Myslíte si, že je dnes vysoká škola viac menej nutná, aby sa človek v živote nejako "na úrovni" uplatnil? Je síce rozdiel, keď niekto vyštuduje gymnázium, čo vlastne je príprava na VŠ - ale keď niekto vyjde hotelovú akadémiu, má výučný list a nejaké tie
a ak máš dačo robiť v svojom odbore, a máš na to vš tak to šance zvyšuje. šance sa znižujú len vtedy, ak chceš ísť s vš robiť niečo iné ako si sa učila, pretože vtedy ozaj radšej zoberú dakoho zo sš.
inými slovami, ak študuješ to čo ťa baví, a chceš to aj robiť tak ti to šance na dobrú robotu len zvýši, navyše počas vš sa tiež dajú spraviť certifikáty
ak studujes chemiu, I.T., lekarstvo tak sa ti to vyplati.. v ostatnych pripadoch, mi to pride zbytocne, pokial teda nechces ist uz v 19ich pracovat.. 5 rokov na VS je vraj super straveny cas s ludmi a nemusis makat v robote...
Záleží, čo čakáš. Je jasné, že teraz sa zamestnáš a budeš zarábať 500€ mesačne čistého, možno viac, čo sú peniaze, ktorý asi bežný vysokoškolák zo začiatku pri škole nezarobí. Ale potom neskôr budú Tí vysokoškoláci zarábať viac ako Ty. Niekomu plat stredoškoláka stačí a mnoho ľudí sa so strednou školou vypracuje na lepšiu pozíciu ako väčšina vysokoškolákov. Ale ver mi. Je omnoho viac vysokoškolákov, ktorý zarábajú viac ako SŠ ako naopak. Myslím, že všeobecne sa výška oplatí. Ambicióznemu mladému človeku, čo vie, čo chce s výškou dosiahnuť a nejde sa 5 rokov flákať na zlú výšku je výška +. Iste, treba si zvyknúť na to, že pri niektorých školách proste nejde trvalo zarábať, a tak si odkázaná na rodičov, pôžičky, úspory, atď.
ani neviem.....ja som šiel na vysokú školu pretože "som sa minul" odboru strednej škole......
ale ako by niektorí povedali: "tak určitée, si myslím že je to potrebné..." Ale záleží to aj od toho čo chcešp otom robiť:... ak chceš mať len vysokú a potom aj tak zdrhnúť do zahraničia robiť niečo iné tak....to asi moc potrebné nieje.
@jemino no nechcem sa hádať, ale ja som ako brigádnička v reštike v pohode potiahla okolo 400 mesačne, s tringeltami som mohla mať aj 500... tak nemyslím, že je to až tak nereálne.
@5 to preto,pretoze z gymnazia nemaju nic,a ty napr.z obchodnej akademie ano.a nemyslim si,ze by uprednostnouvali, zalezi na tom,ako spravis prijimacky.
a myslim si,ze vš nie je zbytocna. titul sa zíde.a ako poznamenal
@4 tak,chemia sa oplati,aj lekarstvo,farmácia. plus ekonomika tiež.
@spomienky7 ale ono ich naozaj uprednostňujú, z našej triedy by tiež niekoľko ľudí rado šlo do Prešova na manažment, ktorý máme ako predmet 5 hodín do týždňa, a prt im je to platné, pretože sú naozaj uprednostňovaní gymnazisti, ktorí o manažmente ako takom nemajú ani chýru, plus čo sa praxe týka - nula bodov
@12 "to preto,pretoze z gymnazia nemaju nic,a ty napr.z obchodnej akademie ano.a nemyslim si,ze by uprednostnouvali, zalezi na tom,ako spravis prijimacky." myslim ze rec nebola o OBCHODNEJ ale o hotelovej akademii a to je velky rozdiel, kedze sama navstevujem hotelovu akademiu ktora ma 5 rokov ... raz nas navstivila prof. z obchodnej a otvorene nam povedala ze "obchodna nic neznamena" vraj vela studentov odtial je nezamestnanych a nie este aby sa dostali na vysoku skolu... a podla mna je to aj tak s nasimi vysokymi skolami dost smutne...
@13 tak ano,tam hej..ale na ekonomickej v ba nie je nikdo uprednostnovani ani na niektorych inych skolach.
@14 obchodna,hotelova...to je fuk.prax sice mate,to ano.....a myslim,ze obchodna hej..suhlasim,je vela nezamestnanych.prave preto maju s asnazit dostat na vš. no hej,e to dost smutne:/ co uz...
@mardzerin pretoze gymnazisti su (ako ktori ale berie sa to tak ) lepsi ziaci ako ti co sa na gymnazuim nedostali.. skratka gymnazia su akoby pre nadanejsie deti. Nehovorim ze to tak aj je. Peace.
@spomienky7 na jednej som dokonca čítala, že ak by mal študent z gympľa rovnako ako študent z odbornej, uprednostnia gymplistu...
@jooou hej, lenže podľa mňa, my, čo máme za sebou odbornú školu, máme už aspoň znalosti v danom odbore a je to podľa mňa dosť nespravodlivé.. tak nech neotvárajú odborné školy, aj tak všetci na gympel ísť nemôžu.. a zas na druhej strane, myslím si, že na gympel idú takí, čo nevedia poriadne, čo chcú... takže by som to nadanosti nepripisovala
@mardzerin ona myslela skor, ze ten gymnazista je vsestrannejsi, a ma vacsie predpoklady na studium, tym, ze je drveny picovinami 4-5 rokov v kuse.. v odbore mas jasne zameranie, a venujes sa praxi.. my zase lameme hlavy nad x materialmi v cudzich jazykoch..
@kolini chceš mi povedať, že my z odborných sa neučíme dostatok?? lenže, keď sme na odbornej, pokračujeme tam, z čoho už čo-to vieme... A máme základ... či nie?
@spomienky7 ale potom aká spravodlivosť voči nám, tiež mámem právo študovať... :/
jednak myslim ironicky to, ze sa mas s nou strcit a ze je trapna.. na druhej strane myslim poslednu vetu seriozne vazne..pretoze ty uz s odborom a vyucnym listom mozes nieco robit.. holt ja hovnajs
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
31 komentov
tak, ako všade chcú do zamestnania vodičák, aj tam, kde netreba............
alebo všade AJ, hoci niekde by sa viac zišiel iný jazyk, resp. načo je upratovačkám AJ?
takéto požiadavky spolu s minimálnou 100 ročnou praxou sú trikmi na zakrytie protekcie.........viva Slovakia
a ak máš dačo robiť v svojom odbore, a máš na to vš tak to šance zvyšuje. šance sa znižujú len vtedy, ak chceš ísť s vš robiť niečo iné ako si sa učila, pretože vtedy ozaj radšej zoberú dakoho zo sš.
inými slovami, ak študuješ to čo ťa baví, a chceš to aj robiť tak ti to šance na dobrú robotu len zvýši, navyše počas vš sa tiež dajú spraviť certifikáty
ale ako by niektorí povedali: "tak určitée, si myslím že je to potrebné..." Ale záleží to aj od toho čo chcešp otom robiť:... ak chceš mať len vysokú a potom aj tak zdrhnúť do zahraničia robiť niečo iné tak....to asi moc potrebné nieje.
a myslim si,ze vš nie je zbytocna. titul sa zíde.a ako poznamenal
@4 tak,chemia sa oplati,aj lekarstvo,farmácia. plus ekonomika tiež.
a IT tiez
Len som ti chcela dať príklad, že to 19-20 ročný človek v pohode zarobiť môže.
tak to suhlasim ze v pohode moze , ale potom na nic ine nema cas tak povediac. osrat taky system
@14 obchodna,hotelova...to je fuk.prax sice mate,to ano.....a myslim,ze obchodna hej..suhlasim,je vela nezamestnanych.prave preto maju s asnazit dostat na vš. no hej,e to dost smutne:/ co uz...
@jooou hej, lenže podľa mňa, my, čo máme za sebou odbornú školu, máme už aspoň znalosti v danom odbore a je to podľa mňa dosť nespravodlivé.. tak nech neotvárajú odborné školy, aj tak všetci na gympel ísť nemôžu.. a zas na druhej strane, myslím si, že na gympel idú takí, čo nevedia poriadne, čo chcú... takže by som to nadanosti nepripisovala
sme ako keby zvyknuti na zataz a kvantitu uciva..
@spomienky7 ale potom aká spravodlivosť voči nám, tiež mámem právo študovať... :/
jednak myslim ironicky to, ze sa mas s nou strcit a ze je trapna.. na druhej strane myslim poslednu vetu seriozne vazne..pretoze ty uz s odborom a vyucnym listom mozes nieco robit.. holt ja hovnajs