Ahojte,
zaujímalo by ma kedy vnímate vekový rozdiel ako prekážku vo vzťahu a aký vekový rozdiel je podľa vás už problém. Môžete napísať tiež vek každého z partnerov. Poihrať sa i môžete s pohlavím a sociálnym statusom. Zhodnoťte prosím svoje tvrdenie.
mám skoro 19 a všetko nad 24 už by bol pre mňa problém...najideálnejšie pre mňa ale 20-21 takisto aj pod 19 by to bol problém.. a prečo? tak lebo si myslím, že mal by byť súlad aj medzi hodnotami oboch ľudí a teda aj ako tak vekom
@2 neviem.. mala by som nejaký blok voči tomu.. teda to hovorím na momentálnu situáciu v mojom veku.. ja by som sa teraz nedobre cítila, aj keby dačo malo byť s o pol roka mladším
Kedysi neexistovalo, aby som čo len pripúšťala, že by som mohla byť vo vzťahu s rovesníkom, ako rastiem tak aj chlapci dospievajú a už by to taký problém nebol, už na nich proste nepozerám ako na nedozretých, ale vzťahuvzchopných jedincov.
Teda všetko hypoteticky, mám o 5 rokov staršieho partnera a neplánujem ho meniť.
no myslím si že čím je človek starší, tým je ten vekový rozdiel menej badateľný... akože ak má niekto 20 a partner 30 tak je to dosť podľa mňa, no ak má niekto 35 a druhý 45, to už nie je tak "hrozné" ...
inak pre mňa je ideálny vekový rozdiel tak do 4 - 5 rokov... aj ked ono veľa záleží na povahe oboch partnerov a na tom, aké majú plány, čo ich zaujíma, akým smerom chcú ísť v živote, na názoroch a pod. Lebo ono sú ľudia ktorí si dobre rozumejú aj ked je medzi nimi 20 rokov rozdiel... a sú aj takí ktorí si nerozumejú aj keď je medzi nimi rozdiel len 1 rok no toto sú skôr výnimky si myslím.
pretože celkove mi príde že vo väčšine prípadov spolu lepšie vychádzajú ľudia v rovnakej, resp. podobnej vekovej kategórii, lebo ich životné skúsenosti sú dosť podobné alebo ako to povedať. Proste vyrastali v rovnakej dobe, riešia podobnú/rovnakú problematiku... ako napr. obaja študuju na VŠ a riešia vzdelanie naraz... zatiaľčo ak je medzi partnermi napr. 10 rokov rozdiel tak jeden už niekoľko rokov maká a druhý sa trápi nad školou... možno to znie ako banalita, ale ľudia sa na takýchto veciach vedia riadne pohádať... hlavne ak jeden začne že "ja som starší, skúsenejší a ty riešiš kraviny aby si dostala áčko zo skúšky a ja riešim reálne problémy ako živobytie" ... samozrejme toto je len príklad ... no pointa zostáva ale samozrejme každý má právo byť s kým chce a koho miluje, takže nesúdím nikoho aj ked má partnera o veľa rokov staršieho, no ja neviem či by som to chcela... skôr nie...
dost individualne. 15 a 25 povazujem za cudne, ale 30 a 40 uz nie.velmi zalezi od okolnosti.. moj frajer je o necele 3 roky starsi a pre mna je to ideal.
mozno sa.to bude povazovat za divne ale uz oddavna si viac.rozumiem so starsimi takze vekovo mne to je jedno a tipuju mi tiez viac nemam problem s nikym
My sme rovesnici a je to fajn. Vlastne ja som o par dni starsia. Ale citim sa ako nejaka patnastka velakrat,aj tak vyzeram a jeho kamosi si myslia ake mlade masko ma a pritom stara korcula som ..
Podla mna prilis velikansky rozdiel dobry nie je,ale poznam aj take pary,medzi ktorymi je 12rokov a su stastni.
hm, podľa mňa je to aj dosť individuálne a záleží na konkrétnych jedincoch... problém je, ak je muž (resp. chlapec) o dosť mladší, napr on má 20 a dievča >25, to už má každý iné priority (samozrejme, nedá sa to povedať na každého). Ale tak do 10 rokov v globále je to podľa mňa ok.
Ja osobne mám o skoro 7 rokov staršieho a nikdy sme to nijako nepociťovali.
nejde o vek ....už som to tu velakrát písal,ze ide o proste životné situácie v ktorych sa nachadzaju a životné hodnoty a ciele ......ja 24 ročný ktorý žije od 18ky samostatne teda mam casto problem najst nejaku spoločnu temu s nejakou 24 ročnou vysokoškolackou ktora nikdy nerobila ešte ani a doma ju rodičia udržiavaju .....proste naše životne udalosti sú uplne na inom bode a aj ciele a pravdepodobne aj názory kedze ona študuje vysokú na svk co je pre mna smiešne proste takže to číslo je totálne nepodstatne...viac si rozumiem s nejakou 20 ročnou čo žije tiež samostatne a pracuje
Ja mám nastavenú hranicu medzi mnou a mojim partnerom by mal byť maximálny rozdiel 5 rokov...A samozrejme už som sa poriešila aj skoro 30 chlapom, pričom som o tom nevedela, takže to medzi mnou a ním neklapalo, pretože on už mal iné záujmy a ja som sa cítila pri ňom ešte ako dieťa ale mala som a o rok mladšieho, ale za to vyzretejšieho chalana, len on mal zase svoje muchy, ktoré som nebola ochotná znášať...Ale zato som spoznala 22 ročného sympatického chalana s ktorým si perfektne rozumiem...
Záleží na hodnotách a na tom, či partneri vnímajú tento vekovo nerovnomerný vzťah ako perspektívny. Ja osobne by som mal voči staršej partnerke (nad 28-29) blok. Štatisticky by som sa mal práve zamerať na staršie ženy o 4-4,5 roka, keďže v priemere sa ženy dožívajú dlhšie ako muži ale je to len štatistika Ženy na druhej strane chcú mentálne vyzretejšieho partnera preto často siahajú po starších ročníkoch, ktorí sú aj dostatočne nezávislí. Všetko je to ale individuálne Poznám ľudí, kde partnerka je o 9 rokov staršia ako partner a klape to
tazko povedat. boli casy, ked som si vravel, ze vek nieje podstatny. po dvoch 17kach ma to preslo. ako, neboli blbe, to by som im krivdil. obe boli velmi rozumne, no su iste charakterove crty, ktore su jednoducho zavisle od veku a nie od intelektu. momentalne zastavam nazor, ze cim su ludia starsi, tym vyssi rozdiel je pripustny. teda 20 a 17 bolo nanic, no 23 a 20 by uz bolo o inom. hoci rozdiel je stale len 3 roky. ale vravim, nechcem si ohladom tohoto vytvarat definitivny nazor, nakolko som si bol absolutne isty svojim predchadzajucim postojom a aj napriek tomu sa neskor ukazal ako nespravny.
vekovy rozdiel nie je problem. problem je, ked je clovek o 10 rokov starsi a sprava sa, koby bol o 10 rokov mladsi.
Vo vseobecnosti mam blok voci mladsim muzom, co sa tyka starsich o viac nez 10 rokov je uz dost az prilis.
Podla mna je to uplne individualne u kazdeho ... kazdy si moze rozumiet s inymi vekovymi kategoriami .. ja mam napriklad chlapa co ma takmer 30 a vobec nepocitujem ze by sme si nerozumeli pre vek .. ludom skor zalezi co na to povie okolie
@dumbledore Vo februári budem mať 23 a môj snúbenec bude mať o mesiac 41 a všetko je v poriadku, nevadí to mne, jemu a dokonca ani našim kamarátom a rodine.
Ja osobne mám 16 rokov A S priateľom som mala vždy rozdiel s tým že on bol starší, nepovažujem to za prekážku lebo ide hlavne O mentálny vek oboch strán A fyzický nezohráva nejaký výrazný rozdiel, pravdepodobne by bol pre mňa problém keby je priateľ O 10-15 rokov starší už len Z komerčne uznávaného hľadiska nakoľko by som nechcela spôsobovať nejaké problémy A taktiež tento blok vznikol kvôli môjmu otcovi momentálne máme s priateľom rozdiel 6 rokov, výborne si rozumieme. Čo sa týka okolia neriešim vekové rozdiely vo vzťahoch pokiaľ vzťah pôsobí vyváženým dojmom a taktiež sa ma to netýka, je to ich osobná záležitosť
kazdy si najde svoju polovicku,vek nie je dolezity,skor rozum a ak obaja chcu to iste,aj od zivota....tak je to super, kazdy nech je stastny a nech druhych neriesi...len tolko
som názoru, že veľa závisí od vyspelosti oboch partnerov a nedá sa napísať presný vek a ani určiť čo je veľký vekový rozdiel a teda ani to, aký je vekový rozdiel v partnerstve ideálny.... je síce fakt, že muž by mal byť straší od ženy aspoň o pár rokov- lebo muži prepáčte, ale dospievate neskôr, to ale neznamená, že nie sú výnimky... darmo žena bude mať 30 keď sa bude chovať a myslieť ako bláznivé pojašené decko, keby aj mala mladšieho- ale vyspelejšieho muža napr. 26, ktorý by možno už chcel rodinu.... alebo naopak žena čo má napr. 22 by sa rada usadila, chce rodinu a aj napriek tomu, že má staršieho partnera napr. cez 30- nič z toho lebo on si chce užívať život, minimum zodpovednosti- to proste nemôže fungovať... dôležité je aby partneri boli na rovnakej vlnovej dĺžke, podobne vyspelý a stretli sa ich záujmy čo sa týka zábavy, rodiny a zodpovednosti.. a v tomto prípade vek je len číslo a nič nehovorí o postojoch k životu a o tom čo človek chce
podla mna na veku nezalezi skor zalezi na vyzore na kolko kto vyzeraz. Napr ja mam 22 a vyzeram na 18. Brat zase presne naopak. A frajerkku by som bral od 16-25... @cute - to akoze ked niekto nechce rodinu/deti nieje vyspely ????? Preco si to myslis ?
@xy12345 to bol príklad po prvé a po druhé každý niekoho potrebuje, časom určite, kto sa o neho postará keď už on nebude môcť.... v dnešnej dobe veľa ľudí odkladá založenie rodiny lebo má iné priority a netvrdím, že sú nevyzretý
@dumbledore
Podľa mňa ak je vo vzťahu skutočná láska tak na veku nezáleží. Ak ľúbim jednoducho ľúbim bez, alebo, keby, keď. Tak to funguje aspoň u mňa Samozrejme problém by bol ak by vekový rozdiel bol už 20 rokov a viac. Kvôli možnému potomstvu a podobne. Ale tento aspekt si musia zrelo zvážiť už tý dotyční dvaja ľudia.
@dumbledore vży som bola na starších chlapov. 40+ je pre mňa ideál. Proste už vie, čo chce v živote. Nie je to pojašené dieťa. Moje záľuby nie sú blízke ľuďom v mojom veku, ani hudba, ktorú počúvam. Zato s chlapom vo veku 40+ si rozumiem.
@dumbledore bohužiaľ, u väčšiny to tak naozaj je. Na druhú stranu, aj medzi 40-tnikmi sa nájde kopa nezodpovedných ľudí. Všetko je individuálne. PS: Česť výnimkám
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
61 komentov
Teda všetko hypoteticky, mám o 5 rokov staršieho partnera a neplánujem ho meniť.
inak pre mňa je ideálny vekový rozdiel tak do 4 - 5 rokov... aj ked ono veľa záleží na povahe oboch partnerov a na tom, aké majú plány, čo ich zaujíma, akým smerom chcú ísť v živote, na názoroch a pod. Lebo ono sú ľudia ktorí si dobre rozumejú aj ked je medzi nimi 20 rokov rozdiel... a sú aj takí ktorí si nerozumejú aj keď je medzi nimi rozdiel len 1 rok no toto sú skôr výnimky si myslím.
pretože celkove mi príde že vo väčšine prípadov spolu lepšie vychádzajú ľudia v rovnakej, resp. podobnej vekovej kategórii, lebo ich životné skúsenosti sú dosť podobné alebo ako to povedať. Proste vyrastali v rovnakej dobe, riešia podobnú/rovnakú problematiku... ako napr. obaja študuju na VŠ a riešia vzdelanie naraz... zatiaľčo ak je medzi partnermi napr. 10 rokov rozdiel tak jeden už niekoľko rokov maká a druhý sa trápi nad školou... možno to znie ako banalita, ale ľudia sa na takýchto veciach vedia riadne pohádať... hlavne ak jeden začne že "ja som starší, skúsenejší a ty riešiš kraviny aby si dostala áčko zo skúšky a ja riešim reálne problémy ako živobytie" ... samozrejme toto je len príklad ... no pointa zostáva ale samozrejme každý má právo byť s kým chce a koho miluje, takže nesúdím nikoho aj ked má partnera o veľa rokov staršieho, no ja neviem či by som to chcela... skôr nie...
Podla mna prilis velikansky rozdiel dobry nie je,ale poznam aj take pary,medzi ktorymi je 12rokov a su stastni.
Ja osobne mám o skoro 7 rokov staršieho a nikdy sme to nijako nepociťovali.
Vo vseobecnosti mam blok voci mladsim muzom, co sa tyka starsich o viac nez 10 rokov je uz dost az prilis.
zo psychologického hľadiska je ideálny asi tak 4 ročný rozdiel...
@cute - to akoze ked niekto nechce rodinu/deti nieje vyspely ????? Preco si to myslis ?
Podľa mňa ak je vo vzťahu skutočná láska tak na veku nezáleží. Ak ľúbim jednoducho ľúbim bez, alebo, keby, keď. Tak to funguje aspoň u mňa Samozrejme problém by bol ak by vekový rozdiel bol už 20 rokov a viac. Kvôli možnému potomstvu a podobne. Ale tento aspekt si musia zrelo zvážiť už tý dotyční dvaja ľudia.