Isto máte také, že? Mňa len zaujíma aké. A popíšte aj ich význam, nech mám prehľad. Je to len pre moja vlastné, úprimné, vnútorné potešenie a uspokojenie
Pred večerou sa pod obrus dávajú love aby bol rok bohatý
Do stredu stola sa vždy hádže kúsok z každho jedla (každý rok sa pýtam aký to má význam a každý rok to zabudnem)
Rozreže sa jablko - ak je tá hviezdička v strede pekná tak bude rok dobrý, ak je nejakým spôsobom dojebaná tak niekto ďalší rok zomrie (Inak minulý rok bola na piču a zomreli dvaja členovia rodiny :/ )
tak napriklad stromcek zdobime s frajerkou a mojim bratom..u nich zdobime tiez tak ze my dvaja a jej brat..pecieme spolu kolace, perniky, atd..priamo pocas stedreho dna tak do tej 12.-13. hodiny nic nejeme a mame potom "stedrovecerny" obed cize klasika, kapustnica, bobalky, oplatky s medom a cesnakom..davame si kriziky medom na celo..potom si rozbalujeme darceky a vecer ideme do babky, a spolu s nimi do kostola..a potom mame dalsiu veceru u nich..pozerame spolu televizor, napchavame sa kolackami a podobne ale ked si to teraz citam spatne, asi som mal popisat zvyky ako krajanie jablka na pol, obmotanie stola retazou a podobne..nevadi, u nas je zvyk robit vsetko spolu a tesit sa z toho
Vždy na štedrý deň doobeda idem na cintorín blízkym zapáliť sviečku, potom doma čakám kým neodbije 18ta hodina a vtedy máme štedrovečernú večeru najprv rozkrojíme jablko napoly, či je pekné, vtedy vraj budeme zdravý (posledné dva roky to u mňa neplatí, keďže som si vyjebal jeden orgán z tela min. rok a tento som stále chorý nejak). Nasleduje oblátka s medom, aby sme boli sladkí po celý rok a pred jedlom prípitok (slivovička domáca ). Ďalej máme tri chody a to: opekance, nasleduje kapustnica a nakoniec zemiakový šalát a nejaká vyprážaná ryba.
A po večeri sa idem pozrieť pod stromček, ak tam nájdem čo i len jednu vec, znamená to, že som bol dobrý
ja a sestra chodievame s otcom vyberať stromček, ozdobujeme ho ked na to máme chuť, večer na štedrý deň si sadneme za stôl a najeme sa nikdy nemáme kapra ,mávame lososa a mama rezne lebo ryby nemá rada, a potom si rozdáme darčeky,darčeky dostávajú aj naše psy takisto nejaké štedrovečerné jedlo ale nie to isté čo my nie sme veriaci takže nejdeme do kostola ani sa nemodlíme, a potom pozeráme telku alebo ak je sneh tak sme si zvykli postaviť pred dom snehuliaka...to je všetko
počas dňa nejeme mäso, ako prvé pri večery ide oblátka s medom, potom sa rozkrajuje jablko (ak je pekná hviezdička budeme zdraví) každý si z toho jablka odkrojí, potom každý rozbije orech či je zdravý, na stole by malo byť z každého jedla jeden kúsok, potom ide kapustnica a ryba zo šalátom. Jedlo nesmie prinášať gazdiná (teda u nás sa za ňu ráta majiteľka domu) pretože nesmie vstať od stola aby nikoho neubudlo v nasledujúcom roku
deň pred vianocami ozdobíme stromček, na štedrý deň normálne jeme, šak nebudeme hladný. potom na večeru máme kapustnicu, rybu, šalát a ešte aj rezne. jediné také tradičné niečo, tak to si dáme pred večerou tie oplatky s medom. po večery ideme rozbaliť darčeky, chvílu sa z nich tešíme a potom ja idem za kamarátmi von.
@purenarcissism vraj to je dobre na to, aby rodina drzala pokope, nehadali sme sa a podobne..ale to sa uplne mina ucinku
ono je to stedrovecerna vecera ale jeme to na obed resp tak okolo tej 1 ako som pisal..ono ked ti cely den po byte rozvoniava kapustnica, vidis tu klobasku atd, neviem ci by som vydrzal cakat do vecera a ono to je aj kvoli tomu, ze ideme potom vecer k babke a tam mame este raz to iste na veceru..cize doma obed a vecera az u babky
celý deň s mamou nič nejeme a potom ideme kukať prasiatko pred dom, a za ten čas donesie ježiško pod stromček všetko čo tam má doniesť a zazvoní, ale keď prídem už tam nikdy nie je : smiley:
23.12-ozdobujeme spolu stromček a počuvame pri tom vianočné koledy.
24.12- celý deň, respektíve až do večere nejeme(ja to málokedy vydržim a niečo malé si dzobnem) . Okolo 17-18hod ideme večerať. Pod tanierami máme šupiny z kapra,aby sme mali peniaze. Najprv sa pomodlíme, rozkrojíme jablko, každý si z neho kusok odhryzne, aby sme boli zdraví a potom nasledujú oblátky s medom (a cesnakom). Potom máme slávnostnú kapustnicu , klasický zemiakový šalát a pečeného kapra Počas večere sa nevstávame od stola.
- Po večeri ideme z okna pozerať, či už ide "Ježiško" medzitým tatino poukladá pod stroček darčeky, zazvoní na zvonček a ideme rozbalovať Potom pozeráme spolu rozprávky
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
Pred večerou sa pod obrus dávajú love aby bol rok bohatý
Do stredu stola sa vždy hádže kúsok z každho jedla (každý rok sa pýtam aký to má význam a každý rok to zabudnem)
Rozreže sa jablko - ak je tá hviezdička v strede pekná tak bude rok dobrý, ak je nejakým spôsobom dojebaná tak niekto ďalší rok zomrie (Inak minulý rok bola na piču a zomreli dvaja členovia rodiny :/ )
A tak.. na viac si nespomeniem
A po večeri sa idem pozrieť pod stromček, ak tam nájdem čo i len jednu vec, znamená to, že som bol dobrý
@radoll od teba som čakala viac, ale pekne
@crashhp znie to pekne tradične, a je mi ľúto, že máš na houby zdravie, ale hádam sa to zlepší
deň pred vianocami ozdobíme stromček, na štedrý deň normálne jeme, šak nebudeme hladný. potom na večeru máme kapustnicu, rybu, šalát a ešte aj rezne. jediné také tradičné niečo, tak to si dáme pred večerou tie oplatky s medom. po večery ideme rozbaliť darčeky, chvílu sa z nich tešíme a potom ja idem za kamarátmi von.
ono je to stedrovecerna vecera ale jeme to na obed resp tak okolo tej 1 ako som pisal..ono ked ti cely den po byte rozvoniava kapustnica, vidis tu klobasku atd, neviem ci by som vydrzal cakat do vecera a ono to je aj kvoli tomu, ze ideme potom vecer k babke a tam mame este raz to iste na veceru..cize doma obed a vecera az u babky
24.12- celý deň, respektíve až do večere nejeme(ja to málokedy vydržim a niečo malé si dzobnem) . Okolo 17-18hod ideme večerať. Pod tanierami máme šupiny z kapra,aby sme mali peniaze. Najprv sa pomodlíme, rozkrojíme jablko, každý si z neho kusok odhryzne, aby sme boli zdraví a potom nasledujú oblátky s medom (a cesnakom). Potom máme slávnostnú kapustnicu , klasický zemiakový šalát a pečeného kapra Počas večere sa nevstávame od stola.
- Po večeri ideme z okna pozerať, či už ide "Ježiško" medzitým tatino poukladá pod stroček darčeky, zazvoní na zvonček a ideme rozbalovať Potom pozeráme spolu rozprávky