Takze tuto diskusiu zalozili 2 (super osobky sisa(sisulqa) a sabka(armigera).... co myslite kde, ako konci vesmir??!! a konci vobec?? ak konci tak co je za nim? uvazovali ste uz o tom?! my hej vcera na stavbe a dost nas to chytilo (vidno)...
podla mňa to ani nemôzme pochopit..ludsky mozog na to asi nieje este pripraveny...ale zamyslat s anad tym treba pretoze len tak rozvyjame nase mozgy
co je to cierna diera???-je koncentráciou hmoty s takou velkostou, že jej gravitacná sila zabranuje úniku akýchkolvek castíc s výnimkou efektu nazývaneho kvantové tunelovanie. Gravitačné pole je také silne, ze uniková rýchlost z blízkych bodov presahuje rýchlosť svetla. Z toho vyplýva, že nic, dokonca ani svetlo, nemôže uniknút jej gravitácii,a preto slovo "čierna". Pojem "cierna diera" sa stal zauzivaným, aj keď teoria nespomína žiadnu dieru v normálnom slova zmysle, ale oblasť vesmíru, z ktorej nič neunikne.tot vsio ode mna..prenehavam komentar inym mudrejsim ludom
@12 ..predsa casopriestor...ten jediny nepusti..koli nemu nemozme zistit co je "za"vesmirom...a ja mam podobnu otazku..co je za "ciernou dierou??"...odlisna a pritom skoro rovnaka otazka....
ale vesmir sa predsa len tak koncit nemoze ved ako co tam bude cierna stena ktora nas uz dalej nepusti....predstavte si vesmir ako gulu v ruke predsa a okolo tej gule je nieco nemyslite??....a co galaxie?co ak su v nich planety a co ak je tam zem z ludmi alebo inteligentejsimi tvormi(na ktore osobne neverim)...je na to nekonecne vela odpovedi ale aj otazok
horox:ani nie...no dobre priznam ze ano...ale verit na mimozemstanou...co ja viem mozno tu niekto je nikto to nevivratil a ani nepotvrdil ja len vravim ze podla mna nie ako je to moj osobny nazor
tak si predstav vesmir ako Zem.... kazdy narod vo vlastnom state alebo na vlastnom kontinente...
stat ako galaxia, nehovorim ze v kazdej galaxii musi nieco alebo niekdo zit, ale uz len bakterie na mesiacoch planet nasej slnecnej sustavy to dokazuju....
@32 tak to vam nezavidim nahanat sa za niecim inteligentnejsim
inak taka mala uvaha...
pripustime ze je nieco inteligentnejsie...
dobre...ale nemusi to fungovat na rovnakej baze ako sme my...ale na inej...z coho vyplyva ze o nas aj keby vedeli nebudu mat zajem..jedine z vedeckeho hladiska...lenze to by museli byt inak inteligentny...aby sa sem dostali...pretoze vyskyt zivota vo vesmire je riadne okresany/neviem sice nejake cisla ale uz som niekde pocul ze je to takmer nemozne koli vsetkym faktorom fyziky atd,ako je daleko slnko a bla bla bla! /..a podla toho ja byt "tym " tak zvysoka serem na neinteligenciu na zemeguli ved v porovnani s nimi mozme byt na urovni ako pre nas sa bunky...a my ich by sme absolutne nepochopili...ved mozu bunky chapat nas????
tolko moje sci fi kecanie do vetra,ktore nikoho nezaujima!
@35 nic sa o tom nevie..inak by neboli hypotezy napriklad o roztahovani vesmiru-velkom tresku a podobne..keby bol nekonecny tak by sa nemohol roztahovat...ale je to len hypoteza-teda nieje to dokazane..preto o tom tu debatujeme pretoze nikto z nas nema pravdu na 100%
mna to stve toto strasne ... ze dajme tomu neco stvorilo vesmir hej .. a co stvorilo to co stvorilo vesmir xD a tak dalej stale do zadu .. sa pozeram .. nechapem
34. prave zaujem by mali mat, ved pozri na ludsku mentalitu, vsade sa sereme, snazime sa dostat a dovidiet vo vesmire co najdalej a pod.
ale samozrejme, mozu byt tak inteligentny ze sme pre nich nieco ako pre nas mravce... pokial neotravuju, alebo nelezu po tebe nechas ich tak (aspon ti normalni ludia) a ked provokuju, tak ich rozpucis alebo ho utyras lupou
@39 to som mal na mysli co si napisal ako druhy odstavec..ano proipustam aj to prve..ved ja nemam pravdu..ja som len uvazoval na nejakou z nekonecna variant
ja si myslím, že je nemožné, aby v takom veľkom priestore, ako sa to o vesmíre tvrdí, nebol žiaden iný život ako my... niečo tam bude... ale čo, tak to by ma fakticky zaujímalo
veď sa hovorí, že je veľa nevysvetliteľných javov...
budem tu za blbú, ale mne sa kniha Malý princ páčila odveci, no v detskom ponímaní... ale... vesmír je jedna veľkáááááá záhada a asi to tak má byť
@45 nekonecny mozno..ale ja bysom povedal casovo nekonecny..nie z hladiska vecny ale ak si zoberieme bod od kial vychadzame,vratime sa naspat...cize to mozme robit donekonecna...a kraj vesmiru nenajdeme...
@46 o to tu teraz nejde hovorit pravdu...ved to je mne jasne..som to hovoril uz na zaciatku co ty pises teraz..len rozvyjame myslienky a diskutujeme o moznostiach a nazoroch...to sa tu smie nie??
po pravde ked sa pozries na svet vsetko ma zaciatok a koniec ...zivot aj tvoja ruka...proste nic na svete nieje nekonecne teda ani vesmyr ...je to len moja filozofia ..ale podla mna zakladny princip sveta je zaciatok a koniec...proste je to jednoducho ked si stastna tak si nekonecne stale stastna ??..Nie....ked si hladna si hladna stale ??Nie.....Ked hodis kamen leti stale donekonecna kym ho niekto nechyti ??Nie....proste vsetko niekde zacina a aj konci..to je moj nazor a tvrdim ano vesmir ma koniec
a kamen sa da hodit tak, ze leti do nekonecna, ak na neho neposobi ziadna odporova sila, ciste teoreticky do neho staci len tuknut kdesi vo vesmire a ak nenarazi po ceste na gravitacnu silu niecoho, tak bude letiet do neznama... (resp. do nekonecna) taktiez mesiac...leti do nekonecna Zem to iste...pokial na nieco nenarazi teda sice to je len do kruhu, ale je to donekonecna
@52 sorry mylis sa ano kamen moze letiet do nekonecna???Ved vesmir je nekonecny ked ces byt taky abstraktny takze nie nemoze ist do nekonecna a by si ho musel jak hodit aby viletel az nad atmosferu??....mesiac do nekonecna??A to mas skade???....a zem???...ved aj zem ma svoj cas konca takze nie do nekonecna ani slnko lebo so slnka bude trpaslik a nakoniec cervia diera loool vsetko konci a bodka....
@53 to je radna pcovina ked ti uz mam povedat rovno!
ano zem skonci,aj slnko..lenze ne secko zalezi od tej nasej drbnutej planety a tejto mini slnecnej sustavy ..ale Zem nieje vesmir,ak som dobre pochopil to slovko ZEM...a len pre info...jedna vec...zanikne jedna galaxia a vnikne dalsich bohviekolko...nepoznas ten priklad s balonom???pretoze "akoze"vesmir sa rozpina...ako ked sa nafukujme balon a body nakreslene na nom sa len od seba oddaluju..to je secko...a tym padom mozes hodit kamen do nekonecna ako tvrdi @susenejablko ...ale aj tak je to secko len hypoteza... tak ako to tvoje...akurat mozno vedeckejsia a uznavanejsia hypo. astrológmi...
- kamen, kedze su su vo vesmire telesa, na ne posobi gravitacia. Nemoze kamen letiet do nekonecne (co je to let?) lebo skor ci neskor narazi na nejakeho teleso, ktore ho bude prihavat.
Ako teraz sa podte natahovat kto ma pravdu. Tolko Vam mozem povedat, co ste schopni pochopit. Pochybujem, ze polovica tu najmudrejsich ludi pozna aspon diletaciu casu.
Za tymi vecami je brutalna matika. Pokial sa nevenujete matimatike tak nepochopite 150 stranovy dokaz Velkej Fermatovej vety, tak nepochopite ani toto.
@57 to ze niekto nie je super husty matemaik, este neznamena, ze sa nemoze zapojit do disksňusie. Pokial viem to ci je vesmir ohraniceny alebo nie su len a len teorie (alebo sa mylim a niekomu sa podarilo dostat sa na koniec a spat? Ma niekt fotografiu alebo iny hmatetelny dokaz ktory to jednoznacne dokazuje? - nie nema, teda ci je ohraniceny alebo nie nevie NIKTO).
Pocul som teoriu ze je nekonecny aspon tak to tvrdil Einstein.
Aj to ze ma tvar futbalovej lopty vzhladom na postavenie galaxii alebo tak nejako (netusim kto to tvrdil ale je to relativne nove).
Potom tu je vcelku stary nazor a to ten, ze vesmir sa rozpina stale dalej a dalej az dosiahne maximum a zacne sa opat stahovat az sa opat dostaneme k velke mu tresku. Ak sa dobre pamatam s tymto tvrdenim prisli 2 ludia v podstate naraz - jeden bol Immanuel Kant a druhy Laplas (dufam ze som mu neskomolil meno).
A je samozrejme este mnoho dalsich teorii viac alebo menej pravdepobnych.
Tymto chcem len povedal, ze nezalezi ci je clovek matematicky genius alebo nie. To ci ma vesmir hranice aj tak spada z casti do filozofie a to je veda neexaktna.
58. Cele fyzikalne koloqium vie, ze je vesmir ohraciny. Berie sa to ako fakt. Su na to dokazy.
Ale samozrejme, dalej hlasaj do svete ze vseto su iba teorie? Vies aspon co je dilatacia casu? Ak nahodou ano, skus to povedat cloveku na ulici. Posle na psychitriu. Pritom pomaly sa o tom vie skoro 100 rokov. A je to aj realne exazane, ze ked das das jedno dvojca do vesmirnej rakety, druhe nechas na zemi. Raketa bude vo vesmire rok. Potom sa vrati na zem. Pozemske dvojca bude mat rok a vesmirne 8 mesiacov...
Sice je poriesenych minimum veci, ale uz je poriesenych milion veci, o nad ktorymi bezny clovek iba spekuluje a nema o tom sajnu... A ked mu povies tak ti ani neuveri, lebo je to proti jeho sedliackej logike...
@59 tak sem daj fotku hranice vesmiru, video, alebo meno cloveka, rakety, satelitu alebo inej sondy co sa tam dostala. Pokial nemas toto je to tvrdenie pre mna take isto zavazne ako ze boh existuje lebo mame placuce sochy panenky marie a nejake zazraky.
A ano dilatacia casu mi cosi hovori, ma to cosi s kvantovou fyzikou a je to nieco to iste ako tyc dlzy 1m ked stoji je kratsia ako ked sa pohybuje rychlostou svetla (alebo tak nejako, fyzika nie je moj obor ani konicek). Spokojny?
@61 a zas prekrucas co som povedal... Tak aky mas dokaz? Vypocty? Sorry ale vsetci dobre vieme, ze pri takychto vypostoch sa stane sem tam chyba (i ked riziko je minimalne) a pokial viem pracuje sa s odhadmi...
Btw pre teba asi nitko nie je dobry pokial nie je drzitel nobelovej ceny alebo novodoby einstein ze?
@wewo : Myslim, ze dilitetacia casu sa aj berie na vacsine gymnazii (nepovinne), kedze kus trapne, ked gymnazista nevie o teorii relativity.
Ak mas sakramamentsku chut tomu pochopit, tak chod ma mat-fyz, odbor fyzika inac fakt su to brutal zaujimave veci. Odhalujes podstatu vesmiru, zacinas ho chapat...
@63. neviem aky je dokaz, ale viem ze musim 3 roky studovat nato, aby som ho vedel. Su autority, ktorym verim. Mozno ked v sestediatke budem mat cas, tak sa do toho pustim. Teraz nemam cas makat 3 roky, lebo makam na niecom inom...
Pre mna je dobry skoro kazdy. Len doslova neznasam, ak ani nie amater (skor krcmove reci) ide vyhlasovat nieco, co je nezmysel a nema o tom ani sajnu. Nehovorim, aj z teorie relativity si fyzici robili 30 rokov srandu a az potom ju uznali, ale ak raz nieco uznali, tak to stale plati. Vesmir - autorita fyzici, a tak autorita, ze pokial nemas 3 roky cas na studium, tak im jednoducho musis verit. Vlastne, o vesmire hovorim iba s fyzikmi, s inymi ludmi nema zmysel...
@greenhorn : ano berie sa na vacsine gymnazii a berie sa v poslednom rocniku takmer ku koncu dokonca sa niekedy preskakuje Takze to ze ma wewo 15 a nema paru co je to kvantova fyzika je uplne pochopitelne
btw ked este pisem a mas tie dokazy o tom, ze vesmir je ohraniceny a ty mas kontakty na vsetkych fyzikov a laureatov nobelovych cien a neviem koho este urcite budes taky mily a lasky kontaktujes ich a daj nam debilom info ze co je za tou hranicou vesmiru
@66 pre info, som na mat-fyze, fyzici su iba na matfyze ze vraj na hranicou je nic (ale tym nie som si isty, teraz niekedy v lete budeme mat pokec). Ako proste info je, ale nie si vysledok schopny pochopit. Ani ja asi
proste cela ta debata su iba krcmove reci, koncim...
A co si cakal na teenage portale???? Chces debatu na vysokej urovni? Najdi si nejake fyzikalne forum a podobne.
Toto ze hranicou je nic, je to mimo chapania a vypocet k hranici vesmiru zaberie jednu knihu nie su pre mna dokazy. Nie som fyzik, fyzik nadsenec a ani sa nejako extra nezaujiamm o vesmir (i ked si rad pozrem cosi v telke). A kedze 90% (aj viac) tohto sveta je na tom podobne tak pokial sa nepodari nejakej sonde prist ku hranici a odfotit ju tak to bude stale len "dohad" a presne preto sa tieto vypocty (lebo nic viac v podstate fyzici nemaju) ani nedostalo von - ludom je to jedno a nijako im to nepomoze. Kdezto fotka hranice je uz iny level. Taky je svet a vsetci ti fyzici to dobre vedia, ziju vo svojom svete cisel a zabudaju na realitu. Tipujem ze ty si alebi apson chces byt jednym z nich. Vela stastia.
hmm toto je super tema ja som nad tymto vsetkym rozmyslaala uz asi milionkrat a stale si neviem predstavit ze ked vesmir konci tak co je potom za nim?? ... fakt to nechapem .-. aa co ak sme len niekoho sen?? ..xix a raz sa zobudi a bude znovu uvazovat aj on ... co to mal za sen ... hmm .. fakt by ma moc zaujimalo co je za vesmirom aj za cirnou dierov predsa tu vesmirnu lod nemoze vtiahnut NIKAM to je hlupost .. tomu fakt neverim .. hmm .. ja mam pocit ze fakt cely vermir je len nekoho akvarko ak oto tu uz nekto povedal .....hmm .. tych moznosti je asi miliarda . . ale aj tak ty namysleny co tu picu ze su geniovia .. nesu dokazy je neni nekonecny alebo ze je !!!!.. ked su tak my ich ukazte!!!! ... iba to co oko vidi tomu veri!!! .. alebo lepsie povedane verime tomu comu ceme ... hmm... fakt by ma to zaujimalo.. hmmm...mozno je vesmir v niekoho futbalovej lopte a ako sa lopta pri futbale toci tak cez mali nafukovaci otvor v pravidelnych intervaloch prenika slnko ... xix dobra teoria nie?? ked sa zamyslite tak tiez vam napadnu taketoveci fakt ma to zaujima!!!! ..
hm to sa neda pochopit to newie ani najmudrejsi clovek sveta a myslim ze ani nikdy nebude vediet sak jak moze byt neco nekonecne ??? alebo ked to konci tak za tim je akoze co kam to ide ??? nad tymto snad rozmyslal kazdy kto ma trochu rozumu
jaký to blbec príde a začne ospevovať, že matika akoby rovno za všetko mohla, čo dnes o vesmíre vieme... booože, absolútne súhlasím s @chavez -om, protože všetko čo sem dal sú viac - menej fakty
a katkin učiteľ povedal dobre... len ten tvar vesmíru tuším nie je úplne analogický s guľou
Ludi to co tu pisete nad tym ani nerozmyslajte zblbnete z toho proste vy ani NEMOZTE uvazovat nad tym co je na konci vesmiru alebo ci su nejake ine zivoty proste to sa neda...My sme len malickeee stvorenia uplne malicke vo velkom CELKU a to je vesmir...podla mna je vo vesmire kto vie ci sa to vobec vola vesmir tak isto iba ludia dali tomu taky nazov mi nevieme NIC vobec ci naozaj bol velky tresk alebo ako vznikol vesmir....obycajny clovek to nemoze ani povedat ja osobne by som sa ani neodvazil tvrdit taku vec ze vesmir vznikol velkym treskom...ako to mohol ten clovek vediet..je to obycajny clovek ktory nedosiel ani po koniec nasej galaxie..a tych galaxii je asi 10 miliard minimalne, ako tu uz niekto spominal my sme len malicke bakterie v tom velkom celku....mozno existuju 100x vecsie planety ako su nase...ci sa to vobec vola planeta zas to len ludia vymysleli..ludia si vsetko pomenuvali podla seba ale o vesmire nic nevedia vobec nic...ine zivoty existuju urcite o tom nieje pochyb ak sa nad tym zamyslite logicky...dajme tomu ze naozaj vznikol tym velkym treskom ale co stvorilo tu "gulicku" s tou hustotou a vselijakymi casticami...alebo co bolo pred vesmirom....to sa nedozvieme nikdy a tym som si isty ani v roku 10452 lebo vesmir nemoze byt preskumany.....je to jedna velka zahada....ani nevieme ake nebezpecenstva nam hrozia z vesmiru a to sa netyka len ufo ale aj inych veci na ktore radsej ani nechcem pomysliet lebo mi to nahana strach....zoberte si ze slnko je tiez len hviezda a kazda hviezda raz vyhasne tak raz musi skoncit zivot na zemi tak ako zacal...proste o tom by sa dalo pisat vela veci..teda nedalo lebo nieje o com pisat radsej nad tym neuvazujte lebo zblbnete ako ja
Vesmír je všechno fyzické v našem světě. Se vším s čím by hraničil, by byla jen další část vesmíru.Jediné s čím by tedy mohl hraničit je nicota. Ale s nicotou hraničit nelze, protože nicota je pouhý výplod lidské fantazie, kterým lidé chtěli označit něco co není.
Jednoduše NICOTA neexistuje.
VESMÍR NENÍ NEKONEČNÝ.
Protože kdysi byl velikosti bodu, před velkým třeskem, a pak se začal zvětšovat a stále se zvětšuje, nemůže být nekonečný.
Lidé si kdysi mysleli, že Země je plochá, a má kdesi hranice, a tam vše padá dolů do nějaké propasti. Dnes víme, že je tomu jinak. Země je kulatá. Kdyby tedy člověk vyšel z jednoho místa a putoval by stále rovně, dostal by se na místo odkud vyšel. Kdysi tohle lidi nechápali, ale dnes už to chápou.
Podobné je to i s vesmírem. Protože nemá hranice, ani není nekonečný, spěje to k jednomu závěru: Vesmír se uzavírá sám do sebe. Kdyby tedy byl ze Země vymrštěn ohromnou rychlostí kámen, tak by se po nějaké době vrátil z opačné strany na Zemi (toto je samozřejmě možné pouze teoreticky, a za neuskutečnitelných podmínek).
Vesmír se roztahuje.Tak se zvětšuje prostor ve vesmíru.
Kdyby se Země taky zvětšovala, zvětšoval by se její povrch.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
78 komentov
napr niekto moze povedat ze niekde daleko existuje inteligentny zivot a niekto povie ze je to hovadina a teraz kto ma pravdu? nemame ziaden dokaz
co je to cierna diera???-je koncentráciou hmoty s takou velkostou, že jej gravitacná sila zabranuje úniku akýchkolvek castíc s výnimkou efektu nazývaneho kvantové tunelovanie. Gravitačné pole je také silne, ze uniková rýchlost z blízkych bodov presahuje rýchlosť svetla. Z toho vyplýva, že nic, dokonca ani svetlo, nemôže uniknút jej gravitácii,a preto slovo "čierna". Pojem "cierna diera" sa stal zauzivaným, aj keď teoria nespomína žiadnu dieru v normálnom slova zmysle, ale oblasť vesmíru, z ktorej nič neunikne.tot vsio ode mna..prenehavam komentar inym mudrejsim ludom
momentalne je to jedno.
vesmir je gulaty!! ale fakt
takze ked vyjdes na jednu stranu a letis rovno, prides spat k Zemi
ale take stroje este neexistuju, a ani nebudu dalsiich par tisicroci aby to dokazali
Keď je vesmír odpoveď, čo je otázka?
ved casu dost... no ...
stat ako galaxia, nehovorim ze v kazdej galaxii musi nieco alebo niekdo zit, ale uz len bakterie na mesiacoch planet nasej slnecnej sustavy to dokazuju....
ale radsej nestrkat ruku do osieho hniezda
a ak aj nieco take existuje tak "to"aj tak nikdy nestretneme...a nebudeme o tom vediet...
inak taka mala uvaha...
pripustime ze je nieco inteligentnejsie...
dobre...ale nemusi to fungovat na rovnakej baze ako sme my...ale na inej...z coho vyplyva ze o nas aj keby vedeli nebudu mat zajem..jedine z vedeckeho hladiska...lenze to by museli byt inak inteligentny...aby sa sem dostali...pretoze vyskyt zivota vo vesmire je riadne okresany/neviem sice nejake cisla ale uz som niekde pocul ze je to takmer nemozne koli vsetkym faktorom fyziky atd,ako je daleko slnko a bla bla bla! /..a podla toho ja byt "tym " tak zvysoka serem na neinteligenciu na zemeguli ved v porovnani s nimi mozme byt na urovni ako pre nas sa bunky...a my ich by sme absolutne nepochopili...ved mozu bunky chapat nas????
tolko moje sci fi kecanie do vetra,ktore nikoho nezaujima!
ale zajimava temicka...
ale samozrejme, mozu byt tak inteligentny ze sme pre nich nieco ako pre nas mravce... pokial neotravuju, alebo nelezu po tebe nechas ich tak (aspon ti normalni ludia) a ked provokuju, tak ich rozpucis alebo ho utyras lupou
ja si myslím, že je nemožné, aby v takom veľkom priestore, ako sa to o vesmíre tvrdí, nebol žiaden iný život ako my... niečo tam bude... ale čo, tak to by ma fakticky zaujímalo
veď sa hovorí, že je veľa nevysvetliteľných javov...
budem tu za blbú, ale mne sa kniha Malý princ páčila odveci, no v detskom ponímaní... ale... vesmír je jedna veľkáááááá záhada a asi to tak má byť
@41 a v ktorej casti vesmira sa teraz nachadzas? bo by sme mohli to miesto ohodnotit ako inteligentne snad..a zahada je vyriesena...!
a kamen sa da hodit tak, ze leti do nekonecna, ak na neho neposobi ziadna odporova sila, ciste teoreticky do neho staci len tuknut kdesi vo vesmire a ak nenarazi po ceste na gravitacnu silu niecoho, tak bude letiet do neznama... (resp. do nekonecna) taktiez mesiac...leti do nekonecna Zem to iste...pokial na nieco nenarazi teda sice to je len do kruhu, ale je to donekonecna
ano zem skonci,aj slnko..lenze ne secko zalezi od tej nasej drbnutej planety a tejto mini slnecnej sustavy ..ale Zem nieje vesmir,ak som dobre pochopil to slovko ZEM...a len pre info...jedna vec...zanikne jedna galaxia a vnikne dalsich bohviekolko...nepoznas ten priklad s balonom???pretoze "akoze"vesmir sa rozpina...ako ked sa nafukujme balon a body nakreslene na nom sa len od seba oddaluju..to je secko...a tym padom mozes hodit kamen do nekonecna ako tvrdi @susenejablko ...ale aj tak je to secko len hypoteza... tak ako to tvoje...akurat mozno vedeckejsia a uznavanejsia hypo. astrológmi...
aj tak na nic neprideme
- vesmir je ohraniceny
- kamen, kedze su su vo vesmire telesa, na ne posobi gravitacia. Nemoze kamen letiet do nekonecne (co je to let?) lebo skor ci neskor narazi na nejakeho teleso, ktore ho bude prihavat.
Ako teraz sa podte natahovat kto ma pravdu. Tolko Vam mozem povedat, co ste schopni pochopit. Pochybujem, ze polovica tu najmudrejsich ludi pozna aspon diletaciu casu.
Za tymi vecami je brutalna matika. Pokial sa nevenujete matimatike tak nepochopite 150 stranovy dokaz Velkej Fermatovej vety, tak nepochopite ani toto.
Pocul som teoriu ze je nekonecny aspon tak to tvrdil Einstein.
Aj to ze ma tvar futbalovej lopty vzhladom na postavenie galaxii alebo tak nejako (netusim kto to tvrdil ale je to relativne nove).
Potom tu je vcelku stary nazor a to ten, ze vesmir sa rozpina stale dalej a dalej az dosiahne maximum a zacne sa opat stahovat az sa opat dostaneme k velke mu tresku. Ak sa dobre pamatam s tymto tvrdenim prisli 2 ludia v podstate naraz - jeden bol Immanuel Kant a druhy Laplas (dufam ze som mu neskomolil meno).
A je samozrejme este mnoho dalsich teorii viac alebo menej pravdepobnych.
Tymto chcem len povedal, ze nezalezi ci je clovek matematicky genius alebo nie. To ci ma vesmir hranice aj tak spada z casti do filozofie a to je veda neexaktna.
Ale samozrejme, dalej hlasaj do svete ze vseto su iba teorie? Vies aspon co je dilatacia casu? Ak nahodou ano, skus to povedat cloveku na ulici. Posle na psychitriu. Pritom pomaly sa o tom vie skoro 100 rokov. A je to aj realne exazane, ze ked das das jedno dvojca do vesmirnej rakety, druhe nechas na zemi. Raketa bude vo vesmire rok. Potom sa vrati na zem. Pozemske dvojca bude mat rok a vesmirne 8 mesiacov...
Sice je poriesenych minimum veci, ale uz je poriesenych milion veci, o nad ktorymi bezny clovek iba spekuluje a nema o tom sajnu... A ked mu povies tak ti ani neuveri, lebo je to proti jeho sedliackej logike...
A ano dilatacia casu mi cosi hovori, ma to cosi s kvantovou fyzikou a je to nieco to iste ako tyc dlzy 1m ked stoji je kratsia ako ked sa pohybuje rychlostou svetla (alebo tak nejako, fyzika nie je moj obor ani konicek). Spokojny?
Btw pre teba asi nitko nie je dobry pokial nie je drzitel nobelovej ceny alebo novodoby einstein ze?
Ak mas sakramamentsku chut tomu pochopit, tak chod ma mat-fyz, odbor fyzika inac fakt su to brutal zaujimave veci. Odhalujes podstatu vesmiru, zacinas ho chapat...
Pre mna je dobry skoro kazdy. Len doslova neznasam, ak ani nie amater (skor krcmove reci) ide vyhlasovat nieco, co je nezmysel a nema o tom ani sajnu. Nehovorim, aj z teorie relativity si fyzici robili 30 rokov srandu a az potom ju uznali, ale ak raz nieco uznali, tak to stale plati. Vesmir - autorita fyzici, a tak autorita, ze pokial nemas 3 roky cas na studium, tak im jednoducho musis verit. Vlastne, o vesmire hovorim iba s fyzikmi, s inymi ludmi nema zmysel...
btw ked este pisem a mas tie dokazy o tom, ze vesmir je ohraniceny a ty mas kontakty na vsetkych fyzikov a laureatov nobelovych cien a neviem koho este urcite budes taky mily a lasky kontaktujes ich a daj nam debilom info ze co je za tou hranicou vesmiru
proste cela ta debata su iba krcmove reci, koncim...
Toto ze hranicou je nic, je to mimo chapania a vypocet k hranici vesmiru zaberie jednu knihu nie su pre mna dokazy. Nie som fyzik, fyzik nadsenec a ani sa nejako extra nezaujiamm o vesmir (i ked si rad pozrem cosi v telke). A kedze 90% (aj viac) tohto sveta je na tom podobne tak pokial sa nepodari nejakej sonde prist ku hranici a odfotit ju tak to bude stale len "dohad" a presne preto sa tieto vypocty (lebo nic viac v podstate fyzici nemaju) ani nedostalo von - ludom je to jedno a nijako im to nepomoze. Kdezto fotka hranice je uz iny level. Taky je svet a vsetci ti fyzici to dobre vedia, ziju vo svojom svete cisel a zabudaju na realitu. Tipujem ze ty si alebi apson chces byt jednym z nich. Vela stastia.
ale aj tak na nic neprisiel
a katkin učiteľ povedal dobre... len ten tvar vesmíru tuším nie je úplne analogický s guľou
len toľko
Vesmír je všechno fyzické v našem světě. Se vším s čím by hraničil, by byla jen další část vesmíru.Jediné s čím by tedy mohl hraničit je nicota. Ale s nicotou hraničit nelze, protože nicota je pouhý výplod lidské fantazie, kterým lidé chtěli označit něco co není.
Jednoduše NICOTA neexistuje.
VESMÍR NENÍ NEKONEČNÝ.
Protože kdysi byl velikosti bodu, před velkým třeskem, a pak se začal zvětšovat a stále se zvětšuje, nemůže být nekonečný.
Lidé si kdysi mysleli, že Země je plochá, a má kdesi hranice, a tam vše padá dolů do nějaké propasti. Dnes víme, že je tomu jinak. Země je kulatá. Kdyby tedy člověk vyšel z jednoho místa a putoval by stále rovně, dostal by se na místo odkud vyšel. Kdysi tohle lidi nechápali, ale dnes už to chápou.
Podobné je to i s vesmírem. Protože nemá hranice, ani není nekonečný, spěje to k jednomu závěru: Vesmír se uzavírá sám do sebe. Kdyby tedy byl ze Země vymrštěn ohromnou rychlostí kámen, tak by se po nějaké době vrátil z opačné strany na Zemi (toto je samozřejmě možné pouze teoreticky, a za neuskutečnitelných podmínek).
Vesmír se roztahuje.Tak se zvětšuje prostor ve vesmíru.
Kdyby se Země taky zvětšovala, zvětšoval by se její povrch.
A nakonec bych vám dal otázku: Kde je vesmír?
» uloz.to/3358754/mvi-028... /odpověd je v komentáři/