to, ze teoreticky moze vesmir, a teda vsetko co existuje, byt vytvorom inteligentneho tvorcu nutne nepopieram, aj ked nic tomu nenasvedcuje a burden of proof je teda na veriacich, ktori zatial prisli iba s rozpravkami.
kazdopadne boh v akomkolvek zmysle "znamom" ludom je pre mna ludsky vytvor, nieco cim si vysvetlovali prirodne javy ktorym nerozumeli, zaroven vyborny sposob ziskania moci (my reprezentujeme volu najmocnejsej bytosti, ak sa nam nepoddas, caka ta vecne utrpenie). To ci je to pravda alebo nie "zistis" az po smrti ked sa uz nebude dat reklamovat vysledok tvojej viery
Ojeb na ludi ako smejdi co zvazaju dochodcov a nanucuju im drahe hrnce.
nie
pretože, ak by aj stvoril svet, nie je to dôkaz o tom, že existuje, ale skôr o tom, že vtedy existoval...odvtedy vlastne neurobil už vôbec nič - čiže, teraz už určite neexistuje
ale veriť, že niekde v nebíčku na obláčiku ma niekto miluje, to je rozprávka pre tých, ktorých nikto na svete neľúbi -.-
Pravdaže verím ale zdôvodnenie použijem toto z listu Hebrejom "Viera je základom toho, v čo dúfame, dôkazom toho, čo nevidíme." Je to zrejme definícia viery.
Ak by Boh niekomu vnucoval, aby v neho uveril, bol by tyran...
my všetci sme dôkazom Jeho existencie, či chceme, alebo nechceme, povstali sme z Neho, stvoril nás na svoj obraz a po smrti sa naspäť vrátime pod jeho strechu...
Noe, lebo viem že vesmír je dielom náhody, posmrtný zážitky dielom mozgu, viem že duša nejestvuje a jestvuje len veľmi labilne vedomie a fyzikálne a zakonitosti z ktorých žiadna ani len nenaznačuje,že by mohlo vedomie jestvovat mimo mozog
@maykym ale biblia je fantasy nie scifi. Ale celkom dobré len autor sa mohol viac vyhrať s dejom a opismi. Ale postavy sú drsne a hlavných hrdinov si vždy rýchlo obľúbis. Trošku tam rušia diery v deji, alebo (spoiler) úplná zmena osobnosti jednej z hlavnych postav v popolovici deja, keď sa z urazliveho vlladcu stáva nekonecne laskavou bytosťou . Ale inak v pohode má to otvorený dej a už je na svete aj voľné pokračovanie tejto knihy od typka menom Mohamed the muslim prophet.
@subarnica praveze čela ta "dokonalost" je výsledok náhody pri ktorej sa všetko čo nedokázalo prezit stratilo navždy a stráca sa do nicoty doteraz aby na spaleniskach predošlého vyvstavalo niečo nové až kým až raz jedno spalenisko ostane už navždy neurodne až nakoniec zmizne aj ono. Ľudia tiež raz pominú a nie z božej vôle ale pre vlastnú nedokonalosť.
Ja som toho nazoru ze kazdy v nieco veri..ci uz je to nejaky boh (oficialne nabozenstva) alebo len nejaka myslienka, tuzba, sam v seba neviem hocico, nie je to podstatne...skor to ci v to co veri ho niekde posuva dalej.
Ja napriklad v Boha verim ale neverim niektorym veciam (z biblie, cirkvi) ktore mi pridu nelogicke. Nie som ovca aby som sa riadila tym co sice je podla mna blbost no ale niekto mi povedal ze to tak musim robit lebo inak som hriesnik tak budem...prd nic nemusim
John Eccles na základe výsledkov svojho dlhoročného výskumu a analýz hovorí, že hmota nie je schopná produkovať duševné javy a neexistuje nijaká premena fyzickej energie na energiu duchovnú. To znamená, že len duchovná realita môže vytvárať psychické procesy. Austrálsky laureát Nobelovej ceny pripomína, že z vedeckého hľadiska je potrebné výslovne zamietnuť tvrdenia materialistov, že ľudské vedomie je produktom hmoty. Pre J. Ecclesa začalo byť zrejmé, že myseľ človeka, jeho osobné ja existuje ako duchovný rozmer ľudskej prirodzenosti a je nesmrteľnou dušou. Tento vynikajúci vedec zdôrazňuje, že moderná veda nám odovzdáva posolstvo pokory tvárou v tvár zázraku života a veľkoleposti ľudskej osoby. Človečenstvo charakterizuje nielen inteligencia a rozum, ale predovšetkým tvorivosť a fantázia. Koniec citácie.
@kierkegaard z č časti si pleties duchovno s naprirodzenom. Ľudské vedomie je o rozvinutom systéme dorozumievania, vďaka ktorému sa narušuje inteligencia a sebauvedomenie si človeka a ktorá vzniká na základe potreby prežitia, viď delfíny u ktorých sa zisťuje že rôzne skupinky na svete používajú rôzne dialekty. Keby vyššie zmienene beriem podľa tvojej interpretácie znamenalo by to
to, že dušu má aj včelí roj.
@kierkegaard Acfh bože chápem, že nechápeš čo ti na to odpisujem. Takže takto, ak použiješ interpretáciu, ktorá, a na to vsadím aj predkožku, bola použitá za účelom nejakého kresťanského magazínu,vytrhnutá z kontextu a z diela daného vedca, budeš chápať jeho citát ako podporu duchovna, ktoré sa ti bude asociovať s nadprirodzenom, duchovno však v obecnej reči nemá vo svojej podstate absolútne nič s dušou.
máš slobodnú vôľu?
máš, potom si rob čo chceš...
každý niekam patríme, každý si volíme svoj smer...
ja sa riadim prikázaniami, slobodne, bez nanútenia, s láskou, ktoré mi zabezpečia večnosť...
tebe to nevonia?
potom je to tvoja vec, prečo by som ti to mal kaziť....
tvoj život, tvoja smrť....
Tak a dal som si tú námahu, našiel tento článok z ktorého cituješ na milujtesa.org -aké prekvapenie že je to (kresťanský magazín...) a ak si ten článok prečítaš on hovorí o spore s materialistami o vplyve nefyzických psychických udalostí na neuróny... Takže v podstate to nie je o tom, ako ti v podpraží mozgu stláča gombíky ježiš kristus, ale že v neurónoch miesto vnemov ako sú čuch, hmat, sluch, zrak, vyvolávajú vzruchy, alebo stimuláciu aj nefyzické púodnety, ktoré sú čisto v rovine duchovnej tzn pocity a vnútorné dojmi...
hm, je to skôr do plaču, ako do smiechu, ako ľudia hľadajú všetky možné spôsoby neexistencie Boha, hľadajú, hľadajú a čo našli, doteraz nič, iba množstvo tvrdení, pavied, len preto, aby sami seba utvrdzovali vo svojej úbohosti, že žiť s Bohom by bolo pre nich nemysliteľné...
a to z jedného dôvodu, lebo by museli zmeniť svoje životy...
to je všetko, žiť ako človek stvorený na obraz Boží a svojim životom dokazovať, že moja viera je ta skutočná pravá a nemenná...
@daniellinne Prosím ťa nestrápňuj sa. Nový a starý zákon mám prečítaní viac krát ako celá nedeľná omša u vás dokopy aj s farárom, mám birmovku a ešte som aj krstným otcom synovca.... A taký základ ako- "ja som pán Boh tvoj, nebudeś mať iných bohov okrem mňa aby si sa im kľaňal." By si mala ovládať aj ty, priamich tvrdení, že kto neverí v tohoto Boha a kto ho nepríjme za svojho skončí v pekle s nepokrstenými deťmi je tam tiež dosť. Tak buď svojho boha prestaň volať Boh, alebo si najprv naštuduj dostatok informácií o svojej viere.
@marcello1111 Pozri sa nikto nehľadá dôkazy neexistencie Boha, neexistencia Boha vyvstala s tým že sa zvyšovali vedomosti, ľudí, ktoré následne Boha vyvrátili.
@karlotiskot vela ludi precitalo Bibliu, ale ak ju citas s predsudkami, nikdy nepochopis pravy vyznam toho, co je tam napisane. Takisto to, ze mas birmovku, nic neznamena. Cirkev a viera su dve rozdielne veci a nechcem sa nikoho dotknut, ale katolicka cirkev je skor v moci Satana nez Boha. To rpikazanie, ktore si tu napisal je varovanie. Nie je to vyhrazanie. Vela pasazi v Biblii varuje ludi pred zlym. Nie je to pre to, ze by bol Boh zlomyselny sudca a chcel vsetkych nchat trpiet. Predstav si to ako s rodicmi - dieta robi, co chce, a casto si neuvedomuje, ze robi neico hlupe. Rodicia mu to zakazu a dieta sa nahneva, pretoze nechape, preco to, co robi, je zle. Rodicia to ale chapu a preto, aby ho ochranili, mu to zakazu, pripadne ho potrestaju. Tak isto je to s Bohom.
@subarnica Pozri ja sa nerád hádam, ale to sú fakty. Ako viem že to je strata ćasu a diskusia okolo toho asi tiež nebude, ale za nás môže len a len náhoda, ktorá sa mohla udiať na nekonečne veľa miestach vo vesmíre a nešlo aby sa raz nestala, naša myseľ je výtvor z núdze atď... Vieš mňa najviac na ľuďoch, ktorý potrebujú Boha trápi to, že načo? Načo potrebujú tento vesmír dávať do rúk nejakej bytosti, alebo entite. Je fascinujúci, krásny aj desivý bez toho aby ňom muselo byť nejaké nadprirodzeno, pretože niektoré fyzikálne javy v ňom, možné alternatívy na základe pravdepodobnosti a chemické reakcie sú miliónkrát očarujúcejšie ako hociktorý zázrak opísaný v hociktorej knihe na svete.
@karlotiskot a ak ta v kostole naucili, ze nepokrstene deti skoncia v pekle, tak to je fakt krasne. Deti by sa vobec nemali krstit. Nie su este schopne zvazit, ci chcu zit svoj zivot s Bohom. Preto vznikli reformovane cirkvi, ktore krstia ludi dospelych, po tom, ako sami prijali Boha a rozhodli sa ho nasledovat.
@karlotiskot
a čo teraz?
mám ísť na faru a zrušiť svoj krst, lebo ty si povedal, že Boh sa vyhráža, že pôjdem do pekla?
zbaviť sa svojho svedomia, vraždiť, smilniť, byť cynickým, pľuť na Boha, dokazovať jeho ničotu a radovať sa z toho aký sú všetci tupí, že veria v lásku a spravodlivosť....
to chceš?
chlape, prídu aj sychravé dni v tvojom živote, z minútu na minútu sa ti môže otočiť život a tebe ostanú iba oči pre plač, lebo si zahodil aj poslednú nádej...
ale však ja ta nenútim, máš slobodnú vôľu, ja zostanem radšej pri svojej ceste...
@karlotiskot Ja akceptujem tvoj nazor, ale nepaci sa mi, ze odsudzujes ludi a povazujes ich za menej inteligentnych len pre to, ze veria niecomu inemu nez ty. A ak sa pytas preco - preto, ze tento zivot, ktory zijeme teraz, a mnohi z nas ho miluju, je sice krasny a fascinujuci, ale nie je to ciel, ktory je pre nas urceny, je to len cesta k tomu cielu. Ten ciel je zivot s Bohom, ktory ma pre nas pripravene nieco lepsie. Nieco, co si teraz ani nedokazeme predstavit. A ja sa pytam - preco tomu neverit? Co stratim tym, ze budem? Nic. Co stratim, ak tomu verit nebudem a ukaze sa, ze ej to pravda? Stratim vecny zivot v radosti.
Dalej sa pytam - ako mozes verit tomu, ze tento krasny, desivy a fascinujuci svet bol vytvoreny nahodou? Ja som toho nazoru, ze tak inteligentny system ako je zivot a vesmir nemohol len tak zrazu vzniknut sam od seba. Je na to potrebna inteligencia, a hmota nie je inteligentna.
@daniellinne Ach bože prečo musia vždy kresťania prisúdiť mi niečo aby si zneli v hlave pravdivo, . Asi ťažko som ju čítal s predsudkjami keď mám birmovku, asi som ju vtedy čítal celkom správne nemyslíš, keď som si chcel robiť birmovku.... A to prikázanie nie je varovanie preboha. Porušenie prikázania je hriech a za hriech sa ide kam? Do očistca, alebo do pekla? Alebo priamo pasáž? Čo tak tú o tom, ako kvôli tomu, že keď Mojžiš bol na Hore sinai uctievali židia zlatú sochu, samotnému Mojžišovi nikdy nedovolil zahliadnúť svätú a ostatný museli putovať ďalších 40 rokov púšťou? Ako fakt, staviaš tu svoje dojmi z knihu ktorú si ani očividne nečítala proti tomu čo sú fakty podľa tejto knihy samotnej... Tak buď správny kresťan a najprv si niečo doštuduj než budeš iných poúčať inak si zhrešila Pýchou no a pýcha to už je smrteľný hriech drahá moja. Či o účení božom vieme len poučovať iných, ale žiť podľa neho nám je ťažké?
Nema zmysel s tebou diskutovat ak veris vo veci ako ocistec. Prepac. Ja som citala Bibliu, ale tu povodnu, prelozenu z originalu. Nie upravenu katolicku, tu som naozaj necitala, to mas pravdu. Takze naozaj neviem, co si sa v nej docital.
@daniellinne Ja som nikomu nepovedal že je menej inteligentní ako ja..
Druhá vec, ak len celý život čakáš na niečo úplne skvelé, čo za teba urobí niekto iný to mi nepríde ako žitie...
po tretie, Ja tomu neverím, ja som sa tomu venoval a preto to viem. Ale ak si neštudovala knihu podľa ktorej kážeš iným ako majú žiť a tváriś sa že podľa nej žiješ aj ty, asi ťažko sa dostaneš k vedeckým publikáciám ohľadom velkého tresku, prvopočiatku vesmíru, jeho veľkosti, časticiam a ich správaním v ňom o Zemi, vývoji živočíchov, atmosfére, elektromagnetickom poli atď...
@karlotiskot Kto povedal, ze len cely zivot cakam? Ja svoj zivot zijem uplne normalne ako ini ludia, ale s nadejou, ze raz sa dostanem niekam, kde to bude este lepsie. A ak nie, tak sa nic nestane. Ja tomu vsak verim. Uz som ti povedala, ze Bibliu som studovala a aj nadalej studujem. Len nie tu upravenu, katolicku. A nepopieram fyzikalne zakony a aj som sa zaujimala o velky tresk. Na to som ti uz vsak dala argument. Kazdy nech veri, comu chce, ja ti neberiem vieru v evolucnu teoriu a teoriu velkeho tresku. Snazim sa ti len ukazat moj pohlad na vec. Ako to prijmes je uz len a len na tebe. Verim v Boha, pretoze vidim, ze existuje na zivotoch ludi a na veciach, ktore sa stali. Moj stryko mal ALS, nedavali mu ziadnu sancu na zlepsenie, trpel tym 4 roky. Po tom, ako sa za neho retazovo modlili a postili zbory po celom Cesku, presiel mesiac a doktori mu povedali, ze choroba je prec a ze to nedokazu vysvetlit. A to je len jeden z prikladov. Na toto neexistuje ziadne logicke vedecke vysvetlenie, ani sami odbornici to nechapali. Ako to vysvetlis? Takychto pripadov su na svete miliony.
@karlotiskot Ano, repsne tak. Bozie slovo sa nema prekrucat. Preto nechapem, preco vsetky vierovyznania okrem katolickeho pouzivaju rovnaku Bibliu a katolici maju tu svoju, kde sa pise o ocistci, svatej vode, Marii ako rovnej Bohu a podobne bludy.
@daniellinne Šak sama píšeš ako svoj prisbôsobuješ očakávaniu v posmrtný život, aj keď mala by si popracovať na tom ako klameš. Nekatolícka originálna Biblia v ktorej nie je očistec ani peklo? Myslíš Tanach? Prečo potom v posmrtný život vôbec veríš, keď podľa nejestvuje ani nebo? Preco nevoláš Boha Hospodin, alebo Jehova? Proste Prečo klameš ako malé dieťa?
2. To čo viem nie je viera.
3. Autosugescia. Teda ak je to pravda, lebo už si tu dosť naklamala, ale ak to pravda je tak to sa tomu pekne oplácaš tým ako tu skúšaš osierať. TieŽ Sú vraj prípady keď ľudia ALS prekonali vďaka zvyšovaniu dávok antibiotík, atď...
@daniellinne WTF? Evanjelické a pravoslávne náboženstvá sa odtrhli od rímskokatolíckeho učenia, takže akú oni pôvodnú bibliu používajú, keď prišli neskôr ako pôvodné kresťanstvo?
@karlotiskot Ja verim v peklo aj nebo, len nie ocistec. Nikde som nepoprela existenciu pekla ani neba, tak mi prosim ta do ust nevkladaj slova, ktore som nepovedala. Nijak neklamem, vypis mi prosim ta klamstva, ktore som napisala, lebo ja si ziadnych nie som vedoma. Biblia existovala skor ako katolicke nabozenstvo. Krestania existovali skor ako katolicka cirkev. Ta potom prisla a doplnila si do Biblie, co sa im hodilo. Ale ano, katolicke nabozenstvo je to jedine spravne, ved predsa Bohu ide o pozemske peniaze, preto treba knazom platit, aby nam boli odpustene hriechy. Nestaci poprosit Boha tak, ako to on povedal. Treba mat po celom kostole a dome modly, sosky, obrazky, ruzence, kriziky, lebo to je presne to, co nam Boh hovori (really?). Ako mozes poznat Bibliu a tvrdit, ze modlarstvo je v poriadku?
Nechcem dalej pokracovat v tejto diskusii, kazdy mame svoj nazor a nikam to nevedie. Prajem ti aby si aj ty raz nasiel Boha a uvedomil si skutocnu podstatu viery v neho. Necudujem sa, ze si od neho odpadol, ak ti cely zivot do hlavy tlacili tieto bludy. Prajem ti vsetko dobre a maj pekny cas.
@daniellinne Och máš pravdu iba očistec si spomínala... No oka. Tak a j ti vždy vravímkde klameš, napríklad v tomakú bibliu čítaš...
Takže biblia nevznikla pred kresťanstvom, pred kresťanstvom vznikol Tanach tj starý zákon. Nový zákon bol písaný kresťanmi, konkŕetne v druhom a treťom storočí kedy už bolo rozšírené. A nie nový zákon nepropaguje modlárstvo, naozaj by si si mala niečo prečítať z tej biblie aj niećo o nej aby ssi nepotila takéto veci. Ja ti argumentujem priamo proti tomu čo píšeš, že je podľa Boha správne božou knihou, nevravím nič naviac A dokedy sa chceš ešte vykrúcať? Ako proste vlastne mám sa s tebou baviť o Bohu keď ho tu sa,a zosmiešňuješ tým, ako sa ho snažíš obraňovať klamstvami?
@daniellinne Aké bludy? Nový zákon nemá nič z mlodami. Pleties si dogmatické alebo zauživané pravidlá cirkvi s tým že ti tu len kontrujem písmom svätým, ktorého ty máš originál doma očividne aj nový zákon z pred vzniku kresťanstva A ty sa tváriš ako ty ideš nejakou Božou cestou a niekto iný sa od neho odtrhol? PREČÍTAJ SI KONEČNE TÚ BIBLIU A PRESTAŇ SA VYHOVÁRAŤ AKĚ VECI SI TY ČÍTALA,KEĎ SÚ TO OČIVIDNE KLAMSTVÁ, ŽE SI NIEČO TAKÉ ČÍTALA!
@karlotiskot ty absolutne nevies citat s porozumenim. Skopiruj mi vetu kde som pvoedala, ze NOVY ZAKON propaguje modlarstvo. KATOLICI realizuju modlarstvo kazdy den v kostole a ani si to neuvedomuju. To je vsetko, co som povedala. Biblia je Bozou knihou, lenze ty si cital Bibliu, v ktorej su dostrcene knihy, ktore do nej nepatria. Takisto katolici si velmi zle vykladaju urcite pasaze Biblie, da sa to vyvratit inymi pasazami. Ale ja uz nemam energiu s tebou debatovat, pretoze ja o voze a ty o koze. Teraz uz naozaj koncim a prosim ta, ani radsej neodpisuj. Maj sa.
problem s tvojim komentarom je, ze ja som nepovedala, ze novy zakon propaguje modlarsto a ani som nepovedala, ze novy zakon vznikol pred krestanmi. Prosim ta, precitaj si vsetko este raz a prestan mi vkladat do ust to, co som nepovedala.
@daniellinne Počkať ahá to ty si len povedala ako je v rímskokatolickej viere plno modlárstva, spýtala sa či j to podľa mňa v poriadku a potom vlastne napísala, že ja neviem nič o Biblii lebo modlárstvo je podľa mňa v poriadku v tom istom komente Tak sorry. Skopíruj mi teda najprv ty vetu, kde vravim ze je modlarstvo v poriadku
Ktore knihy do nej nepatria mi napis konkretne teda keď sa tak vyznáš?
Kniha Mudrosti, Kniha Sirachovcova, Kniha Barucha, a 1. a 2. kniha Machabejcov
Su to apokryfy, cize knihy, ktore neboli napisane skrze ducha svateho a preto nemaju v Biblii co robit.
Odpovedam ti len pre to, aby si si nemyslel, ze tu lent ak taram do vetra a pri tom neviem, o ake knihy sa jedna. Teraz uz naozaj pekny den.
@daniellinne Super a tým pádom sa dostávame naspäť ku knihe Genezis, ktorá je očividne medzi schválenými knihami, kde je opísané čo? Dedičný hriech. Dedičný hriech sa zmazáva ako? Rovnako ako ho zo svojho tela zmazal Ježiš - Krstom. Nepokrstený (tí ktorí si neprijali Boha) sa dostanú teda kam? Som rád, že sme si vyjasnili aspoň to o čom sme sa bavili na začiatku, že nepokrstení skončia v pekle... Čiže Boh ťa potrestá ak ho nepríjmeš, ergo sa ti vyhráža peklom ak v neho nebudeš veriť... Som rád, že sme si konečne aspoň vyjasnili základnú otázku našej debaty
@karlotiskot Ano, dedicny hriech nepopieram. V Biblii sa vsak hovori "Kto uverí a dá sa pokrstiť, bude spasený. Kto však neuverí, bude odsúdený." (Mrk 16,16)
Myslis si, ze tyzdnove dieta sa rozhodlo slobodne, ze uverilo? Nie, nerozhodlo. Takze to, ze ho pokrstia nestaci, pretoze sa jasne pise ze kto UVERI a bude pokrsteny, bude spaseny.
@daniellinne Tak samozrejme kto neuverí je jedno či je pokrstený rovnako ako je jedno či je pokrstený ak celý život. Použil som to vlastne ako príklad, keďže krst je základna zmluva s Bohom bez ktorej nemá šancu do neba ísť vôbec. A o tom hovorím v úplnej podstate o tom čo sama cituješ teraz, že Boh podmieňuje spásu vierou v seba. A som úplne rád, že si použila presne tento citát, pretože priamim dôkazom toho, že Boh sa ti vyhráźa peklom ak ho nepríjmeš za svojho spasiteľa a je úplne jedno aký budeš žiť život, je dokonca úplne jedno či budeš pokrstený. Toto jediné som sa snažil tebe aj zajkovy na začiatku povedať. Som rád, že máme jasno v tom, čím si Boh nebo podmieňuje a čím nie...
Podľa toho čo sa myslí pod pojmom Boh.
Ak nejaka inteligentna cynicka obluda milujúci utrpenie a nespravodlivosť tak áno, existuje a vytvorila (alebo skôr vytvorili) vesmír a celú našu Zem.
@Karlotiskot zaujali ma tvoje tvrdenia o duši, pretože s nimi sympatizujem ... čiže si myslíš že vedomie je nutnosť k prežitiu (a výsada len vyšších živočíchov ? - vedomie myslim ako sebauvedomenie, lebo vlastne ničím iným ani nie je)
pretože je to jedna z vecí ktoré ma na vesmíre ako takom fascinujú najviac, že ako je možné v perfektne determinovanom fyzikálnom prostredí vytvoriť objekt ktorý si uvedomí seba aj okolie okolo seba a pochopí čím je a že nemá dušu, ani slobodnú vôlu atď atď (tu som už trochu preskočil to že je všetko absolutne determinovane a že nemame slobodu to len logicky naväzujem na teóriu o evolúcii a vývoji vesmíru)
@melancholik Vedomie je podľa mňa výsadou rozvinutého dorozumievania v závislosti na prostredí. Aby sa vedomie mohlo nazývať vedomím musí byť dostatočne rozvinutá slovná zásoba a stimulujúceho prostredia (Nemôže byť príliš pohodlné, ani nepohodlné-v jednom sa nevyvinie potreba rozvíjať slovnú zásobu, lebo prežitie bude príliš jednoduché (napr: delfíny, primáty) v druhom zdegeneruje čisto len na základy potrebné na prežitie a rozmnožovanie (včely, mravce, predátory) Tiež je dôležité ústrojenstvo potrebné na rozvoj jazyka. To znamená že len zlomok tvorov vytvára spoločenstvá komunikujúce medzi sebou, zlomok zo zlomku má dostatočné predpoklady na rozvinutie slova a zlomok zo zlomku zlomku dostane podmienky pri ktorých môže dôjsť k sebauvedomeniu. Čiže Tvor si môže uvedomovať jednotlivé objekty tým, že ich bude mať pomenované, ale ak nerozvinie jazyk do miery, kedy si môže položiť otázku kým je, čo vlastne je a načo vlastne je nemá vedomie. Toto rozvinutie jazyka je však odkázané na podmienky v ktorých je daný tvor umiestnený a nie je možné ísť za týmito otázkami, dá sa len odrazu uvedomiť, že sa ich môžeš opýtať.
A nie je pravda že nie je náhoda. Kvantové fluktuácie zabezpečujú neekonečno náhodných veplyvov, vďaka ktorým nie je moźné odhadovať smerovanie vesmíru, vesmír sa dá vierohodne sledovať len do minulosti
@karlotiskot súholasím s tvojim vysvetlením vedomia, dáva zmysel ...
ale aj napriek tomu si myslím že náhoda nie je a to že nevieme vystopovať nejaké javy neznamená že nie sú vystopovatelné .. nehovorím doslova o tom že by sa niekedy mal dať predpokladať 100%tny stav energie v čase, len si myslím že každá jedna pohybová záležitosť ktorá sa udeje má svoj pred-stav ktorý iby reaguje na ďalšie stavy a pred-stavy... že neexistuje pohyb ktorý by nebol ,,smerovaný,, svojim okolím
@melancholik Vedomie samo o sebe je stav popierajúci predurčenosť vecí. Nebyť kvantových fluktuácii, všetko by si mohol predpovedať fraktálnou geometriou a Fibonacciho rovnicami. Dá sa dokonale uplatniť u hmyzu aby si predpovedal jeho chovanie, dá sa podľa toho predpovedať chovanie rôznych živých tvorov, ale sebauvedomenie to vie rozmrdať na sračky. Človek je často ovplyvniteľný a často predvídateľný, ale občas spracuje podnet úplne inak a všetky predpoklady idú do het. Zaujímavé je, že ani ten podnet nespracuje kaźdí človek rovnako, aj keby sú to dvojičky, ty už nespracuvávaš len hmotu (svoju, či okolitú) spracuvávaš podnety psychické , vzdávaš sa intuitívneho fungovania mozgu a prebráš nad ním čiastočnú kontrolu (samozrejme niektoré procesy budú vždy automatické.) Alebo úplný opak a zároveň súčasť tohoto všetkého sú sny. Vtedy naopak tvoj mozog funguje intuitívne, miesto vzruchoch v neurónoch dostávaš len stimuli, ktoré zvýšia jeho citlivosť. Vďaka tomu čo si za deň videl a na čo si myslel by si mohol predpokladať čo sa ti bude snívať. Možeš sa aj úplne trafiť. To do čoho sa nikdy netrafíš budú detaily sna, ktoré sa ti vďaka intuitívnemu fungovaniu môžu razom stať hlavnou súčasťou. Tak a teraz ti to spojím do tretej veci. V náhodnej situácii vo sne, kde už sa ti spracuvávajú náhodné podnety, ktoré ti vyplúva mozog zrazu dostane vonkajší podnet. Bude tiež náhodný. Tvoja sestra s ktorou by si mal izbu by práve dostala kopačky a zavzlikala by. Časť snu ti preto miesto dočasnej pamäte z ktorej sa automaticky vyplúva zas von uloží do krátkodobej, potom už je veľká šanca že sen aj pocity z neho sa ti prenesú reálneho fungovania. Ak bol sen zlý zobudíš sa sklúčený, vytvoríš nervozitu, nervozita sa prenesie na sestru , ak bude sen pekný budeš mať v hlave euforický stav pri ktorom je človek družný a má veľké pochopenie pre iných,. Výsledok-sestru utešíš a bude rada že má brata ako ty. Dva možné konce, ktoré musí vyskladať kopa náhodných impulzov. Spätne sa zdajú byť predpovedateľné, ale čakal si na začiatku mojej "prednášky" že skončí opisom situácie kde budem náhodu vysvetľovať utešovaním alebo hádaním sa so sestrou?
@karlotiskot trošku tomu nerozumieš. Duša je princíp človeka, robí človeka tým čím je. filozofická definícia. Duša nepodlieha zákonitostiam tohto sveta, preto bezprostrednej po smrti človeka prebehne osobný súd. zistíš keď zomrieš. Genezis hovorí, ako keď Boh tvoril adama, vdýchol do jeho nozdier dych života. Keby sa to tam nepísalo, dnes by sme o tom neropzrávali. Duša je nutne nesmrteľná, pretože okrem osobného súdu, ktory ako som naznačil prebehne bezprostredne po smrti, príde aj všeobecný súd, kde sa celý svet dozvie pravdu, že Ježiš je Pán. Len jedny zo spravia z presvedčenia, a to len potvrdia, čo vyznávali svojim životom, kým dúfali v Boha za pozemského života, a druhí to vyznajú pod ťarchou dôkazov, ktoré budú hovoriť v ich neprospech. inými slovami, všetci uznajú, že Boh existuje. Avšak niekto pôjde vľavo, a niekto vpravo. Bližšie sa dočítaš v Písme, pozývam ťa pozrieť sa bližšie do tejto knihy.
@vreskot000 Preboha... Myslím, že ten citát z Marka je dosť jasný a nie je jediný v biblii... Tak prosím ťa nech si to prekrútiš ako chceš, aby to tak neznelo že pán Boh je tak trochu Dick, biblia hovorí jasne. Pán Boh bol nikedy poriadny dick a to, že neponúka spásu tým, ktorý v neho neveria je základ na ktorom je postavená cirkev bratku.
@daniellinne to nie sú apokryfy, tvoje vedomosti sa zakladajú na protestanstkej lži ktorá prežila storočia. Tie knihy sú stopercent kánonické a inšpirované, len to čo nevieš je to, že tých 7 kníh v starom zákone ktoré nemajú protestanti sú napísané po grécky, a ortodoxný žid nesmel čítať grécke texty, lebo grečtina bol jazyk pohanov. Pričom katolícka cirkev si ich od počiatku ctila ako kánonické spisy. Podrobne som to opisoval v článkoch, venujem tomu 13 častí v blogu s názvom "prečo máme viac kresťanských vyznaní" a v 4 častiach identita praveho kresťana katolíka. najdi si to.
@vreskot000 A to, ze katolicka cirkev si ich ctila im automaticky dodava hodnotu a vierohodost? Asi ked boli pohania, tak nieco na tom bude, nie? Asi preto to nie je zaradene v Biblii ani po x rokoch, pretoze sa to nezhoduje zo zvyskom Biblie, nikde inde v Biblii sa nespomina ocistec, dokonca nas Boh varuje aby sme sa vyhybali okultizmu a hovorenie s mrtvymi, uctievanie mrtvych, palenie sviecok a modlenie sa za mrtvych => zaoberanie sa mrtvymi je takisto okultizmus. Mozme spominat, ale nemame sa co s nimi rozpravat alebo sa za nich modlit. Uz nic nezmeni to, ako zili svoj zivot. Podla Biblie kto veri v Jezisa Krista pojde rovno do neba.
hm. treba vytvorit zariadenie ktore konvertuje energiu zo znakov z komentov, potom uz len zalozit fora o bohu / imigrantoch / usa vs rusko a mame perpetum mobile alebo aspon zaujimavu elektraren
@karlotiskot A čo je na tom že je to z kresťanského magazínu? Z niečoho to byť musí, či to napísali ateisti, kresťania, židia je irelevantné a dokazuje to len tvoju zaujatosť.
Ja verim v Boha ale neverim v cirkev. Lebo sposob ako sa sprava (hromadenie majetku) ma znechucuje. Vysoko postavený cirkevnici hovoria že máme žiť v chudobe atd. a pritom sami oni sú ako prasatá v žite. ( Skoro ako Ján Hus )
áno, verím v Boha, je to pre mňa jednoducho energia ktorá všetko poháňa, ďalej to nepotrebujem rozpitvávať...stačí sa pozrieť na svet tými správnymi očami...
Boh ... celé tisícročia ostalo toto slovo nepochopené. Slovo Boh by sme dnes mohli použiť v správnom význame ako prirovnanie k slovu prítomnosť. Boh je všetko, čo je - prítomnosť. Nie je to bytosť, osoba na zlatom tróne, ale len prosté bytie. Múdry - osvietený - duchovný učitelia pred tisíckami rokov ako Buddha a Ježíš ostali nepochopený, pretože ľudská rasa na taký evolučný skok ešte vtedy nebola pripravená. Oni nechceli vytvárať náboženstvo, ktoré by ľuďom diktovalo, ako sa správať - chceli ľudí oslobodiť od úplného stotožňovania sa s mysľou a emóciami. Pôvodné učenie však bolo celé generácie prepisované stovkami rôznych ľudí, ktorý ho nechápali rovnako, ako väčšina z nás dnes. Nie som kresťan, nie som ateista - to je ďalšie stotožnenie sa s myšlienkou. Neviem o nič viac, než vy, pretože všetci sme prítomnosť - všetci a všetko je Boh - bez prítomnosti/Boha - nie je nič. Budúcnosť je ilúzia, minulosť existuje rovnako ako budúcnosť - len ako spomienka v hlave, ďalšia myšlienková forma podobná tej vízií do budúcnosti. Ale ľudia sa začínajú prebúdzať a to doslovne. Nebude to trvať dlho, už teraz to trvá. Práve teraz - v tomto momente. Prítomnosť je nekonečná - ako Boh - pretože to sú dva rovnaké "veci" , len iné slová. Nikto mi nemusí veriť ani slovo, každý si vytvára svoju vlastnú realitu .
A ešte citátik ( bez neho by to predsa nebolo ono )
"Hmmm ... veríš tomu, takže je to pravda .... pre teba."
Co ma fascinuje na tomto fore, je ako neveriaci ľudia s radosťou veriacich zhadzuju,
veriť som nezacala lebo som bola v zlej situáciu kedy ma s Bohom niekto osmejdil, ani to neberiem ako rozpravky ktoré sú fajn lebo ma nikto nemá rad.
Veriť som praveze začala v dobrom období, kedy sa mi dari (co však viere úplne nepripisujem) a rozoberať to nejdem, lebo mi je smutno/na vracanie z týchto komentov.
@lenuska175 nehnevaj sa ale niekto kto prekruca všeobecné učenie aby to zapadlo do jeho nazorov sa uráža sa a ten kto sa snaží prekrucat vedecké vyjadrenia len aby obhájil svoju vieru aj na ukor mŕtveho a celej jeho celoživotnej prace tak to je stokrát horšie aj keby im tu všetkým nadávam permanentne do kokotov
Verím v Boha, no zas každú nedeľu sa mi nepodarí ísť do kostola ...a verím v neho preto, lebo si myslím, že Boh nadomnou už v mnohých situáciách držal ochrannú ruku a aj v ťažkých, keď mi išlo aj o život, takže verím
@james98 vyrastla som ako evanjelicka (aj ked tiez som sa stretavala uz vtedy s reformovanymi cirkvami) a stale sa s vacsinou evanjelickeho ucenia stotoznujem, ale momentalne chodim do Apostolskej Cirkvi.
@daniellinne Ano, myslel som si to podľa toho, čo a ako píšeš. Tiež som evanjelik - a boli časy, keď som navštevoval viacero zborov - aj AC, aj CB či Babtistov atď. Ale to už ma dávnejšie prešlo - a už len sem tam tradične idem do nášho kostola.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
104 komentov
to, ze teoreticky moze vesmir, a teda vsetko co existuje, byt vytvorom inteligentneho tvorcu nutne nepopieram, aj ked nic tomu nenasvedcuje a burden of proof je teda na veriacich, ktori zatial prisli iba s rozpravkami.
kazdopadne boh v akomkolvek zmysle "znamom" ludom je pre mna ludsky vytvor, nieco cim si vysvetlovali prirodne javy ktorym nerozumeli, zaroven vyborny sposob ziskania moci (my reprezentujeme volu najmocnejsej bytosti, ak sa nam nepoddas, caka ta vecne utrpenie). To ci je to pravda alebo nie "zistis" az po smrti ked sa uz nebude dat reklamovat vysledok tvojej viery
Ojeb na ludi ako smejdi co zvazaju dochodcov a nanucuju im drahe hrnce.
pretože, ak by aj stvoril svet, nie je to dôkaz o tom, že existuje, ale skôr o tom, že vtedy existoval...odvtedy vlastne neurobil už vôbec nič - čiže, teraz už určite neexistuje
ale veriť, že niekde v nebíčku na obláčiku ma niekto miluje, to je rozprávka pre tých, ktorých nikto na svete neľúbi -.-
my všetci sme dôkazom Jeho existencie, či chceme, alebo nechceme, povstali sme z Neho, stvoril nás na svoj obraz a po smrti sa naspäť vrátime pod jeho strechu...
Ja napriklad v Boha verim ale neverim niektorym veciam (z biblie, cirkvi) ktore mi pridu nelogicke. Nie som ovca aby som sa riadila tym co sice je podla mna blbost no ale niekto mi povedal ze to tak musim robit lebo inak som hriesnik tak budem...prd nic nemusim
John Eccles na základe výsledkov svojho dlhoročného výskumu a analýz hovorí, že hmota nie je schopná produkovať duševné javy a neexistuje nijaká premena fyzickej energie na energiu duchovnú. To znamená, že len duchovná realita môže vytvárať psychické procesy. Austrálsky laureát Nobelovej ceny pripomína, že z vedeckého hľadiska je potrebné výslovne zamietnuť tvrdenia materialistov, že ľudské vedomie je produktom hmoty. Pre J. Ecclesa začalo byť zrejmé, že myseľ človeka, jeho osobné ja existuje ako duchovný rozmer ľudskej prirodzenosti a je nesmrteľnou dušou. Tento vynikajúci vedec zdôrazňuje, že moderná veda nám odovzdáva posolstvo pokory tvárou v tvár zázraku života a veľkoleposti ľudskej osoby. Človečenstvo charakterizuje nielen inteligencia a rozum, ale predovšetkým tvorivosť a fantázia. Koniec citácie.
Nechcem sa hádať ale nedalo mi nereagovať.
to, že dušu má aj včelí roj.
máš slobodnú vôľu?
máš, potom si rob čo chceš...
každý niekam patríme, každý si volíme svoj smer...
ja sa riadim prikázaniami, slobodne, bez nanútenia, s láskou, ktoré mi zabezpečia večnosť...
tebe to nevonia?
potom je to tvoja vec, prečo by som ti to mal kaziť....
tvoj život, tvoja smrť....
a to z jedného dôvodu, lebo by museli zmeniť svoje životy...
to je všetko, žiť ako človek stvorený na obraz Boží a svojim životom dokazovať, že moja viera je ta skutočná pravá a nemenná...
a čo teraz?
mám ísť na faru a zrušiť svoj krst, lebo ty si povedal, že Boh sa vyhráža, že pôjdem do pekla?
zbaviť sa svojho svedomia, vraždiť, smilniť, byť cynickým, pľuť na Boha, dokazovať jeho ničotu a radovať sa z toho aký sú všetci tupí, že veria v lásku a spravodlivosť....
to chceš?
chlape, prídu aj sychravé dni v tvojom živote, z minútu na minútu sa ti môže otočiť život a tebe ostanú iba oči pre plač, lebo si zahodil aj poslednú nádej...
ale však ja ta nenútim, máš slobodnú vôľu, ja zostanem radšej pri svojej ceste...
Dalej sa pytam - ako mozes verit tomu, ze tento krasny, desivy a fascinujuci svet bol vytvoreny nahodou? Ja som toho nazoru, ze tak inteligentny system ako je zivot a vesmir nemohol len tak zrazu vzniknut sam od seba. Je na to potrebna inteligencia, a hmota nie je inteligentna.
Druhá vec, ak len celý život čakáš na niečo úplne skvelé, čo za teba urobí niekto iný to mi nepríde ako žitie...
po tretie, Ja tomu neverím, ja som sa tomu venoval a preto to viem. Ale ak si neštudovala knihu podľa ktorej kážeš iným ako majú žiť a tváriś sa že podľa nej žiješ aj ty, asi ťažko sa dostaneš k vedeckým publikáciám ohľadom velkého tresku, prvopočiatku vesmíru, jeho veľkosti, časticiam a ich správaním v ňom o Zemi, vývoji živočíchov, atmosfére, elektromagnetickom poli atď...
hah, dúfam, že si sa utvrdil v tom, že máš pravdu....
nech sa ti darí....
2. To čo viem nie je viera.
3. Autosugescia. Teda ak je to pravda, lebo už si tu dosť naklamala, ale ak to pravda je tak to sa tomu pekne oplácaš tým ako tu skúšaš osierať. TieŽ Sú vraj prípady keď ľudia ALS prekonali vďaka zvyšovaniu dávok antibiotík, atď...
Takže biblia nevznikla pred kresťanstvom, pred kresťanstvom vznikol Tanach tj starý zákon. Nový zákon bol písaný kresťanmi, konkŕetne v druhom a treťom storočí kedy už bolo rozšírené. A nie nový zákon nepropaguje modlárstvo, naozaj by si si mala niečo prečítať z tej biblie aj niećo o nej aby ssi nepotila takéto veci. Ja ti argumentujem priamo proti tomu čo píšeš, že je podľa Boha správne božou knihou, nevravím nič naviac A dokedy sa chceš ešte vykrúcať? Ako proste vlastne mám sa s tebou baviť o Bohu keď ho tu sa,a zosmiešňuješ tým, ako sa ho snažíš obraňovať klamstvami?
Ktore knihy do nej nepatria mi napis konkretne teda keď sa tak vyznáš?
Su to apokryfy, cize knihy, ktore neboli napisane skrze ducha svateho a preto nemaju v Biblii co robit.
Odpovedam ti len pre to, aby si si nemyslel, ze tu lent ak taram do vetra a pri tom neviem, o ake knihy sa jedna. Teraz uz naozaj pekny den.
Myslis si, ze tyzdnove dieta sa rozhodlo slobodne, ze uverilo? Nie, nerozhodlo. Takze to, ze ho pokrstia nestaci, pretoze sa jasne pise ze kto UVERI a bude pokrsteny, bude spaseny.
Ak nejaka inteligentna cynicka obluda milujúci utrpenie a nespravodlivosť tak áno, existuje a vytvorila (alebo skôr vytvorili) vesmír a celú našu Zem.
@Karlotiskot zaujali ma tvoje tvrdenia o duši, pretože s nimi sympatizujem ... čiže si myslíš že vedomie je nutnosť k prežitiu (a výsada len vyšších živočíchov ? - vedomie myslim ako sebauvedomenie, lebo vlastne ničím iným ani nie je)
pretože je to jedna z vecí ktoré ma na vesmíre ako takom fascinujú najviac, že ako je možné v perfektne determinovanom fyzikálnom prostredí vytvoriť objekt ktorý si uvedomí seba aj okolie okolo seba a pochopí čím je a že nemá dušu, ani slobodnú vôlu atď atď (tu som už trochu preskočil to že je všetko absolutne determinovane a že nemame slobodu to len logicky naväzujem na teóriu o evolúcii a vývoji vesmíru)
ale ten tvoj pohlad bližši na vedomie ma zaujíma
A nie je pravda že nie je náhoda. Kvantové fluktuácie zabezpečujú neekonečno náhodných veplyvov, vďaka ktorým nie je moźné odhadovať smerovanie vesmíru, vesmír sa dá vierohodne sledovať len do minulosti
ale aj napriek tomu si myslím že náhoda nie je a to že nevieme vystopovať nejaké javy neznamená že nie sú vystopovatelné .. nehovorím doslova o tom že by sa niekedy mal dať predpokladať 100%tny stav energie v čase, len si myslím že každá jedna pohybová záležitosť ktorá sa udeje má svoj pred-stav ktorý iby reaguje na ďalšie stavy a pred-stavy... že neexistuje pohyb ktorý by nebol ,,smerovaný,, svojim okolím
ak v Boha neveríš, veríš v diabla?
a nie ,Boh musi existovat to je nad mozeg jasne
A ešte citátik ( bez neho by to predsa nebolo ono )
"Hmmm ... veríš tomu, takže je to pravda .... pre teba."
Krátko a opatrne ale áno.
Co ma fascinuje na tomto fore, je ako neveriaci ľudia s radosťou veriacich zhadzuju,
veriť som nezacala lebo som bola v zlej situáciu kedy ma s Bohom niekto osmejdil, ani to neberiem ako rozpravky ktoré sú fajn lebo ma nikto nemá rad.
Veriť som praveze začala v dobrom období, kedy sa mi dari (co však viere úplne nepripisujem) a rozoberať to nejdem, lebo mi je smutno/na vracanie z týchto komentov.