Čaute decká,
Som úplne zúfalá. Zrovna dnes mi prišiel list, že ma nezobrali na vysokú školu kvôli počtu uchádzačov (nedostatok miesta) a nedá sa kvôli tomu odvolať. Zabolí, čo? Ešte k tomu je najhoršie to, že som urobila tú najväčšiu chybu v živote! Dala
netráp sa...možno budeš ešte aj rada, že to tak vyšlo...rok si oddýchneš od študovania, niečo možno zarobíš...skús si nájsť niečo blízko toho čo budeš študovať...nikde nie je povedané, že na výšku sa musí hneď
Myslíš? Pokiaľ by som mala nejakú odbornú školu, možno by to bolo ľahšie, lenže mám iba gymnázium s maturitou a to nie je v tejto dobe výhra bez vysokej školy
@anitchka a má sa aspoň dobre? či sa dobre vydala? Ale nie, žartujem. To bol iba vtip Už som tak zúfalá, že mi príde táto situácia vtipná, keďže som s týmto vôbec nepočítala
@sima136 tak ma sa dobre, nevravim, ze nie ale ja som jej povedala, ze bola trosku blba ked to neskusila potom aj dalsi rok sa dostat na tu skolu ale tak vtedy bola ina doba a na vyske az tak nezalezalo vraj
Ja som spokojná s tým že som na poslednú chvíľu nešla na výšku a idem do zahraničia, jednak je to podľa mňa strata času ako každá škola keďže knihu si môžeš kúpiť a učiť sa sama a tým že idem teraz preč vyriešim všetky problemy čo mám a plus mám čas na všetko čo som kedy chcela
chcem iba povedať, že na výšku môžeš ísť kedykoľvek v budúcnosti...o rok, dva. Nejakú prácu na rok si nájdeš určite aj s gympľom...nič svetoborné, ale len aby si dačo zarobila a môžeš si užívať kus život - poprípade sa kus pripravovať na prijímačky na školu alebo čo ja viem
@mojdedo rovno môžem vykradnúť banku a kúpiť si vlastný ostrov, no nie? Ale snaha sa cení, ďakujem deduško
@anitchka uvidíme ako to so mnou bude. Ja som blbá vtom, že som si myslela, že ma zoberú na VŠ (vôbec som nepočítala s tým, že čo ak...), ale rada by som to skúsila o rok...vieš, teraz si chcem zlepšiť hlavne angličtinu a niečo zarobiť ale ďakujem ti aj tak, že si reagovala
@sasuke kam presne sa chystáš? Ideš ako aupair alebo si si našla iné zamestnanie (čašníčka, recepčná...atď)? Ak si hľadala prácu cez nejaké agentúry poslala by si mi prosím ťa linky na tie stránky?
Som rada, že nie som sama...musíme len vidieť pozitívum aj vtom negatívnom! Ako sa hovorí, keď ti dá život citróny, sprav si z nich limonádu - ja si rovno spravím radler
Sestru nezobrali minuly rok na vs (tiež si dala iba jednu), random sa vybrala minule leto do anglicka brigadovat a mala šťastie, lebo namiesto práce v sklade ako plánovala jej domáci z domu, kde bývala, ponúkol prácu u nich vo firme, lebo akurát hľadali sekretarku. Robila tam viac ako polrok, no potom mala firma kus problémy, tak si do týždňa našla niečo iné. Zarába tam skoro ako môj ocino na svk a je tam uz rok, naspäť sa neplánuje vrátiť.. Akurát ju idem navštíviť za dva týždne je vo wakefielde pri leeds btw
Do afriky a ja idem skôr cez priame zoznamenie sa s bud. zamestnávateľom cez agentúru by som neriskovala za mesiac tam idem na 2tyz na dovolenku a podpísať zmluvu a keď bude všetko ok tak v decembri idem preč teším sa jak malé babo vlastný bytik a z práce rovno na pláž sa zabávať nakoniec som taká rada že som si neposielala prihlášku na školu ^.^
nič si z toho nerob, to je ten najmenší problém čo ťa mohol stretnúť.
Ja som z vysokej odišiel po roku, mal som tiež iba gymnázium, zamestnal som sa a už som tu veľmi dlho a aj na dobrej pozícii, keď je človek šikovný školu nepotrebuje, a po rokoch som sa nudil tak som sa prihlásil na školu a už je aj titul doma.
Ja napríklad ani neplánujem ísť na vysokú a som na technickej škole a študujem odbor ktorým sa nechcem živiť.. a tiež mam dakedy stavy že si vravim že čo budem sakra robiť ale tak na FaceBooku je veľa skupín že práca UK atd a tam ak napíšeš tak sa určo najde nejaký človek čo ti dovolí u neho bývať niečo ako couchsurfing len s tým že sa dohodneš priamo z čechom alebo slovákom a ešte tam aj rady dávajú že kde teraz berú pracovníkov a tak.. (sorry že neviem presný názov skupiny ale ja to moc zatím neriešim keďže ešte 2 roky študovať budem)
@sima136
1. bez VŠ nie si vôbec v prdeli, to, že máš VŠ ti nič nezaručí,
ALE
2. môžeš zatiaľ rok brigádovať a pôjdeš budúci rok, kde je problém
3. nezamestnaj sa natrvalo, lebo do školy sa už potom pravdepodobne nevrátiš, zvykneš si na výplatu
Tento rok som maturovala a tiež som si dala prihlášku len na jednu jedinú vš, na ktorú brali každého piateho/šiesteho (a ešte sa ani prijímačky nedali naučiť... všeobecný rozhľad, lol) a zobrali ma, ale tiež som si trepala hlavu pri čakaní na výsledky, že žiadna poistka.
Veď skús pracovať a medzitým nejakú nadstavbu, keď sa bojíš, že vypadneš z učenia. Alebo potom zahraničie Ja som zase bola zmierená, že ak sa nedostanem na VŠ, okamžite balím a idem preč... až som trochu ľutovala, že som sa dostala
Mňa tiež prvý rok nevzali na vysokú školu a tak som si našla prácu...na moje prekvapenie to bola veľmi fajn robota, zarobila som si, naučila som sa kopec vecí, spoznala skvelých ľudí a počas tohto obdobia som zistila že chcem robiť úplne niečo iné, našla som si vysnívanú školu, poslala som si prihlášku len tam...popri práci som sa učila na príjmačky a teraz už idem do tretieho ročníka niektoré zlé veci sú proste aj na niečo dobré
ja som tiež chodila na gympel a tiež som si dala len jednu prihlášku, aj to mali napísané že na to ten odbor kde som sa hlásila ja berú len 5 ľudí. ja som totiž vôbec nerátala s tým že ma vezmú. na prijímačky som sa neučila, čo som nevedela som natipovala (písala som tam také blbosti že možno som dostala body za pobavenie )
keďže som nečakala že ma vezmú, už som mala vymyslené že pôjdem robiť letušku. keď mi prišiel papier že ma prijali, tak som bola aj trochu sklamaná. (podobne ako @skvrnka )
netuším koľko na tej škole vydržím, či ma nevyhodia, či sama neodídem.
na výšku môžeš ísť kedykoľvek. záleží na tebe. v každom prípade to, že ťa teraz neprijali vôbec nie je koniec sveta, neber to tak tragicky. teraz si môžeš vybrať čo chceš robiť. môžeš skúšať, môžeš cestovať, možno ti to dá viac ako nejaká výška.
tiež som si dával prihlášku len na jednu VŠ a nevyšlo to, potom som si našiel prácu, niečo som zarobil aspoň za ten čas a potom sa začal učiť na skúšky a už som si dal prihlášky 3 samozrejme ma zobrali na všetky, takže som si vybral a študujem, peniaze čo som zarobil som samozrejme za tie roky už minul ale dobre padli
Zbaľ kufre, pozbieraj peniaze a choď do Londýna.
Ja som tu chcela prísť len na 3-4 mesiace a už viem, že tu zostanem jednoducho...
To, že ťa nezobrali na VŠ nie je žiadna tragédia.
@moonbeam Kúpila som si lístok do Londýna a šla tu proste.
Nemala som nič vybavené, nič pripravené. nič nachystané. Jediné, čo som mala bolo ubytovanie, ( kt. som si sama vybavila) ostatné už šlo nejako samo. Nevedela som, čo budem robiť, kde budem robiť, nevedela som jak tu poriadne cestovať a aha, dnes je tu zo mňa najšťastnejší človek na svete s milión kamarátmi ( či už slovákmi alebo anglánmi ) a to prešli len cca 4 mesiace
@sima136 V pohode sa vrátiš zo školy do lavice aj ked si najdeš prácu živý príklad som .. nevyšla mi rok VŠ skončil som v novembri , mam prácu a idem späť do školy na denné študium no probléma
ja som ten klasicky pripad chytreho studenta, ktory hned isiel na vysku.. prvak pohoda, v druhaku som si nabil hubu a skoro ma vyhodili, v tretiaku som sa prvy krat v zivote seriozne ucil aj to som sa musel naucit, ako sa ucit.
americania si po strednej davaju rok volna na cestovanie, spoznavanie atd.. teraz.. teraz by som si ho spravil tiez. Lebo ono.. na VS clovek nezije realite a prist do reality az po vyske je trochu tvrde. Za ten je jednak clovek mlady, nejde mu o peniaze, moze robit cokolvek, ale hlavne spoznava realitu, sameho seba atd.. mne pride teraz pride velmi rozumne ist na vysku az o rok a nie hned po strednej..
Ach tito indoktrinovani ludia, co si myslia, ze bez vysky sa zrutil cely svet a naopak s vyskou sa im automaticky otvoria nejake magicke dvere plne prilezitosti.
Napriklad jeden z tych, ktory sa tu zapojil diskusie (nebudem menovat, ked tak, nech sa prizna) sa vysral na skolu a ma sa lepsie nez vacsina vysokoskolakov, z ktorych polovica aj tak konci na urade/za pokladnou/za dvojplatnickou v mcdonalde.
Ja som si sice spravil Bc kvoli mame, ale v zivote nikdy mi k nicomu ten titul nepomohol. Akurat sa ku mne lepsie spravaju v bankach a roznych skostnatelych instituciach, ale aj to nemusi mat nic spolocne s titulom, ale skor s tym, ze chcu moje peniaze.
moja, ja som zufala tiez... Sice ma prijali ale zabudla som poslat navratku cize je uz moje miesto asi obsadene niekym inym volala som na studijne aj pisala a nikto mi neodpoveda. koniec toto
@sima136 mam podobný problém, akurát ja som sa dostala na VŠ na ktorú som ísť vôbec nechcela, ale poslali mi stade ponuku.
A potom ešte môžem ísť robiť na loď. Ale keďže som bola tento rok v zahraničí, tak viem, že neerudovaný človek je tam v 95% prípadov iba lacná pracovná sila. A výška na ktorú som nechcela ísť mi dá aspoň aký taký rozhľad, čo áno a čo nie.
Ja som mala ten problém, keď som vyšla zo školy, že som veľmi rýchlo zabudla, resp. stratila z dohľadu, že čo ma baví...
vyskusaj ist do zahranicia robit opatrovatelku deti..chodia tak ze ubytovanie a stravu neplatia, dostavaju "vreckove" a zdokonalis sa v jazyku a trochu si aj zarobis..a potom mozes vyskusat na dalsi skolsky rok moja sestra tak isla aj ked ona sa rozhodla zostat v anglicku...
mojmu bratovi sa to stalo tiez a tak isiel na stu na chemicku tam beru bez primaciek ale ta asi dost skoro vy*ebu odtial ak si blba.a nato co robit si mala mysliet predtym nez ta neprijali na vysku.
Ja by som išla na tvojom mieste asi niekam do zahraničia. Aspoň na pol roka. naučíš sa jazyk, to je veľká vec. Ale nemyslím Česko samoška
No ale ak máš teraz stále chuť to o rok skúsiť zase, pripomínaj si to celý čas, kým sa nebudeš hlásiť znovu, lebo poznám veľa ľudí, čo sa nedostali, rozhodli sa pracovať (väčšinou ale na Slovensku) a potom sa na výšku už vykašľali. A väčšinu to aj mrzelo.
Tak si asi hlavne ujasni, či si fakt typ, čo chce ísť na výšku alebo nie. A podľa toho sa zariaď.
A ak áno, narok si daj určite viac prihlášiek, aj na školy, kam berú bez príjimačiek, keby náhodou...
presne takto som na tom bola aj ja pred piatimi rokmi a hladala som..v nasom zaprdnutom meste som hladala a hladala a verila a ani nie o par tyzdnov mi volali z uradu prace na absolvensku prax do skolky.. pol roka som tam a hned ako som skoncila na druhy den som nastupila do druhej co som si uz medzitym nasla...a v septembri nastupila na vysku a teraz ju verim ze uspesne ukoncim... nechod prec.. uz sa nevratis.. to je moj nazor.. odides zistis je ze dobre zarobis a vydrzis tak tri styri roky a to uz na vysku bude neskoro..do zahranicia mozes odist kedykolvek potom.. cez prazdniny.. neviem no.. to je moj nazor..
@lather ako to prosím ťa dopadlo s tvojou návratkou? vzali ťa napokon aj tak? mne sa stalo presne to isté, akurát som si to všimla dva dni pred zápisom... prijali ma na právo, ale neposlala som návratku.
@sima136 a inak, ako môžeš povedať, že Banská Bystrica je ,,zhnité mesto"? To je to najkrajšie, opakujem najkrajšie mesto na Slovensku!!! A máme tu najlepšieho, opakujem najlepšieho župana na Slovensku (myslím to vážne )
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
76 komentov
@anitchka uvidíme ako to so mnou bude. Ja som blbá vtom, že som si myslela, že ma zoberú na VŠ (vôbec som nepočítala s tým, že čo ak...), ale rada by som to skúsila o rok...vieš, teraz si chcem zlepšiť hlavne angličtinu a niečo zarobiť ale ďakujem ti aj tak, že si reagovala
@sasuke kam presne sa chystáš? Ideš ako aupair alebo si si našla iné zamestnanie (čašníčka, recepčná...atď)? Ak si hľadala prácu cez nejaké agentúry poslala by si mi prosím ťa linky na tie stránky?
Som rada, že nie som sama...musíme len vidieť pozitívum aj vtom negatívnom! Ako sa hovorí, keď ti dá život citróny, sprav si z nich limonádu - ja si rovno spravím radler
Ty ma opuštaš a kde ideš ?
A ja idem na Island po 2 x ale 27 DECEMBRA do 5 Januára musím byť spať na slovensku lebo sú vianoce
Hej ale ja mam 6 januára a budeš maž narodeninovú oslavu ? ale vážne sa pýtam
Ja som z vysokej odišiel po roku, mal som tiež iba gymnázium, zamestnal som sa a už som tu veľmi dlho a aj na dobrej pozícii, keď je človek šikovný školu nepotrebuje, a po rokoch som sa nudil tak som sa prihlásil na školu a už je aj titul doma.
Ja by som prišiel ale či by si ma pozvala
Nie ja si idem kde sa mi zachce
1. bez VŠ nie si vôbec v prdeli, to, že máš VŠ ti nič nezaručí,
ALE
2. môžeš zatiaľ rok brigádovať a pôjdeš budúci rok, kde je problém
3. nezamestnaj sa natrvalo, lebo do školy sa už potom pravdepodobne nevrátiš, zvykneš si na výplatu
Veď skús pracovať a medzitým nejakú nadstavbu, keď sa bojíš, že vypadneš z učenia. Alebo potom zahraničie Ja som zase bola zmierená, že ak sa nedostanem na VŠ, okamžite balím a idem preč... až som trochu ľutovala, že som sa dostala
keďže som nečakala že ma vezmú, už som mala vymyslené že pôjdem robiť letušku. keď mi prišiel papier že ma prijali, tak som bola aj trochu sklamaná. (podobne ako @skvrnka )
netuším koľko na tej škole vydržím, či ma nevyhodia, či sama neodídem.
na výšku môžeš ísť kedykoľvek. záleží na tebe. v každom prípade to, že ťa teraz neprijali vôbec nie je koniec sveta, neber to tak tragicky. teraz si môžeš vybrať čo chceš robiť. môžeš skúšať, môžeš cestovať, možno ti to dá viac ako nejaká výška.
Ja som tu chcela prísť len na 3-4 mesiace a už viem, že tu zostanem jednoducho...
To, že ťa nezobrali na VŠ nie je žiadna tragédia.
@sima136 ber to tak, že si si udelila ročné prázdniny. Využi ten voľný čas
Nemala som nič vybavené, nič pripravené. nič nachystané. Jediné, čo som mala bolo ubytovanie, ( kt. som si sama vybavila) ostatné už šlo nejako samo. Nevedela som, čo budem robiť, kde budem robiť, nevedela som jak tu poriadne cestovať a aha, dnes je tu zo mňa najšťastnejší človek na svete s milión kamarátmi ( či už slovákmi alebo anglánmi ) a to prešli len cca 4 mesiace
americania si po strednej davaju rok volna na cestovanie, spoznavanie atd.. teraz.. teraz by som si ho spravil tiez. Lebo ono.. na VS clovek nezije realite a prist do reality az po vyske je trochu tvrde. Za ten je jednak clovek mlady, nejde mu o peniaze, moze robit cokolvek, ale hlavne spoznava realitu, sameho seba atd.. mne pride teraz pride velmi rozumne ist na vysku az o rok a nie hned po strednej..
Napriklad jeden z tych, ktory sa tu zapojil diskusie (nebudem menovat, ked tak, nech sa prizna) sa vysral na skolu a ma sa lepsie nez vacsina vysokoskolakov, z ktorych polovica aj tak konci na urade/za pokladnou/za dvojplatnickou v mcdonalde.
Ja som si sice spravil Bc kvoli mame, ale v zivote nikdy mi k nicomu ten titul nepomohol. Akurat sa ku mne lepsie spravaju v bankach a roznych skostnatelych instituciach, ale aj to nemusi mat nic spolocne s titulom, ale skor s tym, ze chcu moje peniaze.
A potom ešte môžem ísť robiť na loď. Ale keďže som bola tento rok v zahraničí, tak viem, že neerudovaný človek je tam v 95% prípadov iba lacná pracovná sila. A výška na ktorú som nechcela ísť mi dá aspoň aký taký rozhľad, čo áno a čo nie.
Ja som mala ten problém, keď som vyšla zo školy, že som veľmi rýchlo zabudla, resp. stratila z dohľadu, že čo ma baví...
No ale ak máš teraz stále chuť to o rok skúsiť zase, pripomínaj si to celý čas, kým sa nebudeš hlásiť znovu, lebo poznám veľa ľudí, čo sa nedostali, rozhodli sa pracovať (väčšinou ale na Slovensku) a potom sa na výšku už vykašľali. A väčšinu to aj mrzelo.
Tak si asi hlavne ujasni, či si fakt typ, čo chce ísť na výšku alebo nie. A podľa toho sa zariaď.
A ak áno, narok si daj určite viac prihlášiek, aj na školy, kam berú bez príjimačiek, keby náhodou...