Potrebujem poradit. Neviete niekto nahodou ako to je so studovanim na dvoch vysokych skolach?Ak jednu skolu ukoncim a chcem ist na druhu tak tu druhu si uz samozrejme plati clovek sam a nie stat. Ale co sa chcem opytat je. Ak niekto pojde na druhu skolu a
ak máš už ukončený na jednej napr. prvý stupeň a zároveň začneš súbežne znovu na inej prvý externe = platíš poplatok aj za externe + súbežné, lebo od štátu máš nárok len na jedno štúdium štandardnej dĺžky, teda na jedno vyštudovanie prvého stupňa, atď. a tu už začínaš ďalšie plus externe.. aspoň myslím, že by to tak malo byť, akurát som o tom videla jednu diskusiu inde, tiež majú s týmto problém, ale je to tak...
ako sa študuje nadštandard? nechcem rýpať, len tomu nerozumiem ako si to myslel.. ak máš už 3 roky platené štátom ukončené a ideš na druhý stupeň na jednej škole a začneš si druhú školu prvý stupeň popri tom či ako? potom si platíš obe..
Nadštandard je už to ak študuješ viac ako jednú školu(Ak študuješ 2 VŠ súčasne, alebo ak jednu VŠ už máš a chceš ešte inú), alebo ak študuješ dlhšie ako je bežná dĺžka štúdia.
Človek má nárok na bezplatné štúdiu ak študuje na 1 VŠ a študuje v riadnej dĺžke štúdia(3 + 2, 5, 6 rokov). Ďalej treba pozerať na to, že ak niekto študuje na škole kde sú 2 stupne štúdia(Bc. a Ing.). Tak ak prekročí bežnú dĺžku štúdia na Bc. (3 roky)to neznamená že Ing. si už bude musieť platiť. Keď bude Bc. študovať 4 roky, tak tam si ten rok už bude musieť zaplatiť, ale druhý stupeň mu štát bude platiť ďalej.
@tinka23 to nie je pravda že si bude musieť platiť obe.
@pa3cek aha, no tak ja som počula iné veci.. asi som to poriadne nepochopila keď mi to mamina vysvetľovala.. v tom prípade sorry zakladateľ, trepla som
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
6 komentov
Človek má nárok na bezplatné štúdiu ak študuje na 1 VŠ a študuje v riadnej dĺžke štúdia(3 + 2, 5, 6 rokov). Ďalej treba pozerať na to, že ak niekto študuje na škole kde sú 2 stupne štúdia(Bc. a Ing.). Tak ak prekročí bežnú dĺžku štúdia na Bc. (3 roky)to neznamená že Ing. si už bude musieť platiť. Keď bude Bc. študovať 4 roky, tak tam si ten rok už bude musieť zaplatiť, ale druhý stupeň mu štát bude platiť ďalej.
@tinka23 to nie je pravda že si bude musieť platiť obe.