už tak je tu vkuse ale nie o 4:00 ráno každý deň dosť choré na hlavu a potom píšeš pičoviny!
ja som nedodrzala obmedzenie do 18 rokov ale zas nemozem povedat ze by som nejako chlastala alebo co vtedy...myslim ze teraz je to o dost horsie, staci mi sa v piatok o 9 vecer prejst po sidlisku a je mi smutno toho ale tak co uz. celkom sa mi paci system v Nemecku, urcite je aj v inych krajinach ale o Nemecku viem a to ze pivo a vino a iny "lahky" alkoho mozno pit od 15, tvrde az od 18. a rovnako aj fajcit cigarety sa moze od 15.
povec me si pravdu alkohol nici charakter, ale ako si myslim keby sa rodicia pri tomto slove netvarili tak kyselo a brali to ako samozrejmost a nie ako nejake tabu o ktorom sa nema pred detmi hovorit a bol by povoleni od takych 12 tak by to decka nelakalo lebo zakazane ovocie chuti najviac
Bola by som za úplný zákaz, ALE... Skúšali to v Amerike, a dopadlo to veľmi zle... Pilo sa stále a pilo sa ešte viac, len nelegálne. Alkohol sa pašoval... Okrem toho, keby alkohol zakázali na Slovensku, tak to zruinuje našu ekonomiku... Smutné...
Niekde som čítala, že 5% slovenskej populácie tvoria abstinenti... Ja sa radím medzi nich...
@11@H8u@18@Ooooo - až na to, že dneska je obmedzenie vôbec na POŽITIE, tzn. ľuďom pod osemnásť sa nemôže dávať alkohol, a všetci vieme ako efektívne sa to aplikuje, a to pritom môžem dať/nemôžem dať je pomerne jednoznačná záležitosť...
predstavte si, keby to bolo že 17 - môže mať vypité max 5 deci vína (napríklad), 18 už niečo viac, atď atď, ako preboha chcete niečo také kontrolovať? to nejde, a je to nereálne. myslím že tak ako ten zákon momentálne je, je najlepší možný aký ide v praxi aspoň ako-tak aplikovať.
@pa3cek no ty si fakt "inteligent" . neviem kde vydis ze ti nadavam, lebo ja nikde. podruhe, reagoval som na anketu, kedze ty si sa vyjadril o vsetkich co hlasovaly za tu moznost ze im.........no nebudem to opakovat. taky primitiv ako ty a ten tvoj kamarat, mna urazit nemoze, lebo mi ani po podrazky na topankach nesiahate. povyseneckym a pokriteckim stylom reagujes ty, ale co cakat od blavaka,ze?! a picoviny tu pises ty!!!! ale blavak......tak treba chapat.
@pa3cek uz viem ktorii "tvoj" kamarat kedze som pozrel koho mas v priateloch. ale presne ako sa vravi "vrana k vrane sada........................si hlada.." inac zvlastne ze potom co sme davnejsie normalne, v pohode diskutovaly, ti zrejme blavacky vzduch nerobii dobre na hlavu, a tak ti preplo, a dal si sa na cestu vulgarizmou a primitivizmu. dufam ze ta to prejde, a opet budes schopny normalne slusne diskutovat. aj ked pri tom, koho mas za "kamarata", mam pochybnosti.
@pa3cek mimochodom, moj koment tu, k tebe, bol na zaklade toho co si napisal.
ze
" A keď pozerám na výsledky ankety tak tí čo dali 21 rokov tak im asi jebe jak Amikom hlavná vec že vodičáky dajú 16 ročným sopliakom ako to tam musí vyzerať keď u nás nevedia jazdiť frajeri čo majú 19 - 20 rokov. "...
a kedze som najprv zahlasoval, a potom cital komenty, tak ten koment sa tykal aj mna, tak som reagoval. inac ma tak aj napadlo,ze podla teba jebe asi vsetkym, okrem blavakou,ze?! a tvoj komentar "vobec" nebol povysenecky a pokritecky. "vobec"
a povedzte mi naco vam je alkohol....zabavit sa da aj bez neho... v dnesnej dobe piju vacsinou mlady ludia decka pubertaci... naco im to je? ABY sa vytiahli pred kamosmi zapadli do partie? naco...a na silvestra si moze kazdy pripit aj niecim nealkoholickym ....ved naco sa ozierat? aby som si robila hambu a valala sa niekde ozrata ošťata ogrcana? a aby mali kamosi somnou starosti alebo ma nebodaj prisala zobrat zachranka jebla na aro a budem mat mega pokutu? nie .. som proti alkoholu...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
159 komentov
ti to potrebuju najviac
a myslim si ze cim viac sa zakazuje, tak tym viac sa ludia zakaz snazia porusit
A obmedzenie som nedodržal, a teda neverím že existuje niekto kto ho dodržal, že si do 18 ani neodpil s piva a podob.
Ja mám vlastné obmedzenie ktoré dodržiavam. Akonáhle ma začne motať, už nepijem nič A hodlám to dodržiavať celý život
Keď má človek super náladu,alkohol nepotrebuje..!!!
a do amikou sa ty nestaraj, lebo nesiahate ani po podrazku na topankach.
aj ked je to od 18 vzdy sa to da obist
Niekde som čítala, že 5% slovenskej populácie tvoria abstinenti... Ja sa radím medzi nich...
predstavte si, keby to bolo že 17 - môže mať vypité max 5 deci vína (napríklad), 18 už niečo viac, atď atď, ako preboha chcete niečo také kontrolovať? to nejde, a je to nereálne. myslím že tak ako ten zákon momentálne je, je najlepší možný aký ide v praxi aspoň ako-tak aplikovať.
ze
" A keď pozerám na výsledky ankety tak tí čo dali 21 rokov tak im asi jebe jak Amikom hlavná vec že vodičáky dajú 16 ročným sopliakom ako to tam musí vyzerať keď u nás nevedia jazdiť frajeri čo majú 19 - 20 rokov. "...
a kedze som najprv zahlasoval, a potom cital komenty, tak ten koment sa tykal aj mna, tak som reagoval. inac ma tak aj napadlo,ze podla teba jebe asi vsetkym, okrem blavakou,ze?! a tvoj komentar "vobec" nebol povysenecky a pokritecky. "vobec"
btw zakaz som nedodrzal, pijem od 14, aj teraz mam asi o.5L vodky v sebe(po skuske slight_smile:
Je to svinstvo porovnatelne s heroinom aj pervitin je oproti alkoholu iba odvar pre kojencov