záleží akú máš potrebu ostať v "spoločnosti"...ale radšej samotka v podobe privátu než každý deň trieskať hlavou o stenu čo to máš za spolubývajúcich...
A ak sa to zmení tak si proste prizveš niekoho...poklesne nájom a jednak budeš mať spoločnosť...
podľa mňa závisí aj od intrákov v akom sú stave, ale ak je intrák fajn, tak pre mňa je omnoho lepšie bývať tam s jedným človekom na izbe a zdieľať s tromi-štyrmi ľuďmi kúpeľňu a kuchynku, ako sa tlačiť s ďalšími šiestimi na byte.
Tak ja bývam na byte s ďalšími štyrmi babami a vyhovuje mi to. Väčšinou som tu aj tak sama, čiže mám kľud, nik odomňa nepýta preukaz, nemám presne stanovený čas, kedy otvárajú intrák (napr. u nás v TT intrák je v noci otvorený štýlom "každú hodinu na 15 minút", čiže tí čo tam bývajú musia presne odhadnúť čas ak nechcú stepovať polhodinu pred zavretými dverami). Uznávam, je to finančne náročnejšie, ale osobne si neviem predstaviť život na intráku. Predsa len, deliť sa o kúpelku a záchod s ďalšími xy ľuďmi je pre mňa...desivé
obe majú svoje pre a proti, vyskúšala som oboje..pri intráku neriešiš platenie cez prázdniny( aj keď sa na byte dohodneš na znížení, stále sú to výdavky navyše, keď tam nemáš byť prečo), väčšinou je tam upratovanie spoločných priestorov zabezpečené, takže nemusíš podieľať na upratovaní kúpelne a kuchyne, žiješ spoločenskejšie, ak tam máš spolužiakov, cez skúškové nie si sám..
v byte je to všetko o kompromisoch ľudí čo tam žijú a majiteľov, často sa treba správať podľa zásad čo sú v danej bytovke-študentov tam najmä dôchodcovia nemajú radi a obviňujú ich z každého hluku a neporiadku.. Je to ale omnoho väčší komfort, viac miestností a tým aj priestoru k učeniu...
Ja som bývala v prváku na intru, potom dva roky na byte a teraz som sa vrátila naspäť k intrákovému životu(neľutujem!!)zvyšok štúdia chcem prebývať už len na intru najmä preto, že nemusím riešiť platenie cez prázdniny, sťahovanie spolubývajúcich a hľadanie náhrady, nedoplatky, spotrebu vody, nepríjemných senilných dôchodcov a pod...
@catmartina ziadne platenie cez prazdniny? neviem ako mate intrak vy, ale u nas sa intrak plati aj pocas decembra-januara, kedy si doma napriklad.. ci myslis ake prazdniny? lebo ak letne, tak napriklad na private budem uz 3.rok ale platil som vzdy len za obdobie, za ktore som bol tam..
@trdelniiiq myslela som letné, za tie sme vždy na priváte platili a dokonca kvôli zálohám na vodu, el a plyn sme nájom platili v plnej výške..určite, že každý má šťastie na iného nájomcu, no z môjho okolia každý platil aj cez prázdniny za byt..
@catmartina mm..tak to pocujem 1.x..co mozem hovorit za seba aj za mnoho ludi z okolia, vsetci platime len od septembra povedzme, do toho maja-juna..a to poznam dost ludi co chodia takto na privat a nikde neplatia viac, nez len za obdobie, kedy chodia do skoly
@trdelniiiq ja zas počujem 1x, že niekto kto býva na jednom priváte dlhšie ako rok a je viazaný nájomnou zmluvou-väčšinou býva na rok a potom sa predlžuje alebo podpisuje nová, neplatí cez prázdniny..
ja som na intráku mala úplnú humusáčku, kt. sa sprchovala raz do týždňa !!! a o ďalších veciach ani nebudem hovoriť, lebo sa to nehodí, tak ak sa rozhoduješ, myslím, že lepšia voľba bude ten byt
@catmartina Zmluva sa dá jednoducho upraviť podla potreby majitela privátu či bytu...Napíše sa rozpätie dátumov kedy tam si, odpíše vody, plyn energie...z toho sa urči mesačný poplatok toto všetko zahrňujúce+ možno nejáka záloha ak by bol nedoplatok...
Ale je pravda že takého stretnúť je dosť ťažké...ale zabere to majitelovi o trošku viac roboty...a ak to má na papiery tak z teba prinajhoršom vysúdi i ponožky...
@araziel no nájsť takého majiteľa (ktorý platí mesačné náklady na byt či tam nájomník je alebo nie je) ktorý by prihliadal pri platení nájmu zmluvne na to, kedy tam si alebo nie, je viac ako nemožné...
neviem mňa intrák nenadchol 2 roky skúšal som žiť tam,ale nijak ma tam neťahalo.navyše cesta do školy z tej periférie trvala aj 45 minút niekedy.potom 2 roky som dochádzal z domu cca.60 kilákov a ono časovo to skoro vyšlo na stejno.10 minút akurát by som ušetril keby som býval na intráku.inak finančne to bolo porovnateľné a zas dnes k materiálom potrebných ku štúdiu nie je problém dostať.sila internetu a foťákov určite uľahčila štúdium.ja som to vždy menil kus za kus a mal som to vždy kompletné. tiež ani na skúšky som sa nemusel vypytovať spolužiakov.jednoducho písali sa všetky otázky,čo boli na skúške do skupiny na FB.hoci sám osobne FB vždy som sa bránil.čiže žeby som bol mimo diania. tak teda nemal som ten pocit. inak idem si oskúšať aj privát, lebo idem študovať do Česka.
Mám odskúšané oboje... a hmmm...aj byt aj intrák majú svoje výhody/nevýhody. (V zime je super mať byt Ale na druhej strane, aj na intráku sa mi celkom páči...).
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
38 komentov
ak na to človek samozrejme má peniaze
A ak sa to zmení tak si proste prizveš niekoho...poklesne nájom a jednak budeš mať spoločnosť...
v byte je to všetko o kompromisoch ľudí čo tam žijú a majiteľov, často sa treba správať podľa zásad čo sú v danej bytovke-študentov tam najmä dôchodcovia nemajú radi a obviňujú ich z každého hluku a neporiadku.. Je to ale omnoho väčší komfort, viac miestností a tým aj priestoru k učeniu...
Ja som bývala v prváku na intru, potom dva roky na byte a teraz som sa vrátila naspäť k intrákovému životu(neľutujem!!)zvyšok štúdia chcem prebývať už len na intru najmä preto, že nemusím riešiť platenie cez prázdniny, sťahovanie spolubývajúcich a hľadanie náhrady, nedoplatky, spotrebu vody, nepríjemných senilných dôchodcov a pod...
Ale je pravda že takého stretnúť je dosť ťažké...ale zabere to majitelovi o trošku viac roboty...a ak to má na papiery tak z teba prinajhoršom vysúdi i ponožky...
ale je to bunka s vlastnou sprchou, záchodom a kuchynkou plus aj plastové okná a balkon a školu mám 5 minút ( teda prvý rok)