No že či ak by mal napr. pán Ivan v týchto voľbách cca. o 3% viac, čiže nad 50%, tak by aj tak zrejme nebol prezidentom, pretože ak má byť niekto zvolený v prvej runde, potrebuje asi cez 50% hlasov všetkých oprávnených voličov, čiže čosi cez 2 milióny vhodených hlasov v urne.
Veľa kusov ľudí z môjho okolia má mylné informácie a myslí si, že by mu stačilo mať len o 3% viac a bol by "hlava štátu"...
Tú prvú vetu som okopíroval z » sk.wikipedia.org/wiki/Prezident_... , zrejme na tom bude čosi pravdy, takže zmysluplné je diskutovať o tom, ako si ju správne vysvetliť.
No tak to je chyba, pretože ako sa zdá, pre väčšinu ľudí je to celkom dôležité.
Platný hlas je zrejme taký hlas, ktorý vhodíš do tej krabice a nikto už nebude frfľať.
Čiže v tomto prípade by to mohlo byť tak, že jednoducho hoc aj keď traja ľudia pôjdu voliť a dvaja dajú niekomu hlas, tak ten sa stane prezidentom.
Alebo sa to môže vyložiť aj druhým spôsobom, že musí získať nadpolovičnú väčšinu platných hlasov zo všetkých oprávnených voličov, v tomto prípade niečo cez 2 milióny.
to co si okopiroval ("Za prezidenta je zvolený kandidát, ktorý získa nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov.") je pravda.
cize niekto z kandidatov by sa mohol stat prezidentom uz v prvom kole iba v pripade, ze by ziskal nadpolovicnu vacsinu platnych hlasov vsetkych opravnenych volicov (platny hlas = jednoducho povedane: spravne oznacene policko pri mene kandidata, t.j. krizik. ziadne kolieska, kvacky a pod.) - na Slovensku je nieco okolo 4 340 000 volicov ked sa nemylim - cize polovicu z tohto cisla.
ale je to nemozne uz len z toho dovodu, ze ucast na volbach bola len cca 43%.. a kedze nikto v tomto state nie az je taky naivny, aby si myslel, ze pride volit viac ako 50% a vsetci daju hlas tomu istemu kandidatovi, tak sa automaticky pocita aj s druhym kolom.
Podla mna tak ako bolo napisane v @12 musi mat cez 2 miliony hlasov (nad polovcnu vacsinu opravnenych) co je viac menej pravnicky povedane ze nikto nemoze byt zvoleny v prvom kole Pretoze na to by bola nutna aspon 50% ucast a vsetci by museli volit toho isteho kandidata = nemozne, jedine zeby sme volebne pravo zmenili na volebnu povinnost a kandidata len 1neho (nieco ako parlamentne volby v severnej korei
Musí ho zvoliť nadpolovičná väčšina zo VŠETKÝCH OPRÁVNENÝCH VOLIČOV, to znamená niečo cez tie 2 milióny (hovoril to dnes na tlačovke ten predseda Ústrednej volebnej komisie). Čiže takému Gašparkovi by k víťazstvu nepomohlo, ani keby ho volili úplne všetci zúčastnení voliči. Je to zrejme tak uzákonené preto, aby sa vždy konalo aj 2. kolo volieb.
Ja som za zasa dnes rozprával so spolužiačkou, ktorá rovnako brigádovala vo volebnej komisii, rovnako mala prednášku, ktorá túto problematiku zahŕňala, bola si rovnako istá tým čo hovorí až na to, že tvrdila presný opak a to, že na to treba mať polovicu všetkých odovzdaných hlasov ...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
Veľa kusov ľudí z môjho okolia má mylné informácie a myslí si, že by mu stačilo mať len o 3% viac a bol by "hlava štátu"...
No tak to je chyba, pretože ako sa zdá, pre väčšinu ľudí je to celkom dôležité.
Platný hlas je zrejme taký hlas, ktorý vhodíš do tej krabice a nikto už nebude frfľať.
Čiže v tomto prípade by to mohlo byť tak, že jednoducho hoc aj keď traja ľudia pôjdu voliť a dvaja dajú niekomu hlas, tak ten sa stane prezidentom.
Alebo sa to môže vyložiť aj druhým spôsobom, že musí získať nadpolovičnú väčšinu platných hlasov zo všetkých oprávnených voličov, v tomto prípade niečo cez 2 milióny.
No, lenže ak by v prvom kole prišli voliť traja občania, tak by tie voľby asi platnými neboli ...
Kde je písané o tom, kedy sú a kedy nie sú platné voľby?
Mimochodom, tí traja, bol príklad.
cize niekto z kandidatov by sa mohol stat prezidentom uz v prvom kole iba v pripade, ze by ziskal nadpolovicnu vacsinu platnych hlasov vsetkych opravnenych volicov (platny hlas = jednoducho povedane: spravne oznacene policko pri mene kandidata, t.j. krizik. ziadne kolieska, kvacky a pod.) - na Slovensku je nieco okolo 4 340 000 volicov ked sa nemylim - cize polovicu z tohto cisla.
ale je to nemozne uz len z toho dovodu, ze ucast na volbach bola len cca 43%.. a kedze nikto v tomto state nie az je taky naivny, aby si myslel, ze pride volit viac ako 50% a vsetci daju hlas tomu istemu kandidatovi, tak sa automaticky pocita aj s druhym kolom.
Ospravedlňujem sa, zrejme sa mi pletú informácie dokopy ...
To som si aj myslel, že takto to je, ale minimálne wikipédií je to napísané nejednoznačne.
Zaujímavé je, že relatívne veľa ľudí si nesprávne myslí, že správna je tá nesprávna verzia.
Riekla mi s určitosťou, že stačí mať nad 50% z odovzdaných hlasov, mali to v prednáške.
Ach, toľko dezinformácií...
Mňa to tiež zaujalo..Ach..Asi ľuďom chýba akýsi druh myslenia.
Paráda