jaa..v Boha verím..neviem..vela krat mi pomohol... ale v cirkev neverim vobec...podla mna to su len pretvarky..a honba za peniazmi....a omše a tak?ano chodim v nedelu bo naši by ma zabili ...ale radšej sa porozpravam s bohom sama vlastnou mdolitbou a nie hrať sa tam na niečo..neznašam ked tam pridem a všetci tie "modlitby" recituju naspamet jak basnicky a ani mozno nevedia co vlastne hovoria....a samozrejme kazdy tam je najsvetejši z najsvetejšich a vyjde z kostola a bum,,iny človek..
myslim si, ze tu cosi je, co nejak nase zivoty ovplyvnuje, nepokusam sa to identifikovat, lebo v podstate je jedno, ci ta vyssia entita je jeden boh alebo nejaki obyvatelia olympu/asgardu a podobne alebo ci to je osud alebo mimozemstania...
@freestyler01 Cirkev založili ľudia, je to spoločenstvo ludí, ktorí veria v jednu vec. Tak isto ani kresťanstvo nezaložil Ježíš, bolo založené niekoľko desaťročí po jeho smrti, niekedy v polovici prvého storočia.
@pernik jezis skutocne zil,ako to dokazuje viacero pramenov..Aj Zidia ktori ho nenavideli dosvedcovali ze robil zazraky,hoci si mysleli ze moc mal od diabla..a nechce sa mi vBiblii hladat kde zalozil Cirkev,ani ti to citovatt,no jednoznacne on poslal apostolov ohlasovat jeho zmrtvychvstanie.
@freestyler01 Vy veriaci sa vyhovárate na tých pár písomných zmienok o nejakom človeku menom Ježiš, ktoré by som vedel spočítať na prstoch jednej ruky pritom v tom čase bolo na Strednom východe obrovské množstvo historikov, oveľa známejších a vzdelanejších, ktorí nikoho takého nespomínajú.
"Židia dosvedčovali" no a čo? Aj ty to tu dosvedčuješ a neverím ti
Bibliu ani zdaleka nepovažujem za osvedčený dôkaz. Nepovažujem ju za žiaden dôkaz.
Cirkev nezaložil Ježíš, ten keď žil, tak sa mu ani nesnívalo, že ho budú nejaký ľudia uctievať.
Opakujem, Cirkev je spoločenstvo ľudí, ktorí uctievajú Ježiša. Vznikla z rôznych židovských sékt v prvom storočí nášho letopočtu.
Cirkev a kresťanstvo je len úbohy podvod tak ako aj mnoho iných náboženstiev. Bol to len posledný pokus o zjednotenie ľudstva, ktorý vyšiel a funguje dodnes.
Samozrejme existenciu Boha netreba spochybňovať. Príjima ho už aj dnešná veda. Len nie takého, ako nám nahovoril Vatikán.
Pokiaľ bude človek zaslepený klamstvami, tak nemôže uzrieť a pochopiť pravdu.
Pravdaže verím v Boha. Ale viera neznamená len chodenie do kostola a modlitba - to je iba mienka neveriacich, ktorí žijú v nevedomosti...A tiež ve+mi nechápem ludí, ktorí veria v Boha, ale nie v cirkev. Ved takí ludia poto nevedia, čo znamená veriť...ale neoplatí sa to vysvetlovať, pretože tí, ktorí nechcú pochopiť, nepochopia nikdy.
@lui74 nesuhlasim s tebou...verim v Boha,verim ze existuje,ze nas stvoril,verim Biblii,aj ked nieco tam je na zamyslenie...ale neverim cirkvi,jej podvodom a habaniu peniaz,toboz nie katolickej cirkvi..ano,podme pozabijat ludi,za to ze veria v toho isteho Boha ako my....
mozno nejaky existuje, pokial viem amici si mozu davat hocijake mena mozno je nejaky amik s menom Boh xD a ak je cem ho stretnut, neco ako: Hi I am Jingsavv Hi I am Boh Smith xD xD xD inak verim v cistu logiku a v to ze za svoj osud si mozem iba sam a neuruje mi ho nejaka imaginarna bytost z galaxie XYZ. Viac sa nebudem rozpisovat bo budem upaleny ako kacir xD (ale toto mam radsej ako v mene boha, syna i ducha,In Nomine Satanas ak niekto pozna Bathory)
@24 Verim v boha, ale krestan nie som. K mojej viere neexistuje cirkev a myslim si, ze je to tak dobre. Ked si zoberiem na musku konkretne cirkev krestansku, tak nepoznam horsiu organizovanu zlocinecku skupinu. Odo dna existencie ma na svedomi viac zivotov ako ktorykolvek svetovy diktator. Nezmyselne vojny, vrazdenia, boj o moc a vymyvanie mozgov. Ludia, ktori neveria cirkvi su podla mna rozumni, staci si zobrat priklad z historie. Obdodia, ked bola cirkev pri moci boli tie najtemnejsie.
@athelasil veríš biblii? skúšala si ju niekedy čítať? stačí len genesis. skúšala? však pri tom sa rozum zastavuje, také bludy sú to. úplne z toho srší, že sú to 2000 rokov staré vymýšľance s makom. nedomyslené zle čitateľné drýsty, nereálne, priečiace sa aj obyčajnému zdravému sedliackemu rozumu (nieto ešte kriticky, inžiniersky a akademicky-pravdivo zmýšľajúcemu). dnešný súdny človek tomu nikdy nemôže uveriť.
bludy to boli už v časoch, keď ešte žiadna cirkev (ako ju dnes poznáme) neexistovala. už vtedy to bola urážka suverénnej inteligencie každého slobodného človeka.
jejda zas super tema na pohadanie...ANO ja v Boha verim , patrim do Cirkvi, snazim sa zit podla evanjelia...viem preco verim...a verit budem...a taky ktori neveria v Boha a potom velice tvrdia ze Cirkev nezalozil Jezis tak nech su radsej tichucko alebo nech si precitaju Bibliu..ou kej bejbe?
@takzvany len pripomienka...kniha Genezis tak ako aj iné knihy v starom zákone je založená len na obrazoch, metaforách, prirovaniach atď. teda samozrejme že niektoré veci sú nereálne
Najviac neznášam ľudí ktorí sa mi snažia vsugerovať do že boh existuje, keď ja proste viem že neexistuje načo ma musí niekto presviedčať o opaku? To ako keby som tvrdil že seriem zlaté vajcia, a nevedel by som to dokázať, ach.....
ja zasa nechapem co nemozete pochopit na ktorom ked niekto veri v boha a v cirkev nie..ok ak jezis zalozil cirkev... ludia z nej urobili niečo uplne ine...suhlasim s @29 ,,,cirkev má vazne na svedomi tolko ludi ze az..wau neveril si niekedy v to co verili ti "mocni ludia" tak ta ukamenovali..ved to je vec vlastneho myslenia...
o com je ptoom to ze existuje viera pravoslavna grego rimo evanjelicka aj neviem aka?..kazdy veri v to svoje a je presveceny ze to jeho je spravne..ak to ani neviem kde sa mam zaradot ta radsej budem nezavisle verit v boha..a neportrebujem an to chodit do kostola a ukazovat sa aka ja som svetuskarka..a ani to tak nieje
@martinm to co píšeš je volovina ako voda v koši. Keby aj nejaky boh bol, čo nie je, tak by sme mali byť spasení práve za naše skutky a nie len pre nejaku jebnutu vieru ktorá nám aj tak nikdy nepredložiela dôkaz, že boh existuje.
@martinm Neviem blázonko čo fetuješ, ale nerozumel som ti ani slovo.
@11jahodka77 Kľudne ver a kľudne buď v cirkvi, keď chceš, je to tvoje rozhodnutie a my to musíme rešpektovať, ale prosím nehovor to čo mám robiť a už vôbec nie to, že mám byť tichúčko.
Ja ti budem svoj názor vrieskať do ucha kedy budem chcieť, tak isto ako to robíte vy.
Najzákladnejším dôkazom Božej existencie je jednoducho to, čo stvoril. “Lebo čo je neviditeľné z Neho, Jeho večná moc a božskosť, to od stvorenia sveta rozjímaním môžu pozorovať z Jeho diel, aby nemali výhovorky”. “Nebesia rozprávajú o sláve Božej a dielo Jeho rúk zvestuje obloha”.
Ak by som našiel hodinky uprostred poľa, nenapadlo by ma, že sa tu len tak zničoho nič “zjavili” alebo že existovali od nepamäti. Na základe ich dizajnu by ma napadlo, že majú svojho dizajnéra. A oveľa väčšiu precíznosť a dokonalejší dizajn existuje všade okolo nás. Naše meranie času sa nezakladá na hodinkách, ale na Božom diele—pravidelnej rotácii zeme (a rádioaktívnych vlastnostiach atómu cézia-133). Vo vesmíre existuje dokonalý system a to je jasným dôkazom o Veľkom Autorovi.
Ak by som našiel zakódovanú správu, šiel by som za odborníkom, ktorý by mi pomohol správu dešifrovať. Domnieval by som sa, že za správou je inteligentný odosielateľ, niekto, kto kód vytvoril. Aký zložitý je kód DNA, ktorý je uložený v každej bunke nášho tela? Či zložitosť a zmysel DNA nesvedční o Inteligentnom Autorovi kódu?
Uvedomujeme si, že vždy budú skeptici, ktorý majú vlastné predstavy o Bohu a podľa nich si interpretujú aj dôkazový materiál. A budú aj tí, ktorým nebude stačiť žiadne množstvo dôkazov, aby sa nechali presvedčiť. Všetko je otázkou viery.
Vzdy ked sa stane nejakemu krestanovi nieco dobre tak si vymysli ze to mu pomohol Boh . Ale ekd s astane nieco zle tak to bolo nestastie ale ich Boh len skusa ahahah ja sa ak uj.....am na nich
@pernik - ja som nikomu nikdy nic nevrieskala do ucha tak nechcem ani aby mne niekto jasne? wuaaaa...neviem co to vsetci riesia kazdy nech kona podla seba!
Vy akoze verite niekto Bilbii? Mozno este Stary Zakon, ok. Ale verit, ze vsetko sa stalo presne tak ako je to napisane v knihe, ktoru predtym prepisalo tisice fanatickych zanietencov v "Boha", ktori si ju upravovali podla svojho uvazenia neberiete v uvahu...
Mam radsej svoj nazor, ako nazor milionov ludi predomnou, ktori by ma ovplyvnovali. Krestania sa furt obhajuju, ze len to ich nabozenstvo je to jedine pravdive. Obhajuju to poctom "zazrakov" ktore splnilo. Ale kolko "zazrakov" sa stalo vyznavacom Islamu, Zidovstva, Hinduizmu atd sa nikde neuvadza... Preco by som mal potom verit niecomu co mi len klame a povysuje sa nad ostatne? Krestanstvo je dokonca aj proti zidovstvu, z ktoreho vzislo...
Takze NIE, neverim. Takisto ako ludia neveria v Zeusa, Thora, Quetzalcoatla atd... Je to vymysel ludi a nic mi zatial nepotvrdilo, ze je to pravda.
@anussqqa typický panvičkársky alibizmus je vyhlásenie, že biblia je písaná v obrazoch a metaforách. to je nehorázne. úplne verejne si tým otvorili cestu tisícom možných výkladov posolstva tej knihy. takže s takou pičovinou na mňa nechoď, lebo tým si cirkev len ešte viac serie na hlavu
ved to je jedno nech si kazdy mysli co chce.. nech veri v co chce.. ved o tom prave je slovo VIERA... som clovek co si stoji za svojim nazorom a každy tu piše,doslova ma snahu presviečať inych....aj tak som stale toho nazoru akeho som bola.. a nezmeni to nikto... boh mi pomahaj..
@takzvany nie,som taka blba,ze pisem ze verim tomu a tomu a neviem o co ide (cista ironia) ....asi ze som to citala,inak by som nepisala ze verim,nesudim ked nepoznam.cakala som,kedy sa kto zacne do mna navazat,ale v pohode...jasne ty uplne vies aky vyznam a ohlas vetdy mala Biblia a comu sa vtedy priecila...jasne sak ty si tam zil,ty urcite vsetko vies
V brušku tehotnej ženy boli raz tri embryá... Jeden z nich bol malý veriaci, druhý malý pochybovač a ďalší bol malý skeptik(resp. t.z.ateista).
Malý pochybovač sa pýta: Veríte vlastne v život po pôrode? ( resp. t.z.Veríte vlastne v život po smrti?)
Malý veriaci: Áno, je jasné, že to existuje. Náš život tu je (naplánovaný) len na to, aby sme rástli a aby sme sa pripravili na život po pôrode, aby sme boli potom dosť silní pre to, čo nás čaká.
Malý skeptik: Blbosť, to predsa neexistuje. Ako by vôbec mal vyzerať život po pôrode?
Malý veriaci: Ani ja to neviem presne. Ale určite tam bude oveľa jasnejšie ako tu. A možno tam budeme pobehovať a jesť ústami.
Malý skeptik: To je haluz! Pobehovať, to sa predsa nedá. A jesť ústami, aká smiešna predstava. Existuje predsa pupočná šnúra, ktorá nás živí. Okrem toho je nemožné, aby bol život po pôrode, pretože pupočná šnúra je už teraz príliš krátka.
Malý veriaci: Ale áno, určite je to možné. Bude to akurát všetko trochu inak.
Malý skeptik: Ešte sa nikto nikdy nevrátil späť spoza pôrodu. Pôrodom sa život končí. A život je jedno trápenie a je temný.
Malý veriaci: Aj keď tak presne neviem, ako bude vyzerať život po pôrode, v každom prípade budeme potom vidieť mamu a ona sa o nás postará.
Malý skeptik: Mama?!? Ty veríš v nejakú mamu? A kdeže je?
Malý veriaci: Veď tu všade okolo nás. Sme a žijeme v nej a skrze ňu. Bez nej vôbec nemôžeme existovať.
Malý skeptik: Hlúposť! Nič z nejakej mamy som ešte nevidel, takže nemôže ani existovať.
Malý veriaci: Niekedy, keď sme úplne ticho, môžeš ju počuť spievať. Alebo cítiť, keď hladká náš svet. V každom prípade verím, že náš vlastný život začne až potom!
Cirkev s velkym C je preto ze ide o spolocenstvo veriacich v Krista (z grectiny Kristova krv), neprihliadajuc na denominaciu (cirkev s malym c, Rimskokatolicka cirkev, Evanjelicka cirkev a.v.), podobne ako ked piseme Boh (krestansky Boh) a boh (kus dreva)
co sa tyka toho ze "verit v Cirkev"
kto veri v Boha, musi tiez verit ze existuje ta Cirkev s velkym C
verit v cirkev sa neda (ked je s malym c), pretoze kazdu denominaciu vedu obycajni ludia ktori sa casto mylia
je to na dlhsiu debatu, vsetko co mam na jazyku (prstoch) sa cez klavesnicu vyjadrit neda
policajt s bakalarskym titulom moze mat plat 1200€ (1 policajt)
6 kaplanov s magisterskym titulom na neporovnatelne tazsom studiu ma dokopy plat 1200€
minuly rok nastupilo do ECAV 7 kaplanov
priklad 2: prispevok statu na ECAV je mensi ako prispevok na 1 prvoligovy futbalovy klub
priklad 3: ak by sme prepustili vsetkych fararov ECAV s priemernym platom 335€ (nastupny je 200€) museli by sme kvoli vybavovaniu pohrebov, sobasov atd zamestnat cca 400 uradnikov s vyssim platom
priklad 4: mudrc, vyrataj si kolko stoji 1 veznica
preco z MOJICH dani, a z dani kazdeho cloveka clovek plati kazdy vecer recidivistom puding?
prepac, ale akurat z tvojho komentaru vidim ze sa nevyznas
hovoris o knihe genezis, a potom o tom ze su to 2000 rokov stare bludy
blud si akurat tak ty!!!
datovanie biblie (resp stareho zakona vr. genesis) je uplne ine
v roku 1000 pr Kr (pred 3000 rokmi) nastupoval na tron kral David, cim konci obdobie sudcov, ktore bolo poriadne davno po udalostiach opisanych v genesis
trocha vyssie som vysvetloval co znamena slovo cirkev
tzn cirkev existovala az od roku 33 po Kristu
nabozenske organizacie vsak existovali uz za Davida, a aj davno pred tym, staci si precitat ostatne mojzisove knihy
PS: kolko krat si ty precital Bibliu? aby som sa s tebou mohol normalne bavit
nezaujíma ma, či sú mojžišove knihy 3000 rokov staré alebo 2000 (stupeň vymyslenosti biblie je oči tomu invariantný), rovnako ako ma nezaujímajú tvoje rodičmi implantované názory na svet (pseudokriticky zpracované tvojou hlavou). z nás dvoch, som ja určite ten vzdelanejší, pričom o tom nerozhoduje počet prečítaní biblie. moje inžiniersky-kritické zmýšľanie je s najvyššou pravdepodobnosťou rádovo na vyššej úrovni ako tvoje (ty rozumová ovca, ledva zmaturovaná). bibliu som nedočítal, lebo (ako som už povedal) urážala moju zvrchovanú inteligenciu.
pojem sedliacky rozum nie je urážka. je to metafora zdravej, čistej (nezmanipulovanej) priamej logiky. avšak rozum ovce, ktorá robí to čo stádo, už urážka je. ovčím rozumom disponuješ ty, keď tu potrebuješ vyrukovať s porovnaním platu policajta a farára ECAV aby si si dokázal že služby božie sú menšie zlo, ktoré navyše udia naozaj potrebujú viac ako šport. čo si myslíš že mne (nám pochybovačom) nevadí že štát dotuje prvoligové kluby (ktoré to nepotrebujú) a grázlov (svetu zbytočných)? vadí, ale toto je téma o bohu, nie o štátnej správe nápravnovýchovných zariadení.
ty mne nehovor kedy mám držať hubu, resp. už ma do huby neber, lebo nevieš o mne nič.
Môj boh však nepotrebuje chrámy ,obety ani uctievanie. Verím že sa nad to už dávno povzniesol.
Môj boh prdí na to či v neho ľudia veria. Preňho je dôležité ako žijú.
Môj boh nemá rád extrémizmus a fanatizmus. Nepotrebuje žiadne knihy ,ktoré rozprávajú aký je užasný a čo všetko pre nás robí. Nepotrebuje žiadnych sprostredkovaťeľov.
Môj boh má rád názorový multikulturalizmus. A neznáša jednostrannú kritickosť.
Môj boh sa nás snaží niečo naučiť.
Môj boh by neposlal svojho syna na smrť, aby nás ostatných spasil.
takze pan dokonaly povazujuci sa za najmudrejsieho cloveka v galaxii
to ze si starsi a si dade na vyske (co uz dnes je kazdy)nedokazuje ze si mudrejsi
to ze niesi velmi chytry dokazuje fakt, ze si moj prispevok nepochopil
nebol totiz o peniazoch, ale dokazuje fakt, ze viera je omnoho efektivnejsia v napravani kriminalnikov, ako ktorakolvek vaznica, a stado policajtov
a ze cloveku ponuka omnoho viac, ako skoprumpovany futbal, proti comu sa vsak nikto neburi
a co sa tvojho a vobec ludskeho (sedliackeho, opicieho) rozumu tyka: kolko krat sa ludsky rozum mylil? kto to zrata ten ma rozum, ale kedze je clovek tak ho vobec nema
kedze si nereagoval na Kierkegaarda (lebo asi nemas sajnu o koho ide) tak skusim s tou tvojou nedocitanou ale urcite klamlivou bibliou
Zalm 2, vers 1
PS: moje nazory niesu od rodicov
ale asi by som sa mal riadit heslom jedneho profesora EBF UK
s homosexualmi, komunistami, a jehovistami sa nebavim
tvoj príspevok @72 nijako nedokazuje, že viera je efektívnejšia v naprávaní kriminálnikov ako väzenie. aby sa človek zmenil, musí v prvom rade on chcieť, on v jeho hlave. viera ako úplne externý faktor na to samozrejme nemá vplyv. niektorým možno dala víziu, ale nie je príčinou zmeny či nápravy. je prinajlepšom moderátorom zmeny, usmerňuje ju. ale viera sama nespraví z vraha alebo zlodeja počestného človeka. to, že mukel seká dobrotu a v lochu sa hrá sa silne veriaceho ešte neznamená že sa vnútorne napravil. skutky mohol oľutovať, ale nie kvôli viere. basa nechá na každom stopy, nikto sa tam nechce vrátiť. ale nie kvôli viere ktorú sa im tam snažia implantovať. zopár ľudí čo boli v base poznám, viem o čom hovorím.
a áno. viera ponúka človeku viac ako skorumpovaný futbal. ale nie kresťanská viera, ktorá už svojou symbolikou infikuje pocitom malosti a bezmocnosti jedinca. ponúka mi boha, ktorý mi hneď prvým prikázaním nariaďuje aby som ho miloval. ak tak neurobím, pácham hriech a teda skončím v pekle (kde mimochodom skončím už len preto že zo seba pokrstením nezmyjem dedičný hriech). neviem milovať na rozkaz, ešte k tomu niekoho (niečo) čo som nikdy nevidel. asi takouto obyčajnou logikou rozmýšľam, som preto hlúpy? neodpovedaj
a neviem čo sem pletieš nejakého Kierkegaarda. čo je on viero-tvorca? nie. to je akoby som tu ja teraz vybalil na teba že si nekompletný lebo mi nevieš povedať nič o Schopenhauerovych tézach o smrti alebo kráse.
a už sa ku mne nevyjadruj. bude to zbytočné. nepresvedčíš ma, práve tak ako ja nepresvedčím teba.
Keď som bol mladší a chodil som do školy /aj vtedy boli školy a ja som sa do jednej dokonca dostal/, koloval svetom detí prekrásny vtip. Pýta sa jeden kamarát druhého:
"Čo máš najradšej zo zakáľačky?"
"Chlieb z maslom!" - odvetil druhý.
"A jedol si ho už?" - chcel prvý taktne upozorniť toho druhého, že nehovorí k veci.
"Nie, nejedol, ale brat ho videl!" - zaklincoval opäť ten druhý...
Nie je to nádherný vtip? Jeho nádhera tkvie však v jeho hĺbke. Táto diskusia oživila vo mne zabudnutú spomienku a vynoril sa vtip, ktorý skoro dokonale ilustruje spomínanú diskusiu.
Nemám nič proti tomu, aby hociktorý človek vyjadril svoj názor. Táto diskusia je však /česť výnimkám/ kolekciou povrchových myšlienok, ktoré autori zväčša plieskajú z totálnej nudy, znechutení každodenným stereotypom, ovládaní emóciami, ktoré panujú nad rozumom. Možno je to práve stereotyp, ktorý provokuje emócie niektorých znechutených... A Cirkev a kostol a omša a Vatikán a podobne, tieto slová vo vás prebúdzajú zase len stereotyp, ktorému sa chcete silou-mocou vyhnúť, lebo zabíja vaše duše, ktoré chcú žiť a tvoriť denno-denne nové a nové veci! Veď čo nové by sme mohli objaviť v Cirkvi? Emócie sú silnejšie ako rozum, a tak bez veľkého rozmýšľania píšu mnohí prvé, čo ich napadne.
Takýchto ľudí sa zíde v diskusii drvivá väčšina. Táto väčšina frčí na povrchových myšlienkach, na ktoré je zvyknutá. Veď predsa celý život myslí povrchne. Táto väčšina sa možno nikdy nenaučí poriadne sa zamyslieť nad jadrom veci, celý svoj život bude hltať povrchné sračky a zabávať sa na tom. Kde sa podel vznešený človek? Človek je predsa brutálna bytosť, má rozum, tvorí, dokáže brutálne vecičky. Namiesto toho zredukoval svoje konanie na jedenie, pitie, súloženie, spanie, prežitie. Toto robia zvieratá. Aha! Máme rozum! Ten však využíva iba na to, aby plieskal spostosti, ktoré mu mimovoľne prídu na jazyk. To ho baví, pretože tu v diskusii ho nikto nepozná...
Verím v Boha, chodím do kostola.. ale niekedy ma štvú slová farárov.. vravia, že máme slobodnú vôľu a môžme si vbrať, akou cestou chceme ísť, ale popritom vrvaia, že musíme chodiť do kostola, a modliť sa atď...
=> ak veríš v Boha, veríš v Cirkev
(pretože Boh je trojjediná osoba - otec, syn, duch svätý a Ježiš je CIrkev)
mojim cielom nieje ta presvedcit, toto je diskusia, tak argumentujem na tvoj prispevok tak ako ty na moj
Kierkegaarda spominam preto ze na to co ty vravis uz davno odpovedal
viera nic neznamena a clovek musi chciet? poviem ti tajomstvo: kto veri ten chce
nemusi sekat dobraka v base, ty poznas ludi co boli v base a z kntextu chapem ze tam sekali dobrotu, ale su ludia co nesekali dobrotu ani v base, a ked ichodtial konecne pustili, potom znova robili kadeco, a uverili az o nejaky cas neskor, takze to nebola zasluha nejakej basy
kto veri chce sa nielen zmenit, ale chce milovat svojho Boha celym srdcom, celou silou a celou myslou, a svojho blizneho ako seba sameho
viera nenuti chodit do kostola. mna niknenuti, ja a x ludi co tam chodia chcu
pohnutku asi nepochopis
co sa krstu tyka, tak ako si to ty povedal krst nema vyznam, obliat dieta vodou a zmyt z neho dedicny hriech, krst sa vsak potvrdzuje vierou
a na zaver. krestanska viera infikuje pocitom malosti? ako inzinier by si ho mal mat aj ty. okej, clovek dokaze vela. vieme liecit choroby, vieme sa potopit na dno oceanu, a vieme aj lietat do vesmiru. avsak...
kde si bol, ty velky, ten ktory nieje menejcenny, napriklad vtedy ked sa s kozmu vracala Columbia? bol si schopny tym ludom pomoct, ked niesi menejcenny?
Vieme vyletiet do vesmiru. Castokrat sa z neho vieme aj vratit. ale castokrat sa musime sklonit pred tym co bolo stvorene, tym co tu je a je to vacsie nez my. konieckoncov, keby lietadla lietali v takom pomere letov a havarii ako raketoplany, denne by spadlo 500 lietadiel. a kolko by ich doslo s poruchou alebo odpadnutymi castami??? ludstvo a ludske myslenie nieje a nikdy nebude dokonale.
ja, ak dostudujem, budem farar, a vravim ti ze nemusis chodit do kostola
nikto nemusi chodit do kostola. ten kto veri chce. nechce chodit do kostola, ale do spolocenstva. tam kde moze byt s Bohom a ostatnymi veriacimi. moze to byt kostol, ale aj dorast, biblicka hodina, cokolvek kde sa ludia stretnu s tym ze chcu chvalit, velebit Boha, ale aj sa o Nom rozpravat, ucit sa, spoznat...
nikto, ani ja vsak nemusime, ale chodime tam pretoze chceme
ja ked som chory a nemozem ist do kostola, alebo na dorast, pripadne pomahat vyucovat besiedku, tak chytam abstak
vies, vsetci sme len ludia, a oni to nemyslia zle... ale musia urobit bububu. lebo aj tu kde som ja je kopa ludi v tvojom ktorym ked teraz povies to co ja tebe, nepochopia, a pojdu sa opit do mesta, ked mozu miesto dorastu... avsak po case, ked kusok dospeju, a zacnu sa na zivot pozerat inak, moze sa im vdaka tomu ze opustia spolocenstvo stat, ze nenajdu co hladaju... alebo to budu hladat velmi dlho a bolestivo
AWARE Správne,každý človek má dve cesty a môže si vybrať. Keď sa farár postaví za kazateľnicu, samozrejme predpokladá, že tí ľudia, čo pred sebou vidí, chcú žiť životom viery. Je preto prirodzené, že farár určuje, ako treba žiť životom viery. Preto hovorí tak, že používa slovo "musieť". Keď sa hlbšie zamyslíme nad tým, prečo sa má dodržovať 3.prikázanie, prídeme na mnoho vecí... Farár to samozrejme vie a preto dolova tlačí veriacich, aby dané prikázanie dodržiavali. Možno Ti uniklo jeho vysvetlenie?
ja v Boha verím, rada chodím do kostola, a už 2x som bola na biblickej olympiade, a verím aj biblii, a verím tomu , že som si vybrala dobre, veď Boh mi už veľakrát pomohol
ked som bol mensi, asi z hluposti som bol na fare.. a jedno dievca sa stazovalo na to, ze si v ten den nenasla vhodne oblecenie a ze to bolo znamenie od boha..
take rozmyslanie je vysledok nizkeho iq, rovnako ako naivne si mysliet, ze boh nam pomoze..
Tak úplne nechápem čo si tým chcel povedať tým einsteinovým výrokom, ak by to povedala matka Tereza alebo pápež tak to hej. Ale Einstein bol fyzik a nepochybne génius, ale to neznamená že ak niečo povedal tak že to tak aj je. Vlastne to že on neveril v boha je rovnako „významné“ pre mňa ako fakt že ty neveríš v boha. Je mi to totálne jedno!
A vie mi niekto odpovedať čo je to za možnosť že niekto verí v boha a neverí v cirkev???
Pre neanglictinarov preklad: Vytvorim muza a zenu s prvtnym hriechom. Potom oplodnim zenu mnou tak aby som bol jej dieta a mohol sa narodit. Ked budem zivy, zabijem sa ako obet pre mna. Aby som vas zachranil od hriechu, na ktory som vas odsudil.
Neverím v boha, mám za sebou birmovku ale čím som starší,tým sa mi to zdá menej rpavdepodobné,ba až enmyslitelné...ak je niekto,kto si mylsí,že ma dokáže rpesvedčiť tak TS, ale popredu, nemá to zmysel veľmi
Ja viem, že bohovia existujú a s tým už nič nenarobíme. A sú ich tisíce. Skúste ísť od počiatku civilizácií až k dnešku a rátajte každého jedného boha: od ohňa, cez Krišnu a Ištaru a Éset a Striboga a Svaroga a Odina a Freyu a Dia a Herma a Marsa, až k Jahvemu, Hospodinovi a Alahovi, samozvaným spasiteľom, Aštanovi Šeranovi atď.
Nemôžete im uprieť ich existenciu. Oni žijú, keď len pre ich veriacich a vo všetkých tých obrazoch a knihách a myšlienkach.
Keď sa to tak berie, všetko sú to len príbehy o tom istom - jestvuje niečo viac, niekto viac. Pocit, že sme tu len náhodou nie je príjemný, ale podľa mňa je vždy lepší, ako viera, že čokoľvek, čo urobím je vopred naplánované, alebo jasné, pretože vďaka mojej prirodzenosti si nesmiem zvoliť inak.
Prečo sa radšej neupriamime na vieru v prítomnosť a v ľudí, alebo čo? Prečo sa musíme upriamovať k nejakým hlúpym nebám a peklám? Nie je to fér voči smrti. Tá má byť predsa definitívny koniec, tak jej to neberme.
Nech idú všetci bohovia dočerta! Stvorili tento svet/vesmír... ale teraz nech nás nechajú na pokoji. Tvrdia, že máme slobodnú vôľu, ale ak spravíme niečo, čo im nie je po chuti, tak nás pošlú na desivé miesta, kde nás uvaria zaživa, to je podľa mňa pekne hnusné.
A žiaden boh, ktorý má aspoň trochu slušnosti by nikdy nedovolil, aby vznikli náboženstvá a ustálené normy a dogmy. Lebo to vždy skončí rovnako: krvou.
@tenario no tak na tvoje pekne ateisticke obrazocky sa mozem z vysoka..a ten tvoj "rozpravkovy ujo" je naozaj rozpravkovy..ja by som nedokazala na zemi nechat zit niekoho tak priblbleho,aspon v tomto ohlade
To s tou onkologiou..ako TY mozes vediet,ze keby boli tie deti zdrave,by niekoho napriklad nezabili(Boh dal totiz vsetkym slobodnu volu,ak si o tom doteraz nevedel..),alebo nieco podobne,tak ich Boh radsej takto pred tym uchranil..nech trpia radsej tu na zemi este 5 rokov,ako v pekle na vecnost.
Dalej to ze sme z opic si vymyslel nejaky..clovek ktory chcel uputat na to ze je iny,ako vsetci okolo neho..tak si proste vybral nejake zviera a povedal:,,Sme z opice"Ta daa!!
Mne to niekedy ale nepripada ze sme teda z tej "opice".Niektorych ludi by som tipla skor na prasa..a vlastne preco aj nie??A nova teoria je na svete..
Ver priatelom,rodine..oni ta nikdy nesklamu..teraz sa sama seba pytam,preco ked zomrie niekomu niekto blizky sa okamzite obrati na Boha,aj ked predtym napriklad neveril..no asi preto ze jedine na neho sa moze spolahnut.
Inak mohol by si z casu na cas-ked si uz taky velmi ochotny sem vhadzovat taketo prispevky-sem napisat,co spravili knazi dobre..no na to podla mna uz nemas cas..toho by bolo na teba moc,vsak?
@tenario ..ved viera v boha nie je o tom aby si nikdy nespravil nic zle,je o tom aby si sa dokazal zmenit...aby si olutoval co si spravil..ja osobne do kostola nechodim ..a ani neviem ci verim..ale urite verim ze to ludom pomaha..nemyslim si ze je hore niekto kto rozhoduje o nasich zivotoch..je skor dolezite aby si boha bral ako nieco co nam dokaze pomoct..lebo to je v zivote dolezite
citujem "Dalej to ze sme z opic si vymyslel nejaky..clovek ktory chcel uputat na to ze je iny,ako vsetci okolo neho..tak si proste vybral nejake zviera a povedal:,,Sme z opice"Ta "daa!!
Nejaky kreten si akurat tak vymyslel ze nas ztvoril boh a taky ako ty s radostou uverili z opic sme to je ista vvec a Boha si ver ked si slaboska a bojis sa pekla ..bleee neznasam slabochov
@tenario mas nejaky dokaz ze sme z opice??sa tu robis nejakym mudrym nemyslis?
nikto nevie jak to je..to je len viera..takze je odveci ze ja teraz poviem, ze boh urcite existuje.ja v to verim ale aj ty veris v to, ze sme z opice.ale nemusi to byt pravda.proste to nevies a nijak to nedokazes.o tom je viera..
@matushkaa ty mas dokaz ze nas stvoril Boh hmm ? ach jaj..@littleboo ja mam 20 ty mas 14..ale ja z toho vyrastiem neboj ja som estee malinky chlapec ty uz vies o com jee zivot a ja na to pridem dufam...ked nie vysvetlis mi vsetko
@littleboo uvedomujes si co pises??? ty vlastne mas isty odpor ku mne pretoze som ateista,,,takto sa do nebicka nedostanes je to hriech ..a jezisko ta vidi Ty ako velka krestanka by si to mala ovladat hmm
@tenario hh,odpor sa prejavuje kapanek inak..a ty si asi predstavujes krestanstvo o tom ze clovek ani nemoze mat nejake city*,alebo co..len aby si vedel,NIE JE TO TAK..a prosim ta uz prestan s tymi trapnymi poznamockami..totiz LEZIE MI TO NA NERVY(pojem oznacovany ako CIT*..)
vies co @tenario , vazne k tebe nepocitujem ziaden odpor alebo jak to nazyvas,proste vyjadrujem svoj nazor..fakt je ze mi zrovna nie si najsympatickejsi,predpokladam ze ani ja tebe..ale tak co narobim..
Este jeden dotaz:Ak sme teda z opice,preco sa aj teraz presne tak isto ako vtedy nevyvijame nadalej??Len ma to proste zaujima,ked uz je to ten vedecky fakt..
@131 ano krestansky fanatici su mi neni moc sympaticky Ale moja my sa vyvyjame stale ale velmi pomalicky predsa. Co si myslis ze vtedy to bollo za 100 rokov ten vyvyn? Mas malo vedomosti o tom
@tenario mam o tom dost vedomosti,na dejepise sme sa totiz taketo debiliny ucili tiez.
Len mi ide o to,ze preco sa teraz nerodia deti jak tie opice,a postupne sa nevivinu..a teda ak ten vyvoj prebiehal tolko,ako vies ze toto je nasa finalna podoba??
A videla som aj obrazky z cias este Velkej Moravy,a ludia mali tak isto 2 oci,2 ruky,nohy..
@133 ludia sa vyvijali niekolko MILIONOV rokov a tysi myslis ze zmenu uvidis pocas nejakych smiesnych 3000rokov? (ratam uz aj obdobie mezopotamie atp) To je ako porovnavat cestu Blava-New York s cestou na Mars...
@137 tak sa rozhodni ci tomu neveris alebo to je sprostost. Ked tomu neveris, tak dalej nemusime pokracovat, pretoze na cokolvek si vymyslis nejaky protiargument. Ked to je sprostost tak co takto pouzit google??? Tu si mozes objednat takuto knizku a mozes citat a citat » www.postshop.sk/Catalog/Product...
@145 ked ti nestacilo to co sa tu napisalo tak ti to stacit musi... alebo pouzi GOOGLE (to je taky internetovy vyhladavac urcite ho poznas) a najdes tam kopec otazkov (nieco okolo 800 000, podla toho co tam zadas a trva to tak 0,2 sekundy) takze mozes citat a citat a citat. Referaty.sk a podobne som sem nedaval kedze to nie je hodnoverny zdroj, kdezto ta kniha je. Takze bud si das tu namahu a najdes si to na nete, alebo si tu knihu kup alebo pocuvaj viac v skole alebo ostan blba. Mne je to jedno, ale ja ti nebudem vsetky informacie nosit na zlatej tacke az pod nos.
@146 hh, vtipne,som sa zasmiala..hmm,nikto ta tu inak neziada aby si mi ich "nosil"..kks us sa mi tu nechce so vsetkymi "pravdovravnymi"ludmi natahovat..proste verim v Boha..a nemozes mi to nejak vyvratit,ako ani ja teba ze sme vznikli z nejakej vsivavej gorily..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
146 komentov
sorry ak som to blbo sformulovala
no mas pravdu v tom co si napisala.je to taka tradicna viera a recitovanie basniciek co ma mamka naucila
Keď vôbec nejaký Ježíš existoval samozrejme...
verím skôr v iné veci,ale Boh to zrovna nie je
"Židia dosvedčovali" no a čo? Aj ty to tu dosvedčuješ a neverím ti
Bibliu ani zdaleka nepovažujem za osvedčený dôkaz. Nepovažujem ju za žiaden dôkaz.
Cirkev nezaložil Ježíš, ten keď žil, tak sa mu ani nesnívalo, že ho budú nejaký ľudia uctievať.
Opakujem, Cirkev je spoločenstvo ľudí, ktorí uctievajú Ježiša. Vznikla z rôznych židovských sékt v prvom storočí nášho letopočtu.
Samozrejme existenciu Boha netreba spochybňovať. Príjima ho už aj dnešná veda. Len nie takého, ako nám nahovoril Vatikán.
Pokiaľ bude človek zaslepený klamstvami, tak nemôže uzrieť a pochopiť pravdu.
preco je cirkev s velkym C?
a dalej to rozpisovat nebudem, lebo ma tu este upalia/ukrizuju/ukamenuju... nebudem si predsa kazit pondelkovy vecer blbymi komentarmi
bludy to boli už v časoch, keď ešte žiadna cirkev (ako ju dnes poznáme) neexistovala. už vtedy to bola urážka suverénnej inteligencie každého slobodného človeka.
o com je ptoom to ze existuje viera pravoslavna grego rimo evanjelicka aj neviem aka?..kazdy veri v to svoje a je presveceny ze to jeho je spravne..ak to ani neviem kde sa mam zaradot ta radsej budem nezavisle verit v boha..a neportrebujem an to chodit do kostola a ukazovat sa aka ja som svetuskarka..a ani to tak nieje
@26 tak tak suhlasim s tebou
@11jahodka77 Kľudne ver a kľudne buď v cirkvi, keď chceš, je to tvoje rozhodnutie a my to musíme rešpektovať, ale prosím nehovor to čo mám robiť a už vôbec nie to, že mám byť tichúčko.
Ja ti budem svoj názor vrieskať do ucha kedy budem chcieť, tak isto ako to robíte vy.
a ak bibliu neuznavas mal by si si aspon overit fakty.Biblia je z viacerych hladisk jednym z najobjektivnejsich a nauznavanejsich zdrojov..
aby si sa nehadal ze hovorim hovadiny, odporucam ti precitat si knihu Kauza Kristus..
pisal ju uplny ateista v spolupraci s viacerymi historikmi a odbornikmi, takze io hodnovernost sa nemusis obavat
uff,uz ma ruky bolia..zbycajne taketo dlhe vety nepisem.a uz sa s tebou o tom nrebudem hadat..ale najprv si over fakty a az potom buzeruj
Ak by som našiel hodinky uprostred poľa, nenapadlo by ma, že sa tu len tak zničoho nič “zjavili” alebo že existovali od nepamäti. Na základe ich dizajnu by ma napadlo, že majú svojho dizajnéra. A oveľa väčšiu precíznosť a dokonalejší dizajn existuje všade okolo nás. Naše meranie času sa nezakladá na hodinkách, ale na Božom diele—pravidelnej rotácii zeme (a rádioaktívnych vlastnostiach atómu cézia-133). Vo vesmíre existuje dokonalý system a to je jasným dôkazom o Veľkom Autorovi.
Ak by som našiel zakódovanú správu, šiel by som za odborníkom, ktorý by mi pomohol správu dešifrovať. Domnieval by som sa, že za správou je inteligentný odosielateľ, niekto, kto kód vytvoril. Aký zložitý je kód DNA, ktorý je uložený v každej bunke nášho tela? Či zložitosť a zmysel DNA nesvedční o Inteligentnom Autorovi kódu?
Uvedomujeme si, že vždy budú skeptici, ktorý majú vlastné predstavy o Bohu a podľa nich si interpretujú aj dôkazový materiál. A budú aj tí, ktorým nebude stačiť žiadne množstvo dôkazov, aby sa nechali presvedčiť. Všetko je otázkou viery.
Na kresťastve si ludia chcelli len privirobiť...ovladnuť svet...cos a im aj podarilo...
Prečo by som nemohol robiť to isté a nevyjadrovať svoj názor tiež? Môj vreskot by bol oproti tomu nič.
Mam radsej svoj nazor, ako nazor milionov ludi predomnou, ktori by ma ovplyvnovali. Krestania sa furt obhajuju, ze len to ich nabozenstvo je to jedine pravdive. Obhajuju to poctom "zazrakov" ktore splnilo. Ale kolko "zazrakov" sa stalo vyznavacom Islamu, Zidovstva, Hinduizmu atd sa nikde neuvadza... Preco by som mal potom verit niecomu co mi len klame a povysuje sa nad ostatne? Krestanstvo je dokonca aj proti zidovstvu, z ktoreho vzislo...
Takze NIE, neverim. Takisto ako ludia neveria v Zeusa, Thora, Quetzalcoatla atd... Je to vymysel ludi a nic mi zatial nepotvrdilo, ze je to pravda.
Keď už má štát takú velkú potrebu dávať im peniaze, prečo sa to neveriacim neodráta?
athelasil, Čo podla teba zahrna pojem "cirkev"? nič proti, ale ty nevieš, kto vlastne tvorí cirkev - a z tohto pochádzajú všetky pomýlené názory
ale ja ako správny kresťan to rád komukolvek vysvetlím, pokial o to budete mať záujem (môžte mi napísať RP)
Ked si len na jednu otazku odpovedal kladne tak si neni pravy krestan.
ved to je jedno nech si kazdy mysli co chce.. nech veri v co chce.. ved o tom prave je slovo VIERA... som clovek co si stoji za svojim nazorom a každy tu piše,doslova ma snahu presviečať inych....aj tak som stale toho nazoru akeho som bola.. a nezmeni to nikto... boh mi pomahaj..
Cirkev je nieco co existuje cize tu sa neda hovorit o viere.... cirkev mozete bud uznavat alebo nie...
myslim ze najvacsim problemom je, ze ludia si zacali mylit vieru s nabozenstvom....
Existuje Boh?
TEISTA vs. ATEISTA!
V brušku tehotnej ženy boli raz tri embryá... Jeden z nich bol malý veriaci, druhý malý pochybovač a ďalší bol malý skeptik(resp. t.z.ateista).
Malý pochybovač sa pýta: Veríte vlastne v život po pôrode? ( resp. t.z.Veríte vlastne v život po smrti?)
Malý veriaci: Áno, je jasné, že to existuje. Náš život tu je (naplánovaný) len na to, aby sme rástli a aby sme sa pripravili na život po pôrode, aby sme boli potom dosť silní pre to, čo nás čaká.
Malý skeptik: Blbosť, to predsa neexistuje. Ako by vôbec mal vyzerať život po pôrode?
Malý veriaci: Ani ja to neviem presne. Ale určite tam bude oveľa jasnejšie ako tu. A možno tam budeme pobehovať a jesť ústami.
Malý skeptik: To je haluz! Pobehovať, to sa predsa nedá. A jesť ústami, aká smiešna predstava. Existuje predsa pupočná šnúra, ktorá nás živí. Okrem toho je nemožné, aby bol život po pôrode, pretože pupočná šnúra je už teraz príliš krátka.
Malý veriaci: Ale áno, určite je to možné. Bude to akurát všetko trochu inak.
Malý skeptik: Ešte sa nikto nikdy nevrátil späť spoza pôrodu. Pôrodom sa život končí. A život je jedno trápenie a je temný.
Malý veriaci: Aj keď tak presne neviem, ako bude vyzerať život po pôrode, v každom prípade budeme potom vidieť mamu a ona sa o nás postará.
Malý skeptik: Mama?!? Ty veríš v nejakú mamu? A kdeže je?
Malý veriaci: Veď tu všade okolo nás. Sme a žijeme v nej a skrze ňu. Bez nej vôbec nemôžeme existovať.
Malý skeptik: Hlúposť! Nič z nejakej mamy som ešte nevidel, takže nemôže ani existovať.
Malý veriaci: Niekedy, keď sme úplne ticho, môžeš ju počuť spievať. Alebo cítiť, keď hladká náš svet. V každom prípade verím, že náš vlastný život začne až potom!
SVAROG
Cirkev s velkym C je preto ze ide o spolocenstvo veriacich v Krista (z grectiny Kristova krv), neprihliadajuc na denominaciu (cirkev s malym c, Rimskokatolicka cirkev, Evanjelicka cirkev a.v.), podobne ako ked piseme Boh (krestansky Boh) a boh (kus dreva)
co sa tyka toho ze "verit v Cirkev"
kto veri v Boha, musi tiez verit ze existuje ta Cirkev s velkym C
verit v cirkev sa neda (ked je s malym c), pretoze kazdu denominaciu vedu obycajni ludia ktori sa casto mylia
je to na dlhsiu debatu, vsetko co mam na jazyku (prstoch) sa cez klavesnicu vyjadrit neda
platit dan cirkvi? prepac, celkom nechapem
pre ilustraciu:
policajt s bakalarskym titulom moze mat plat 1200€ (1 policajt)
6 kaplanov s magisterskym titulom na neporovnatelne tazsom studiu ma dokopy plat 1200€
minuly rok nastupilo do ECAV 7 kaplanov
priklad 2: prispevok statu na ECAV je mensi ako prispevok na 1 prvoligovy futbalovy klub
priklad 3: ak by sme prepustili vsetkych fararov ECAV s priemernym platom 335€ (nastupny je 200€) museli by sme kvoli vybavovaniu pohrebov, sobasov atd zamestnat cca 400 uradnikov s vyssim platom
priklad 4: mudrc, vyrataj si kolko stoji 1 veznica
preco z MOJICH dani, a z dani kazdeho cloveka clovek plati kazdy vecer recidivistom puding?
prepac, ale akurat z tvojho komentaru vidim ze sa nevyznas
hovoris o knihe genezis, a potom o tom ze su to 2000 rokov stare bludy
blud si akurat tak ty!!!
datovanie biblie (resp stareho zakona vr. genesis) je uplne ine
v roku 1000 pr Kr (pred 3000 rokmi) nastupoval na tron kral David, cim konci obdobie sudcov, ktore bolo poriadne davno po udalostiach opisanych v genesis
trocha vyssie som vysvetloval co znamena slovo cirkev
tzn cirkev existovala az od roku 33 po Kristu
nabozenske organizacie vsak existovali uz za Davida, a aj davno pred tym, staci si precitat ostatne mojzisove knihy
PS: kolko krat si ty precital Bibliu? aby som sa s tebou mohol normalne bavit
» www.henryho-prdel.net/...
Upozornujem ze niektori veriaci sa mozu citit dotknuty, ale je to metafora a dokonale sedi
Ne a nechápu jak v něj někdo muže věřit...nejsou dukazy pro jeho existenci...
Vaši p..u jsem taky neviděl,a věřím,že ji máte...
aby som citoval, este nieco:
"nereálne, priečiace sa aj obyčajnému zdravému sedliackemu rozumu (nieto ešte kriticky, inžiniersky a akademicky-pravdivo zmýšľajúcemu)"
a skusil si citat Kierkegaarda?
(tak drz hubu a uc sa, lebo nevzdelanemu so "sedliackym mozgom" je mlcat zlato)
nezaujíma ma, či sú mojžišove knihy 3000 rokov staré alebo 2000 (stupeň vymyslenosti biblie je oči tomu invariantný), rovnako ako ma nezaujímajú tvoje rodičmi implantované názory na svet (pseudokriticky zpracované tvojou hlavou). z nás dvoch, som ja určite ten vzdelanejší, pričom o tom nerozhoduje počet prečítaní biblie. moje inžiniersky-kritické zmýšľanie je s najvyššou pravdepodobnosťou rádovo na vyššej úrovni ako tvoje (ty rozumová ovca, ledva zmaturovaná). bibliu som nedočítal, lebo (ako som už povedal) urážala moju zvrchovanú inteligenciu.
pojem sedliacky rozum nie je urážka. je to metafora zdravej, čistej (nezmanipulovanej) priamej logiky. avšak rozum ovce, ktorá robí to čo stádo, už urážka je. ovčím rozumom disponuješ ty, keď tu potrebuješ vyrukovať s porovnaním platu policajta a farára ECAV aby si si dokázal že služby božie sú menšie zlo, ktoré navyše udia naozaj potrebujú viac ako šport. čo si myslíš že mne (nám pochybovačom) nevadí že štát dotuje prvoligové kluby (ktoré to nepotrebujú) a grázlov (svetu zbytočných)? vadí, ale toto je téma o bohu, nie o štátnej správe nápravnovýchovných zariadení.
ty mne nehovor kedy mám držať hubu, resp. už ma do huby neber, lebo nevieš o mne nič.
visí Kristus na kríži a trpí tam za ľudí
chcel by nás vykúpiť, vierou z ľudskej viery
trpí ale nevidí, že tu už niet žiadnej viery
stal sa iba symbolom, ale nikto v neho neverí
symbol šťastia, symbol smrti, premenený na kopu dreva
tie nevinne oči upreté kamsi do neba
symbol moci, zotročenia, prechovávajúci sa do dnes
prináša len zlo a stále väčšiu bolesť
symbol pokušenia, symbol strachu
symbol pokory, symbol mŕtvolného pachu
symbol ničoty, symbol dejín
symbol tmy, symbol viery
vidím Krista na kríži, no je akýsi iný
z oči mu tečie sliz a je cely skrvavený
umiera, a ja sa len bezmocne pozerám na to zmrzačene telo
umiera, a mne to je v celku úplne jedno
symbol krivdy, symbol lži, musí byt zničený
nesmie prežiť myslia ty obmedzení
ktorí si zobrali do hlavy
že všetko, čo tu majú od boha dostali
on za to nemôže, bol to len výmysel
fiktívna postavička, ktorú si vymyslel
človek preto aby skryl
svoju neohrabanosť
svoju nedokonalosť
raz a pre vždy povedať dosť
tak už dosť, tak už dosť, tak už dosť, tak už dosť
ja nechcem byt obeťou vášho svinstva
ja nechcem žiť v tme vášho klamstva
stojíte úplní, vy ste dobrovoľne obete
stádo slepých oviec, tak načo vlastne žijete
vravím vám, že Kristus už nieje medzi nami
odišiel niekam ďaleko, ostali sme tu sami
mame len to čo nám patri, len to čo sme chceli
on sa teraz bude baviť a my sme bez neho nuly
Ježiško nám zomrel, čo budeme robiť
koniec sveta prišiel z úplne opačnej strany
ešte posledný zúfalý výkrik do tmy
Ježiš Kristus je mŕtvy
Môj boh však nepotrebuje chrámy ,obety ani uctievanie. Verím že sa nad to už dávno povzniesol.
Môj boh prdí na to či v neho ľudia veria. Preňho je dôležité ako žijú.
Môj boh nemá rád extrémizmus a fanatizmus. Nepotrebuje žiadne knihy ,ktoré rozprávajú aký je užasný a čo všetko pre nás robí. Nepotrebuje žiadnych sprostredkovaťeľov.
Môj boh má rád názorový multikulturalizmus. A neznáša jednostrannú kritickosť.
Môj boh sa nás snaží niečo naučiť.
Môj boh by neposlal svojho syna na smrť, aby nás ostatných spasil.
Môj boh je iba môj.
Nie je to boh pre všetkých a ani sa o to nesnaží.
A ak už nebudem na to stačiť tak aj nových členov.
takze pan dokonaly povazujuci sa za najmudrejsieho cloveka v galaxii
to ze si starsi a si dade na vyske (co uz dnes je kazdy)nedokazuje ze si mudrejsi
to ze niesi velmi chytry dokazuje fakt, ze si moj prispevok nepochopil
nebol totiz o peniazoch, ale dokazuje fakt, ze viera je omnoho efektivnejsia v napravani kriminalnikov, ako ktorakolvek vaznica, a stado policajtov
a ze cloveku ponuka omnoho viac, ako skoprumpovany futbal, proti comu sa vsak nikto neburi
a co sa tvojho a vobec ludskeho (sedliackeho, opicieho) rozumu tyka: kolko krat sa ludsky rozum mylil? kto to zrata ten ma rozum, ale kedze je clovek tak ho vobec nema
kedze si nereagoval na Kierkegaarda (lebo asi nemas sajnu o koho ide) tak skusim s tou tvojou nedocitanou ale urcite klamlivou bibliou
Zalm 2, vers 1
PS: moje nazory niesu od rodicov
ale asi by som sa mal riadit heslom jedneho profesora EBF UK
s homosexualmi, komunistami, a jehovistami sa nebavim
aj tak nepocuvaju cudzie argumenty
tvoj príspevok @72 nijako nedokazuje, že viera je efektívnejšia v naprávaní kriminálnikov ako väzenie. aby sa človek zmenil, musí v prvom rade on chcieť, on v jeho hlave. viera ako úplne externý faktor na to samozrejme nemá vplyv. niektorým možno dala víziu, ale nie je príčinou zmeny či nápravy. je prinajlepšom moderátorom zmeny, usmerňuje ju. ale viera sama nespraví z vraha alebo zlodeja počestného človeka. to, že mukel seká dobrotu a v lochu sa hrá sa silne veriaceho ešte neznamená že sa vnútorne napravil. skutky mohol oľutovať, ale nie kvôli viere. basa nechá na každom stopy, nikto sa tam nechce vrátiť. ale nie kvôli viere ktorú sa im tam snažia implantovať. zopár ľudí čo boli v base poznám, viem o čom hovorím.
a áno. viera ponúka človeku viac ako skorumpovaný futbal. ale nie kresťanská viera, ktorá už svojou symbolikou infikuje pocitom malosti a bezmocnosti jedinca. ponúka mi boha, ktorý mi hneď prvým prikázaním nariaďuje aby som ho miloval. ak tak neurobím, pácham hriech a teda skončím v pekle (kde mimochodom skončím už len preto že zo seba pokrstením nezmyjem dedičný hriech). neviem milovať na rozkaz, ešte k tomu niekoho (niečo) čo som nikdy nevidel. asi takouto obyčajnou logikou rozmýšľam, som preto hlúpy? neodpovedaj
a neviem čo sem pletieš nejakého Kierkegaarda. čo je on viero-tvorca? nie. to je akoby som tu ja teraz vybalil na teba že si nekompletný lebo mi nevieš povedať nič o Schopenhauerovych tézach o smrti alebo kráse.
a už sa ku mne nevyjadruj. bude to zbytočné. nepresvedčíš ma, práve tak ako ja nepresvedčím teba.
"Čo máš najradšej zo zakáľačky?"
"Chlieb z maslom!" - odvetil druhý.
"A jedol si ho už?" - chcel prvý taktne upozorniť toho druhého, že nehovorí k veci.
"Nie, nejedol, ale brat ho videl!" - zaklincoval opäť ten druhý...
Nie je to nádherný vtip? Jeho nádhera tkvie však v jeho hĺbke. Táto diskusia oživila vo mne zabudnutú spomienku a vynoril sa vtip, ktorý skoro dokonale ilustruje spomínanú diskusiu.
Nemám nič proti tomu, aby hociktorý človek vyjadril svoj názor. Táto diskusia je však /česť výnimkám/ kolekciou povrchových myšlienok, ktoré autori zväčša plieskajú z totálnej nudy, znechutení každodenným stereotypom, ovládaní emóciami, ktoré panujú nad rozumom. Možno je to práve stereotyp, ktorý provokuje emócie niektorých znechutených... A Cirkev a kostol a omša a Vatikán a podobne, tieto slová vo vás prebúdzajú zase len stereotyp, ktorému sa chcete silou-mocou vyhnúť, lebo zabíja vaše duše, ktoré chcú žiť a tvoriť denno-denne nové a nové veci! Veď čo nové by sme mohli objaviť v Cirkvi? Emócie sú silnejšie ako rozum, a tak bez veľkého rozmýšľania píšu mnohí prvé, čo ich napadne.
Takýchto ľudí sa zíde v diskusii drvivá väčšina. Táto väčšina frčí na povrchových myšlienkach, na ktoré je zvyknutá. Veď predsa celý život myslí povrchne. Táto väčšina sa možno nikdy nenaučí poriadne sa zamyslieť nad jadrom veci, celý svoj život bude hltať povrchné sračky a zabávať sa na tom. Kde sa podel vznešený človek? Človek je predsa brutálna bytosť, má rozum, tvorí, dokáže brutálne vecičky. Namiesto toho zredukoval svoje konanie na jedenie, pitie, súloženie, spanie, prežitie. Toto robia zvieratá. Aha! Máme rozum! Ten však využíva iba na to, aby plieskal spostosti, ktoré mu mimovoľne prídu na jazyk. To ho baví, pretože tu v diskusii ho nikto nepozná...
=> ak veríš v Boha, veríš v Cirkev
(pretože Boh je trojjediná osoba - otec, syn, duch svätý a Ježiš je CIrkev)
mojim cielom nieje ta presvedcit, toto je diskusia, tak argumentujem na tvoj prispevok tak ako ty na moj
Kierkegaarda spominam preto ze na to co ty vravis uz davno odpovedal
viera nic neznamena a clovek musi chciet? poviem ti tajomstvo: kto veri ten chce
nemusi sekat dobraka v base, ty poznas ludi co boli v base a z kntextu chapem ze tam sekali dobrotu, ale su ludia co nesekali dobrotu ani v base, a ked ichodtial konecne pustili, potom znova robili kadeco, a uverili az o nejaky cas neskor, takze to nebola zasluha nejakej basy
kto veri chce sa nielen zmenit, ale chce milovat svojho Boha celym srdcom, celou silou a celou myslou, a svojho blizneho ako seba sameho
viera nenuti chodit do kostola. mna niknenuti, ja a x ludi co tam chodia chcu
pohnutku asi nepochopis
co sa krstu tyka, tak ako si to ty povedal krst nema vyznam, obliat dieta vodou a zmyt z neho dedicny hriech, krst sa vsak potvrdzuje vierou
a na zaver. krestanska viera infikuje pocitom malosti? ako inzinier by si ho mal mat aj ty. okej, clovek dokaze vela. vieme liecit choroby, vieme sa potopit na dno oceanu, a vieme aj lietat do vesmiru. avsak...
kde si bol, ty velky, ten ktory nieje menejcenny, napriklad vtedy ked sa s kozmu vracala Columbia? bol si schopny tym ludom pomoct, ked niesi menejcenny?
Vieme vyletiet do vesmiru. Castokrat sa z neho vieme aj vratit. ale castokrat sa musime sklonit pred tym co bolo stvorene, tym co tu je a je to vacsie nez my. konieckoncov, keby lietadla lietali v takom pomere letov a havarii ako raketoplany, denne by spadlo 500 lietadiel. a kolko by ich doslo s poruchou alebo odpadnutymi castami??? ludstvo a ludske myslenie nieje a nikdy nebude dokonale.
mas slobodnu volu, mozes sa rozhodnut
ja, ak dostudujem, budem farar, a vravim ti ze nemusis chodit do kostola
nikto nemusi chodit do kostola. ten kto veri chce. nechce chodit do kostola, ale do spolocenstva. tam kde moze byt s Bohom a ostatnymi veriacimi. moze to byt kostol, ale aj dorast, biblicka hodina, cokolvek kde sa ludia stretnu s tym ze chcu chvalit, velebit Boha, ale aj sa o Nom rozpravat, ucit sa, spoznat...
nikto, ani ja vsak nemusime, ale chodime tam pretoze chceme
ja ked som chory a nemozem ist do kostola, alebo na dorast, pripadne pomahat vyucovat besiedku, tak chytam abstak
a máš pekný cieľ
vies, vsetci sme len ludia, a oni to nemyslia zle... ale musia urobit bububu. lebo aj tu kde som ja je kopa ludi v tvojom ktorym ked teraz povies to co ja tebe, nepochopia, a pojdu sa opit do mesta, ked mozu miesto dorastu... avsak po case, ked kusok dospeju, a zacnu sa na zivot pozerat inak, moze sa im vdaka tomu ze opustia spolocenstvo stat, ze nenajdu co hladaju... alebo to budu hladat velmi dlho a bolestivo
take rozmyslanie je vysledok nizkeho iq, rovnako ako naivne si mysliet, ze boh nam pomoze..
zivot mame len a len vo svojich rukach
Tak úplne nechápem čo si tým chcel povedať tým einsteinovým výrokom, ak by to povedala matka Tereza alebo pápež tak to hej. Ale Einstein bol fyzik a nepochybne génius, ale to neznamená že ak niečo povedal tak že to tak aj je. Vlastne to že on neveril v boha je rovnako „významné“ pre mňa ako fakt že ty neveríš v boha. Je mi to totálne jedno!
A vie mi niekto odpovedať čo je to za možnosť že niekto verí v boha a neverí v cirkev???
Pre neanglictinarov preklad: Vytvorim muza a zenu s prvtnym hriechom. Potom oplodnim zenu mnou tak aby som bol jej dieta a mohol sa narodit. Ked budem zivy, zabijem sa ako obet pre mna. Aby som vas zachranil od hriechu, na ktory som vas odsudil.
Dost vystizne.
tuto je môj názor, myslím, že dosť výstižne povedané
ale inak ja verím v niečo, ale nie v žiadneho boha či nejakú posranú cirkev