Ahojte. Obraciam sa na Vás s prosbou o malú pomoc. V septembri som nastúpila na vysokú školu. Veľmi rýchlo som ale zistila,že tadiaľto cesta nevedie. Každý deň chodím do školy a zo školy úplne znechutená a sklamaná. Viem,že som si vybrala zle. Keďže mi aj chýba motívácia tú školu dokončiť a zvládnuť,tak sa to aj ozrkadluje na mojích výsledkoch. Predmety mi vôbec nejdú. A tu nastáva ten problém- moji rodičia. Keď som im oznámila,že by som tú školu najradšej ukončila,poriadne popremýšľala nad inou VŠ a od septembra začala nanovo, tak o tom nechceli ani počuť. Začali po mne hystericky kričať,nadávať mi aká som prije..ná, že v živote nič nedosiahnem,skončím za pásom, na budúcu školu ma nepríjmu a pod.Mala som aj taký plán,odísť na niekolľko mesiacov do UK,zarobiť si nejaké peniažky a zlepšiť si angličtinu,keďže v UK mám známych,ale to samozrejme hneď zamietli. Tvrdili,že tam mi zakazujú ísť a že sa budú za mňa hanbiť,keby odídem pracovať do fabriky. Aj napriek tomu ,že mám 20 rokov,stále by mi chceli riadiť život a rozhodovať za mňa. Vkuse ma len ponižujú aká som hlúpa ,keďže sa mi v škole nedarí. Som úplne psychicky nadne,neviem čo mám robiť, a sama sa bojím toho,čo bude,keď z tej školy odídem. Ak by sa tu našli ľudia,ktorí zažili podobnú situáciu a vedeli by mi poradiť,bola by som veľmi rada. Poprosila by som o rady hlavne ľudí,ktorí odišli z VŠ. Či svoje rozhodnutie (ne)ľutujú. Ďakujem
Ahoj Lucy!
Kamarátka je v podobnej situácii. Ona je už tretiačka, ale na Mgr už nechce ísť. Rodičia chcú, aby tú sučasnú školu dokončila, aj Mgr,ale kamošku humanitné veci nebavia, už druhý rok vkuse brigáduje, a chystá sa na leteckú školu alebo na veterinu, kam nemohla ísť hneď po strednej, keďže jej chýbali financie. Ona aj po maturite chcela ísť robiť, no rodina ju tlačila na výšku, študuje nejakú kulturologiu, ale s takým odborom ju maximálne zoberú do Tesca.
Keď máš otazku, píš
Tvoji rodicia sa mozu hanbit, nemozu si racionalne mysliet, ze ponizovanim, kontrolovanim a zakazovanim z teba urobia uspesneho "poriadneho" cloveka. Aj ked to myslia dobre.
V niektorych veciach ne mozes pytat dovolenie, tvoje rozhodnutia su tvoje a ich nasledky tiez budu tvoje. Urob, co musis, ako to citis, a so svojimi srackami nech sa vysporiadaju rodicia.
BTW poznam million ludi, ktori sekli so skolou, a nikto to nelutuje
@lucy3 ach vitaj v klube. Kazdy tyzden som to pocuval ked som dostal nejaku 5ku na strednej z nemčiny,angliny,fyziky či matiky... ...
Tak na čo tu som, načo som išiel na to debilne gymnazium ked je nanič a nikde ma nezoberu a budem na urade prace??? ... Tak som mal ist na odbornu školu! A čo by si tam robil??? Ved nič nevieš, na akú by si išiel, tam idú takí čo sa o to zaujimajú a už s tým niečo robili.
Zmaturoval som, som na výške, hoc bez prijímačok, ale som, a uvidíme ako bude, nedavam si vysoke nadeje a stale som presvedceny ze skončim za pokladnou v kauflande, ale to asi lebo som taka debilna povaha a som tak neschopný . Ale ak sa podarí tak sa podarí...
@Wistingher preco tolky pesimizmus?? co mas za skolu? inak aj ja lutujem ze ma moja matka dala na osemrocne. keby som mala odbornu skolu ako napr kadernicka ako casnicka, mohla by som si popri vs lepsie zarabat. nehovoriac o tom ze vysku, na ktorej som MUSIM dokoncit, lebo s debilnym gymniazom mozem ist do riti.
Akoze, mojmu chapaniu sa uplne vymyka to, ako moze niekto ist studovat to, co ho nebavi ale kazdopadne rob co ty chces, nie co chcu rodicia, si dospela tak co vobec riesis? Keby som si ja zajtra zaniesla na studijne papier o ukonceni studia a odjebala sa na antarktidu nikto by to este par dni nemusel zistit. Takze, ako, vazne nechapem, aky mas vobec problem
@mrsbossy však samozrejme, z gymnazia nemaš nič, a môžeš buď ísť do zahraničia, alebo za pokladnu. Ja som nevedel čo chcem a neviem to stale tak preto gymnazium, ale ked zistili že nenosim same jednotky, ale aj 5ky a par krat mi hrozilo prepadnutie z jedneho predmetu tak vyšilovali a take mudrosti 2hodinove... proste pisat to sem nema zmysel.
A čo tolky pesimizmus? To neni pesimizmus to je realizmus. Ale realita je pesimistická.
Možno niekto vidí ako bude o 5 rokov neviem kde a bude mať super život a robotu atd. a rozprava to každemu alebo seba o tom presviedča, ja idem na kratkodobe ciele a dalej do buducnosti to nevidim pozitivne.
@blacknyan som na SPU v NR,a rozmyslam skor nad ceskymi skolami - Brno @staphylococcus vies,do posledneho dna som nevedela ,co dalej studovat, ale niekam som uz musela ist,lebo rodicia by nepredychali,keby si dam rok pauzu a idem niekde pracovat. A tak to aj dopadlo...
takisto som tento rok prváčka. A takisto som nevedela čo chcem študovať...a tak som nakoniec skončila na STU lebo však zoberú skoro všetkých a prijímačky neboli náročné. ...je to dosť náročné a mám pocit že 50% učiva ma absolutne nezajíma...ale zas všetko má svoj význam a človek si zvykne ako sa hovorí na všetko. Tak som si povedala že idem bojovať pokial sa bude dať, a ked to nevíde tak to tak malo byť . Byť tebou pošlem si prihlášky na iné vš...do čr neberú každého , takže ak sa tam dostaneš a naozaj uvidíš že ťa to ani po roku na SPU nebaví alebo je to horšie. Tak prestúp. ---(prepáč ale z SPU by som asi aj zdupkala)
a co s tym vlastne maju rodicia vobec spolocne? :/ ako okrem toho ze z toho nebudu stastni, tak realne nevidim dovod preco by si nemohla proste prestat a ist aj do UK napr
ja neviem či som divná, ale takých rodičov by som fackala, neznášam rodičov, čo nepodporujú svoje deti v ich plánoch a ešte im aj nadávajú, na jakú riť si robili deti, ked sa k nim takto správajú? joj jak ma to vytáča!
normálne im povedz, šak nejsi malá, a ked ti aj dačo urobia že ťa vyhodia z domu abo čo ta chod do tej británie za známymi, žiješ svoj život, načo budeš na škole, na ktorej byť nechceš a potom o 40 rokov budeš ty sama sebe nadávať, že jaká si hlupa bola, že si rodičov počúvala, nepočúvaj ich, chod si za svojim, radšej si dodrb život svojimi rozhodnutiami ako rozhodnutiami iných
@lucy3
Takisto som skončil po jednom semestri ja v BA na U. Komenského. Čo je podľa mnohých jedna z top škôl. Pre mňa to bolo niečo úplne iné.
Rodičia to museli predýchať, ale nakoniec sa im to podarilo.
Ja to za žiadnu katastrofu nepovažujem, určite to nepovažuj ani ty.
Škoda byť zbytočne stále pod tým
Od tohto roka som v Trnave, na škole o ktorej málokto počul (UCM) a som spokojný. Je nás málo, prevláda tu osobný prístup k študentovi, proste úplne iné podmienky ako v BA.
To AJ je zaujímavé. Mať tam známych tak už som tam. Pokiaľ ti pomôžu s ubytovaním, tak to je fajn. Takisto ti minimálne vysvetlia ako to tam chodí a čo máš čakať, budeš tam mať zázemie keby čosi.
Takže palce hore
Sucitim s tebou, co sa vyberu vysokej skoly tyka, tiez som vobec nevedela co si vybrat, tak to aj tak dopadlo...som uplne znechutena a nic ma ma tej skole nebavi. S ucenim na gympli som nemala najmensi problem, no tu vsetko flakam, najradsej by som odisla hned dnes, no status studenta by sa mi do leta dost zisiel :/ Teraz uz mam celkom jasno v tom co by som chcela studovat, no dostat sa tam bude riadne tvrdy oriesok...Mna teda nastastie rodicia podporuju, az som prekvapena ako, ani naznakom ma nezacali prehovarat aby som ostala. Jediny kto trosku nevie predychat ze chcem odist z aktualnej skoly je moj dedko, ale to sa da prezit...Drzim ti palce, nech obmakcis rodicov a nech si v buducnosti vyberies to co ta bude bavit
školy školy školy.. buď to pretrp a dokonči alebo zmeň, ja som pokračoval na ing v rovnakom odbore a už prvé týždne nenapovedali nič dobré, po 2 mesiacoch to nieje o nič lepšie takže uvidím ako bude a prípadne po zimnom semestri sa rozhodnem.. rodičov nepočúvaj, sama vieš čo chceš však ich to prejde
@lucy3 som neúspešný absolvent vysokej školy, odišiel som do Anglicka vyskladnovat pomocou elektrického vozíka. Nič príjemné, počúvaj rodičov, ak sa budeš vzdávať a spoliehať na druhých, budeš sa stále takto cítiť. Po pýtaj sa ich v com si dobrá a to rob, keď to sama nezistis, časom poznáš svoje kvality.
mrzi ma ze to mas doma takto, dufam ze aspon niekto z kamosov ta podporuje a je na tvojej strane. pristup tvojich rodicov je odveci. na vsetko sa da najst riesenie a treba ta podporit, nie zdeptat. ale mozno len ich prvotna reakcia, ked sa im to usadi v hlave a zvyknu si na to....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
Kamarátka je v podobnej situácii. Ona je už tretiačka, ale na Mgr už nechce ísť. Rodičia chcú, aby tú sučasnú školu dokončila, aj Mgr,ale kamošku humanitné veci nebavia, už druhý rok vkuse brigáduje, a chystá sa na leteckú školu alebo na veterinu, kam nemohla ísť hneď po strednej, keďže jej chýbali financie. Ona aj po maturite chcela ísť robiť, no rodina ju tlačila na výšku, študuje nejakú kulturologiu, ale s takým odborom ju maximálne zoberú do Tesca.
Keď máš otazku, píš
V niektorych veciach ne mozes pytat dovolenie, tvoje rozhodnutia su tvoje a ich nasledky tiez budu tvoje. Urob, co musis, ako to citis, a so svojimi srackami nech sa vysporiadaju rodicia.
BTW poznam million ludi, ktori sekli so skolou, a nikto to nelutuje
Tak na čo tu som, načo som išiel na to debilne gymnazium ked je nanič a nikde ma nezoberu a budem na urade prace??? ... Tak som mal ist na odbornu školu! A čo by si tam robil??? Ved nič nevieš, na akú by si išiel, tam idú takí čo sa o to zaujimajú a už s tým niečo robili.
Zmaturoval som, som na výške, hoc bez prijímačok, ale som, a uvidíme ako bude, nedavam si vysoke nadeje a stale som presvedceny ze skončim za pokladnou v kauflande, ale to asi lebo som taka debilna povaha a som tak neschopný . Ale ak sa podarí tak sa podarí...
A čo tolky pesimizmus? To neni pesimizmus to je realizmus. Ale realita je pesimistická.
Možno niekto vidí ako bude o 5 rokov neviem kde a bude mať super život a robotu atd. a rozprava to každemu alebo seba o tom presviedča, ja idem na kratkodobe ciele a dalej do buducnosti to nevidim pozitivne.
@staphylococcus vies,do posledneho dna som nevedela ,co dalej studovat, ale niekam som uz musela ist,lebo rodicia by nepredychali,keby si dam rok pauzu a idem niekde pracovat. A tak to aj dopadlo...
normálne im povedz, šak nejsi malá, a ked ti aj dačo urobia že ťa vyhodia z domu abo čo ta chod do tej británie za známymi, žiješ svoj život, načo budeš na škole, na ktorej byť nechceš a potom o 40 rokov budeš ty sama sebe nadávať, že jaká si hlupa bola, že si rodičov počúvala, nepočúvaj ich, chod si za svojim, radšej si dodrb život svojimi rozhodnutiami ako rozhodnutiami iných
Takisto som skončil po jednom semestri ja v BA na U. Komenského. Čo je podľa mnohých jedna z top škôl. Pre mňa to bolo niečo úplne iné.
Rodičia to museli predýchať, ale nakoniec sa im to podarilo.
Ja to za žiadnu katastrofu nepovažujem, určite to nepovažuj ani ty.
Škoda byť zbytočne stále pod tým
Od tohto roka som v Trnave, na škole o ktorej málokto počul (UCM) a som spokojný. Je nás málo, prevláda tu osobný prístup k študentovi, proste úplne iné podmienky ako v BA.
To AJ je zaujímavé. Mať tam známych tak už som tam. Pokiaľ ti pomôžu s ubytovaním, tak to je fajn. Takisto ti minimálne vysvetlia ako to tam chodí a čo máš čakať, budeš tam mať zázemie keby čosi.
Takže palce hore
Tera si na ktorom odbore? A na ktory sa chystáš?