@somarinka ja som sa tam hlásila na jap. jazyk a medzikultúrnu komunikáciu.. neviem ako je to na čínštine, ale tam brali 24 ľudí kvôli kapacite hlavnej miestnosti.. hlásilo sa tak 150-200, ale vzali ma bez nejakých väčších problémov, tretia som bola dokonca a to nie som ani supermúdra a ani som sa tam absolútne neučila, lebo už som vedela, že som prijatá inde..
@h8u no "poznám" jedneho co siel japončinu študovat..a ževraj sa musim na kazdu frazu naucit x vyrazov ktore vyuzivas rozne, podla toho ci si blizko osoby alebo daleko ci ho poznas alebo nie,podla toho aky je stary, muz zena,postavenie.atd atd..
@romanzkrajinyx tak ten známy preháňal.. ako ok, ľahké to neni, ale ktorý jazyk je? ide o to že japončina má fakt jednoduchú gramatiku, v podstate žiadne osoby, len dva časy, žiadne množné číslo, žiadne skloňovanie alebo čo, je pravda že zdvorilostný systém dá zabrať, ale myslím si, že to pekne vyrovná tú gramatiku..
@romanzkrajinyx chodila som na cinstinu a tiez maju primitivnu gramatiku ale na cinstine konkretne je tazka vyslovnost lebo je to jazyk tonovy a pismo kedze nemaju pismena ako take a kazde slovo ma svoj specialny znak
ja vas obdivujem..som čítal iekde že to písmo aké jezložité..stačí dat trochu krivšiu čiarku alebo dlhšiu a už je to iné slovo.. ja viem ledva latinku písať..preboha!
@romanzkrajinyx zase az TAK by som to nepovedala....zase japoncina a cinstina sa nedaju moc porovnavat su to uplne odlisne jazyky aj ked japonci pouzivaju aj cinske znaky
tam je tazke skor to ze tam mas dane ako pri latinke ze ako sa to pise kde sa zacina a toto a mne je to casto neprirodzene...ale chodila som na japonsku kaligrafiu a tak ked som najprv nakreslila hore ciarku a potom dole uz pri mne stala a drbala ma ze najprv dole potom hore
@romanzkrajinyx jj najivna to vystihla.. a čínština je určite ťažšia, už len presne kvôli tým "tónom".. a čo sa týka osôb v jap., jednoducho všetko si musíš domyslieť z kontextu.. ak sa ťa niekto spýta "akej farby je toto pero?" nemal by si mu odpovedať "toto pero je červené", ale len "je červené".. proste je to všetko strašne zjednodušené, ale dá sa tomu porozumieť.. a skoro všetko čomu si ty povieš "to je nemožné" má nejakú alternatívu.. napr. slovo ty existuje, ale ak ho použiješ, je viac než pravdepodobné, že toho človeka urazíš.. zato je úplne normálne hovoriť o ňom v tretej osobe... ale to bol len príklad, je toho vela..
čo sa týka písma presne ako najivna povedala, aj keď v tom si myslím že je čínština lahšia, lebo podla mojich informácií je v čínštine fakt jeden znak jedno slovo, zatial čo v japončine má každý trilión čítaní a významov a ak spojíš určité čítanie z jedného a určité z iného, vyjde ti slovo s úplne odveci významom.. a k tomu písaniu znakov, sú presné pravidlá ako ich písať, nemôžeš napísať ktorú čiarku chceš prvú, proste má to pravidlá.. ale po čase vo väčšine nájdeš logiku..
no a možno to všetko prispelo k tomu, že písmo opakujem, vraj na to nemám talent a asi s tým celým seknem.. jednoducho možno som hlúpa, ale je to na mňa príliš, ešte nemám za sebou ani jeden semester ale predstava, že sa takto bude trápiť ešte ďalších niekoľko rokov ma fakt desí
Myslím, že na čínštinu bude oveľa menší nával ako na japončinu...keďže v posledných rokoch sa japončina stala vďaka anime (a hlavne hentai dosť populárna...A japonské písmo, teda okrem kanji (alebo ako sa to píše) nie je až také zložité, keďže píšu po slabikách. Ja som si chcela dať nepovinný predmet japonské písmo, a bolo to tak že 5 alebo 7 prednášok týždenne. Ak to bude podobne s čínštinou, držím palce Ale je to určte zaujímavejšie než študovať povedzme španielčinu
@demoniqangel že okrem kanji, jj kanji je veľmi nepodstatná a zanedbateľná vec čo sa japončiny týka xD
ofc hiraganu katakanu sa priemerne inteligentný jedinec dokáže naučiť za dva dni, ale to je ako povedať že počítač je vlastne strašne lacná vec, teda okrem monitora a bedne
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
@h8u
ja vas obdivujem..som čítal iekde že to písmo aké jezložité..stačí dat trochu krivšiu čiarku alebo dlhšiu a už je to iné slovo.. ja viem ledva latinku písať..preboha!
tam je tazke skor to ze tam mas dane ako pri latinke ze ako sa to pise kde sa zacina a toto a mne je to casto neprirodzene...ale chodila som na japonsku kaligrafiu a tak ked som najprv nakreslila hore ciarku a potom dole uz pri mne stala a drbala ma ze najprv dole potom hore
čo sa týka písma presne ako najivna povedala, aj keď v tom si myslím že je čínština lahšia, lebo podla mojich informácií je v čínštine fakt jeden znak jedno slovo, zatial čo v japončine má každý trilión čítaní a významov a ak spojíš určité čítanie z jedného a určité z iného, vyjde ti slovo s úplne odveci významom.. a k tomu písaniu znakov, sú presné pravidlá ako ich písať, nemôžeš napísať ktorú čiarku chceš prvú, proste má to pravidlá.. ale po čase vo väčšine nájdeš logiku..
no a možno to všetko prispelo k tomu, že písmo opakujem, vraj na to nemám talent a asi s tým celým seknem.. jednoducho možno som hlúpa, ale je to na mňa príliš, ešte nemám za sebou ani jeden semester ale predstava, že sa takto bude trápiť ešte ďalších niekoľko rokov ma fakt desí
ofc hiraganu katakanu sa priemerne inteligentný jedinec dokáže naučiť za dva dni, ale to je ako povedať že počítač je vlastne strašne lacná vec, teda okrem monitora a bedne
@11
ja som to myslel tak že ked mojourivou rukou jednu ciarku dam o par cm dlshiu alebo krvisiu..atd